לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #3  
ישן 25-06-2016, 00:00
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
לב אמיץ
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

http://www.israelhayom.co.il/article/391743

עשר שנים אחרי, חוזר סרן (מיל') אנטון סיומין לקרב בבינת ג'ביל, שעליו קיבל את עיטור העוז - וגם למבצע עופרת יצוקה, שבו נפצע שוב והתעקש לחזור לזירת הקרבות


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.israelhayom.co.il/sites/default/files/u1173/no-credit____1111.jpg]


כתבות קודמות על אנטון סיומין, שכיכב בכתבות רבות לאורך העשור האחרון, הראשונה בהן 8 חודשים לפני מלחמת לבנון השנייה..

ניסיון דקירה בחברון; מטענים נתפסו בחווארה
נערה פלסטינית בת 17 ניסתה לדקור חייל בציר המתפללים בחברון אך הוא הדף אותה והשתלט עליה. במחסום חווארה נעצר נער פלסטיני בן 15 עם שני מטעני צינור. מפקד המחסום, אנטון סיומין מהצנחנים, ל-ynet: "צעקתי לו לעצור ולהוריד את המעיל. מתחת למעיל היתה לו שקית שחורה עם דברים חשודים. הוא סיפר שביקשו ממנו להעביר את זה לצד השני"

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3181958,00.html

זכה בעיטור עוז בלבנון ונפצע בלחימה ברצועה
סגן אנטון סיומין, שחילץ גופת חברו במלחמת לבנון השנייה, רשם פרק לחימה נוסף לאחר שנפצע אתמול בהיתקלות עם מחבלים בצפון רצועת עזה

http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/838/317.html

נפצעו בקרב וחזרו לשירות: החיילים שנתנו הכול למדינה, פעמיים
המפקד שנפצע בקרב עם מחבלים וחזר לאמן לוחמים, השריונר שעלה על מטען ונלחם כדי לחזור לגדוד, הקצין שהתעוור בעקבות מחבל מתאבד וחזר לצבא למרות הכול והחייל שנפצע פעמיים ובכל זאת עדיין משרת בצה"ל. סיפורם של החיילים שלא ויתרו לעצמם ואחרי תקופת החלמה, חזרו למדים, לצבא ולהגנה על המולדת

http://www.mako.co.il/pzm-magazine/...6f5b9931006.htm
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #5  
ישן 28-06-2016, 13:50
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון
 
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
מלחמת 34 הדקות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

מהמודיעין ועד לתקיפה: כך השמידה ישראל את מערך הרקטות ארוכות הטווח של חיזבאללה בתוך חצי שעה
שי לוי


מבצע "משקל סגולי", שאחרי המלחמה זכה לכינוי "ליל הפאג'רים", היה אולי המבצע המרשים ביותר של צה"ל במלחמת לבנון השנייה. היו שכינו את המבצע הזה "מבריק", ואף עשו השוואה למהלך הפתיחה של מלחמת ששת הימים, אז הושמדו חילות האוויר של מדינות ערב. בתוך 34 דקות בלבד השמיד חיל האוויר מחסנים של טילים וכ-60 משגרים לטווח ארוך ובינוני, ובכך הוציאו חלקים גדולים של המדינה מטווח הירי של חיזבאללה. המשגרים האלה הוסתרו בלב הכפרים, בחדרים של בתים. המכה בצד השני הייתה כפולה: לצד אבדן של חלק מהאיום הרקטי, נסראללה והפטרונים שלו באיראן למדו שהפרויקט הכי יקר וחשאי שלהם היה שקוף עבור המודיעין הישראלי.

לכתבה המלאה
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 28-06-2016, 14:30
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
מאמר אודות הפעלת המילואים במלחמת לבנון השנייה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

מה הלקח מהפעלת המילואים במלחמת לבנון השנייה?



תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
שורטי

מה הלקח מהפעלת המילואים במלחמת לבנון השנייה?


28 יוני 2016
גל פרל פינקל

מלחמת לבנון השנייה היא המלחמה האחרונה בה ביצע צה"ל תמרון יבשתי רחב היקף הכולל כוחות מילואים. בעקבות חטיפת חיילי מילואים ב-12 ביולי 2006 החל צה"ל בפעילות קרקעית מוגבלת, שהתרחבה לכדי מהלך מתמרן בימים האחרונים של המלחמה. בשיא התמרון הקרקעי פעלו בלבנון כוחות מילואים משש חטיבות חי"ר ומשתי חטיבות שריון (לצד כוחות סדירים עליהם נשענה המערכה). בחינה של האופן שבו הופעלו ולחמו כוחות המילואים של צה"ל תראה כי לכאורה, כבכל מלחמה, חלק מן הכוחות פעל היטב וחלק פחות. אולם בחינה של התמונה הגדולה תגלה שמערך המילואים היה ברובו כ"צבא חלול" - כפי שכונה הצבא האמריקני שרוּקן ממשאביו לאחר מלחמת וייטנאם - שאנשיו אינם כשירים ומצוידים למשימותיהם.

מערך המילואים של זרוע היבשה לא התאמן במסגרות גדולות יותר מגדוד בשנים שקדמו למלחמה בשל האינתיפאדה השנייה ואילוציה: הצורך מחד לקצץ בתקציב הביטחון ומאידך להפנות תקציבים לתעסוקה השוטפת האינטנסיבית. כתוצאה מכך לא מעט מיחידות המילואים שהוטלו לקרב במלחמה סבלו מכשירות נמוכה, כאשר מעט האימונים שבוצעו טרם המלחמה הוקדשו בעיקר לשימור כשירויות הבסיס. כך למשל לא ביצעה חטיבת החי"ר במילואים "אלכסנדרוני" אימון חטיבתי מ-2001 עד המלחמה ב-2006, מה שלא מנע את גיוסה ואת הפעלתה במלחמה. במקרה אחר אף סירב מג"ד שריון במיל' מעוצבת "עמוד האש" להוביל את גדודו בלחימה, תחת הנימוק כי לא קיבל די הכשרה ואימון לתפקיד בתקופה שקדמה למלחמה.

כשלים נוספים שהשפיעו על אופן לחימת כוחות המילואים היו מחסור בציוד לחימה מתאים ותקין. הדבר קרה בשל קיצוץ תקציבי, כמו גם משום שציוד החירום הושאל למערך הסדיר שלחם קודם לכן ביהודה ושומרון וברצועת עזה. בעיית כשירות אחרת נבעה מהפעלת חלק מן היחידות הכשירות שלא לייעודן. דוגמה לכך היא הפעלת חטיבת הצנחנים המובחרת במילואים (551) בכפרים דבל ורשף. לוחמי חזבאבללה הצליחו לעכב את החטיבה, להסב לה אבדות ולמנוע ממנה לעמוד במשימותיה. הסיבה לכך הייתה נעוצה באי-התאמת משימות החטיבה ליכולותיה וכשירותה. על החטיבה הוטלה משימת חי"ר, בעוד היא התאמנה במשך שנים למשימות השמדת משגרי טילים ורקטות בעומק האויב.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
חיילי מילואים של צה"ל בגבול הצפון במהלך מלחמת לבנון השנייה, אוגוסט 2006 (לע"מ/Milner Moshe)

יש לציין שכמו במלחמות קודמות, גם במלחמת לבנון השנייה ניתן השיגו חלק מיחידות המילואים הצלחות מבצעיות מרשימות שהתבססו על כישורי לחימה וניסיון של המפקדים והלוחמים. לוחמי חטיבת אלכסנדרוני, למשל, עמדו ברובן המכריע של המשימות שהוטלו עליהם, למרות הליקויים בכשירות ובציוד. דוגמה אחרת היא לחימת חטיבת מילואים של הצנחנים (55), בפיקוד המח"ט אל"ם איתי וירוב, שביצעה תמרון מוסק ורגלי משולב במהלכו הכווינו אנשיה אש מדויקת מן היבשה והאוויר ופגעו במחבלים ובאמצעי ללחימה. את ההצלחות האלו, מרשימות ככל שהיו, יש לייחס לאופיו של מערך המילואים של צה"ל, המתבסס על שילוב של יוזמה, יכולת אלתור וגם ניסיון וידע מקצועי שנשמרו בעקבות שנים של פעילות ואימונים.

כמשל אפשר להביא יוזמה ואלתור מן הסוג שגילה עמוס בריזל, מג"ד בחטיבת צנחנים במילואים (226) ב-2006, משנדרש לכבוש את הכפר אל-קוצייר. ברשותו לא היו אמצעי מודיעין מספקים לקיום נוהל קרב בסיסי. המג"ד התעקש ושרטט לאנשיו על-גבי מפיות נייר מרשם קרב המבוסס על תצפית שביצע עם מטהו מספר ימים קודם לכן, שהועתק והופץ לפלוגות. דפוס כזה אינו מתרחש, על-פי רוב, במערך הסדיר, ואף על פי כן גדוד הצנחנים כבש את הכפר.

הלקח ממן המלחמה ברור. כוחות המילואים, על פי ייעודם, אינם חברת "שמירה וניקיון" של הצבא, אלא חלק אינטגרלי מתפיסת ההפעלה שלו. את המערך יש לארגן, לצייד ולאמן כמו את המערך הסדיר. זאת בדומה למודל הקיים כיום בחיל האוויר או בעוצבת האש, שבה כלולה חטיבת הצנחנים הסדירה לצד חטיבות מילואים. בספרו "האומץ לנצח", כתב חבר הכנסת עפר שלח (בעברו מ"פ צנחנים במילואים) כי "ההבדל היחיד בין איש המילואים לסדיר יהיה במספר הקמטים בפנים". גם אם הדבר כרוך בהוצאות משמעותיות, יש להכליל את יחידות המערך בתכניות האופרטיביות ולהפעילם במשולב ולצד הכוח הסדיר – על מנת שאנשי המילואים יחושו כי יש להם משמעות, שייכות וערך.

הדרג המדיני והדרג הצבאי גילו בעשור האחרון, לאחר מלחמת לבנון השנייה, הססנות בהפעלת כוחות מילואים סדורים בלחימה. זאת למרות שלכוחות המילואים יתרונות העולים בערכם על מה שהדרג הבכיר רואה כחסרונות. גאוות היחידה, הגישה האזרחית וניסיונם המצטבר באימונים ובפעילות מבצעית מכפילים את כוחו של צה"ל. שילובם של אנשי המילואים גם תורם לגיבוש קונצנזוס סביב המהלך, ולבסוף, העובדה שמדובר באזרחים-חיילים, השואלים שאלות ודורשים תשובות, מחייבת את הדרג המדיני לגבש אסטרטגיה סדורה שמפעילה את הכוח בשום שכל למען השגת המטרות המדיניות והצבאיות.

***גל פרל פינקל הוא חוקר אורח בתכנית צבא ואסטרטגיה במכון למחקרי ביטחון לאומי.
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 29-06-2016, 15:16
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
מלחמת לבנון השנייה - מבט בפרספקטיבה של עשור
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

מלחמת לבנון השנייה - מבט בפרספקטיבה של עשור

https://2016-uploaded.fresh.co.il/2...29/49346487.pdf

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

מלחמת לבנון השנייה - מבט בפרספקטיבה של עשור
למרות חוסר המוכנות, תנאי הפתיחה, ולמרות ליקויים שנחשפו בפעולתו, הצליח צה"ל לספק למדינת ישראל הישג אסטרטגי מן המדרגה ראשונה
ד"ר גבי סיבוני
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/images/kav.jpg]
פורסם: 29.06.16


בפרספקטיבה של זמן נקבע יום פתיחת מלחמת לבנון השנייה כיום המציין קו של פרשת מים. מלחמת לבנון השנייה חשפה את מעורבותה של איראן כגורם המרכזי המוביל את המלחמה בישראל ואת חתירתה לקבע מעוזים מבצעיים איראניים על ידי חיזבאללה בצפון, חמאס ברצועת עזה ולשיטתה של איראן בעתיד, גם באיו"ש. אלה מציבים איום "קונבנציונאלי", שעוצמת פגיעתו לאורך זמן לא פחותה מאיום הגרעין. לאור הישגיה של ישראל במלחמות העבר הפנה האויב את מרצו לבניית יכולת ירי תלול מסלול בהיקפים גדולים כשהוא מכניס את רוב אוכלוסיית ישראל לתוך מרחב הלחימה.

מלחמת העולם השנייה התנהלה בעוצמה רבה בחזית ובעורף האזרחי גם יחד. הבנתו של צ'רצ'יל את העתיד הצפוי הביאה אותו לשאת את נאומו המפורסם, "דם, עמל, דמעות וזיעה", שבו ביקש להכין את אזרחי בריטניה לעתיד הקשה הנכון להם. הכנה זו חסרה טרום המלחמה לאזרחי ישראל אשר במשך שנים הורגלו למלחמות שנוהלו בחזית הצבאית בלבד. ב-2006, הושלם סופית מעגל השינוי (שהחל כבר במלחמת המפרץ ובאינתיפאדה השנייה) כשהחזית האזרחית מהווה מטרה לגיטימית ועיקרית בעיני האויב.

שינוי זה הוא שינוי אסטרטגי, אופרטיבי וטקטי. הפעלת הכוח של האויב פשוטה, ומסתמכת על הנכס האסטרטגי הקבוע שלו: העומק והמסה. מדינת ישראל יצאה למלחמת לבנון השנייה ללא הבנה הולמת את האיום ומשמעויותיו. מסע ההלקאה העצמית ומפח הנפש המתוקשר שבא לאחריה לא אפשר שיח מקצועי הולם. אכן המלחמה חשפה כשלים לא מעטים במוכנותו של צה"ל שנבעו לא רק מהיעדר משאבים מתאימים לבניין כוח ראוי, אלא בעיקר מהעדרה של הבנה ותפיסה מובנית להתמודדות מול איום שונה, שהפך את אזרחי המדינה לחלק מחזית לחימה פעילה וממשית - החזית האזרחית.

מאז המלחמה נלמדו בישראל לקחים לא מעטים. לציבור בישראל ברור עתה שצה"ל לא יוכל להפסיק את הירי על ידי פגיעה ביכולות השיגור של האויב בלבד. אלה רבות ומבוזרות. צה"ל יוכל לפגוע ביכולות רבות וכבדות משקל תוך שהוא מוציא אזורים שונים במדינה ממעגל מהאיום, אולם, לאויב תיוותר יכולת ירי שבה יוכל לעשות שימוש עד לשעות הלחימה האחרונות.

על-כן התפתחה תפיסת מענה מורכבת אזרחית וצבאית. בחזית האזרחית פותחו יכולות מיגון ושרידות שנועדו למזער ככל הניתן את נזקי האש של האויב והובן שיש לשתף את הציבור בתפיסת המענה של צה"ל ולהעמיק את מוכנותו והכנתו לספוג אש עד לסוף הלחימה. בתחום המענה הצבאי גובש בצה"ל, בהנחיית הרמטכ"ל, מסמך בשם "אסטרטגיית צה"ל", שאף פורסם בציבור הרחב, אשר קובע כי בפרוץ עימות נדרש צה"ל לשני הישגים עקריים: קיצור משך הלחימה והקטנת הנזק של מלחמה עתידית.

לשם כך יפעיל הצבא "מהלומה משולבת מיידית ובו זמנית" הכוללת תמרון מהיר ואגרסיבי ואש מאסיבית ומדויקת. מתקפה זו תצרוב לשנים בתודעת האויב את מחיר ההתגרות בישראל ותחייב אותו לשיקום ממושך שעלותו יקרה. כך ניתן להניח, יידחה העימות הבא. מלחמת לבנון השנייה סיפקה לנו ולאויב, הדגמה קטנה ליכולות של צה"ל להכות מכה שכזו.

עשור לאחר שהסתיימה המלחמה נראה כי למרות חוסר המוכנות, תנאי הפתיחה, ולמרות ליקויים שנחשפו בפעולתו, הצליח צה"ל לספק למדינת ישראל הישג אסטרטגי מן המדרגה ראשונה. רמת תפקודו של צה"ל במלחמה תסכלה את אזרחי ישראל, אולם הספיקה כדי להשיג הישג לא מבוטל. בצד הרתעתו של חיזבאללה, נחשף האיום על כלל רבדיו, והתאפשר לצה"ל לתכנן את המענה המבצעי העתידי למול איום ייחוס ריאלי.

ד"ר גבי סיבוני הינו חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ויוביל כנס לציון עשור למלחמת לבנון השנייה ב-14 ביולי ב-INSS
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)


נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 29-06-2016 בשעה 15:35.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 10-07-2016, 09:02
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
מאמר של עמוס הראל בהארץ לסיכום עשור למלחמת לבנון השנייה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

המלחמה שהיתה ונותרה כישלון מהדהד



תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
המלחמה שהיתה ונותרה כישלון מהדהד

ישראל אמנם נהנית בעשור שחלף מאז המלחמה משקט יחסי בגבול לבנון, אך מי שנתלה בזה כחזות הכל, מתעלם משלוש הסיבות להתמשכות השקט: שקיעת חיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה, האינטרסים של איראן וההרתעה ההדדית שנוצרה במלחמה
סיכומי יום השנה העשירי למלחמת לבנון השנייה - שלפחות בטלוויזיה הקדימו בחודש את התאריך הלועזי בלחץ התחרות בין שני הערוצים - עמדו בסימן ניסיון להביט במלחמה דרך משקפיים אחרים. אולי, הרהרו פרשנים ושדרנים במבט מפויס לאחור, לא היתה המלחמה ההיא נוראה כל כך, אחרי הכל?

מרחק הזמן אכן יכול לסייע במתן פרופורציות. המלחמה שפרצה ב-12 ביולי 2006 לא הניבה אסון בסדר גודל של מחדל מלחמת יום הכיפורים ב-1973. וגם היריב, אפעס, לא היה המפלצת היעילה להחריד שתוארה לעתים בתקשורת הישראלית באותה עת (הגדיל לעשות השר אז יצחק הרצוג, שהגדיר בתום המלחמה את חיזבאללה כ"אחד הצבאות החזקים בעולם").

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
חיילים מתאמנים בגבול לבנון, אתמול

אף שישראל התמודדה בעבר עם חיזבאללה ועם ארגוני הטרור הפלסטיניים, היא נתקלה בלבנון לראשונה בעימות א־סימטרי נרחב. העובדה שצה"ל לא הצליח להכריע את המערכה מול אויב שנמנע במתכוון מכל קרב ישיר, זינב בו בכל הזדמנות ושיגר קטיושות לגליל עד יום הלחימה האחרון, עוררה מטבע הדברים תסכול רב בממשלה, בציבור ובצבא עצמו. בשנים שחלפו מאז למדה ישראל כמה דברים על טיבם של עימותים כאלה. ישנן סיבות להעריך שבפעם הבאה צה"ל יידע להתמודד עם האתגר בצורה טובה יותר, אף שהקושי להשיג (ולהציג) ניצחון מכריע כנראה יישאר בעינו.

חוות הדעת המשופרת שמשמיעים רבים על המלחמה נשענת על שני נימוקים, שרק אחד מהם מוזכר בפומבי. הראשון, הלגיטימי, נוגע לתוצאות בשטח. השקט היחסי השורר בגבול עם לבנון מאז הוא בהחלט חריג היסטורי. בשנים קודמות, מתקופת ה"פתחלנד" של הארגונים הפלסטיניים בשנות השבעים, דרך ימי אזור הביטחון בדרום לבנון ועד ההתגרויות התקופתיות של חיזבאללה אחרי נסיגת צה"ל בשנת 2000, נרשם חיכוך ביטחוני לעתים קרובות יותר. השקט, לפיכך, משמש להגנה מאוחרת על תפקוד הממשלה וצה"ל במלחמה עצמה.

הנימוק השני, הפוליטי, נסתר מן העין. אהוד אולמרט, שניהל את המלחמה, היה ראש הממשלה האחרון שנתמך בידי המרכז והשמאל. כישלונו בלבנון הזניק מחדש את הקריירה של בנימין נתניהו והביא בעקיפין, אמנם רק כעבור שנתיים וחצי, לחזרתו של האחרון לשלטון (בדיעבד גם התברר שנתניהו המריץ בחשאי את מחאת המילואימניקים לאחר המלחמה, בתקווה לזרז את הפלת אולמרט). ככל שמצטבר הכעס בשמאל על כהונתו של נתניהו כראש ממשלה, הנדמית נצחית כמעט, כך גוברת הנטייה לעטוף בפילטר ורוד את ההתבוננות על תקופת אולמרט. כשהנטייה הזו נשענת על הפצצת המתקן הגרעיני בסוריה, המיוחסת לישראל, אפשר להבין זאת. הבעיה מתחילה בניסיון להמעיט מחומרת מעשי השחיתות שבגללם נשלח אולמרט לכלא ואולי חמור מכך - באופן הסלחני שבו שופטים כיום רבים את התפקוד של אולמרט, של הממשלה ושל צה"ל במלחמה ב-2006.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

מלחמת לבנון השנייה היתה ונותרה כישלון מהדהד. מי שנתלה בשקט בגבול כחזות הכל, מתעלם משלוש הסיבות העיקריות התורמות להתמשכותו. הראשונה היא מלחמת האזרחים בסוריה. מאז פרצה במארס 2011, וביתר שאת מאז ביקש הנשיא בשאר אסד סיוע צבאי ניכר מחיזבאללה בקיץ 2012, הארגון השיעי שקוע עד צוואר בלחימה שם. חיזבאללה מציב בסוריה בקביעות לפחות 5,000 לוחמים, כמעט רבע מן הכוח הסדיר שלו. כ-1,600 מלוחמיו נהרגו שם (יותר מפי שניים מאבידותיו מול צה"ל ב-2006) וכ-6,000 נפצעו. חיזבאללה נדרש להפעיל, בפעם הראשונה, מערך שיקום וסיוע מאורגן לסיוע לנכיו ולמשפחות השכולות של חלליו. העדיפות הראשונה של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, ואדוניו בטהראן היא שימור משטר אסד בסוריה. פתיחת מלחמה עם ישראל תסיט את חיזבאללה מהמאמץ העיקרי שלו כיום. האבידות שיספוג מצה"ל במלחמה כזו עשויות להחליש את אחיזתם של משטר אסד והאיראנים באותם חלקים שנותרו בשליטתם בסוריה ולחשוף בהמשך את חיזבאללה להתקפות מצד יריביו הסונים בתוך לבנון.

כדאי לזכור גם שאיראן סייעה בעשור האחרון להגדיל את ארסנל הטילים והרקטות העצום של הארגון - כ-130 אלף, לפי הערכות המודיעין בישראל - משיקולים אסטרטגיים משלה. איראן זעמה כשלמדה באיחור על הנחיית נסראללה לחטוף חיילי צה"ל בגבול, שהביאה לפרוץ המלחמה ב-2006. לאחר המלחמה נטלו האיראנים מנסראללה חלק מסמכויותיו והגבילו את עצמאותו. בראש מעייניה של טהראן עמדה הסכנה של תקיפה ישראלית חד־צדדית שתכוון נגד אתרי הגרעין שלה. הרקטות המדויקות שכוונו מלבנון לתל אביב ולחיפה עזרו להרתיע את נתניהו, ששקל תקיפה באיראן, מפני מימוש הרעיון. מאז נחתם הסכם וינה לפני שנה, תוכנית הגרעין האיראנית כבר אינה במוקד הקשב האסטרטגי האזורי. אבל כל עוד סברה איראן שישראל עלולה לתקוף אותה, נשמרו הטילים כהרתעה וכמענה עתידי לישראל. כעת נדמה שבנסיבות הנוכחיות אין לטהראן עניין בעימות צבאי נוסף, שישחק את חיזבאללה ואת הארסנל שלו מבלי שישיג בהכרח תוצאה אסטרטגית חיובית מבחינתה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
חיילים יוצאים מלבנון ב-2006. לראשונה נתקלה ישראל בעימות א־סימטרי נרח
ב

הסיבה השלישית לשקט קשורה בכך שמתקיימת כאן למעשה הרתעה הדדית. ישראל אכן הוכיחה ב-2006 שביכולתה לגרום נזק עצום לחיזבאללה (ואוהדי אולמרט זוקפים לזכותו את הפגנת מדיניות "בעל הבית השתגע" כחריגה מגישת ההבלגה שהובילו בצפון קודמיו, אהוד ברק ואריאל שרון). הפצצת הדאחיה — מעוז חיזבאללה בדרום ביירות והנזק הכבד שנגרם לכפרים השיעים בדרום לבנון, שבהם נפרסו מפקדות ומחסנים של חיזבאללה, אכן כנראה גורמים כעת לנסראללה לחשוב פעמיים בטרם ייצא לסיבוב נוסף עם ישראל. אבל למטבע הזה קיים גם צד שני. ישראל ערה לגודל הארסנל של חיזבאללה, ליכולתו להמטיר ממוצע יומי של כ-1,500 רקטות וטילים על העורף, לפגיעותם של אתרי התשתית האסטרגיים שלה (תחנות כוח, נמלים, שדות תעופה) ולחוסר האפשרות של מערכות יירוט הרקטות לספק לאוכלוסייה האזרחית בארץ הגנה מלאה.

מודעות הדדית
המודעות ההדדית ניכרה בשנים האחרונות, בכל פעם שבה הצדדים עמדו בפני התנגשות כתוצאה מתקרית מקומית. המקרה הבולט אירע בינואר 2015. בתקיפה אווירית שיוחסה לישראל ברמת הגולן נהרגו שבעה פעילים, בהם בכיר חיזבאללה ג'יהאד מורנייה וגנרל איראני שהצטרף לשיירה. חיזבאללה הגיב כעבור עשרה ימים במארב טילי נ"ט שממנו נהרגו קצין וחייל בחטיבת גבעתי, למרגלות הר דב. שני הצדדים החליטו לעצור בכך, בידיעה ברורה שכל תגובה נוספת עלולה להצית מלחמה. המהלכים שוחזרו, באופן דומה למדי כעבור שנה, לאחר מותו של המחבל סמיר קונטאר, על פי פרסומים בתקיפה אווירית ליד דמשק. שוב איים נסראללה בתגובה קשה ושוב הסתפק בפעולה מוגבלת, שעליה נמנעה ישראל מלהגיב. הם מפחדים? מסתבר שגם אנחנו, קצת (ואולי זו הדרך היחידה למנוע עוד מלחמה, לפי שעה).

שיחות עם קציני צה"ל - ממלאי התפקידים הבכירים במלחמה ולצדם אלה שנמצאים בעמדות הללו כיום - מלמדות שהצבא מודע להיבטים הללו לחלוטין. בניגוד לפוליטיקאים אחדים ולחלק מן העיתונאים, במטכ"ל לא נוטים לייפות את התוצאות מלפני עשור. גם שם מבינים שבהתחשב ביחסי הכוחות בין צה"ל לחיזבאללה בפרוץ המלחמה, וחרף הפערים בהכנה המוקדמת של צה"ל לעימות בלבנון, מרגע שהתקבלה החלטה להגיב על החטיפה באופן שיוביל למלחמה נדרשו מהצבא תפקוד ותוצאות שונים לחלוטין.

שום מלחמה אינה נקייה מאסונות ומכישלונות. ועדיין, הרצף באותם 34 ימים ארורים בקיץ 2006 היה עגום במיוחד. התנהלות ישראל הושפעה מהכשירות הנמוכה של צה"ל, שקיצץ בהתמדה באימונים והשקיע את רוב מאמציו בשש השנים הקודמות במאבק קשה לריסון הטרור הפלסטיני. בה בעת, הפיקוד הבכיר של הצבא שכנע את עצמו שהכל דבש; שאין כמו מרדף אחר מתאבד פלסטיני בדרכו משכם לתל אביב כדי להכין את הצבא להתמודדות עם הלוחמים המאומנים והמצוידים של חיזבאללה במרון א־ראס ובבינת ג'ביל.

לכישלון תרם גם חוסר הבשלות של השלישייה המובילה - אולמרט שנכנס לתפקידו במפתיע עקב השבץ המוחי של שרון, שר הביטחון עמיר פרץ ששוכנע לקבל את התפקיד בלי שום הכנה מוקדמת כי אולמרט פחד להפקידו על משרד האוצר והרמטכ"ל דן חלוץ, טייס הקרב המצטיין שהפליא להסביר עם מינויו כי "לא צריך להיות קודם כבשה כדי להוביל את העדר". המלחמה לימדה שניסיון כזה דווקא הכרחי ושהיעדר התמצאות של הרמטכ"ל באופן שבו פועל צבא היבשה עלול להתברר כקריטי בעת אישור תוכניות התקפיות של אוגדות וחטיבות. חוסר הניסיון הרלוונטי של השלישייה עמד ביחס הפוך ליהירות שהפגינה בזמן הלחימה, גישה שהתנפצה ברעש גדול לנוכח ההישגים הקלושים בסיומה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
אולמרט, פרץ וחלוץ בימי המלחמה. עדיין מסרבים להכות על חטא


בתמצית, הקבינט והממשלה בראשות אולמרט אישרו תקיפה מאסיבית של אתרי הרקטות של חיזבאללה לטווח בינוני (מבצע "משקל סגולי") מבלי להבין שהמשמעות היא הכרזת מלחמה ובלא מודעות לליקויי הכשירות של יחידות הסדיר והמילואים והיבשה, למודיעין המוגבל על חיזבאללה ולתוכניות המבצעיות הבלתי מעודכנות של פיקוד הצפון. כשהפעילות האווירית, מרביתה מוצלחת כשלעצמה, מיצתה עצמה כעבור ארבעה ימים, הוחלט להמשיך במלחמה מבלי לעדכן בהתאם את מטרותיה או לבחון דרך פעולה חליפית. בארבעת השבועות הבאים טורטרו אוגדות צה"ל לשווא, הלוך וחזור במהלכי סרק מוגבלים בדרום לבנון, משום שהממשלה והצבא לא הצליחו להחליט מהו המהלך הדרוש להשגת יתרון על חיזבאללה. וכשהושג לבסוף, בתיווך אמריקאי וצרפתי, הסכם הפסקת אש שעוגן בהחלטה 1701 של מועצת הביטחון, התעקשו אולמרט, פרץ וחלוץ להטיל את הכוחות פנימה למהלך קרקעי אחרון שעלה בחיי 33 חיילים ב-60 שעות. המהלך האחרון נקטע בעיצומו, עוד בטרם נכנסה הפסקת האש לתוקף, מבלי שהשיג דבר ומבלי שהשפיע על אופי ההסכם הסופי. האינסטינקט של הציבור הישראלי לאחר המלחמה לא היה מוטעה. אובדן האמון המוחלט באולמרט, כמו מלאכת התיקון הנמרצת שבה עסק צה"ל מאז, מעידים על אופייה האמיתי של המלחמה שפרצה לפני עשור.

העימות הבא

הטילים והרקטות, שמספרם גדל פי עשרה בינתיים, נותרו מקור העוצמה המרכזי של חיזבאללה לקראת עימות אפשרי בעתיד. בנאומיו, מדגיש נסראללה את היכולת של ארגונו לפגוע בעורף הישראלי ואת קיומה של משוואה - חיזבאללה יוכל לפגוע בבתי הזיקוק ובמכל האמוניה במפרץ חיפה, בתחנות הכוח, בנמלים ואפילו בכור בדימונה, כמענה לאיום הישראלי על הדאחיה ועל התשתיות האזרחיות בלבנון. לצד הגדלת טווח הטילים, המכסה היום את כל שטח ישראל, מדאיג גם שיפור הדיוק שלהם, גם אם הדבר נכון לאלפים בודדים של טילים ורקטות. חיזבאללה נסמך גם על הניסיון המבצעי שצברו מפקדיו ולוחמיו במלחמה בסוריה. שנות הלחימה הרצופות אמורות להכין אותם טוב יותר גם להתמודדות עם צה"ל, חרף יתרונותיו הטכנולוגיים והמודיעיניים. ואילו הלחימה לצד קצינים רוסים ואיראנים בסוריה סייעה לשיפור הטכניקות הקרביות של חיזבאללה ולהתנסות בעבודה גם במסגרות מבצעיות גדולות יותר, הכוללות כלי טיס, שריון ואמצעי מודיעין.

נסראללה מפזר בנאומיו רמזים על היכולת ההתקפית של ארגונו ומאיים ב"כיבוש הגליל" במלחמה הבאה. הכוונה, כנראה, היא לפיתוח יכולת תקיפה סימולטנית של כמה יישובים ומוצבי צה"ל לאורך הגבול הלבנוני, באמצעות פלוגות קומנדו מאומנות מהכוח המובחר של חיזבאללה, "רדוואן". ההתפתחויות הללו הן שהובילו את צה"ל להתחיל להתייחס באחרונה אל חיזבאללה כאל צבא לכל דבר ולא כאל ארגון גרילה בלבד.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תותחנים ב-2006. שום מלחמה אינה נקייה מכישלונות ועדיין, הרצף באותם 34 ימים ארורים היה עגום במיוחד


מן העבר השני, הגביר ועדכן צה"ל את אימוני היחידות שלו לקראת תרחיש לחימה בלבנון ושינה בהתאם את תוכניותיו האופרטיביות. אחרי המלחמה גם נעשה מהלך נרחב לשיפור הציוד והכלים המשורינים בימ"חים, אף שהדו"ח האחרון של נציב קבילות החיילים שפורסם לפני כחודשיים מזהיר מפני נסיגה מחודשת בתחום זה. אבל נראה שהקפיצה המהותית ביותר ביכולות של צה"ל קשורה בשילוב שבין חיל האוויר והמודיעין. מאז המלחמה נעשתה עבודה מקיפה ל"קילוף" שכבות ההסתרה של חיזבאללה ולפענוח האופן שבו הארגון פורס ומפעיל את כוחותיו בלבנון. בידי צה"ל קיים כיום מודיעין מדויק על אלפי מטרות לתקיפה, כשהשינויים שנעשו בחיל האוויר מאפשרים כיום תקיפת מטרות בקצב גדול בהרבה מאשר לפני עשור.

סימן השאלה הגדול נוגע לאפקטיביות של המהלכים הללו, מרשימים ככל שיהיו, על רוח הלחימה של הארגון. בצבא לוקחים כמובנת מאליה הנחה שאינה ברורה בהכרח לכל הציבור הישראלי: שבעת מלחמה ירי הרקטות לעורף יימשך עד לרגע האחרון לפני הפסקת האש ושהנזק כאן יהיה רחב וחסר תקדים, גם אם הנזק בלבנון יהיה גדול לאין שיעור. במטכ"ל ישנה אסכולה הגורסת שהמענה חייב להישען הפעם על תמרון קרקעי נרחב, כמהלך משלים למתקפה האווירית. אחרים, בעיקר בממשלה, מטיפים לתקיפת התשתיות האזרחיות של מדינת לבנון. ואילו אהוד ברק, האיש שהוציא את ישראל מלבנון במאי 2000, מטיף באחרונה דווקא לרכש מאסיבי של טילי יירוט למערכות שרביט קסמים וכיפת ברזל, כמענה האפקטיבי האמיתי לדבריו לטילים של חיזבאללה.

לומדים מכישלונות
פחות משנה לאחר המלחמה בלבנון מת הפרשן הצבאי הוותיק של "הארץ", זאב שיף. לשיף, שסיקר את צה"ל גם במלחמת יום הכיפורים ובמלחמת לבנון הראשונה, היתה פרספקטיבה רחבה יותר על אירועי 2006, אך גם הוא לא חסך מהצבא ומהממשלה את אכזבתו מחומרת הפערים והתקלות שהתגלו בלבנון. בחודש שעבר, בכנס לזכרו של שיף במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת תל אביב, סיפר סגן יו"ר המכון, תת־אלוף (מיל') אודי דקל, על משימה שאליה נשלח כשבועיים לאחר המלחמה.

דקל, ששימש אז כראש החטיבה לתכנון אסטרטגי במטכ"ל, היה אמור לצאת לפגישה תקופתית עם קצינים ממדינות ערביות ידידותיות לישראל. "אמרתי: מה אני הולך לעשות? ואז החלטתי שהדרך הטובה ביותר היא שאני אציג להם את הכשלים של צה"ל במהלך המלחמה. יש בצבא גורם שנקרא רמחב"מ, ראש מחלקת ביטחון מידע, כשהראיתי לו את המצגת הזו הוא רצה לחתוך לי את הראש. הוא אמר לי שאני פוגע בביטחון ישראל ובהרתעה וזה יהיה נורא אם אני אציג את זה, אבל בכל זאת הרמטכ"ל (חלוץ) נתן לי אישור להציג את המצגת כי היא בעצם הביאה בצורה מקצועית את כל מה שהיה כתוב בעיתון (על המלחמה. ע").

"אמרתי להם: בואו אני אציג לכם את חצי הכוס הריקה, לרמוז גם שיש חצי כוס מלאה. הצגתי להם את כל הכישלונות שלנו ואת כל נקודות החולשה בהפעלת הכוח במהלך המלחמה. כשסיימתי את ההצגה, (הקצינים הערבים) עמדו עשר דקות ומחאו לי כפיים. הם אמרו לי: תדע לך אודי, זו הסיבה שתמיד תנצחו אותנו. זה שאתה עומד כאן ואתה פתוח ואתה מתאר בפנינו את הכשלים שלכם - אנחנו יודעים שתלמדו ובפעם הבאה תהיו הרבה יותר טובים. ואז קם גנרל מצרי מאוד ידוע, לא אציין את שמו כי גם הוא התפתח עם השנים, ואמר: אם תשאל מישהו במצרים מה זו מלחמת 67' מעט אנשים יוכלו לספר לך. ומי שיודע יפחד לספר לך".

"אני חושב", סיכם דקל, "שזה היתרון הגדול שלנו. אנחנו חברה פתוחה, אנחנו בוחנים את עצמנו ומבקרים את עצמנו. זה חלק מהעוצמה שלנו. אנחנו צריכים להישאר כאלה. אסור לנו לשחק את המניפולציה שעושים אחרים". צריך לקוות שהוא צודק.
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)


נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 10-07-2016 בשעה 09:05.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #16  
ישן 10-07-2016, 09:17
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
ראיון של נחום ברנע עם מפקדי חטיבת אלכסנדרוני
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

נחום ברנע שב לשוחח עם מפקדי חטיבת אלכסנדרוני, עמם שהה בלבנון ב-2006.
הניסיון להצניע את זהות מח"ט אלכסנדרוני מגוחך.


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

("עשר מי יודע" מאת נחום ברנע, "ידיעות אחרונות" מוסף השבת, 08.07.2016, עמוד 2-3)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)


נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 10-07-2016 בשעה 09:19.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #20  
ישן 12-07-2016, 18:29
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
מאמר בבלוג "על הכוונת" לציון עשור למלחמת לבנון השנייה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

בסוף, כל הזיכרונות טובים\ מאת גל פרל פינקל

בסוף, כל הזיכרונות טובים\ מאת גל פרל פינקל

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
עשור לאחר מלחמת לבנון השנייה נראה שמשתנה התפיסה לגביה בציבור. כדאי שלא נתאהב בסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו. אכן, היו הישגים למלחמה אבל אלו אינם פרי מדיניות סדורה. המערכה הבאה עלולה להיות קשה בהרבה ולכלול את אותם כשלים.

(מתוך הבלוג "על הכוונת", 12.07.2016)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #21  
ישן 13-07-2016, 07:47
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
הגרסה המלאה של המאמר "בסוף, כל הזיכרונות טובים"
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי marloweperelab89035 שמתחילה ב "מאמר בבלוג "על הכוונת" לציון עשור למלחמת לבנון השנייה"

בסוף, כל הזיכרונות טובים\ מאת גל פרל פינקל

בסוף, כל הזיכרונות טובים\ מאת גל פרל פינקל

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
עשור לאחר מלחמת לבנון השנייה נראה שמשתנה התפיסה לגביה בציבור. כדאי שלא נתאהב בסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו. אכן, היו הישגים למלחמה אבל אלו אינם פרי מדיניות סדורה. המערכה הבאה עלולה להיות קשה בהרבה ולכלול את אותם כשלים.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

כוח צה"ל במלחמת לבנון השנייה

בדיעבד, תמיד רואים 6:6. עשר שנות השקט בגבול הצפון מאז מלחמת לבנון השנייה עשויות לגרום למלחמה, על מהלכיה, כשליה והישגיה, להיראות טובים בהרבה מכפי שנראו כשנדם קול התותחים. חלק ניכר מכלי התקשורת, ואפילו צה"ל, אף פרסמו לאחרונה כתבות אודות גבורת הלוחמים והישגי הצבא. כדאי שלא נתאהב בסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו. אכן, היו הישגים למלחמה אבל אלו אינם פרי תכנון קלאוזיביציוני סדור ("המלחמה היא המשך המדיניות באמצעים אחרים") אלא פועל יוצא של יתרונה המובנה מלכתחילה של ישראל אל מול חזבאללה.

אלו הטוענים כי ההישג בדמות עשר שנים שקטות בצפון הארץ נובע ישירות מן המערכה שהתנהלה ב-2006 גורסים כי הישגיה יצרו הרתעה משמעותית בצפון. מולם ישנם אלו הטוענים כי מלחמת האזרחים בסוריה, שגבתה מחזבאללה ללמעלה מ-1,600 הרוגים, הריסון שכפתה איראן על חזבאלה לאחר המלחמה ובהרתעה הדדית הקיימת, שכן חזבאללה רכש במערכה בסוריה נסיון מבצעי מרשים (שכלל שיתוף פעולה צמוד עם הצבא הרוסי) מחזיק כיום ברשותו ארסנל רקטות עצום ומתקדם שיופנה למרכזי האוכלוסייה בישראל.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ארגון חזבאללה, "נותן לעצמו קרדיט הרבה יותר קטן ממה שהוא מקבל בציבור הישראלי".

בפועל, נשמר השקט גם בחמש השנים שקדמו למלחמת האזרחים הסורית, וניתן להניח שלמלחמה, כמו גם לפעולות שעל-פי פרסומים זרים ביצעה ישראל (ובהם הפצצת הכור בסוריה וחיסול עימאד מוע'נייה), היה אפקט של הרתעה מצטברת, כפי שהגדיר את התופעה בשעתו האלוף במיל' דורון אלמוג.בהרצאה שנשא ב-2010 ציין אלוף פיקוד הצפון דאז, גדי איזנקוט (לימים הרמטכ"ל) כי חזבאללה "נותן לעצמו קרדיט הרבה יותר קטן ממה שהוא מקבל בציבור הישראלי", וכי להבנתו למרות הכשלים והליקויים בפעולת צה"ל במלחמה הרי שהארגון "עבר חוויה קשה מאוד", ולפיכך הוא מורתע מפני האפשרות שבמערכה נוספת. נראה כי חשש זה נשמר גם בהמשך כאשר חזבאללה מצא עצמו שקוע בסוריה.

שקט לבדו אינו מדד
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
לוחמים עולים על מסוק בדרכם ללבנון, (צילום: חיל-האוויר).

השקט בצפון וגם ההרתעה שהושגה אינם יכולים להיות המדד היחידי על-פיו נבחנת המערכה. מרגע שנחטפו רגב וגלודווסר על-ידי חזבאללה עברה היוזמה חזרה לצד הישראלי. בכירי הדרג המדיני והצבאי קיבלו החלטה חפוזה, אף שמוצדקת, לפעול כנגד חזבאללה מבלי להבין את משמעויותיה (מלחמה) ומבלי לדעת את מצב מוכנות הכוחות והעורף, שהיווה חזית נוספת. את התנהלותם במערכה המהוססת והממושכת ניתן לתאר בשורה משיר הילדים הידוע: "התגלגלו לו-לו-לו-לו, התבלבלו לו-לו-לו-לו, השתוללו לו-לו-לו-לו כל היום".

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
כלי טיס של צה"ל מפציץ משגר רקטות של חזבאללה, 26 ביולי 2006.

בחינה של מצב הסיום של מלחמת לבנון השנייה ממרחק הזמן מלמדת, לכאורה, כי ההישג בדמות עשור שקט בצפון הארץ הורכב אמנם ממתקפה אווירית קשה שפגעה בנכסים אסטרטגיים ומסווגים, דוגמת המערך הרקטי ארוך הטווח, ונפגעו לו גם מרכזי תשתית של החזבאללה, ופעולה קרקעית רחבה שפגעה במאחזי הארגון בדרום לבנון ובמאות מפעיליו. כאשר הסתיימה המלחמה, נוכח חזבאללה כי הציבור בלבנון מאשים אותו בכך שנאלץ לנוס מדרום המדינה, ושב לבתים שנהרסו במתקפה הקרקעית של צה"ל, וכי למעשה הביא להחרבת רובעים שלמים בביירות. שני המרכיבים יחדיו הביאו ליצירת המרכיב השלישי והוא מנגנון סיום מוסדר אשר לו ערבה הקהילה הבינלאומית. מבט מפוכח יותר על המערכה מלמד שהמערכה התנהלה ללא הגיון מסדר ושהמהלכים הצבאיים והמדיניים שהניבו את ההישגים נעשו כטלאי על טלאי וללא הבנה מלאה של תמונת המערכה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
האלוף קפלינסקי, ייחס את הכשל העיקרי לחוסר ההבנה שזאת מלחמה, (צילום: דו"צ).

בהרצאה שנשא
שלוש שנים לאחר המלחמה ייחס האלוף במיל' קפלינסקי את כשלי המלחמה בעיקר לחוסר היכולת לשנות את התפיסה (ה–Mind Set) של הציבור, הממשלה וכמובן הצבא להבנה "שהעימות עם חזבאללה איננו המשך ישיר לפעולות השוטפות שביצענו בשש השנים שלפני המלחמה ביהודה ובשומרון, אלא זאת מלחמה". הכשל התפיסתי הזה עמד במוקד קבלת ההחלטות של המערכה ופגע באופן אנוש ביכולת להגדיר מטרות ולפעול בהתאם להשגתן. יחסי הכוחות בין ישראל לחזבאללה בפתיחת המערכה, ובמידה רבה גם כיום, הם שקבעו (כמעט מראש) שישראל ניצחה את חזבאללה.

תחושת ההחמצה
תחושת ההחמצה במלחמה נובעת מהיעדרו של מהלך מכריע מצד צה"ל, בדומה לאלו שביצע במערכות קודמות. קרב אום כתף, "מבצע מוקד", צליחת התעלה וכיתור הארמיה המצרית, מבצע אנטבה, הנחיתה מן הים בשל"ג ומבצע חומת מגן הם רק כמה מהמבצעים שהקנו לצה"ל את המוניטין, ממנו הוא נהנה עד היום, של צבא לוחם, יצירתי, יעיל ומנצח. אך נשאלת השאלה האם צה"ל עדיין כזה? צה"ל, מודל 2006 היה רחוק מאוד מהצבא היעיל, הלוחמני והכשיר שצלח את התעלה ב-73' (שהיה ככל הנראה, "הצבא הטוב ביותר שעמד אי פעם לרשות מדינת ישראל"). פעילות השיטור בשטחים וכהמשך לה הלחימה הסזיפית כנגד הטרור הפלסטיני באינתיפאדה השנייה הביאו לשחיקת יכולות אלו.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
כניסת כוחות מילואים ללבנון, (צילום: דו"צ).

יממה לפני שפרצה מלחמת לבנון השנייה, אמר האלוף ישי בר, לרמטכ"ל חלוץ ולראש הממשלה אולמרט בבוטות מה, כי כשירות צבא היבשה כמוה כ"צ'ק ללא כיסוי". כמח"ט צנחנים במילואים (בשנים 1995-2000) עשה בר "כל שנה תרגיל חטיבתי מלא. היום אף אחד לא עושה את זה, לא בסדיר ולא במילואים. צה"ל איבד לגמרי את כושר התמרון, היכולת לנוע בשטח ולכבוש". למרות כל החוסרים, הכשירות הנמוכה של היחידות והיעדר הכשרה מתאימה למפקדי הכוחות היה צה"ל אמור לתת ביצוע טוב יותר אל מול חזבאללה. שורת החלטות נחושות וסדורות יותר של הממשלה ושל מפקדיו היתה משיגה זאת.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
הרמטכ"ל חלוץ עם מפקד אוגדת הגליל הירש.

בשל תחושה זו והכשלים בהפעלת הכוח במהלכה, ספגו מפקדי צה"ל במלחמה, במיוחד בדרג הטקטי, ביקורת ציבורית נוקבת (חלקם כונו, לא בהכרח בצדק, "מפקדי הפלזמות") שהתעלמה גם מן ההצלחות שאכן היו בשדה הקרב. חלק מן היחידות בסדיר ובמילואים גילו, גם אם הדרגים מעליהם, חסרו זאת, את הרוח היוזמת וההתקפית האופיינית לצה"ל. המקרה המפורסם ביותר הוא זה של מפקד אוגדת הגליל במלחמה, תא"ל גל הירש, קצין צנחנים מצטיין. פרשת החטיפה שבגינה פרצה המלחמה אמנם עומדת לחובתו, וכמוה גם שורת פקודות בשפה גבוהה שלא הובנו או בוצעו כהלכה, אבל במלחמה המבולבלת ההיא היה הירש מפקד האוגדה היוזם והלוחמני ביותר, ואוגדתו השלימה בה את עיקר משימותיה. לאחר המלחמה חווה "זובור" ציבורי קשה יותר מכל מפקד אוגדה במלחמות ישראל ונאלץ לפרוש מצה"ל.

השתנות האיום
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
המלחמה השתנתה ממלחמה תעשייתתית ל"מלחמה בקרב האנשים".

תחושת ההחמצה נובעת גם מחוסר הבנה כי האיום השתנה. כנגד ישראל ניצב (מצפון ומדרום) ארגון היברידי הפועל באופן מבוזר וחמקמק ואינו מחזיק במערכים מבוצרים חיוניים באופן דומה ליריבים קודמים, שלא ניתן לצור עליו ולכתרו עד כדי הכרעה (כשם שנעשה כנגד הארמייה בסיני, אש"ף בביירות ומחבלים פלסטינים בגדה). המלחמה בארגונים כאלו שונה. הגנרל הבריטי רופרט סמית אפיין בספרו"התועלת שבכוח" את השתנות המלחמה מתעשייתית ל"מלחמה בקרב האנשים", כלומר שלא כנגד מרכזי הכובד הצבאיים-תעשייתיים של האויב אלא כנגד החברה שממנה הוא בא.

החברה המערבית, שישראל היא חלק ממנה, רגישה מאוד לאבדות וארגונים היברידיים אלו מנצלים תורפה זו כחלק מאסטרטגיית הפעולה שלהם.המערכה כנגדם צריכה להיות משולבת וסימולטנית. כך למשל, המעשה המדיני לא יוכל לחכות לסיום המלחמה ולהתמקד בקניית זמן לצבא בכדי שזה יוכל להשיג הכרעה. ב"מלחמה בקרב האנשים", המעשה המדיני חייב להיעשות במקביל ללחימה. שינוי זה לא הופנם די צורכו בישראל ובשל כך נותר הציבור, ובתוכו הצבא, עם התחושה שלא מימש את יעדיו. אין מדובר כאן בהיעדרה של תמונת ניצחון, אלא בחסרונו של מהלך סדור שאף שלא ימוטט את מערכי האויב כבעבר יביא, מתוך אסטרטגיה סדורה, לכדי הישגים מוחשיים במערכה.
העימות הבא
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
משגר רקטות של חזבאללה בדרום לבנון.

החזבאללה התעצם מאז המלחמה, והפך למיני-צבא. בלחימה בסוריה, אף שגבתה ממנו מחיר כבד, רכשו פעיליו ניסיון מבצעי משמעותי וזכו לחניכה והכשרה מצד צבא מתקדם (רוסיה). אם יידרש צה"ל לפעול בלבנון הוא ימצא שם כוח לוחם מיומן ומאורגן שערוך היטב בכפרים בעמדות מבוצרות (מעל ומתחת לקרקע), שברשותו כוחות קומנדו שייעודם לחדור לישראל, מז"לטים התקפיים, טילי נ"מ מתקדמים ומלאי רקטות מדויקות וארוכות טווח. ניתן להניח, שהארגון למד את לקח ממבצע משקל סגולי, ויפעיל את יכולותיו בשיטת USE IT OR LOSE IT, מחשש שצה"ל ישמיד אותם בטרם יוכל להפעילם. יכולות אלו מציבות את חזית העורף תחת איום משמעותי בהרבה מכפי שהיה במערכות הקודמות.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
הרמטכ"ל איזנקוט בתרגיל מילואים, (צילום: דו"צ).

המלחמה היוותה קריאת השכמה לצבא ולממשלה בהקשר להשתנות האיום. חלק ניכר מן הכשלים והליקויים, ובהם כשירות היחידות הלוחמות, תוקנו עם הזמן וחלקם עוד עימנו. הרמטכ"ל הנוכחי, שימש כראש אמ"ץ במלחמת לבנון השנייה (בראשונה לחם כמ"פ בגולני) ומילא בה תפקיד מפתח. בין היתר דחף לגיוס מילואים נרחב ועמד מאחורי תקיפת שכונת הדאחייה בביירות שפגעה קשות בחיזבאללה. מאז נכנס לתפקידו הוביל תהליכי התעצמות ובניין כוח משמעותיים במטרה לחזק את מוכנות צה"ל לעימות. "המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה," אמר בשעתו, ונראה כי כלל זה עומד לנגד עיניו כל העת. ביוטי לשינוי בתפיסה היא "אסטרטגיית צה"ל", שמעגנת עקרונות והגיון פעולה למסמך מכונן אחד. על-פי עקרונותיה בעימות עתידי יפעיל הצבא "מהלומה משולבת מיידית ובו זמנית", הכוללת תמרון מהיר ואגרסיבי ואש מאסיבית ומדויקת. מימוש תפיסה זו עשוי להביא לכך שבמערכה הבאה יפעל צה"ל כצבא כשיר, מותאם לאיומים הפועל מתוך דוקטרינה רלוונטית.


במציאות השוררת כיום בגבול הצפון חזבאללה ערוך לעימות, וכמו ישראל, לא רוצה בו. מנגד, כפי שאירע בחטיפת החיילים ב-2006 (אירוע שנסראללה עצמו ציין שהוא מתחרט עליו), עשויה פעולה "מוצלחת מדי" של מי מהצדדים להביא להתלקחות. אף שבצבא נבנה הכוח, וגובשו תכניות אופרטיביות, חסר דיון מקדים בדרג המדיני להגדרת מטרותיה האסטרטגיות של ישראל בסיבוב הבא בלבנון. בלי דיון כזה (שורה של כאלו למעשה) המערכה הבאה בלבנון תהיה, בדומה לקודמותיה, ממושכת וחסרת יעדים אסטרטגיים ברורים, אך בממדי הרס גדולים בהרבה.


(מתוך הבלוג "על הכוונת", 12.07.2016)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #23  
ישן 13-07-2016, 07:52
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
רא"ל גדי איזנקוט: "אם נידרש לעימות נוסף בצפון - ננצח"
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

אם נידרש לעימות נוסף בצפון - ננצח





תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
אם נידרש לעימות נוסף בצפון - ננצח
רא"ל גדי איזנקוט
שני, יולי 11, 2016
עשור חלף מאז מלחמת לבנון השנייה. עשור מאז עמדו לוחמינו בקו האש למען שלום אזרחי המדינה ותושביה כולם, ולמען השקט בגבול הצפון. אנו זוכרים את דמותם של אחינו לנשק ומצדיעים להם על שפעלו בתעוזה, ברעות, באומץ לב ובחירוף נפש. בגבורתם ובנופלם הם הניחו למפקדי צה"ל ולחייליו מורשת קרב, שממנה נוסיף לצמוח ולפעול למילוי המשימה.
לאורך מלחמת לבנון השנייה רשם צה"ל הישגים: פגיעה קשה בארגון חיזבאללה, ביסוס ההרתעה הישראלית וכינון שקט ממושך ויציב מגבול הלבנון המשרת את האזרחים משני צידי הגבול. במהלך הלחימה התגלו גם ליקויים, ואחריה נעשה תהליך הפקת לקחים ולמידה מעמיק, שהוביל לשיפור ניכר ביכולתו של צה"ל.
עשור חלף מהיום שבו יצא צה"ל למלחמת לבנון השנייה, ואנו רואים את ההתקדמות הגדולה שחלה בשנים אלו. צה"ל של שנת 2016 הוא צבא ערוך, מאומן ומצויד. המוכנות לחירום ולמלחמה עומדת בראש סדר העדיפויות של צה"ל. התפיסה הארגונית והמבצעית של כוחותינו השתנתה והתעדכנה - היקף האימונים של לוחמי צה"ל גדל ואיכותם השתפרה. ננקטו צעדים לשיפור הכשירות והיכולת המבצעית של מערך המילואים, מתוך ההבנה שהמערך הוא נדבך חשוב בכל תרחיש חירום ומלחמה. נעשו שיפורים גם בתחום הגנת העורף כדי להבטיח את שלום אזרחי ישראל בזמן מלחמה ולהעניק לחוד הלוחם אורך נשימה כדי שיוכל להגן ולנצח. בעשור שחלף צה"ל פיתח ידע ותובנות מערכתיות אסטרטגיות ומיקד את תפיסת האויב שלו בלוחמה נגד ארגון חיזבאללה. כל אלו יאפשרו לצה"ל - אם יידרש לכך - לנצח בעימות עתידי.
אני רואה את הרוח של מפקדי צה"ל וחייליו לדורותיהם מפעמת בעודם פועלים מדי יום ביומו מול כל האיומים וממלאים את משימותיהם בנחישות, באחריות ובערכיות. האיום מלבנון עודנו קיים וטומן בחובו אתגרים רבים, והוא מחייב את צה"ל להיערך לכל תרחיש שיבוא לפתחו. אויבינו מצפון בוחנים אותנו כל העת, ואני בטוח שברגע האמת נעמוד איתנים ונוכיח כי צה"ל הוא צבא מוכן, חזק, עוצמתי ומכריע. אני סמוך ובטוח כי ביום פקודה נדע לממש את ייעודו של צה"ל: להגן על המדינה, להבטיח את קיומה, ואם נידרש - לנצח במלחמה.
רא"ל גדי איזנקוט,ראש המטה הכללי,ראש אגף המבצעיםבמלחמת לבנון השנייה
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

("אם נידרש לעימות נוסף בצפון - ננצח" מאת רא"ל גדי איזנקוט, "ישראל היום", 11.07.2016, עמוד 3)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)


נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 13-07-2016 בשעה 07:59.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #24  
ישן 28-07-2016, 01:14
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון
 
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
חיזבאללה חזק יותר מצבא סוריה - אך מנהיגו הוא מהשנואים באזור
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

חיזבאללה עבר דרך ארוכה מאז 2006. המעורבות בסוריה הפכה אותו לארגון דמוי צבא והוא מכוון לעבר ישראל כמות עצומה של רקטות. אך משהו נסדק בתדמית הכל יכולה של נסראללה ונראה שארגונו מוכן לשלם מחיר פוליטי כבד כל עוד ימשיך להחזיק בעמדות כוח. ומה הסיכוי לעימות נוסף?
אבי יששכרוף

ב-26 ביוני זעזעו פיצוצים והדי יריות את הכפר אל-קעא בצדו הלבנוני של הגבול עם סוריה. מחבלים מתאבדים, ככל הנראה פעילי דאעש, ניסו לתקוף מטרות של צבא לבנון שפעל באזור בתיאום עם חיזבאללה. תוך 24 שעות נספרו שמונה ניסיונות לפיגועי התאבדות ורק אחד מהמחבלים נעצר בחיים. המספר הבלתי נתפס הזה מסמל מציאות ביטחונית חדשה שעמה מתמודד חיזבאללה בשנים האחרונות.

http://news.walla.co.il/item/2978215
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #26  
ישן 16-08-2016, 02:45
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון
 
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי itamars2 שמתחילה ב "סרטים מלבנון -פרויקט מיוחד של "עובדה":"

לא הייתי באותה מלחמה אז קשה לי לאמר מה היה לפניה, מעבר לעובדה שכולנו מודעים לה שהרבה מאוד דברים היו מקולקלים בצה"ל שלפני קיץ 2006. אם גם כאן היה כשל, זה לא מפתיע.

הצד השני של המטבע הוא מה שקרה לאחר מכן. לפני שנתיים התגייסתי למלחמה, ואחד הדברים הראשונים שאנחנו המפקדים עברנו עוד לפני שבכלל התחלנו לעבוד היה סדנה מרוכזת רצינית ומועילה עם הקב"ן האוגדתי(!) איך לזהות ולהתמודד עם שלבים ראשונים של פוסט טראומה אצל החיילים שלנו - זאת מתוך הבנה שלפעמים המפקד הזוטר הוא זה שמגיב ראשון, שכמה משפטים שלו יכולים לשנות בצורה קריטית את כל התמונה בטווח הקצר וגם הארוך. שבוע אחרי אותה סדנה גם יישמתי לפחות חלק ממה שלמדתי שם, ולמרות שאותו חייל נפלט בסופו של דבר מהיחידה אני מאמין ומקווה שהוא לא סוחב אחריו מטען מיותר.

כתבתי את זה בעבר - בצוק איתן כבר עמד עבור החיילים בגזרת הלחימה מאגר קב"נים רציני ומסודר כדי לתת מענה מהיר ויעיל.
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #27  
ישן 16-08-2016, 08:33
  itamars2 itamars2 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 23.02.13
הודעות: 2,360
בתגובה להודעה מספר 26 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "לא הייתי באותה מלחמה אז קשה..."

אם הפיקו לקחים גם בתחום הזה-זה מצוין.
שמעתי שעשו ניסוי גם בתוכנה שעושה הכנה ללוחמים והתוצאות היו טובות.
זה נושא שהוזנח ולא רק אצלנו.
שיעורי המתאבדים והאנשים החסרי בית בקרב החיילים האמריקאים שחזרו מעירק ואפגניסטן גבוה ביותר.
אני חושב שהכנה טובה איתור מוקדם ופגישות סיכום והפניה להמשך טיפול ,היו מצמצמות נזקים באופן משמעותי.
אני חושב גם ששיחה עם קבן אם פרטנית ואם הרצאות שלו חשובות במהלך המסלול גם כדי לדעת שיש אופציה ושוב לאתר מראש אנשים עם סיכון גבוה יותר, וגם להכניס את הגורם הזה יותר לשגרה השוטפת להקל את הפניה והנגישות אליו.
עם ובלי קשר שיעור ההתאבדויות בצה"ל דורש טיפול שורש.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #36  
ישן 20-05-2020, 14:08
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 35 שנכתבה על ידי סיורניק שמתחילה ב "טוב מזל שלא היה YNET..."

מדובר בכתבה נגד-קיצוץ-תקציבי. אתה יודע, כמו שצה"ל בתקופת בני גנץ "לא היה מוכן לעופרת יצוקה בגלל קיצוצים".
_____________________________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #41  
ישן 15-07-2022, 23:37
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
אבדות חיזבאללה במלחמת לבנון ה 2
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב ""המלחמה קצרה, השיקום לתמיד""

חשבון טוויטר לבנוני פרסם באוגוסט 2020 את שמות ותמונות כל 228 חללי חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה על פי תאריכי מותם, ובמקביל את מספר חללי צה"ל באותו היום. בדיעבד נראה שמספר חללי האויב בהם נקב צה"ל בתום המלחמה היו מוגזם מאד ונועד בעיקר למטרות פרופגנדה פנימית, דבר שחזר על עצמו לאחרונה גם בעזה וממשיך את שחיקת אמון הציבור במוסד הארכאי הידוע כדובר צה"ל.

בפועל נראה שלמרות העליונות הצבאית המוחלטת של צה"ל, יחס האבדות היה 1:2 בלבד "לטובתנו". למשל בקרב פלס"ר הצנחנים ואגוז במרון א-ראס נאמר שצה"ל הרג לא פחות מ 26 מחבלי חיזבאללה אך בפועל נראה שנהרגו בקרב 6 מחבלים, כמספר חללי צה"ל ביום זה. בקרב הגבורה בבינת ג'בל נאמר שצה"ל הרג לא פחות מ 40 מחבלי חיזבאללה אך בפועל נראה שנהרגו 13, קצת יותר ממספר חללי צה"ל ביום זה. נאמר שבמבצע חד וחלק (הפשיטה במרחב בעלבכ) נהרגו לא פחות מ 19 מחבלי חיזבאללה אך בפועל אבדות חיזבאללה ביום זה מנו 10 לוחמים בכל מרחב הלחימה ובוודאי שלא כולם נהרגו בבעלבכ.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #42  
ישן 25-07-2022, 16:50
  גקשדב גקשדב אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.02.17
הודעות: 525
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי strong1 שמתחילה ב "אבדות חיזבאללה במלחמת לבנון ה 2"

אוקיי, סליחה אבל לא.

כמובן, אני לא מגן פה על צה"ל ובטח לא על דובר צה"ל, שהוא מן הסתם גורם יח"צני "מטעם" ושצריך לקחת את כל מה שהוא אומר בעירבון מוגבל, בדיוק מהסיבות שציינת.

אבל... למה כל מה שציינת לא רלוונטי גם לחזבאללה? מה, הם ארגון אובייקטיבי וחביב שאין לו שום אינטרס לסלף את האמת לצרכי תעמולה? ההבדל היחיד הוא שאצלם לא ניתן להפריז בהריגת חיילי אויב (הם לא יכולים להמציא חייל ישראלי שלא קיים ולהגיד שהוא מת), אז הם עושים ההפך, על ידי צמצום הערכת הקורבנות אצלם - ובשל ההבדלים בין רמת התיעוד והערבות ההדדית שאצלם בעם, לא סביר להניח שאיזשהו אזרח לבנוני יבוא וימחה על הבן שלו שנהרג במלחמה ולא צויין בפוסט.

כל זה היה רלוונטי אפילו אם היה מדובר בכלי תקשורת לבנוני כלשהו, ונכון על אחת כמה וכמה כשחשבון הטוויטר הזה - Lebanese Updates, שאני עוקב אחריו כבר שנים - הוא חשבון פרו-חזבאללה ופרו-איראני מובהק ומוצהר שמדי פעם גם מפרסם פוסטים אנטישמיים נטו, וזה בלי לדבר על בולשיט וודאי שהוא פרסם בעבר (כמו למשל הטענה שקצין צה"ל בכיר נהרג באירוע הנ"ט בגבול לבנון ב-1.9.2019).

בקיצור, עשית קפיצה ממש בעייתית מלקחת את דברי דו"צ עם קורטוב של מלח ועד לאמונה שלמה בפרופוגנדה של חזבאללה. האמת היא כנראה איפשהו באמצע בין הדיווחים שלנו לאלה שלהם.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #45  
ישן 28-07-2022, 00:36
צלמית המשתמש של רגב06
  רגב06 רגב06 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 12.05.05
הודעות: 2,932
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי גקשדב שמתחילה ב "לפחות לגבי צוק איתן זה ממש..."

אז לפי ההגיון הזה,
כשחיל האויר או חיל הים או חיל התותחנים תוקפים בהצלחה, זה נשקו של הפחדן?!

אני עושה מילואים כי אני מאמין שאנחנו צריכים להביא להרג מירב חיילי האויב או מחבלים וסייענים, ורצוי מאוד שמרחוק וללא אבידות בצד שלנו.
אני מעדיף שלוחם החי"ר שלנו יחזור עייף ומלוכלך ויספר שלא נתקל כי כוחות אחרים של צה"ל איתרו והשמידו במקומו ולפניו את אנשי האויב.
היום אני כבר לא בתפקיד מסתער, אבל משתדל מאוד למלא את תפקידי כך שאנשינו ימצאו עצמם כמה שפחות מותקפים ונפגעים, כי כוחותינו זיהו והשמידו את האויב מרחוק ולפני שפגע בנו.
זו לדעתי המטרה של כל ארגון לוחם חפץ חיים ולא-התאבדותי.
אם התפישה הזו צומחת אצל האויב, האם זה אומר שבעתיד הם יתפתחו עוד יותר ויפסיקו להיות האויב?
מתאים לי.

ואגב- אני לא רוצה קרב הוגן.
בקרב הוגן יש לי סיכוי גדול יותר להפסיד.
קרב הוגן זה עם הילדים בגינה.
_____________________________________
אם אתה מחזיק ביד ענף זית דק, כדאי מאוד שביד השנייה תהיה לך חרב חדה וגדולה.
(הפרשנות שלי לרעיון שמאחורי סיכת המ"מ)

"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 02:33

הדף נוצר ב 0.11 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר