02-11-2023, 13:19
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,286
|
|
ניטרול איום חיזבאללה - האם וכיצד הוא אפשרי
בעקבות מתקפת חמא"ס ב-7/10, יצאנו למלחמה שמטרתה המוצהרת העיקרית היא השמדת חמא"ס כאיום צבאי וכגורם שולט ברצועה. חיזבאללה, בינתיים, נמנע מהתערבות רחבה ומסתפק בהטרדות; לאחר גמגום קצר בשבוע הראשון, צה"ל הצליח למצוא מענה שמתפקד בינתיים היטב וגורם לחיזבאללה אבידות הולכות וגדלות. למרות זאת, חיזבאללה מעורר דאגה עמוקה; בנוסף לארסנל הרקטי העצום שלו, האפשרות של פשיטה קרקעית בסגנון חמא"ס נראית הרבה יותר סבירה מאשר קודם. בגבול הצפון קשה גם הרבה יותר לפקח על הגדר ולנייד כוחות כדי להתמודד עם פשיטה כזו. כרגע צה"ל פרוש בגזרה בהקף רחב והאזרחים פונו ממנה, אבל שני הדברים ישתנו - ואז תהיה סיבה טובה מאד לדאגה. לכן יש קולות רבים שקוראים לטפל גם בחיזבאללה ולנטרל גם את האיום הזה אחת ולתמיד. כך, למשל, טוען חברנו יגיל הנקין.
נזניח לרגע את השאלה האם מהלך צבאי רחב בשטחי לבנון הוא ישים מבחינה מדינית, ונעסוק רק בשאלה הצבאית. אם המטרה היא (בין היתר) הסרת האיום בפשיטה קרקעית, נראה שמהלך קרקעי משמעותי הוא הכרחי ולא ניתן להסתפק בתקיפה אווירית, נרחבת ומדוייקת ככל שתהיה. אני חושב שאפשר לתאר, בגדול, שלוש דרכים לנטרל את האיום: האחת היא מהלך לכיבוש המרחב השיעי הדרומי, המשתרע פחות או יותר מגבול הצפון עד קו צידון-ג'זין במרחק של 30-40 ק"מ מהגבול, ואז פירוק תשתיות חיזבאללה והרג פעילים במרחב הזה.
התרחיש השני הוא כיבוש לבנון עד קו ביירות. במרחב הנוסף שיש לכבוש בתרחיש הזה יש רק כיס שיעי אחד, קטן יחסית, מדרום לביירות. לכן לא תהיה שם, כנראה, נוכחות רבה של חיזבאללה שאפשר לפרק, אבל התרחיש הזה מאפשר הגעה עד מרכז חיזבאללה בדאחיה. תת-תרחיש של האפשרות הזו היא כיבוש הכיס השיעי והדאחיה ע"י כוחות מונחתים מהים, אבל אני לא בטוח שיש לנו יכולת הנחתה בהקף רחב.
אני כרגע מניח שהשתלטות על המרחב השיעי הצפוני, בצפון-מזרח המדינה מקו ביירות וצפונה עד גבול סוריה, אינה אפשרות ריאלית. לכן, התרחיש השלישי הוא נטרול איום חיזבאללה על ידי פגיעה בספונסור האיראני שלו כדי לגרום לאיראנים להבין שחיזבאללה הופך לנטל ולא לנכס, ולהפסיק את תמיכתם בו.
שאלה שנוגעת לשני התרחישים הראשונים היא האם לצה"ל יש מספיק כוחות לביצוע של משימה כזו. הצבא של 82 שהגיע עד ביירות היה הצבא של תשע שנים אחרי יום כיפור, שהסד"כ שלו (במיוחד בתחום הטנקים) היה הרבה יותר גדול מהסד"כ הנוכחי, והאוייב שהוא התמודד מולו ברוב השטח היו מחבלי אש"ף שהיו אוייב הרבה יותר חלש מכל בחינה מאשר אנשי החיזבאללה. כמו כן, חלק משמעותי מהסד"כ הצה"לי מרותק לעזה וליו"ש, בוודאי בתקופה הקרובה. פלישה ללבנון ללא מספיק כוחות עלולה להיתקע ולהפוך לגרסה מקומית של מלחמת אוקראינה - כאשר במקביל אנחנו סופגים נפגעים רבים בעורף מהרקטות ארוכות הטווח. לכן זמינות מספקת של כוחות היא תנאי הכרחי. תת-שאלה של הנושא הזה היא האם ניתן לצפות שהעדות והכוחות האחרים בלבנון יימנעו מלהתערב, או שאנחנו עלולים למצוא את עצמנו לוחמים גם נגד חלק מהם.
שאלה מרכזית שניה היא האם ניתן להשיג ניטרול של האיום לאורך זמן. בשטח המצומצם של הרצועה, צה"ל יכול להגיע לשליטה מלאה. בלבנון זה לא ניתן, וגם בתרחיש הרחב קשה לראות שאנחנו כובשים את האיזור השיעי הצפוני. לכן חיזבאללה יכול לשמור לעצמו בסיס כח משמעותי, ולאחר נסיגת צה"ל יוכל לרדת בחזרה דרומה ולבנות מחדש את היכולות. אנחנו יכולים לשמור על רצועת בטחון כלשהי כדי למנוע פשיטות על הישובים, אבל אנחנו זוכרים גם כיצד רצועת הבטחון הקודמת שירתה את חיזבאללה לא פחות מאשר אותנו.
לגבי התרחיש השלישי, נשאלת השאלה האם יש לנו אפשרות מעשית לפגוע באיראנים עד כדי שיוותרו על אחד הנכסים האסטרטגיים המרכזיים שהם בונים כבר שלושים שנה בהוצאה של עשרות מיליארדי דולרים - ומה תהיה התגובה מצידם.
דעתכם?
|