אני שם את נפשי בכפי ופותח אשכול חדש
על צבר ההחלטות המוזרות בלשון עדינה של ענף משטר ומשמעת:
גידול זקן לכל דיכפין
לצאת הביתה על ב' או טקטי
לק ג'ל בכל צבעי הקשת ( בתקווה שזה רק לנשות הקבע ולא גם לגברים..).
כפי שכתבתי בפרטי לאחד מראשי ענף משטר ומשמעת לשעבר שלתחושתי
המבצר נפל והפלנגות השתלטו...
מה שמוזר יותר שזה דווקא בימי רמטכ"ל שריונר , חיל שמקפיד עד לשניות אלו ממש לחבוש את הכומתה כפי שצריך, ושהוא עצמו תיקן בזמן טקס חילופי הרמטכ"ל את הכומתות לקציני מילואים מבולבלים.
להתייחסות רצינית אודה.
חג שמח
אני לא כל כך מוצא הקשר בין לק וזקן...לביטחון ישראל....ההיפך, מי שחשוב לו ביטחון ישראל....ומנסה לשכנע כפי שהוא מנסה לשכנע כאן...כי לפנינו משהו הפוגע בביטחון ישראל...הוא חשוד בעיניי כי אינו מבין איך אנחנו פוגעים בביטחוננו.
אין פה עניין של משמעת - יש פה עניין של הגיון שאחרי כמה עשורים סוף סוף הצליח להכנס בש"ג (ואפילו לא עד הסוף, בגלל השטות עם הדרישה שמילואימניקים ינועו עם נעליים צבאיות רגילות).
מה נראה יותר טוב - חייל עם זקן או חייל מגולח כמו ביצה שנראה כמו ילד בן 4?
לגבי יציאה הביתה על מדי ב' - אין שום סיבה שמדי א' לא יהיו מדים לאירועים חגיגיים בלבד, במיוחד בתצורה הנוכחית שהם תפורים מבד קרטון, שגורמים לחיילים מזיעים בקיץ להיראות בצורה הרבה יותר מסכנה ואומללה מאשר מדי ב' מכותנה (ובוודאי ממדים טקטיים), להלן אילוסטרציה:
נכון, הנראות היא חלק מהמשמעת - אבל לא צריך ללכת ראש בקיר איפה שבבירור יש קיר מבטון מזויין.
נערך לאחרונה ע"י פרינגלס בתאריך 13-04-2025 בשעה 19:44.
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי פרינגלס שמתחילה ב "אין פה עניין של משמעת - יש פה..."
עוד כמה דוגמאות מארץ הקודש להעברת המסר שמראות את ההבדל בין בנאדם מבוגר עם זקן שנראה כמו לוחם (מאו"ג 98 לשעבר) לבין בנאדם מבוגר בתפקיד בכיר בצבא שאמור להיראות ייצוגי (מפקד מ"צ ודובר צה"ל לשעבר) עם פרצוף מגולח שנראה כמו ילד לפני בר מצווה:
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי beatma שמתחילה ב "מדוע מבחינתך גבר מגולח נראה..."
השיח הוא רגשי, וזה תואם הקורה בצבא המנוהל מהבטן, פעילות הצבא מנוהלת ע"י רגשות, במקום שישלחו המנהלים לפגישה עם פסיכולוג או לחינוך מחדש... המפקדים כופים כל מיני דברים שאין בינם ומטרות הצבא - כלום.
ולזכותו של דוביס המפקד שלי, שבשעת מנוחה בפעילות אמר : 'אם הבן שלי יבוא הביתה עם עגיל....זה יחרפן אותי, אבל אני יודע כי זו בעיה שלי'
מצטער לבשר לכם, אבל בגדול פקודת הזקן אף פעם לא באמת נאכפה בצורה שוויונית. כל אחד היה יכול לחרטט את דרכו לקבל אישור ורק הפראיירים היו מתיישרים ומתגלחים. התופעה הכי בזויה היא שכל ערס מסריח עם פטור זקן שנהיה מש"ק משמעת היה אוכף בלי רחמים פקודות כאלו.
אבל הבעיה עמוקה הרבה יותר משאלת הזקן או מדי ב'/טקטיים. אם רוצים לשקם את המשמעת בצה"ל, כדאי להתחיל מחיזוק הגורמים שאמונים עליה בפועל, בראש ובראשונה ענף משטר ומשמעת ומשטרה צבאית אפקטיבית ובעלת סמכות, בניגוד למציאות כיום שבה נתפסת כגוף חלש, חסר השפעה ולעיתים אף מגוחך שכבר שנים לא באמת מורגשת.
בנוסף, יש להחזיר את המעמד והכבוד של הנגדים והרס"רים בצה"ל ולהתחיל לדאוג שיחידות ידעו גם לגדל נגדים ולא רק קצינים. לא ייתכן שדמויות מפתח בתחום המשמעת והסדר ביחידות השונות יהיו לעיתים חיילים שלא עברו מסלול לוחם ופיקוד ראשוני ולא צברו את הניסיון והכבוד הנדרש. רס"ר אמור לשמש דוגמה אישית וסמל של מקצועיות, כפי שנהוג בצבאות רבים בעולם או בצה"ל של לפני המאה הנוכחית בה הרס"ר הפך לבדיחה מהלכת והתפקיד נשחק והפך לעיתים לתפקיד של פועל שחור ביד המג"ד.
לא ייתכן שאבא שלי שהיה רס"ר עשה מסלול לוחם, קורס מ"כים, סמלים, רס"פ ורק אז נהיה רס"ר לעומת היום שכל נהוראי ויקיר שאפילו לא היו לוחמים יבואו ויהיו רס"רים של יחידות.
נערך לאחרונה ע"י Duke of Judea בתאריך 13-04-2025 בשעה 20:13.
ואוציא ממה שנכתב כאן נושא שלדעתי הוא החשוב:
- יש החלטות שרצוי שיהיו נכונות לטובת ביטחון ישראל,
- ויש כפיית ההחלטות, מה שקוראים - משמעת,
אם ההחלטות לא נכונות, לדוגמה, מסוקים המוצבים בכוננות לא יכולים לספק מענה לאיומים, אז משמעת לא תעזור, ההיפך, לא ממושמעים יכולים להציל אותנו במצב שכזה..... אלו שאחרי השבעה באוקטובר, מדברים על משמעת כבעיה, בעוד שלמעשה היא שימרה פעילות שאינה לטובת עם ישראל.....פשוט מנותקים מהבנת ההוויה הצבאית. המצביעים על משמעת כבעיה, לא מבינים המתרחש בצבא, בהנחה שטנקים המושבתים אחרי דקות נסיעה, זה לא בגלל משמעת אלא בגלל מפקדים שאינם מבינים המציאות.......ואם אראה כי הנושא המרכזי פה הוא אסתטיקה.....התחושה שמשדר החייל....אולי אצטרף גם לכך
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי רם אדמון שמתחילה ב "אני מנסה להבין מה הפואנטה של הכותבים כאן"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי רם אדמון
אם ההחלטות לא נכונות, לדוגמה, מסוקים המוצבים בכוננות לא יכולים לספק מענה לאיומים, אז משמעת לא תעזור, ההיפך, לא ממושמעים יכולים להציל אותנו במצב שכזה.....
אתה עושה פה מישמש רציני בין משמעת והיעדרה ובין יוזמה והיעדרה.
אנסה להבהיר,
בשבעה באוקטובר התברר כי הצבא לא ערוך למשימותיו,
פירושו, המשמעת ששימרה דברים בלתי תקינים, לא שירתה את עם ישראל.
במקרה זה חשוב שיהיו לנו אנשים שהדבר הכי חשוב לתפיסתם אינו המשמעת, אלא איתור הלא תקין ותיקונו.
במצבנו, מי שרואה במשמעת כתרופה לבעייתנו.... לא מצא את התרופה המתאימה למחלה. 'משמעת' אינה תרופת פלא לכל דבר, וזה מה שרציתי לומר, כי שימוש לא לעניין ב'משמעת' כפתרון לבעייתנו, מצביע על כך כי אנשים לא באמת הפנימו מה הם בעיותינו.
יוזמה הינה דבר חשוב, אבל רציתי להתמקד בעיסוק במשמעת ,
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי רם אדמון שמתחילה ב "אנסה להבהיר,
בשבעה באוקטובר..."
אתה עדיין מתבלבל בין משמעת לבין יוזמה.
החייל הלא ממושמע לא עושה את מה שהמפקדים שלו אומרים לו.
החייל היוזם מוצא פתרונות לבעיות גם מבלי לקבל פקודה מפורשת.
האם הדבר הכי גרוע כיום בצבא ההגנה לישראל הוא היעדר משמעת? חד משמעית לא.
האם זה אומר שלא צריך לתקן את המשמעת? גם לא.
האם אלה הצעדים הכי מהותיים לתיקון היעדר המשמעת הצבאית? גם לא.
בסה"כ יש פה הסדר ויישור קו של כמה סעיפי נראות.
אם כבר אנחנו מפנטזים על שינויים מהותיים בנגדות בצה"ל, הדבר שהכי חסר זה נגדים לוחמים מקצועיים בצה"ל הגדול.
אם יש או אם יהיה, יצטרכו להתעסק עם עוד נושא שולי שיעצבן את כל הנוגעים בדבר.
למה הכוונה? ראו דוגמאות:
הופיע בבמחנה לפני למעלה מ-50 שנה:
חדי העין בוודאי יבחינו מייד במעיל מדגם נאט"ו שהגיע ברכבת הסיוע האמריקאית במלחמת יום הכיפורים, ופריט האספנים שבידי החייל.
זקן ומדים זו הבעיה הקטנה של צה"ל.
הבעיות הגדולות יותר הן פגיעה באזרחים ורכוש של אזרחים ע"י צה"ל - היו יותר מדי מקרים וזו תופעה שצריך לטפל בה שהיא קטנה.
בנוסף, סרטונים מאזורי לחימה שמצולמים ומופצים ע"י חיילים ללא אישור.
אחרי שמסיימים לטפל בבעיות הקשות אפשר לחזור לנראות.
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי mars_man שמתחילה ב "הצבא בתקופת הרצי הלוי היה חסר משמעת, דרוש תיקון"
אנשים הכותבים על משמעת הם אלו שלא מסוגלים להבין בעיות אחרות. נשארנו אם אותה חוסר הבנה של השבעה באוקטובר. מה שיכל לרכך את תוצאות השבעה באוקטובר הם אנשים חסרי משמעת שהיו פועלים בניגוד לנהלי הצבא, אבל כמו כאן, גם בצבא, כשרוצים להשתפר המוגבלים יודעים רק להקפיד על התרגולות הלא נכונות......עם 'שפר הופעתך' לא מנצחים מלחמות
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי רם אדמון שמתחילה ב "אנשים הכותבים על משמעת הם..."
היכולת של חיילים ומפקדים - מהטירונות ועד המילואים - ליזום, לחתור למגע, לבנות ולהבין תמונת מצב (קטנה או גדולה) ולהתנהג בצורה מקצועית (דילוגים, מחסה, חיפויים וכל השאר) - אלה הדברים שמאפשרים גם ליחידות קטנות לתפקד בתנאים קשים כמו אלה שהיו בשבת ההיא, ואלה דברים שלא באים בזכות היות האנשים אספסוף חסר משמעת אלא בדיוק להיפך.
בתגובה להודעה מספר 28 שנכתבה על ידי Assaf B שמתחילה ב "היכולת של חיילים ומפקדים -..."
כעובדה, לא היו לנו היכולות הרלוונטיות לעצירת האויב.
לא היו, כי לא עשינו מה שצריך.
אין קשר למשמעת, יש קשר להבנה.
כשרוצים ליצור מציאות הטובה לנו, קודם מציבים מטרות, אח"כ בוחרים הדרך להגיע למטרות.......ובסוף, נעזרים במשמעת בכדי לשמר משהו טוב שיצרנו.
נערך לאחרונה ע"י רם אדמון בתאריך 14-04-2025 בשעה 21:15.
אני דווקא לא רואה בהוראות החדשות פגיעה במשמעת, אלא עשיית סדר.
כבר שנים ארוכות שחיילים שרצו לגדל זקן נאלצו לרדוף אחר רופא או רב למען השגת פטור, בשנים האחרונות גורמים מסויימים ניצלו את הפטור מזקן להתעמרות בחיילים דתיים.
כעת יהיה סדר וכל חייל שמעוניין בנשיאת זקן, יחתום על כך למשך כל השירות.
לק בכל הצבעים, כל עוד לא מדובר בלוחמות, אז מה הבעיה ?
יציאה הביתה על מדים טקטיים מאוד מתאים למצב לחימה, כאשר ייתכן מצב בו מדי ה-א' של חייל נמצאים במיקום שונה מהמקום בו הוא פועל וממנו הוא ייצא הביתה.
לדעתי זה מגיע בשביל לנסות לייצר אחידות בצבא שנלחם כבר יותר משנה וחצי רצוף.
הרבה כוחות שונים, סדיר, מילואים, מדי ב רגילים, טקטי, שמקטי וכו.
לוקחים מכנה משותף בסיסי ביותר ובונים עליו.
אניח שבסיום הלחימה הדברים ישתנו בהתאם.
לגבי סאגת הנעליים שחוזרת על עצמה.
יש רצוי ויש מצוי...
אשמח לא להרוס זוג נעליים ב1000 שקל אם הצבא יהיה מסוגל להעמיד משהו איכותי ולא הבריל הישנות מאיזה קרטון.
בתגובה להודעה מספר 35 שנכתבה על ידי Fxtrage שמתחילה ב "לדעתי זה מגיע בשביל לנסות..."
כבר אין בריל ישנות, למזלנו בעניין הזה צה"ל קצת התקדם והיום כלל הנעליים שצה"ל מנפיק הן נעלי בלוויל מתוצרת ארה"ב עם מספר שדרוגים לפי דרישת צה"ל. הבעיה היתה (ולמיטב ידיעתי נשארה) שתמיד אין מספיק נעליים וגם כשכבר יש החתימה/קבלה שלהן תמיד מהוות סאגה מתישה. לא זוכר אימון מילואים אחד שחיילים שהיו צריכים נעליים חדשות קיבלו אותן בפרק זמן סביר.
אי אז, כשאבי שירת בצבא הסובייטי, דרישות המשמעת והנראות היו כמעט מיתולוגיות. עם זאת, תמיד היה אישור מיוחד לבני עדות הקווקז: שפם עבות. בכל זאת, מושא גאווה לאומית ותרבותית.
אבי החליט להיות חכמולוג ופנה למג"ד בשאלה "אם שפם הוא גאוותם של הקווזקים, אז היכן היצוג לזקן, גאוות היהודים?". רק מתוך נימוס אשמיט את התשובה.
זאת הייתה סאגה מיותרת לחלוטין והגיע הזמן שישמו לה סוף. חייל עם זקן לא פחות ממושמע ולא מבצע משימות פחות טוב מחייל מגולח, אין שום סיבה לבזבז זמן ומשאבים כדי לרדוף אחרי סטנדרט הופעה של צבאות מהמאה הקודמת.
הצבא קיבל מנדט להגן על עם ישראל,
כל התעסקות של הצבא אמורה להימדד ע"פ הקשר להגנת ישראל,
אם צורת הזקן תורמת להגנת ישראל, אז כדאי למנות אלוף שיהיה אחראי על הנושא, וכך נהיה בטוחים כי הנושא החשוב בידיים מקצועיות.
הגבול עובר בין מה שתורם לביטחון המדינה, ובין מה שלא תורם.
אחרי שהחלטנו מה תורם לביטחוננו...על זה יש להקפיד
וגם רעיונות מצבאות זרים צריך לאמץ במידה ותורמים לביטחוננו.....
אם נעשה זאת, הרבה מהדברים יושלכו לסל הזבל של המוזרויות
אז שוב.....קודם כל להחליט החלטות נכונות, ואז להיעזר במשמעת......[ולא לעשות הפוך- להחליט החלטות חסרות תועלת, ואז להקפיד על יישומם]
עוד נימה מזלזלת,
הפעם של תא"ל אמציה חן שאמר אחרי מבצע ויקטוריה : ' כשאני כולי שותת דם, אבל לא מפנה עצמי, עולה על הפודיום... ובר לב אומר לי: איזה מן הופעה זו....[ואמציה מפרשן:] זו תרבות או תת תרבות שאפיינה הפיקוד ומלווה אותנו עד היום'.....
אני יודע כי הרבה לא מבינים מה הבעיה...אבל יש כאלו החושבים כי בצבא יש משקל יתר לריטואלים שבא על חשבון התנהלות עניינית לטובת השגת המטרות.
בדיוק כמו בשיער או במדים, צה"ל קובע איפה עובר הגבול. עד עכשיו הוא קבע שהגבול הוא שאין בכלל זקן, עכשיו הוא מוציא תקנות חדשות שמסדירות איזה זקן מותר ואיזה אסור. אני באמת לא רואה מה הדרמה הגדולה.
אם נסתכל על זה בצורה קצת יותר רחבה, גופים ממשלתיים שעוסקים בהגבלת הזכויות של אזרחים (וכן, צה"ל הוא אחד כזה) תמיד נמצאים בדילמה מתי לאסור על משהו כי הוא פוגע במדינה\אזרחים - לדוגמה סמים קשים, נשק לא חוקי, וכו וכו - או להסדיר אותו בחקיקה כי זה פשוט לא שווה את ההתעסקות, כמו במקרה של אלכוהול וטבק.
מה שקרה עד עכשיו הוא שצה"ל אסר על זקנים - נהדר, רק שכלל המשרתים הדתיים לא רלוונטיים לעניין ומגדלים כאוות נפשם, ואחוז גבוה (רוצה לומר אפילו רוב) מהמשרתים החילונים משיגים בדרכים עקומות פטור רפואי בקומבינות שונות, מה שסתם מעמיס על המערכת הרפואית בצבא שגם ככה לא הכי יעילה.
בא רמטכ"ל חדש ומשנה את ההנחיות כך שבשניה הוא אחת משיג עליה במורל לחיילי הסדיר שנטחנים כבר קרוב לשנתיים, מוריד עומס מהמערכת הרפואית, וחוסך למ"צ התעסקות בתקנה שגם כך היה כמעט בלתי אפשרי לאכוף.
אין בעיה עם זקן (או שפם) כל עוד הוא מסורק ומסודר.
אין בעיה עם לק, אפילו לקרביות וגוונים מסויימים לגברים כל עוד הגוון אחיד (ללא נצנצים דוגמאות וכד׳
מדי ב של היום הם לא הברזנטים של פעם אלא בהחלט מכובדים.
מדים טקטיים זה יותר שופוני מאשר משמעת.
כומתות הצמר ממש לא מתאימות למזג אוויר הישראלי ומכאן הצורך בחריכה גיהוץ ושאר התעללויות שכומתה חדשה עוברת, וגם הצורך "לתקן" את החבישה.
כובעי בד בסגנון הארמי או חהא"א היו יותר מתאימים לדעתי...
ולכל זה אין ממש קשר לחוסר מקצועיות בכל הדרגים.
מי שיודע לשים כומתה יפה לא בהכרח יודל לקלוע ברובה שברשותו.
נערך לאחרונה ע"י borsood בתאריך 15-04-2025 בשעה 19:34.
במילואים, כשעמדנו במסדר יציאה לפעילות, ארז המ"פ אומר לי 'הנעליים לא תקינות'....ואני יוצא לפעילות עם אותם הנעליים. זה היה הסטטוס קוו [ לדעתי החכם והענייני] שנוצר ביננו, הוא עשה המוטל עליו, אמר שלא תקין, וביחד עם זה לא יכל לפעול כנגד מקסום יכולות החיילים. היה לו מצפן פנימי מכויל, והיתה ביננו הבנה שלא דרשה מילים, זה התבטא גם בעוד דברים שקיבל ללא מעצורי אגו או 'ככה זה מקובל', המצפן שלו כיוון אותו לטובת הצלחת המשימות.
בתגובה להודעה מספר 50 שנכתבה על ידי רם אדמון שמתחילה ב "עוד ניסיון לתרום לאיפוס ההתייחסות לנושא"
בטוח שגם תזלזל בדברי דוד בן גוריון
אבל את האמת לא מעניין מה אתה חושב :
"המפקד צריך לדעת שכשרו של הצבא נמדד לא רק בנכונותו הקרבית ובהתלהבותו - אלא באדמיניסטרציה מעולה, בסידורים נאותים ובשמירה על אלף פרטים קטנים שבהם תלויה יכולתו של הצבא לא פחות מאשר בנכונות ההקרבה העצמית. הבוז לקטנות - עלול לערער את כוחו של צבאנו ואפשרות האומה לקיים את הצבא בתנאים הוגנים. אין מנצחים בחירוף-נפש בלבד. ארגון טוב ומדוקדק בפרטי-פרטים מהווה, אולי, שלושה רבעים של סוד הניצחון", דוד בן גוריון, למפקד הצעירים, ׳בהילחם ישראל׳, 1975, הוצאת עם עובד
בתגובה להודעה מספר 52 שנכתבה על ידי טלמוס שמתחילה ב "אני שמח שלא היה לי חייל כמוך.."
ע"פ מה שאתה כותב לא התחברת לפואנטה. אתה לא מתייחס למה שאני כותב, ועכשיו מביא את בן גוריון כסיוע....מאיפה אתה יודע מה בן גוריון היה מכניס לאלף הפרטים אותם צריך לשמור....היות ואני חושב כי בן גוריון לא היה טיפש.....אני מניח כי דבר ראשון היה מבין כי צריך צבא הידע להחליט החלטות נכונות...ועליהם להקפיד....וכשיש סתירה בין הוראה לביטחון ישראל...ביטחון ישראל גובר...................שבעה באוקטובר הינו תוצאה של ציות לנדרש בלי יכולת להבין מה בהתנהלותנו פוגע בביטחוננו