וזו איננה החקיקה ההזויה ביותר בקליפורניה השנה. השבוע אישר מושל קליפורניה, סקוט בראון, הצעת חוק לפיה שוהים בלתי חוקיים – סליחה, בהתאם לחוקי הPC “מהגרים בלתי מתועדים" – יוכלו להוציא רישיונות נהיגה חוקיים בקליפורניה. כן, מה ששמעתם. הם נכנסים באופן בלתי חוקי כדי לעבוד כאן באופן בלתי חוקי, עוברים הן על חוקי המדינה והן על החוקים הפדרליים ובתמורה הם מקבלים חינוך חינם לילדים, בריאות חינם בחדרי מיון ועכשיו יוכלו גם להוציא רישיונות נהיגה חוקיים בקליפורניה. בלי מספר ביטוח לאומי (שזה הדבר הכי קרוב פה למספר זהות), בלי אישור כניסה חוקי (הדרוש להוצאת רישיון מדינתי זמני על ידי הצגת רישיון נהיגה זר), הם יקבלו רישיון נהיגה. גם זה כמובן, נעשה בשם מניעת אפלייה. אחרי הכל, עצם כך שהם נכנסו לכאן באופן לא חוקי, לא משלמים מיסים, לא מצייתים לחוק ולא תורמים דבר למדינה לא מצדיק שיפלו אותם...
רק מהגרים חוקיים מופלים לרעה כאן.
היו מי שהביעו דאגה מכך שאם ינתן להם רישיון נהיגה חוקי, הרי שלא תהיה שום דרך להבדיל בין תושבי המדינה החוקיים לשב"חים האלו. “אל דאגה" הבטיחו הדמוקרטים בסקרמנטו הבירה, “ניתן להם רישיון עם סימן זיהוי שיבדיל בינם ובין רישיונות נהיגה של תושבים חוקיים"
נשמע כמו התחלה טובה... רק מה... מיד הזהירו הדמוקרטים שעצם כך שהרישיון יהיה ייחודי ואפשר יהיה לדעת בקלות מי שב"ח ומי לא, לא מתיר למעסיק פוטנציאלי להפלות את השוהים הבלתי חוקיים, להם אין אישור עבודה חוקי, כשהם באים לריאיון עבודה. כן, מה ששמעתם. מעסיק פוטנציאלי לא יכול לדחות עובד על בסיס העובדה שהציג רישיון נהיגה המוכיח שהוא נכנס למדינה באופן בלתי חוקי ושאין לו אישור עבודה חוקי. חלילה שלא תהיה כאן אפלייה.
הפסיכוזה הקליפורנית הזו היא עוד צעד הזוי בדרך להךתמוטטות הכוללת של מדינת קליפורניה, התמוטטות שנדמה כי היא בלתי נמנעת. קליפורניה פועלת לפי תפיסת עולם מעוותת המבוססת על התיאוריות החברתיות של פרופסורים באוניברסיטת ברקלי או דייוויס, אנשים מנותקים מהמציאות היומיומית אשר חושבים שהעולם יתאים עצמו לתיאוריות שלהם ומסרבים להכיר בעובדה הפשוטה של אנשים, מטבעם, אינם רובוטים והחישובים המתייחסים לכל האנשים אותו הדבר פשוט אינם מעוגנים במציאות. בעוד קליפורניה ממשיכה לאמץ לחיקה אנשים שלא משלמים מיסים וממשיכה להגדיל את ההוצאות על תשלום למובטלים, על מערכת הסיעוד הכושלת ועל פרוייקטים חסרים טעם (כמו הרכבת המהירה משום מקום לשום מקום שתעלה 60 מיליארד דולר). קליפורניה שקועה עמוק בחובות שהולכים וגדלים. מה שחמור עוד יותר – זה נראה כאילו המדינה עושה ככל האפשר כדי לחבל בכלכלה המדינית. עסקים בקליפורניה הם גם כך במגמת עזיבה. מי שנשבר לו עוזב לאריזונה, נבאדה ואורגון, מדינות שבהן המיסוי נמוך יותר, הרגולציה לוחצת פחות ועלות היצור והמכירה נמוכה בהרבה. קשה להאשים את העסקים האלה. אם אתה יכול להוריד את המחיר שבו אתה מוכר מוצר ותוך כדי כך להגדיל את הרווחים שלך, לא תעשה זאת? זאת השאלה ששאל אותי השבוע בעל רשת חנויות נעליים גדולה בצפון קליפורניה שמתגורר, לפחות עד סוף אוקטובר, בקהילה בה אני שומר. השבוע הוא סגר שני סניפים, אחד בסקרמנטו הבירה והשני ברדינג. באוקטובר הוא יעבור להתגורר בקלאמאת', אורגון, לשם הוא מעביר את משרדי החברה. “עדיין יהיו לנו שלושה סניפים בצפון קליפורניה,” הוא סיפר לי על כוס קפה נמס של עלית, “אבל את עיקר המיסים אנחנו נשלם לאורגון.” את עלות המעבר, הוא אמר לי, יכסו המיסים הפחותים וההוצאות הנמוכות יותר בתוך שלוש שנים לכל היותר. “ובנוסף,” הוא אומר, “הסניף שלנו בבנד, אורגון, עושה יותר כסף לבדו ממה שעשו שני הסניפים שסגרנו ביחד". הסיבה, לדעתו, היא העובדה שבאורגון אין מס קנייה. בשל המיסוי הנמוך, מחיר הנעל הממוצעת בחנות בבנד נמוך ב5% ממחיר אותה הנעל בקליפורניה. “תוסיף לזה את מס הקנייה בקליפורניה ואתה קולט פתאום שפה אתה משלם 15% יותר" הוא מספר לי.
השבוע אישר המושל עוד חוק אחד שנדמה כאילו הוא נועד ליצור אבטלה מוגברת ולהבריח עסקים מקליפורניה. בתוך שנתיים יגדל שכר המינימום בקליפורניה מ8 דולר לשעה (שני בגובהו בין מדינות ארה"ב) ל10 דולר לשעה. ביולי 2014 יגדל השכר ל9 דולר לשעה ובתחילת 2016 יגדל ל10 דולר לשעה. 40 שקל לשעה שכר מינימום. נשמע נפלא על הנייר – אחרי הכל, אם לאנשים יהיה יותר כסף הם יוציאו יותר ולכן הכלכלה תפרח. זו בדיוק התיאורייה של מגדל השן הליברלי. יש רק שתי בעיות עם התיאוריה
הראשונה היא שעסקים גדולים לא מוכנים להקטין את שורת הרווח שלהם. אפשר לצרוח ולהאשים אותם באנוכיות ותאוות בצע. אולי זה אפילו נכון. זה לא משנה את העובדה הפשוטה שהם לא מוכנים להקטין את שורת הרווח. הם יעלו מחירים כדי לשמור על שורת הרווח וכך העלייה בשכר המינימום לא תהיה שווה דבר כי כוח הקנייה של האזרח קשה היום שעובד תמורת שכר מינימום לא ישתנה בעצם. אם הסוציאל-פאשיסטים יחליטו שאסור לעסקים לעשות זאת ויאלצו אותם (באמצעות הוספת רגולציה) להוריד מחירים, העסקים האלה יפטרו עובדים, יסגרו סניפים ובאופן כללי יתייעלו. התוצאה: שורת הרווח שלהם לא תשתנה אבל לפחות אנשים תהיה עבודה.
הבעיה השנייה היא שבעוד עסק גדול יכול לספוג את העלייה בשכר המינימום, החנויות הקטנות, העסקים המשפחתיים, אלו לא יוכלו לעשות זאת. גם כך החנויות הקטנות הן אלו שהמחירים בהם יקרים יותר, כולם יודעים שהמכולת השכונתית יקרה יותר מהסופרמרקט הגדול. הם לא יכולים להרשות לעצמם למכור במחירים "תחרותיים". עסקים אלה מצליחים להישאר פתוחים כי הם נגישים מאוד וכי אנשים רוצים "לקנות מקומי". עסקים כאלה לא יוכלו להרשות לעצמם להגדיל את המשכורות של כל העובדים ובטח שלא יוכלו להישאר פתוחים אם הם יעלו מחירים עוד יותר כדי שיוכלו להרשות זאת. התוצאה תהיה פיטורי עובדים.