06-11-2013, 20:28
|
|
|
|
חבר מתאריך: 24.12.08
הודעות: 8,552
|
|
ציטוט:
במקור נכתב על ידי סירפד
ברמה פיזיולוגית עקרונית, אדם יכול לחיות את כל חייו על פסגת האוורסט בלי מיכלי חמצן: אם נשאיר מחוץ לתמונה גורמים סביבתיים כמו מזג אויר, טמפרטורה, רוחות וכו' - הסתגלות לאחוז חמצן נמוך בגובה רב הוא בסך הכל פונקציה של הסתגלות, הדורשת זמן. משך הזמן הזה משתנה מאדם לאדם ותלוי בגורמים פיזיולוגיים כמו חילוף חומרים, משקל, ספיקת ריאות, ועוד. בפרק הזמן הזה שנקרא "התאקלמות", אחוז כדוריות הדם האדומות בנוזל הדם גדל ביחס ישיר לאחוז החמצן באויר וכן הנשימות עצמן נעשות עמוקות יותר והספקן גדל.
טיפוס אלפיני אל הפסגות הגבוהות ביותר ללא מיכלי חמצן הוא תחום מוכר וידוע, ונתפס מאתגר יותר ברמה הספורטיבית. הבעייתיות בתחום זה היא שהטיפוס ללא מיכלים דורש זמן רב יותר היות וישנה הסתמכות מוחלטת על ההסתגלות הטבעית של הגוף ללא עזרה מלאכותית של מיכלי חמצן דחוס - ומכאן נובע שקיימת בעיה לוגיסטית לא פשוטה לבצע את אותו טיפוס עם יותר משא ופחות זריזות.
|
אתה צודק, ואגב אני כנראה טעיתי:
רוב הסיכויים שהמטפס שהבאתי את הסרטון שלו הגיע עם ערכת חמצן, אבל היא לא יכולה הייתה לעזור לו כי הוא עדיין היה מאוד רחוק מהפסגה (השימוש בחמצן הוא לזמן מוגבל).
לדורון הראל לקח 40 ימים לכבוש את האוורסט, והוא עשה את זה באמצעות חלוקה של ההר למחנות, והסתגלות הגוף לגבהים.
מבחינה סטטיסטית הרבה יותר אנשים נכשלים להגיע לפסגה או מתים בדרך, מאשר כאלה שמצליחים.
כמו כן, עלות הצטרפות למשלחת כזו נעמדת ב40K דולר.
אז נכון לעכשיו האוורסט לא עומד על הפרק.
מסקרן אותי לדעת אם קיימים מטפסים שהצליחו להגיע לפסגה בזמן מהיר יותר, וללא התמקמות במחנות כל הזמן (דורון מספר בהרצאה שלו, שהוא בעצם כל פעם עלה להקים מחנה בנקודה גבוהה יותר, ולאחר מכן חזר לנקודה תחתונה יותר).
אגב, עכשיו כשחושבים על זה:
כאשר מטפס מגשים את חלומו ומגיע לפסגת האוורסט, פסגה שרק מספר עשרות אנשים בהיסטוריה של המין האנושי הצליחו לכבוש, הוא כנראה מרגיש כמו מלך העולם, ותחושת אושר עילאית.
אך עם זאת, הוא כנראה גם חווה את הפחד הגדול ביותר בחייו, שכן הוא יודע שעכשיו לעשות את כל המסע בדרך למטה - מסע שהוא הרבה יותר מסוכן מהעליה, ואגב רוב המטפסים שמתו עד היום, היו בשלבי ירידה.
פשוט מזעזע.
אני דיי משוכנע שבעתיד הלא רחוק (עניין של עשורים) כבר יהיו כלי טיס שיצליחו להגיע לגבהים הללו, ולחלץ מטפסים, ומקביל תהיה התפתחות קיצונית בציוד המטפסים, והביגוד הטרמי - מה שיהפכו את הכל לקל יותר, ובטוח הרבה יותר.
_____________________________________
|