11-11-2004, 09:29
|
|
|
חבר מתאריך: 07.10.04
הודעות: 94
|
|
ההצעה שלך מעידה על בורות לשמה במערכת המשפט
טוב שאתה לא מציע עונש מוות על חשודים, ללא משפט. הרי ביטול ההליך המשפטי יוזיל עד מאד את עלויות המדינה. הרי לאחר שהמשטרה חוקרת, ממילא אם היא מוצאת ראיות וממליצה להעמיד לדין, אז רוב הסיכויים שהחשוד אשם, וניהול משפטו יהווה בזבוז משאבים, נכון?
אז זהו שלא.
1. זכות השתיקה נועדה להגן על האזרח, ומונעת "טרילמה" (כלומר קונפליקט משולש). מערכת החוק לא רוצה להעמיד אדם במצב בו עליו לבחור בין לשקר , לבין לומר את האמת ולהפליל עצמו, לבין שתיקה אשר עשויה גם כן להעיד על אשמתו. כמו כן, לא כל אדם יודע ויכול להתבטא ולהסביר את מעשיו ומניעיו באופן ברור ומובן, וגם רבים לא יודעים את זכויותיהם. הפתרון שמצא המחוקק הוא לעגן את זכות השתיקה, המאפשרת לאדם לא לעמוד בטרילמה זו, אך אם הוא משתמש בה, עליו לדעת כי היא מהווה חיזוק מסויים לאשמתו. ואגב, ביטול זכות השתיקה לא בהכרח יביא לכך שאזרחים "יזמרו" מכיוון שהעניין הוא לא "שחור או לבן", לחשודים/נאשמים רבים יש מעורבות כלשהי בעבירה, ולא תמיד הם מעוניינים לחשוף באופן כנה את חלקם.
אם כן, מדוע אני מקפיד לציין "חשודים/נאשמים"? מכיוון שמערכת החוק יש הפרדה ברורה בין זה לזה. חשוד הינו אדם אשר נפתחה חקירה, אך טרם הוגש כתב אישום נגדו. נאשם- הוא אדם אשר הוגש כתב אישום נגדו. זכויותיהם שונות. לחשוד לא עומדת זכות השתיקה לידיעתך, אלא עומדת לו הזכות מפני הפללה עצמית. כלומר, במהלך חקירה עליו לומר את כל אשר יודע, אך הינו רשאי לא לענות על שאלה מסויימת מחשש של הפללתו. לעומת זאת, הנאשם נמצא בהליך משפטי, (כזכור לאחר שהוגש כתב אישום). הוא רשאי לבחור בזכות השתיקה, ואכן על התביעה להוכיח מעל לכל ספק סביר את אשמתו. אם הוא בוחר לענות על שאלה כלשהי, הרי שהוא הפר את זכות השתיקה, ואז עליו לענות על כל שאלה.
2. על פי כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, הדרכת החשוד/נאשם אינה מותרת. העו"ד רשאי להסביר לו את זכויותיו, ולהכחיש בשמו את מעורבותו, אפילו אם הוא יודע כי לקוחו מעורב. השיוויון בין האזרחים מתקיים לכאורה בכך שמיעוטי יכולת זכאים לייצוג מטעם הסניגוריה הציבורית. (כמובן שייצוג פרטי של עורכי דין מובילים, אשר עולה הרבה יותר, עשוי לגרום לאפלייה, אך מאידך לא רבים יכולים להרשות לעצמם ייצוג שכזה).
3. פרוטוקול מצולם בוידיאו, וסטנוגרמה (הקלטה קולית) הינם יקרים. הם אמנם מצויים במערכות משפט שונות בעולם, אך בארצנו עקב בעיות תקציב נאלצים לחסוך ולכן צילום וידיאו לא מתאפשר. סטנוגרמה נעשית פה ושם, בעיקר היא נפוצה בהליכים אזרחיים. רוב הפרוטוקולים הינם בכתב.
לסיכום, הייתי יכול להמשיך והלסביר את החומר, אך קשה לסכם כך את כל הרציונלים הרבים והמוכרבים (לרוב). אך אני סבור שהבנת את העיקרון.
|