אוקי, אז החלטתי להרחיב קצת בנושאים השונים:
מהו המכשיר בו אתם חוסכים? (עריכה- קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים):
קרן פנסיה- מתחלקת לשני סוגים- מקיפה וכללית. המקיפה כשמה כן היא- כוללת גם קצבת שארים במקרה מוות וקצבת נכות במקרה של... נכות. הכללית היא רק לקצבה לזקנה. בנוסף- לקרן פנסיה מקיפה יש ביתרת הנכסים שלה 30% אג"ח מיועדות, כלומר אג"ח שהנפיקה מדינת ישראל בריבית אטרקטיבית וצמודות למדד, כך שבימי משבר לקרנות הפנסיה תשואה טובה יותר משל המכשירים האחרים, חסרי האג"ח הללו. חיסרון- בשנים של תשואות גבוהות, רק 70 אחוז מנכסי הקרן מושקעות בשוק ההון, כך שתשואתה נמוכה יותר. מסקנה- הקרן יותר סולידית מהמכשירים האחרים.
בגלל שהקרן מסובסדת על ידי המדינה, לא ניתן להפריש כמה שרוצים. כלומר- אם המשכורת היא 8000, אז הפרשת עובד ומעביד תהיה יחד 800 לצורך הדוגמא (לא נכנס כרגע לפיצויי פיטורים). אבל אם המשכורת 40000? לא ניתן להפקיד 4000 ש"ח. יש הגבלה, כ-3400 ש"ח בחודש. למה? כי המדינה לא רוצה לסבסד אנשים שמגיעים למשכורות כאלו. הגיוני.
לקרן הכללית ניתן להפקיד כמה שרוצים, היות ואין בה אג"ח כאלו. מה ניתן לעשות במקרה של משכורת גבוהה? להפריש את המקסימום לקרן מקיפה, ואת השאר לקרן הכללית.
בעת פרישה, בודקים מה היתרה בקרן, נניח מליון ש"ח. כדי לחשב את הקצבה- מחלקים במקדם. אם נניח שהוא 200, הקצבה תהיה5000 לחודש, עד סוף החיים. המקדם לא מובטח אלא תלוי גירעון.
ביטוח מנהלים- פוליסת ביטוח שמנפיקה חברת ביטוח וכוללת קצבה לגיל פרישה, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח למקרה מוות. לביטוח אין אג"ח מיועדות, אין הגבלה על הפקדה, ויש לו דבר מעניין במיוחד- המקדם שלו מובטח בעת החתימה. מה הכוונה? נניח שחלה עליה משמעותית בתוחלת החיים. קרן הפנסיה מהדוגמא הקודמת הבטיחה לכם 5000 ש"ח כל חודש. אבל אם תחיו עד גיל 97? אלו 30 שנה שהם 360 חודשים שהם תשלום של 1.8 מליון ש"ח, בעוד לכם היה רק מליון בקרן. זה יכניס את הקרן לגירעון, נכון? לשם כך המקדם לא מובטח- קרן הפנסיה תעלה לכם את המקדם למשל ל-400, כך שתקבלו רק 2500 כל חודש, וגם אם תחיו 360 חודשים זה יעלה לה רק 0.9 מליון. סביר הרבה יותר.
בביטוח המנהלים לא ניתן לשנות את המקדם. זה אומר שברגע שחתמתם, המקדם שלכם מובטח עד שתפרשו. האופציה היחידה שהוא ישתנה הוא אם כל חברות הביטוח תעמודנה בפני קריסה, המשק משתולל או אסון טבע כלשהו. וגם אז צריך אישור מיוחד. על זה, אגב, תשלמו בדמי ניהול... המשך יבוא.
פעם ביטוח היה הוני, היום הוא קצבתי. פעם גם היו ביטוחים מבטיחי תשואה שנתית, היום לא מנפיקים יותר.
קופת גמל היא האחות הצולעת. פעם הקופה היתה מכשיר של חיסכון הוני, לא קצבתי, ל-15 שנה, לא לפרישה. אחר כך הפכו אותה להונית לגיל פרישה, ואז לקצבתית לגיל פרישה. כלומר- כמו קרן פנסיה. אבל- לקופת גמל אסור לשלם קצבה. לקופת גמל אין ביטוחים נגד מוות או נכות. מה עושה מי שיש לו כסף שם? צריך להעביר את הכסף לקרן פנסיה ואז רק לקבל קצבה מהקרן. הקופה לא יכולה לשלם לו. לכן- מוצר נכה שאנשים פשוט לא פותחים יותר.
מי כן פותח? ניתן להשתמש בקופה כמו בקרן פנסיה כללית- הפרשות של שכר לא מבוטח, של שעות נוספות, של שכר מעל השכר הקובע לפנסיה מקיפה. ועדיין- תעשית הגמל חיה רק מתשואה, הצבירות בה שליליות, אנשים מושכים יותר מאשר מפקידים.
מי הגוף המנהל של המכשיר שלכם?
פוליסות ביטוח מונפקות על ידי חברות ביטוח- מגדל, כלל, מנורה, הראל, פניקס, איילון, ישיר,הכשרת היישוב ואליהו. 5 חברות הביטוח הגדולות מחזיקות 95 אחוז מהשוק.
קרן פנסיה- חברות הביטוח מגדל, כלל, מנורה הראל, פניקס, איילון. ועוד מספר בתי השקעות עם קרנות מאוד קטנות שלא מצליחות לתפוס שוק. חברות הביטוח תופסות גם פה 95 אחוז מהשוק- אין ממש תחרות. אלו שווקים מאוד ריכוזיים.
בענף הגמל התמונה שונה- בנוסף לחברות הביטוח, ישנם שני בתי השקעות המנהלים חלק ניכר מהשוק- פסגות ודש-אייפקס. יחד איתם יש עוד הרבה בתי השקעות, כך שתעשית הגמל הרבה יותר פתוחה ותחרותית מאשר הפנסיה והביטוחים. זה מוביל לניידות מאוד גדולה, המשך יבוא.
מי בחר לכם את המכשיר? במידה ואתם- מי ייעץ לכם?
את המכשיר ניתן לבחור לבד כמובן. וניתן להתייעץ עם מומחה- אדם עם רישיון ליעוץ או שיווק פנסיוני. ההבדל- היועץ הוא אובייקטיבי- עובד בבנק או בחברה פרטית. הסוכן עובד בסוכנות ביטוח שעובדת רק עם חלק מהגופים, או עובד בגוף המוסדי עצמו.
באיזה מסלול השקעה אתם?
מלבד הפנסיה המקיפה שם יש אג"ח מיועדות בחלק מהיתרה, ניתן להשקיע 100 אחוז מהכסף בכל מסלול שרוצים- מניות, אג"ח, אג"ח מדינה, כספי, מט"ח ועוד. ניתן גם לערבב כמובן.
מהם דמי הניהול שלכם?
דמי הניהול בפנסיה מקיפה מוגבלים ל-0.5% מהצבירה, ו-6% מכל הפקדה חודשית.
בביטוח- 2% מהצבירה, 13% מההפקדה (זוכרים שאמרתי שתשלמו על המקדם הזה?).
בקופת גמל ופנסיה כללית- 2% מהצבירה.
האם אתם קוראים את הסטייטמנט שנשלח אליכם?
הסטייטמנט נשלח כל רבעון לעמיתים פעילים, ולעמיתים לא פעילים עם יתרה גבוהה יחסית. מפורטים שם היתרות, ההפקדות, המסלול, דמי הניהול, ועוד. לעיתים בשפה לא כל כך ברורה כמובן, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע כדי להבין הכל.
מתי בפעם האחרונה התמקחתם על דמי הניהול?
זוכרים שדיברתי על תחרותיות? למרות שהפנסיה והביטוח ריכוזיים, ניתן לסחוט הטבות יפות. הגופים הללו מאוד לא אוהבים לאבד לקוחות, כי להציג שווי נכסים גובה במערכת של משרד האוצר מעלה את האגו. יש להם מחלקות שימור פעלתניות, שאוהבות לתת הנחות בדמי ניהול לעמיתים שמאיימים לעזוב. יש כאלו שיציעו הטבות אם רק יחשבו שבקולך יש נימה של אכזבה, יש כאלו שיחכו עד שתחתום אצל המתחרים ואז יפתו אותך להישאר. שווה לאיים, שווה לבדוק לפחות פעם בשנה האם כדאי להחליף גוף מנהל, בכפוף להגבלות- לבדוק שלא מאבדים כיסוי ביטוחי למשל, לבדוק האם שווה לאבד מקדם מובטח בביטוח לעומת פנסיה ועוד. שימו לב שניתן לעבור בין כל המכשירים ובתוך כל המכשירים.
מהי לדעתכם רמת הניוד האפשרית בין המכשירים השונים ובין חברות שונות המנהלות אותו מכשיר?
כפי שכתבתי- גבוהה מאוד. ניתן להחזיק כמה מכשירים, אפילו מאותו סוג, ניתן להעביר רק חלק מהכסף למכשיר אחר בגוף אחד ועוד.
האם אתם מפרישים לחיסכון פנסיוני עצמאי, פרט לזה שהמעסיק מפריש עבורכם?
כתבתי מקודם רלוונטי לבעלי משכורות גבוהות או כאלו שיש להם בונוסים ושעות נוספות שלא מחושבות להפרשה לפנסיה.
ולסיום סיומת- מה אתם יודעים על הרפורמות שקרו בשוק החיסכון בעשור האחרון, עם דגש על הרפורמה ב-2008 והרפורמה שתיכנס לתוקף בשנת 2011?
טוב, לזה צריך להקדיש פרק מיוחד