בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי SOF שמתחילה ב "יש עוד מלא, חיפוש באתר חיל..."
היה סמוך ובטוח שאם שאלתי שאלה, זה אחרי שערכתי מספר חיפושים בגוגל ובארכיון של הפורום הישן והחדש. כמו כן החיפוש בגוגל מעלה בעיקר דיונים בודדים כאן בפורום שאינם מכילים את המידע הדרוש.
שאלתי האם יש רשימה אחת מרוכזת, בדומה לרשימה של כינויי מטוסי חיל האויר שיש אם אינני טועה באתר מרחב אוירי.
מה שמעניין אותי זה בעיקר להצליב בין סיפורים שמציינים רק את הכינוי ללא הדגם המדויק לבין הביצועים של הטיל הספציפי. במיוחד אמורים הדברים בדגמים הישנים של הסיידווינדר ובחסרונות השונים שלהם.
לדוגמא ידוע לי שלביד היה דגם של הספארו AIM-7, אבל לאור התאור של ביצועיו הבינוניים אצלנו, זה מעניין אותי לקרא מה כתוב על הדגם המסוים הזה באתרים באנגלית. בשביל זה צריך את הדגם המדויק.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי oferet שמתחילה ב "כינויים לטילי אויר-אויר בחיל האויר הישראלי"
שלום,
אני מבקש את עזרתכם בהשלמת שמות הקוד החסרים ובתיקון השגויים.
כמו כן אני מבקש שלא להוסיף שמות קוד של טילים חדישים יותר מאלו שברשימה, וזאת מסיבות ב"מ.
תודה.
"השגנו את מטרתינו בנחישות ובעוצמה שלא לאפשר לערבים המשוגעים האלה להשיג נשק גרעיני.
אנחנו לא חוששים מאותן 'נשמות טהורות',שכל התנינים בנהרות דרום-אפריקה לא יוכלו לספק להן די דמעות שיוכלו למחות את צביעותן,ובטוחני שאתה מבין אותנו היטב".
רא"ל רפאל איתן במברק אל שר ההגנה הדרום אפריקני מגנוס מאלאן מיד לאחר תקיפת הכור בעיראק.
לאחר מלחמת ששת הימים נעשה שימוש מבצעי גם בטילי א"א מסוג אטול שנתפשו כשלל בשדות המצריים בסיני (רפידים, אל-עריש וכו'). לא ידוע לי כינויים בחיל. עד כמה שזכור לי ישנה תמונה של טילי שלל אלו באחד מספריו של דני שלום על מלחמת ההתשה ("רוח רפאים מעל קהיר")
כמובן יש להוסיף לרשימה את השפריר-1 והשפריר-2 וכן את פיתון-5 מתוצרת רפא"ל ( כ"כ למיטב זכרוני חוח יש לרשום כ'חו"ח' (=ר"ת של "חנית וחרב")).
"השגנו את מטרתינו בנחישות ובעוצמה שלא לאפשר לערבים המשוגעים האלה להשיג נשק גרעיני.
אנחנו לא חוששים מאותן 'נשמות טהורות',שכל התנינים בנהרות דרום-אפריקה לא יוכלו לספק להן די דמעות שיוכלו למחות את צביעותן,ובטוחני שאתה מבין אותנו היטב".
רא"ל רפאל איתן במברק אל שר ההגנה הדרום אפריקני מגנוס מאלאן מיד לאחר תקיפת הכור בעיראק.
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי SOF שמתחילה ב "שמו של הפיתון 5 לא נחשף, מי..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי SOF
פיתון 3 זה צפריר, איני יודע מהיכן הבאת "חוח"
הבאתי מהשירות הסדיר שלי בבקרת ירי קורנס בשנות השמונים. אני זוכר שהפיתון 3 נקרא אז "חוח" ושהיה דגם אחר שלו שנקרא "חוחון" ואי אפשר שלא לשים לב לצירוף מקבץ/מקבצון שנשמע שיצא ממש מאותו מקור.
ידוע שבנש"מ א"ק היו חילופי שמות כל מספר שנים, ויתכן שזה היה כך גם בטילי א"א.
חוץ מזה יתכן שאני כבר סנילי והמילה חוח התיחסה לנושא הטילים ולא לטיל עצמו.
בשורה התחתונה אני פתוח לשינויים ומצידי אני מוחק מהרשימה את החוח/חוחון וגם את "מבזק" שזכור לי מכריכת החוברת "מערך עבודה לביד/מבזק".
מחר אני אעלה את הטבלה המעודכנת.
אגב, מה שהכי מוזר לי זה חוסר המידע לגבי דגמי ספארו על בז. ציפיתי שדווקא זה יילך בקלות- טיל יחסית ישן, אמריקאי, ידוע איזה דגמים ישראל רכשה וידוע מה שמות הקוד שלהם, רק ההתאמה בין דגם לכינוי אינה ידועה.
צחי בן עמי לתחום התעופה הצבאית, חיל האויר ותולדותיו
חבר מתאריך: 17.10.04
חו"ח
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי yaari שמתחילה ב "[QUOTE=oferet]בשורה התחתונה..."
נדמה לי שבספרו של זאב בונן "ממעבדה למלחמה" ישנה התייחסות לפיתוח החו"ח.
אם זכור לי נכון - הכינוי נובע משם הפרוייקט (ואולי מכאן גם הדואליות של שם הטיל כמו המחץ והשובל למשל) "חרב חדה" שקוצר לח ו-ח או חו"ח.
בבדיחות, הוסיף שם שמבחינתם כישלון היה "חס וחלילה"...
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי אולג גרנובסקי שמתחילה ב "1) בקשר לחו"ח:
ספר של ד"ר..."
[QUOTE=אולג גרנובסקי] ז.א. נראה שחו"ח - שם פנימי בתוך רפא"ל, כאשר "פיתון-3" - שם מסחרי ו"צפריר" - שם בחה"א./QUOTE]
חוח היה השם בחיל האויר ! אישית לא נתקלתי מעולם בשם "צפריר" (זה לא מוכיח דבר...) אבל על המטוסים היו לנו חוחים. בוודאות.
והערה ל oferet , בגירסה השניה לא הכנסת את הציטוטים שהבאתי על החוח. נראה לי שאתה יכול להשלים את התמונה בנושא.
קורנסים השתמשו ב-AIM-7E ובזים ב-AIM-7F, לכן יוצא ששם "לביד" הוא לשתי גרסאות האלו. ו-AIM-7M הגיאו עבור בזים מאוחר יותר, כאשר כבר לא היו קרבות אוויר מעל לבנון...
תודה. יש לי ספר "חליפת לחץ", מהדורה חדשה ומורחבת משנת-2000. אותו סיפור שם בעמ' 263-266. אבל... שם הוא מצונזר, שום חו"ח ושום שלהבת. רק "טיל",ו-"טיל מתעים".
אז יוצא שחו"ח - זהו דגם ראשון של פיתון-3 בחה"א והשתמשו בו על כל המטוסים הרלונטיים, כולל בז. ודגם משופר - צפריר - הגיע רק לבזים.
ובקשר לשלהבת סיפור לא מתכנס אלא מתבדר...
AIM-7F נכנס לשרות ב-1976 ובוודאות הגיע גם לישראל ב-1976 יחד עם ה-F-15.
AIM-7M נכנס לשרות בארה"ב ב-1982 ובישראל - כנראה יותר מאוחר, אולי אחרי 1985.
אם מלניק לא טועה בפרטים אז AIM-7F הוא שלהבת.
ו-AIM-7M - אולי גם שלהבת (פחות סביר), אולי להבה (פחות סביר), אולי מבזק (הכי סביר)...
Supplier - ALL
Recipient - ISRAEL
Select the range of years to cover - 1950-2011
Select which weapon systems to include - MISSILES
מקור לא תמיד מדוייק, למשל יש נתונים על AGM-12B Bullpup וגם על AIM-7C Sparrow שלא היו ברשות חה"א.
אבל יש כמה פרטים ששווה לבדוק והם חסרים בטבלה:
1) יחד עם F-15 התקבלו 300 טילים AIM-9J/P Sidewinder וכתוב גם "For F-15 combat aircraft; AIM-9J version"
2) 150 טילים AIM-7M Sparrow נקלתו ב-1986-1987 (תאריכים היגיונים, למלה כתבתי שאחרי 1985)
3) 300 AIM-9L/M Sidewinder ב-1993-1995 וכתוב גם "$32 m deal; AIM-9S version" - כאן צריך להוסיף, ש-AIM-9S - זהוא גרסא יצועה ל-AIM-9M אז בכל זאת אני מעמין שקנו AIM-9M הטובה יותר.
רוצה להדגיש עוד למה אני חושב שיחד עם F-15 התקבלו AIM-9J ולא AIM-9P
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי אולג גרנובסקי שמתחילה ב "בסיס נתונים SIPRI:
..."
ה Bullpup היה בניסויים בח"א ולא נרכש.
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי emile-a שמתחילה ב "לפי מקור 22 כפי שציינת נראה..."
אתה מתכוון שנראה שהציטוט מתיחס רק לטיל חוח? מדובר בשני משפטים נפרדים - אחד סימוכין לכינוי חוח ואחד לכינוי שלהבת. בכל מקרה הסיפור של משה מלניק מאמת ששלהבת הוא טיל מונחה מכ"מ. השאלה היחידה היא באיזה דגם של הספארו מדובר: E ,F ,M.
אולי כוונתך שהתקופה בה מתרחש הסיפור היא לפני שהיה קיים ה AIM-7M?
אתה מתכוון שנראה שהציטוט מתיחס רק לטיל חוח? מדובר בשני משפטים נפרדים - אחד סימוכין לכינוי חוח ואחד לכינוי שלהבת. בכל מקרה הסיפור של משה מלניק מאמת ששלהבת הוא טיל מונחה מכ"מ. השאלה היחידה היא באיזה דגם של הספארו מדובר: E ,F ,M.
אולי כוונתך שהתקופה בה מתרחש הסיפור היא לפני שהיה קיים ה AIM-7M?
כן,
התכוונתי שנראה לי שזה היה דגם קודם ושהשם שלו זה שלהבת. ולא כפי שרשמת בטבלה.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי oferet שמתחילה ב "כינויים לטילי אויר-אויר בחיל האויר הישראלי"
גם אם השמות נחשפו במקרים שונים לאורך השנים, למה חברי הפורום צריכים לשמש מידענים (ללא ספק טובים ומקצועיים בהרבה מכל מידען שהאויב היה יכול להכשיר) ולרכז טבלת קידודי חימוש של חה"א?
בהזדמנות זו, צילום של 4 טילי חוח על גבי קורנס מ 107 (ורואים גם חלק אחורי של שני טילי לביד). בעת שהיינו בכוננות הוזנקנו לתירגול יירוט על קורנס צילום מ 119 שנותר לו פילם צבעוני לאחר שסיים משימת צילום חריגה. בסוף התירגול הוא צילם אותנו וחיל האויר הדפיס פוסטרים:
לא מבין כל כך את הרעיון מאחורי שימוש בספארו בשנת 2016 כאשר יש AMRAAM ופיתונים למיניהם, אך אני עדיין מחכה לאותו Stunner.
האם יש לדעתך סיבה למה עדיין לא רואים את מיירט קלע דוד על מטוסי דור 4 קיימים?
בתגובה להודעה מספר 45 שנכתבה על ידי ariel_zuk שמתחילה ב "לא מבין כל כך את הרעיון..."
אם להסיק מסקנות ממה שראיתי במקרים אחרים, כל חימוש שמתקרב לתאריך פג התוקף שלו, משתדלים למצא הזדמנות לעשות בו שימוש במבצעים או באימונים. אולי במשימות שהיריב הצפוי לא חזק מדי.
יכול להיות אפילו שיגור של טיל מבצעי נגד מל"ט מטרה.
ראה שימוש מבצעי בפינגווין לקראת הוצאתו משירות.
כמובן זאת השערה שלי ולא מידע רשמי.
עדיין מתבצעת עבודה על פיתון 6, אך ניתן להסיק כי בקצב נמוך וללא תקצוב משמעותי מהממשלה.
נאמר כי ראש הביות מאתגר מאחר ונדרשים למקם 3 (אופטי רגיל, תרמי, ומכ"מ) סוגי חיישנים במקום אחד וצר, אך זה טיפה מוזר מאחר והטיל כבר מבצעי במערכת שרביט קסמים.
יש דיבור על הרחבת יכולות קיימות כגון הגדלת הטווח, אולי בעזרת בוסטר. https://www.israeldefense.co.il/he/node/42828
נשמע לי כמו טעות. AIM-9C הוא דגם מונחה מכ"ם חצי אקטיבי שפותח עבור ה F-8 וראה שימוש מוגבל ולאחר מכן הפך לטיל נגד קורנים. למיטב ידיעתי הוא לא יוצא ללקוחות אחרים. בנוסף עם ב119 אנו עוסקים הרי שמדובר בסקייהוק שלא היה לא מכ"ם.
בתגובה להודעה מספר 51 שנכתבה על ידי Flying-Wing שמתחילה ב "119 הפעילה מטוסי פאנטום. שכן..."
119 בשנה המדוברת הפעילה מיראז'ים...ההפלה של עמוס עמיר היא מה 25.4.1970
גם לי נראה שלא מדובר ב AIM-9C שהרי הטייס בעצמו, עמוס עמיר, מספר שמכ"מ הסיראנו (ה"לא אמין") יצר בעיות הצמדה (כלומר לא הצליח לנעול על המטרה).
בנוסף הוא מספר ש"עם הכניסה ליעף תותחים ההדרן היה בתוך מעטפת הירי. מדובר בטווח קרוב עבור טיל מונחה מכ"מ.
מעניין איזה טיל כונה "הדרן" לתקופה שבין ה"ברקן" לבין ה"דקר", שאושר לנשיאה על מטוסי המיראז' ב 21 ביולי 1970.
ובכן, לפי הספר של שלמה אלוני (האייסים של מטוסי המיראז' והנשר), הטיל ששיגר עמוס עמיר היה AIM-9E וייתכן שזה היה טיל הביניים בין הברקן לדקר.
באותו ספר מופיע שגם דרור חריש שיגר AIM-9E ב 28.4.1970 ובקישור הבא גם מתואר שמדובר בטיל הדרן: https://www.sky-high.co.il/site/det...8% D7%99%D7%A9
וגם ההפלות שמזכיר אולג בהמשך (מ 15.5.1970) הם מאותה תקופה קצרה עד שאושר הדקר.
אם כך, ההדרן הוא AIM-9E ולא AIM-9C
מצרף את התיאור של עמוס עמיר מהספר של 119 ששלח אלי עמוס דור ואת האישור של המיראז'ים לנשיאת דקר ב 21.7.1970 מספר הטיסות של ספקטור.
בתגובה להודעה מספר 56 שנכתבה על ידי אולג גרנובסקי שמתחילה ב "גם פה מוזכרים 2 הפלות עם..."
ידוע ש AIM-9C לא נרכש ולא היה בשירות, כך שזו כנראה שגיאה.
אתה מזכיר את זה שיש מכ"ם/אין מכ"מ אבל גם במטוסים שיש מכ"מ היה צורך במערכת יעודית כדי לדבר עם הטיל.
מערכות טילי מכ"מ חצי פעילים שכן היו קיימות: בשחק- רק יהלום. בקורנס- רק לביד.
לא סביר שהיתה בקורנס מערכת יעודית למטרה זו שמתוחזקת ע"י מחלקת מכ"מ ולא שמעתי על דבר קיומה.
מערכת המכ"מ לשיגור הלביד היתה מסובכת מאוד ולא סביר שהיתה ככה סתם עוד אחת שנבנתה עבור ה AIM-9C.
וגם שנים אחרי שבוטלה כשירות לביד, המשיכו להגיע תקלות מיא"א בקשר למטוסים שעברו שיפוץ מקיף בסגנון בואו להרכיב קואקס לביד בתחנה 6 והיינו צריכים לחפש מילואימניקים שידעו איך לעשות את העבודה.
לא נתקלתי מעולם בתקלות שקשורות למערכת מטוס התומכת בסיידווינדר מונחה מכ"מ.