|
21-09-2012, 21:35
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
המשמר הלאומי האמריקני
מידע על המשמר הלאומי האמריקני לאורך המחצית השנייה של המאה ה-20 בשבעה סרטים מעניינים הזמינים לצפייה באינטרנט. שלשת הראשונים הם פרקים בסדרת ה BIG PICTURE משנות ה-50 וה-60, הסרט הרביעי והחמישי מתמקדים דווקא ב AIR NATIONAL GUARD, כאשר אחד סוקר את הגיוס הראשון לויאטנם והשני סוקר את ההיסטוריה המבצעית המלאה עד לסוף שנות ה-90 (ניתן לראות בין היתר כיצד התרחבה תרומתם של אנשי המילואים מטייסות טיסה בלבד למערכי תמך שלמים כגון תקשורת שדה ואבטחה). הסרט השישי כבר מקפיץ אותנו קדימה ל 2005 למציאות השוחקת והכואבת של הנוכחות הצבאית האמריקנית הממושכת בעירק ובאפגניסטן, שהציבה את יחידות המילואים היבשתיות שוב בקו החזית, זאת 50 שנה אחרי שהיו שם בפעם האחרונה במלחמת קוריאה. הסרט השביעי והאחרון הוא החדש מכולם – 2011 – ונותן שוב סקירה מלאה באיכות HD מדהימה של אירועים מרכזיים בהיסטוריה של המשמר הלאומי, מאז הקמת מיליציית המתיישבים הראשונה במאה ה-17 וכלה בלחימה במאה ה-21.
הערת אגב - גדודי מילואים קרקעיים ספורים אמנם שירתו בויאנטם, אבל רובם היו תומכי לחימה ולא הוצבו בחזית. במלחמת המפרץ גויסו 3 חטיבות (שאחת מהן, ה 256, הייתה לאחת מחטיבות המילואים הראשונות שנשלחו לעירק 13 שנים לאחר מכן, ועל כך ראו בסרט השישי) ו 2 אגדי ארטילריה אבל בסופו של דבר רק שני האחרונים נשלחו לחזית והשתתפו בלחימה. מעבר לכך הוצבו במפרץ תומכי לחימה רבים משורות המילואים. לגבי יחידות האוויר של המשמר הלאומי, הרי שהן נטלו חלק חשוב וממושך בכל המערכות במחצית השנייה של המאה ה-20 ובזאת אירועים רבים לאורך המלחמה הקרה, קוריאה, ויאטנם, מלחמת המפרץ, הבלקנים, אפגניסטן, עירק וכוננויות פוסט 11/9.
הסרט הראשון צולם בסוף שנות ה-60 ונותן סקירה מקיפה של רוב תחומי הפעילות כולל יבשה, אוויר וסלבים/קודקודים שונים ששרתו בעת ההיא במשמר הלאומי או שיצאו משורותיו כגון קרטיס לי מיי (שהתחיל את הקריירה המפוארת שלו בחיל האויר האמריקני כ.. קצין תותחנים במשמר הלאומי של אוהיו), סוויני (שהטיל את הפצצה הגרעינית על נגסקי ולימים היה למפקד המשמר הלאומי האווירי של מסצ'וסטס), שוייקרט, סלייטון וקונרד (טייסי המשמר הלאומי האווירי שהפכו לאסטרונאוטים בתכנית אפולו), גנרל 4 כוכבים וילר (הרמטכ"ל האמריקני בזמן צילומי הסרט, שהחל את דרכו דווקא במשמר הלאומי) ואחרים. שימו לב לקצין עם פק"ל החץ וקשת בפטרול באלסקה והעירוב הרגיל המוכר לנו גם ממילואי צה"ל של ציוד חדיש לצד גרוטאות מעודפי הסדיר וערב רב של מדים. סרט זה וגם הבא אחריו שמים דגש על מעורבות המשמר הלאומי במקרי חירום כמו שטפונות, הוריקנים וסדר ציבורי (במקרה זה המהומות שהחריבו את שכונת וואטס בלוס אנג'לס בקיץ 1965).
הסרט השני מדלג אחורה עשור לסוף שנות ה-50 ומביא את סיפורו של בחורצ'יק אמריקני טיפוסי בעל משפחה המתגורר בעיירת פרברים המצטרף למשמר הלאומי המקומי כדי לרכוש מקצוע והכנסה צדדית. הוא מתחיל כאיש חיל הרגלים, מתקדם לתותחן במערך השריון (שימו לב לסימולטור המג"ח) ולבסוף עובר למערך טילי הנייקי, פאר הטכנולוגיה של אותם הימים, שנפרש באותם הימים ברחבי ארה"ב כדי להגן על עריה מפני מפציצים גרעיניים סובייטים. לאורך הסרט הוא מספר על תנאי השירות, ההכשרות המקצועיות שעבר והדילמות שניצבו בדרכו.
הסרט השלישי קצת שונה מאחר והוא מדבר על הקמתן מחדש של שתי דיוויזיות סדירות - השריון הראשונה והחי"ר החמישית - באביב 1962 כחלק מתגבור כוחות גלובלי עליו הכריז הנשיא קנדי לאור ההתעצמות הצבאית של הגוש הקומניסטי. שתי היחידות הודממו בסוף מלחמת העולם השנייה והסרט מלווה את מסדרי ההקמה שלהם בראיונות עם נגדים וקצינים בכירים, שלחמו בשורותיהן במלחמת העולם ומספרים על מורשת הקרב שלהן ובהסברים על המבנה הגמיש שלהן המשלב שריון לצד חי"ר ממוכן.
אמנם לא משמר לאומי פר סה אבל הקונטקסט הכללי דומה ועל כן בחרתי לכלול את הסרט כאן.
הסרט הרביעי מתמקד בגיוס של יחידות המשמר הלאומי האווירי למלחמת ויאטנם שהחל בצו של הנשיא LBJ בינואר 1968 עקב תקרית חטיפת אוניית הביון פואבלו לחופי קוריאה. הסרט, הפקה רשמית של חהא"א משנת 1970, מבי את סיפורה של אחת היחידות - טייסת 120 מהמשמר הלאומי של קולורדו על מטוסי ה F-100C. שימו לב למשפחות הטייסים הנפרדות מהן כשהם מסיעים מהליין אל עבר המסלול (!), שיגור ציוד וצוות הקרקע לויאטנם במטוסי C-141 ושגרת הפעילות המבצעית השוחקת בבסיס דה-נאנג, כולל עבודה צמודה בגבהים נמוכים עם מטוסי תצפית כמו ה O-2 וה OV-10 ופריקת המתחים הבלתי נמנעת אחרי הגיחות הקשות.
הסרט החמישי, גם כן הפקה רשמית של חהא"א הפעם משנת 1999, מביא כאמור סקירה מקיפה על ההיסטוריה של המאמר הלאומי האווירי. בין היתר ניתן ללמוד פה על מגמת המעבר ממטוסי קרב בלבד למטוסי תובלה, תדלוק ומפציצים שהחלה עוד באמצע שנות ה-50 והמשמעויות המאוחרות של המהלך הזה. למשל בעקבות המעורבות האדירה של מערך התדלוק של חהא"א הסדיר בויאטנם נדרש מערך מתדלקי המילואים למלא את מקומו באירופה וכך נוצרו מצבים מוזרים בהם קורנסים אמריקנים מתדלקים מסטרטקרוזרים מעל אירופה עד שלהי שנות ה-70. אזכורים מעניינים אחרים הם של מטוסי קרנף של המשמר הלאומי האווירי האחראים על אספקה לתחנות המחקר בקוטב ומערכי תמך שלמים עליהם קיבל המשמר הלאומי אחריות כגון קשר טקטי.
הסרט השישי הוא משלהי 2005 הפקה של אחד מערוצי הטלוויזיה האוסטרלים, ומלווה הן את שובה של חטיבה 256 משנת מילואים מפרכת בעירק, במהלכה ספגה למעלה מ 30 הרוגים. שימו לב לסרמטכ"ל האמריקני מכבד בהצדעה ולחיצת יד את השבים משדה הקרב בירידתם מהמטוס בשדה תעופה שכוח אל. החיילים שבים למדינה התמודדת עם תוצאות אסון הוריקן קטרינה בקיץ של אותה השנה, שהחריב חלקים ניכרים מאזורי החוף בלואיזיאנה ומיסיסיפי השכנה. הסרט כולל ראיונות עם חיילי ומפקדי אנשי המשמר הלאומי המספרים על ההתמודדות עם השהות הממושכת במילואים והאתגרים המקצועיים שהוא טומן בחובו. לא כל המרואיינים אגב מה 256, זאת מאחר ובהעדרם גויסו עשרות אלפי אנשי מילואים מכל רחבי ארה"ב כדי לסייע באירוע במקומם.
הסרט השביעי והאחרון הוא הפקה חדשה לגמרי משנת 2011 במלוא 375 שנים להקמת מיליצית האזרחים שקדמה למשמר הלאומי. מי שרוצה לדלג היישר למאה ה-20 מוזמן לקפוץ לאמצע הסרט לערך וללמוד על תמרוני הענק שהמשמר הלאומי ערך ביוזמת FDR ממש טרם המלחמה, על השתתפות דיוויזיות המילואים בנחיתות בסלרנו ונורמנדי (ה 36 וה 29 בהתאמה), בהגנה על שרשרת האיים האלואטיים במערב אלסקה, במלחמת קוריאה (סיפורה המיוחד של יחידת מילואים דווקא מפורטו ריקו), במלחמת ויאטנם (פלוגת ריינג'רים בודדת), במלחמת המפרץ, באפגניסטן (מעורבות אנשי מילואים בחילוץ בטאקור גאר), בעירק (קרב גבורה של שיירת חמ"צ כנגד מארב של מורדים, במסגרתו זכו שתי מפקדות חמ"צ במילואים בעיטורי גבורה בקרב והיו לנשים הראשונות במעמד זה בהיסטוריה של ארה"ב), המלחמה כנגד המהגרים הלא חוקיים ממקסיקו (מבצע JUMPSTART של הנשיא בוש, עליו ספרתי באשכול אחר) וכלה בסיוע של אנשי המשמר הלאומי בעת אירועי 11/9 בניו יורק והכוננות שאחריה.
מפאת אורך הפוסט הנ"ל אביא את הלינקים לסרטים והתמונות בפוסט נפרד
|
|