במקור נכתב על ידי eshely77
הנחת העבודה שלי היא שאנשים הם תאבי בצע ושאיפה שהם יכולים הם ירוויחו.
במידה ולא תהיה רגולציה על בתי ההשקעות, הם ידפקו את מי שהם יכולים. את נ' קל לדפוק, אותי קצת יותר קשה ודנקנר הוא בלתי דפיק בעליל. לכן את האנרגיה שלהם הם יפנו ללדפוק את נ'.
וזה לא קשור לתחרות, זה קשור לאופי האנושי.
ואם יהיו 300 בתי השקעות קטנים וכל מי שידפוק לקוח השוק יעניש אותו והוא יאבד לקוחות? אם זה עבד על רמדיה (שהרגולטור אישר לה להמשיך לייצר אבל אין הורה שפוי שיקנה ממנה עכשיו..) למה שלא יעבוד פה.?
במעבדה כוחות השוק הם דבר נפלא, על הנייר. בפועל כוחות השוק נקבעים לפי בעל הכוח. קרי, אם קוראים לי תשובה ואני הולך להסדר חוב בדלק נדל"ן אני דואג שהפניקס יקבלו יותר כסף. (קורה עכשיו בפועל, החוב של הפניקס מבוטח).
הוא לא יכול לדאוג שהפניקס יקבלו יותר כסף.. מה שקרה הוא שיש נושים שדרשו וביקשו ביטחונות על ההלוואה בתמורה לכך שיקבלו ריבית נמוכה יותר. כמו בכל מקום, מי שרוצה ביטחון יקבל אותו עם תשואה קטנה יותר. זה נכון גם לחברות אחרות.
כוחות השוק מורכבים מאנשים, אם אני אנליסט ואני צריך לכתוב המלצה על מניה, ואני יודע שבעתיד ארצה לעבוד באותה חברה ההמלצה שאתן תושפע מהרצון שלי. (שוב רק לפני חודש נקנסה אנליסטית לדעתי מפסגות בסכום העלוב של עשרת אלפים שקלים בדיוק על הדבר הזה).
הקנס היה של 7500, ואגב- הסכום העלוב הזה הוא מה שקבוע בחוק, 10 אלף היה הגבול כשעבר נקי מזכה בהפחתה בקנס. יש לך ספק שהיא שרופה עכשיו בשוק האנליזה? זה העונש האמיתי שלה, מה שהשוק קבע.
כוחות השוק, ברגע שהם יוצאים מהאקדמיה ונכנסים למציאות מתנהגים כמו בשוק.
עכשיו שוק כזה הוא נהדר לשרוקי, כי שרוקי מבין מה זה אומר שהמקדח מתעכב בדרכו לקידוח, הוא יודע להתייחס להמלצות בגלובס בחשדנות, הוא גם יודע מתי העם מתנהג כמו עדר ולכן כדאי לקנות שורט או לחלופין לרכוש אופציה. שרוקי עובד בזה.
אבל לא כולם צריכים להיות אתה, והם צריכים לדעת שהמערכת לא מנצלת את הבורות שלהם, ולכן חייבים רגולטור חזק. צריך אחריות וענישה בוודאי אזרחית אבל אולי גם פלילית בתחום.
מצד שני אני לא יודע מה זה אומר שיש לי שיעול חד, אז אני הולך לאשלי כי הוא מבין בזה, ואני משלם לו על השירות שלו. ואני גם לא מבין מה זה אומר שהאוטו לא מניע בבוקר. אז אני הולך למוסכניק ומשלם לו על השירות שלו. למה זה שונה כל כך? אם אתה רוצה להשקיע, לך למנהל השקעות ותבקש ממנו שימליץ לך מה לעשות. אתה לא סומך על בית ההשקעות? לך לבית השקעות שלא מחזיק חשבון נוסטרו (כלומר הוא לא משקיע את הכסף של בית ההשקעות כך שלא ייווצר מצב בו הוא עלול לשחק נגד הלקוחות שלו). אתה לא סומך על הבנק שיגיד לך איפה לשים את הכסף? לך לבנק אחר שלא קשור לטייקונים. אה רגע, אתה לא יכול, כי הרגולטור מקשה את החיים לכל מי שרוצה להקים בנק ויש לך בתכל'ס רק 5 מתחרים. ואם היו 15 מתחרים?
ולגבי הלקחת מהחזקים ולתת לחלשים.
זהו חלק מהדברים שמאפיינים חברה בריאה, כמובן שצריך להיות גבול. אבל זהו הרעיון שעומד מאחורי המיסוי. דווקא לגבי מערכת החינוך שיטת הוואצ'רים שהמלצת עליה נשמעת מעולה. בלי לשנות את הזכות לחינוך חינם ושכר גבוה למורים למרות היותם חלק מהמגזר הציבורי. (אין לי בעיה שבית הספר עצמו יהיה פרטי אך התיקצוב יהיה ציבורי)
בשיטה זו, הוואוצ'ר מגיע מהממשלה, בית הספר הוא פרטי. המורה עובד של בית הספר.
אני לא רוצה לשלם שלא עובדים.
אני רוצה להבטיח ששירותים מסוימים יהיו זמינים לרוב הציבור. (חינוך, בריאות, ביטחון).
ביטחון הוא מוצר ציבורי שלא תלוי בכמה אתה משלם. חיל האוויר לא יודע איפה אתה גר ויודע לעשות שם סיבוב אקסטרה כדי למנוע חדירת מחבל על גלשן רוח. בריאות? אני חושב שישראלה כתב לך על זה בהרחבה. חינוך? אם נסתכל על תואר אקדמי כהשקעה בעסק ( כי הרי אדם לומד תואר כדי שיוכל לפתח את עצמו כלכלית, בעיקר) אז נשאל למה אנחנו לא מסבסדים את הספר שרוצה לפתוח מספרה אבל כן את זה שרוצה להקים משרד עריכת דין. ואם אדם הולך ללמוד את זה כהעשרה עצמית, נשאל למה לא לממן איסוף בולים.
ואני רוצה להבטיח שיש משהו שמפקח על אלו ששולטים בשוק. בעצם יש לי רצון מאוד קפיטליסטי, שהשליטה בשוק תהיה תוצר של מאמץ, חריצות, כישרון ומקוריות. ולא תוצאה של תרגילים חשבוניים מטונפים, קשרים, גודל ודיסאינפורמציה.
ומה עם מפקח על המפקח? ומי יפקח על המפקח על המפקחים? זאת הטעות שלך, זה מעגל הקסם שמוביל לשחיתות ולקשרי הון שלטון. כי אתה חושב שפקיד ממשלתי אחד חכם יותר משבעה מיליון צרכני שירות. וכדי למנוע מהפקיד שרוצה לעבוד אצל הטייקונים לאחר מכן להזניח את חובותיו, אתה רוצה לשים גם עליו עוד פקיד... אם היית רואה מישהו עם אלרגיה למוצר מסוים, היית רושם לו את אותו המוצר כדי שיבריא?
וכן, אני רוצה שאם מקור הרווח הוא המדינה ואזרחיה אז חלק מהרווח יחזור למדינה ולאזרחיה.
כלומר?
|