לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 03-11-2011, 14:54
  הנדרסון מלך הגשם הנדרסון מלך הגשם אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.10.04
הודעות: 351
שאלה על מלחמת יום הכיפורים

כשמדברים על המחדל לרוב מדברים על המחדל המודיעני שבגינו המצרים והסורים פתחו בהתקפת פתע וגם על הבלגן בימח"ים.
שמתי לב שמעט מאד מדברים על "המחדל הטכנולוגי". כוונתי היא כזאת. בין ששת הימים ליום כיפור חלו 2 התפתחויות טכנולוגיות: הטק"א וטילי הנ.ט. שלא היו בששת הימים וכבר בהתשה הורגשו. במיוחד בהתשה כבר חיל האויר הרגיש בקושי.
למעשה ניתן היה לדעת ולהעריך ב"משחקי מלחמה" כבר משנת 1970 ואילך שיהיה לצה"ל, חיל אויר ושיריון הרבה יותר קשה במלחמה הבאה גם אם יופתע, גם אם מלחמה תפתח ביוזמה ערבית אבל לאחר תקופת מתיחות שתביא לגיוס מלא לפני תחילת המלחמה וגם אם צה"ל יפתח באש.
הרי גם אם מלחמת יוה"כ היתה מתחילה כשכל צה"ל מגויס, הגם שתוצאות היומיים הראשונים היו יותר טובות, עדיין היה לצה"ל מאד קשה , במיוחד לחיל האויר וגם לשריון. מיד אחרי המלחמה פיתחו פיתרון לטק"א "פוטיפר וכחלילית" http://www.fresh.co.il/dcforum/Army/7389.html
קנו טילים נגד טנקים לצה"ל ופיתחו את ההגנה הראיקטיבית לשריון כדי להקשות על סאגרים לחדור לשריון וכן חוליות חי"ר שנעות עם הטנקים לצוד את חוליות הנ,ט של האויב.כי פשוט התברר שהטנק לבדו לא יכול לנוע בשטח שורץ טילים. כל הפיתרונות היו כבר ברורים ואפשריים טכנולוגית שנים לפני מלחמת יוה"כ, אז למה לא עשו את כל הנדרש כבר מ 1970 בתחום פיתוח ורכש, כל מה שכן עשו אחרי 73? האם במשחקי המלחמה התקופתיים אף אחד לא הזהיר שהטק"א והנ"ט משנים מהותים את מאזן הכוחות בין צה"ל לצבאות ערב ומשנים לרעתנו וזו בעיה קשה שמחייבת פיתרון טכנולוגי דחוף? ההתעלמות היתה חלק מהיהרות , הביטחון העצמי המופרז והזכיכות ?
_____________________________________
-------------------
לא רצו להאמין


http://www.smkb.ac.il/aha/content/Projects/shoaa/teudot/Teguvot_Itonut.htm

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 03-11-2011, 18:02
צלמית המשתמש של ISHPUZ
  ISHPUZ ISHPUZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.04.05
הודעות: 5,100
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי הנדרסון מלך הגשם שמתחילה ב "האומנם "משמיץ" ?"

הקרס לא רלוונטי, הוא היה מבוסס על הסטנדרד ארם שהגרסה האווירית שלו הגיעה לח"א רק כמה שנים אחרי המלחמה.
באשר לכחלילית, היא רחוקה מלהיות ה-wunderwaffen שאתה מנסה לעשות ממנה. היא מבוססת על השרייק שהיה בשימוש בח"א כבר כמה שנים לפני יוה"כ ולא ממש הוכיח את עצמו. המצרים (או אולי היועצים הסובייטים) ידעו איך להתמודד עם הטיל לפי הנסיון הוייטנאמי ופשוט היו מכבים את מכ"מ הסוללה. אתה באמת חושב שגדוד כחלילית מבצעי ב-6 לאוקטובר היה משנה משמעותית את פני המערכה? אם השריון, זרוע ההכרעה של צה"ל, לא קירב את הכלים לחזית אז נראה לך שכמה כלי כוננות של כחלילית בדרום וכמה בצפון (והשאר מחכים למובילים בימ"ח) היו מנטרלים 180 סוללות טילי קרקע אוויר ומנקים את השמיים מנ"מ עבור חיל האוויר???

באופן כללי - ח"א השקיע באמצעי ל"א ותו"ל מתאים ולמד טוב את לקחי האמריקאים מוייטנאם ובייחוד את לקחי מלחמת ההתשה. הנ"ט אולי היה איום שכלל גייסות השריון לא היו מודעים לו כי ההיתקלויות בסאגר ובשמל היו מעטות ונדירות יחסית, אבל הטק"א היה מכה שחיל האוויר כבר הוכה בה והיה מאוד מודע לה. אולי הפתרונות שגובשו לא היו מספיק טובים, אבל האיום היה ידוע והייתה התייחסות אליו גם אם למרבה צערך היא לא כללה את הכחלילית.

יפתח ספקטור, מפקד טייסת פאנטומים ביוה"כ, כתב ב"מערכות":
ציטוט:
בין 30 ביוני 1970 ל 3- באוגוסט 1970 תקפו הקורנסים 25 סוללות טק”א (מתוכן היו שמונה ריקות או סוללות דמה). אין ודאות מוחלטת בנוגע למספר הסוללות שנפגעו ובנוגע למידת הנזק שנגרמה לסוללות שנפגעו, אך בכל מקרה תהליך שיקומן היה מהיר. באותן התקיפות איבד חיל האוויר חמישה מטוסי קורנס, וצוותיהם נהרגו או נפלו בשבי. עוד שני קורנסים נפגעו קשה, אך הצליחו לנחות בדרך נס.
ניתן אפוא לסכם ולקבוע שחיל האוויר איבד בתקיפות הטק”א שישה מטוסי פנטום. המשמעות היא אובדנו של מטוס אחד בכל 8.3 גיחות, או במינוח המקובל בחיל האוויר: שיעור אבדות של 12% . זהו שיעור הגבוה פי שלושה מאבדות חיל האוויר במבצע “מוקד” (תקיפת שדות התעופה במצרים במלחמת ששת הימים). מערך הקורנסים, שמנה באותה העת כ-40 מטוסים, איבד באותו החודש 15% מכוחו. שיעור אבדות כזה הוא בלתי נסבל בלחימה מתמשכת.

נראה לך שמכה כזו היא משהו שמתעלמים ממנו? לא התעלמו. תגר בגרסתו הרביעית ודוגמן בגרסתו החמישית היו התשובות שחיל האוויר פיתח, עדכן ובחן וראה כמתאימות. בדיעבד הנחות היסוד שלהן היו שגויות (מבחינת זמן התרעה, הצורך לעמוד מול חזית אחת בלבד בזמן נתון, יכולת צבא היבשה להסתדר בלי האוויר בשלב הראשון של הלחימה וכו') אבל חיל האוויר הכיר את איום הטק"א ונערך מולו והאמירה שלך לגבי "היהרות , הביטחון העצמי המופרז והזכיכות" שגויה לא רק מבחינת האיות אלא גם מבחינת העובדות.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #12  
ישן 03-11-2011, 19:29
צלמית המשתמש של ISHPUZ
  ISHPUZ ISHPUZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.04.05
הודעות: 5,100
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי הנדרסון מלך הגשם שמתחילה ב ""מכבים את הסוללה" ?? זה לא סוג של הצלחה"

כאמור, היו לנו שרייקים בהתשה וביוה"כ, והמצרים (או הוייטנאמים, או אפילו הארגנטינאים ב-82) לא כיבו מכ"מים בכל פעם שעלה מטוס לאוויר רק בגלל שהיה ידוע שהטיל נמצא בשירותינו. כנ"ל לגבי איום היפותטי של כחליליות - לא היו מכבים את המכ"מים רק בגלל שידוע שהן בזירה. מה שהיה קורה זה שכשהמכ"מ היה מגלה איום היו מכבים אותו מיד ולזמן קצר (אני מעריך שלא יותר מהזמן בו הטיל אמור להיות באוויר) ומאחר ומדובר בטיל של 2 מאך זה לא שעות ארוכות אלא גג דקה וכשהשרייק היה מאבד נעילה הוא היה מפסיק היגוי ומפספס את הסוללה. זה נותן לך חור זמן ומרחב די קטן בכיסוי הטק"א של הגזרה שיכול לעזור במתקפה משולבת מתוכננת ומתוזמרת מראש כמו תגר ודוגמן אבל כך גם הפעלת ל"א, אמצעי הטעיה וכו'. זה בטח שלא פותח את השמיים למטוסים שיוכלו לעשות א"ק בלי הפרעה.

ולא פחות בעייתי מחוסר היכולת לזכור מיקום מטרה שכובתה - הרב"ת לא היה מגומבל והייתה לו זווית גילוי יחסית קטנה, עובדה שמשפיעה על היכולת שלו לרכוש מטרה אם איבד נעילה ונסחף לזווית גדולה מדי ודורש מהיורה לדעת ברמת דיוק די גבוהה היכן נמצאים מכ"מי הטק"א של האוייב ולכוון פיזית את הטיל בדיוק אליהם. זה אולי יותר קל במטוס שקולט את הסוללות שמכוונות ויורות עליו אבל אם אתה צריך להציב שרמן בזווית והגבהה המתאימה כך שכשהבוסטר של הכחלילית ישחרר את השרייק הוא יהיה מכוון לסוללה, ערפל הקרב ואי זמינות מודיעין מדוייק בזמן אמת יוריד פלאים את האפקטיביות שלך. בקיצור, אם לא מתמלאים התנאים המקדימים לתגר ודוגמן (זמן התרעה מספק לפריסה, גיחות מודיעין מקדימות וכו') אז גם סוללת הכחלילית שלך הייתה מתקשה להיות אפקטיבית.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 27-11-2011, 01:03
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,822
אישור להפעלת שרייק ביוה"כ
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי ISHPUZ שמתחילה ב "כאמור, היו לנו שרייקים בהתשה..."

http://www.iaf.org.il/1213-21478-he/IAF.aspx

חיל-האוויר התמודד במלחמה זו נגד שני מערכי טילים בשתי חזיתות, שהיו ערוכים ושזורים בצפיפות תוך מתן הגנה הדדית בין חטיבה אחת לשנייה. למעשה נלחם חיל-האוויר במערכי טילים בהם לא נלחם מעולם אף חיל-אוויר. הוא הצליח לפגוע ולהשמיד 43 סוללות טילים בחזית המצרית ועוד 11 הושמדו על ידי כוחות הקרקע של פיקוד הדרום. בחזית הסורית נפגעו והושמדו תשע סוללות ועוד אחת נפגעה על ידי כוחות פיקוד הצפון. סך הכל נפגעו והושמדו 64 סוללות טילים בשתי החזיתות. חלק מסוללות הטילים נפגע על ידי טילי "שרייק" ששוגרו ממטוסים. במלחמה נגד הטילים איבד חיל-האוויר 17 מטוסים, מתוכם שישה בסוריה ו-11 בחזית המצרית. החזית הסורית נותרה במשך כל ימי הלחימה איזור מוכה טילים (בשפת חיל-האוויר "איזור לוהט"). בחזית המצרית הושג חופש טיסה מוחלט לקראת סוף הלחימה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #28  
ישן 06-11-2011, 16:34
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,822
מאמר מצוין
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי ISHPUZ שמתחילה ב "לפני שאתה קופץ ומשמיץ אולי..."

בה בעת יש בו אי דיוקים שונים, לדוגמא ההכרזה הלא ברורה הזו "עד סוף המלחמה הושמד כל מערך הטילים המצרי" ניחא היה כתוב "כל מערך הטילים המצרי שבחזית התעלה" וגם אז הדבר לא היה נכון לגמרי:
א. מלכתחילה רק שליש מסוללות הטק"א המצריות הוצבו בחזית (כך גם נכתב במאמר עצמו). אלו שהוצבו בעומק מצרים לא הותקפו כלל מאחר ותקיפת מטרות עומק אסט' לא עלתה על הפרק.
ב. לא כל סוללות הטק"א שהוצבו בחזית הותקפו. אלו שבמרחב איסמעיליה-כותמיה כמעט ולא הותקפו וגם לא נפגעו מהקרקע. אחת מהן אף הפילה את הפנטום של שפר/צידון שבועיים אחרי המלחמה.
ג. כחמישית מתוך הסוללות שהוצבו בחזית צלחו לגדה המזרחית בראשית המלחמה להגנת מפקדות הדיוויזיות והגשרים. מתוכן רק בודדות הושמדו, מי קרקעית באזור החווה הסינית ומי אווירית/ארטילרית בעיקר במרחב ארמיה 3.
ד. בסבירות נמוכה יותר יתכן שגם לא כל הסוללות במרחב פאיד-סואץ הושמדו. יש הסבורים שהייתה סוללה פעילה בפורט אברהים (אזור ממזרח לעיר סואץ שלא נכבש על ידי צה"ל) והיא זו שכנראה הפילה את יסעור החילוץ ביום האחרון למלחמה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #32  
ישן 04-11-2011, 13:32
  yaari yaari אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.09.04
הודעות: 5,710
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי הנדרסון מלך הגשם שמתחילה ב "שאלה על מלחמת יום הכיפורים"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי הנדרסון מלך הגשם
שמתי לב שמעט מאד מדברים על "המחדל הטכנולוגי". כוונתי היא כזאת. בין ששת הימים ליום כיפור חלו 2 התפתחויות טכנולוגיות: הטק"א וטילי הנ.ט. שלא היו בששת הימים וכבר בהתשה הורגשו. במיוחד בהתשה כבר חיל האויר הרגיש בקושי.

הבעיה העיקרית בהתמודדות של חיל האויר נגד סוללות הטילים היתה מודיעינית, במיוחד נגד סוללות הטילים הניידות (ובוודאי כאשר כבר לא ניתן לתקוף אותן בהפתעה לאחר שהמלחמה כבר החלה והן משנות היערכות לעיתים תכופות).
קל לך להגיד "מחדל טכנולוגי" אבל הדבר היחיד שהיה יכול לפתור את הבעיה שתיארתי הינו מודיעין בזמן אמיתי (או קרוב לזמן אמיתי) שיכול לאשר שהסוללות בוודאות במקומן.
עדיין לא היה בעולם פיתוח כזה.
שלוש שנים אחרי המלחמה כבר היה משהו ראשוני, מערכת SAR ("טרמין") - מכ"ם ה"מצלם" את פני הקרקע ברזולוציה גבוהה ביותר, שהיה יכול לגלות עצמים מחזירי מכ"ם בכל מזג אויר. ישראל היתה הראשונה בעולם שקנתה את המערכת (אפילו לפני האמריקאים שפיתחו אותה).
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E...%AA%D7%98%D7%99

היה לי הכבוד לטוס לארה"ב כדי לבחון את המערכת (לא רע לאחד שטרם היה בחו"ל, למעט במדינות ערב, ובפעם הראשונה שהוא יוצא הוא טס על פאנטום עם טייס אמריקאי מעל הגראנד קניון). היו לה עדיין תקלות תיפעול כך שדחינו את הקליטה בכחצי שנה. באוגוסט 1977 נחתו ראשוני מטוסי הצילום החדשים עם המערכת.
הערה: כל המידע והתמונות בנושא פורסמו (לאחר אישור הצנזורה) בחוברת שכתב שלמה אלוני (באנגלית ובגרמנית) על טייסת 107.
תמונות:
1. המטוס בעת הטיסות עם המערכת בארה"ב:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


2. נוחתים בארץ:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


3. מסבירים לרמטכ"ל את עקרונות הפעולה (היה מהבודדים מבין האורחים שהבינו):


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


מסתבר שפיתוחים טכנולוגיים אורכים יותר זמן ממה שאתה מעלה בדעתך כאשר אתה חושב במונחים של "מחדל טכנולוגי".

נערך לאחרונה ע"י yaari בתאריך 04-11-2011 בשעה 13:52.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #34  
ישן 04-11-2011, 18:24
  ykantor ykantor אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.07.05
הודעות: 593
לפי גורדון, היה ניתן טכנית לזהות גם את מיקום סוללות הSA6
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי yaari שמתחילה ב "[QUOTE=הנדרסון מלך הגשם]שמתי..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי yaari
הבעיה העיקרית בהתמודדות של חיל האויר נגד סוללות הטילים היתה מודיעינית, במיוחד נגד סוללות הטילים הניידות (ובוודאי כאשר כבר לא ניתן לתקוף אותן בהפתעה לאחר שהמלחמה כבר החלה והן משנות היערכות לעיתים תכופות).
.

לפי הציטוטים מספרו של גורדון , היה ניתן טכנית לזהות גם את מיקום סוללות הSA6 אלא שהמפענחים לא היו מקצועים מספיק ובנוסף בתחילת המלחמה היו מעט מדי גיחות צילום ביום.
מתוך הספר:
"על אף העננות שהקשתה על המפענחים, סוללות סא־ 6 החלו לשנות את היערכותן לפני 5 באוקטובר והמשיכו לשנותה. אפשר היה לאתר את מיקומן החדש של שלוש־עשרה סוללות סא־ 6 מתוך החמש־עשרה שנמצאו בזירה. הצלחתי לאתר אותן לאחר המלחמה בתצ׳׳אות שצולמו באותו יום, באותם אמצעי פענוח."...
״השוני היחיד היה ברמת המומחיות וההתמחות של המפענחים"

מה דעתך?

תודה על המידע המענין

יהודה

נערך לאחרונה ע"י ykantor בתאריך 04-11-2011 בשעה 18:25. סיבה: עדכון
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #35  
ישן 04-11-2011, 18:44
  yaari yaari אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.09.04
הודעות: 5,710
בתגובה להודעה מספר 34 שנכתבה על ידי ykantor שמתחילה ב "לפי גורדון, היה ניתן טכנית לזהות גם את מיקום סוללות הSA6"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ykantor
לפי הציטוטים מספרו של גורדון , היה ניתן טכנית לזהות גם את מיקום סוללות הSA6 אלא שהמפענחים לא היו מקצועים מספיק ובנוסף בתחילת המלחמה היו מעט מדי גיחות צילום ביום.
מתוך הספר:
"על אף העננות שהקשתה על המפענחים, סוללות סא־ 6 החלו לשנות את היערכותן לפני 5 באוקטובר והמשיכו לשנותה. אפשר היה לאתר את מיקומן החדש של שלוש־עשרה סוללות סא־ 6 מתוך החמש־עשרה שנמצאו בזירה. הצלחתי לאתר אותן לאחר המלחמה בתצ׳׳אות שצולמו באותו יום, באותם אמצעי פענוח."...
״השוני היחיד היה ברמת המומחיות וההתמחות של המפענחים"

מה דעתך?

תודה על המידע המענין

יהודה


הוא כנראה בא בטענה על רמת הפיענוח. אבל למרות מה שהוא כותב, הדבר לא שולל את מה שאמרתי. גם אם המפענחים היו מצליחים למצוא את המיקום החדש של הסוללות, מי ערב לכך שעד לתקיפה בפועל הם לא שינו היערכות פעם נוספת (הפרש של שעות, או לפחות עשרות דקות, בין הצילום ועד שהמטוסים מעל הסוללה. מדובר באותה תקופה בה אין עדיין מודיעין בזמן אמיתי).
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 17:49

הדף נוצר ב 0.10 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר