F-47 מטוס קרב דור 6 של ארה"ב המבוסס על תוכנית NGAD
סגן שר חיל האוויר לרכישה, טכנולוגיה ולוגיסטיקה, וויל רופר, הודיע אתמול כי חיל האוויר האמריקני תכנן, בנה והטיס לפחות אב טיפוס מלא בקנה מידה מלא של מטוס קרב חדש.
כחלק מתכנית הדור הבא (NGAD).
קיומו של מפגין הטכנולוגיה אושר לראשונה על ידי רופר בפני כתבת חדשות ההגנה, ולרי אינסינה במהלך ועידת האווירה הוירטואלית, החלל והסייבר של איגוד חיל האוויר 2020:
"כבר בנינו והטסנו מפגין טיסה בקנה מידה מלא בעולם האמיתי, ושברנו שיאים בכך. אנו מוכנים ללכת ולבנות את הדור הבא של מטוסים באופן שלא קרה מעולם. "
למרות שפרטים אודות המטוס עדיין מסווגים, כולל הופעתו, מטוס הקרב החדש הראשון שתוכנן והוטס מזה 20 שנה, מאז תחרות הלוחם המשותף בין ה- X-32 ל- X-35,
תוכנן תוך שימוש בטכניקות מתקדמות של מושגים הנדסיים ממוחשבים (CAE) ודיגיטל תאומים לבנות ולבדוק גרסה וירטואלית של המטוס, לפני שעוברים לבנות פיזית ולהטיס את אב הטיפוס.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי TrrOiK שמתחילה ב "F-47 מטוס קרב דור 6 של ארה"ב המבוסס על תוכנית NGAD"
ממש עכשיו הכריז נשיא ארה''ב דונאלד טראמפ על מטוס הקרב העתידי של ארה''ב. המטוס יהיה מימוש תכנית NGAD ויבנה על ידי boeing. במקרה או שלא, סימון המטוס הוא f47 כפי שטראמפ הוא הנשיא ה 47.
תוכנית NGAD בלעדית לחיהא"א, עיצוב המטוס והתכונות של ה F-47 מסווגים
ההערכות שיהיה מטוס דואלי (מאוייש/לא מאוייש) עם טכנולוגיה מאד מתקדמת של חמקנות וחיישנים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי TrrOiK שמתחילה ב "F-47 מטוס קרב דור 6 של ארה"ב המבוסס על תוכנית NGAD"
מעניין שבואינג זכו. דווקא היה אפשר לצפות שללוקהיד היה יתרון בנושא מכיוון שהם מפתחים את הF22 ו35 וגם עדיין מוציאים לו עדכונים, ככה שהם בעלי ניסיון בדור 5 שלבואינג אין ותצטרך לצבור את הניסיון בעצמה.
בנוסף, למרות כל הבעיות שהיו בפרויקט של ה35, לבואינג יש בעיות עצומות בKC-46 (הפסד של מעל 7 מיליארד דולר והוא עדיין תקול), וכמובן בעיות עצומות שהיו ב737 כולל בבטיחות... וגם שביתות של עובדים. החברה במצב קשה מאוד.
זאת מכה גדולה ללוקהיד שגם הודחה מהפרויקט של המטוס דור 6 עבור צי ארה"ב שיחליף את F\A-18 (פרויקט F/A-XX).
תהיות שעלו לי בנושא:
*האם זה ישפיע על F-15EX שגם מיוצר על ידי בואינג (וגם ישראל קנתה)? צבא ארה"ב יכול להחליט לחתוך בכמות הרכישה של זה ולהשקיע במטוס החדש במקום. כרגע הם תכננו בערך 100.
*האם זה ישפיע על המשך שדרוגי הF-35 כמו מה שיבוא אחרי בלוק 4?
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי BlazingVertex שמתחילה ב "מעניין שבואינג זכו. דווקא היה..."
תחשוב על שיקולי בסיס תעשייתי.
הפנטגון היה יכול לתת את המכרז לנורת׳רופ גרומן (קבלנית המפציץ B-21) ולעבוד מול שתי חברות מטוסים. הוא העדיף לבחור בבואינג ולעבוד מול שלוש.
F-15EX נועד למשימות אחרות- הגנה אוירית. אף אחד לא יחליף אותו ב- f-47 שיעלה פי 3 (נניח). קווי היצור יכולים לחיות בצוותא כמו שלוקהיד-מרטין מייצרת f-16 וגם f-35. הנדסת ייצור בסיסית- עוברים על עשרות אלפי התהליכים והספקים החופפים ובודקים אם הם יכולים לתמוך בשני מוצרים, בכמויות ייצור משוערות.
שדרוגי F-35: עדיין יהיו אלפי מטוסים בשירות כשה- f-47 ייכנס לשירות, ברור שהם ישודרגו עם הזמן. לא דמיוני בכלל לשער שה-f35 יהיה בשימוש אחרי ה-f47 (שיהיה, מן הסתם, יקר מאוד לרכישה ולהפעלה).
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "תחשוב על שיקולי בסיס תעשייתי...."
אם ל-F47 יש יכולת להיות לא מאוייש, לדעתי הסיכוי שה-F35 יהיה בשירות אחריו שואף לאפס. אני חושב שהזינוק המדהים ביכולות של ה-AI בחמש השנים האחרונות (למעשה 13 שנה, אבל חמש האחרונות במיוחד) מבהיר שבתוך שנים מעטות לא יהיה טייס אנושי שיוכל להתמודד מול AI - לא יותר מאשר שחקן שח, גם אלוף העולם, יהיה מסוגל להביס תוכנת שח מתקדמת. סוף השירות של ה-F47 אמור להיות בעוד, נניח, ארבעים שנה - האם סביר שמטוס מאוייש עדיין יהיה רלבנטי במועד הזה?
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי ninesouls שמתחילה ב "אם ל-F47 יש יכולת להיות לא..."
מן הסתם, לא באותו חיל אויר ולא באותן משימות.
מיג-25 עדיף על מיג-23 שעדיף על מיג-21. ובכ"ז המיג-25 לא בשימוש, המיג-23 מככב בחילות האויר המפוארים של אנגולה, צפון קוריאה ואתיופיה, והמיג-21 טס (בקושי) בהודו.
B-52 עדיין טס. B-58, b-66, fb-111 מתקדמים יותר- כבר יצאו משירות.
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "מן הסתם, לא באותו חיל אויר..."
מחיר ויכולות יחודיות.
אם מטוס יותר חדש עושה את מה שדגם אחר עושה יותר טוב ואין לו ערך מוסף משמעותי למה להשאיר אותו? וזה עוד לפני חישובים כלכליים על עלות תחזוקה והחלפה של פלטפורמה קיימת לעומת בניה מ0 של מחליף.
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי BlazingVertex שמתחילה ב "מעניין שבואינג זכו. דווקא היה..."
בואינג שותפה עיקרית בתוכנית הF-22 עוד משנות ה80 במסגרת הATF.
השתתפה בפיתוח, אינטגרציית אוויוניקה, ייצור ועוד. כך שלטעון שאין לה רקע/ניסיון ב"דור 5"- לא מאוד מדויק.
ובכל מקרה, חלוציות בתחום מסוים לא בהכרח מעידה על בלעדיות. בטח שלא לאחר עשורים של השקעה לאומית במו"פ וניסויים, וע"י יותר מיצרן אחד.
הביקורות על רקע הליקויים, הכשלונות והאסונות מהשנים האחרונות כמובן מוצדקות לחלוטין.
אך היו גם הצלחות ראויות- למשל זכייה במכרז הT-X,
ותוכנית הP-8 פוסידון שהניבה 10 מפעילות מרוצות וקרוב ל 200 יחידות.