|
19-10-2018, 08:44
|
מנהל פורומי "תכנות ובניית אתרים" ו"חומרה ורשתות"
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
הודעות: 42,776
|
|
זו לא הייתה ציניות. אתה משתמש במילים, ואני חושב שאתה אולי לא יודע מה משמעותן בשפת הדיבור. אולי אני זה שלא יודע. לכן שאלתי, אולי תחכמני.
לדעתי, פרדוקס הוא מצב שבו, במקביל, מתקיימים או צריכים להתקיים (כדי ליצור אותו), שני דברים (או יותר) יחדיו, שלפי הנסיון וההגיון שלנו, בלתי מתקבלים על הדעת. אבל המציאות מוכיחה שכך הם פני הדברים (מדעית...). למשל "פרדוקס יום ההולדת", שבו אנחנו יודעים שכדי להבטיח שבקבוצת אנשים יהיו שני אנשים לפחות עם אותו יום תאריך יום הולדת (לא כולל שנת לידה), אנחנו צריכים שגודל קבוצת האנשים יהיה 366 - כי במקרה הגרוע ביותר כל אחד נולד ביום אחר - ואז יש תאריך שונה לכל אחד מה 365 הראשונים, ובהכרח, האדם ה 366 כבר יחלוק תאריך לידה עם מישהו מהקבוצה. עד כאן זה ברור וטבעי. מכאן, לפי סתם הגיון (לפני שבודקים מדעית...), כדי להגיע לסיכוי של 50% שיהיו שני אנשים עם אותו תאריך לידה, נצטרך חצי מכמות האנשים - כלומר 183. בפועל - מספיק שבקבוצה יהיו רק 23 אנשים, כשמינית מהמספר שהיינו מצפים לו, כדי להגיע לסיכוי שכזה. אם נכפיל את כמות האנשים בקצת יותר מ 2, נגיע כבר לסיכוי שקרוב ל 100%, למרות שבשנה יש פי 6 ימים שונים מכמות האנשים. אם זה מעניין אותך, תוכל לקרוא על ההוכחה כאן.
סוג של פרדוקס אחר הוא שאתה עושה משהו שאמור להוביל לתוצאה X אבל מוביל בדרך מעניינת לתוצאה Y. לדוגמה דמוקרטיה, "שלטון העם", גוזרת שהעם מחליט מה הממשל שלו יעשה. בפועל, בהרבה מקרים, למרות שבאופן מוצהר מדינה היא דמוקרטית, מתרחשים בה תהליכים שהם בניגוד לדעת רוב העם הכפוף לשיטה. ולא מדובר על מקרים של שגיאת דגימה סטטיסטית, כלומר שדעתו של העם חצויה כמעט 50-50 ואז ברור שיהיה קשה לייצג את זה. אלא על כך שדוגמים את האוכלוסיה, ו 90% בעד או נגד משהו, ובפועל - נעשה ההפך - וזאת במדינה דמוקרטית. גם זה פרדוקס, לדעתי. אותו דבר בבחירות המצחיקות בארה"ב, שבהם הרוב מצביע, לפעמים בהפרש מהותי, בעד מישהו X, והזוכה בבחירות הוא המתחרה שלו Y. פרדוקס.
לעומת זאת, שאלת קיומו או אי קיומו של בורא לעולם אינה פרדוקס לדעתי, אלא סתם שאלה בינארית. או שיש - או שאין. כיוון שאין לנו בעולם הוכחה לכאן או לכאן (אחרת זו לא הייתה אמונה, אגב...) - גם אם יגלו מדעית את התשובה בעתיד, זה לא יהיה פרדוקס - משום שאף אחת מהתשובות לא סותרת משהו שאנחנו יודעים או את ההגיון שלנו (שהרי אם הייתה סותרת, זה בעצם היה גוזר לנו את התשובה לשאלה...). לענ"ד ברור שהעולם נוצר במאורע כביר כלשהו, (כמעט?) כולנו מסכימים על זה, ואף אחת מהתשובות האפשריות לשאלה שהצגת - חיובית או שלילית - לא תסתור את הבסיס הזה, ולכן אין כאן פרדוקס, אלא סתם שאלה שלמדע אין תשובה עליה, ובהתחשב בפרמטרים, ובהגדרות שבהן מקובל להגדיר את הבורא לעולם - חסר דמות וגוף - או במילים אחרות כל דבר שניתן למדוד מדעית - כנראה גם לעולם לא תהיה לו תשובה עליה, אלא אם כן יחליט הבורא בעצמו להתגלות לעיני כולנו ולהוכיח את קיומו - ואם זה יקרה - אני די בטוח שלא יהיה ויכוח על מה שאנשים יראו במו עיניהם. וכל זה - אינו קשור לדעתי למדע, מדענים, חוקרים, בין אם הם מיטב ובין אם לאו.
אשר למי "מנצח" - מנצח במה? מנצח בדרך כלל החזק, פיסית או כלכלית, או בעולם הפילוסופי/מדעי - זה שאמר דברים תקפים לוגית/מדידים בניסוי. וכמובן להפך, מפסיד החלש פיסית או כלכלית, או בעולם הפילוסופי - זה שלא מעלה טענות לוגיות, או מעלה טענות שהלוגיקה שבהן פגומה, או שמשתמש בשפה לא בהירה כדי לבלבל את שומעיו - והמהדרין מערבבים את כל השיטות יחדיו. אני בספק שציניות או היעדרה קשורה ליכולת לנצח במשהו. לכל היותר מדובר בשיטה רטורית להעברת נקודה מסויימת.
|
|