29-07-2020, 17:51
|
|
|
חבר מתאריך: 27.06.11
|
|
יש גם ביקורת של חיל האויר על עצמו
טייס בכיר מאוד מאוד אמר לי שחיל האויר התרכז בדברים לא נכונים (כמו תקיפת שדות תעופה, שהיתה שייכת למלחמה שלפני הקודמת וקרבות אויר שהיו שייכים למלחמה הקודמת) ובמילותיו "איפה אנחנו היינו ולמה לא עזרנו יותר לאורי שחר ואחרים כמוהו, שהסקייהוקים שלו נפלו כשסייעו לכוחות הקרקע?"
אורי שחר בעצמו, בסרט שעשה הטייסת במלאת 40 שנה למלחמה, רומז במפורש שטייסות פאנטום ביצעו כל מיני משימות שמחוץ לליבת ההתעסקות הרלוונטית במלחמה. שכל ארבע טייסות הפאנטום ביצעו בין 700 ל-800 (המספר מופיע שם, אני לא זוכר אותו) גיחות השתתפות בחזית המצרית כשהטייסת שלו לבד ביצעה קרוב ל-1000. הוא מספר על בסיס מסויים שהודיע שאין המראות אחרי אור אחרון (זה לא כל כך הבנתי. באמצע מלחמה אומרים "פוס, לא משחקים"?), בזמן שחלק מהטייסים שלו באו אליו בטענות שהוא מפקיר אותם למוות - הוא ממש רתח בראיון הזה, למרות שלא אמר את הדברים במפורש הם היו מונחים שם באויר כמו ענן עצום - בזה שהוא שולח אותם לטוס בשעות בין הערביים.
אני מניח שמה שנכון לגבי הפאנטומים נכון עוד יותר לגבי המיראז'ים, שכמעט לא תקפו, אם בכלל, ובלשונו של יפתח ספקטור בספר על המלחמה "חוללו עם מיגים" בינות לצמרות, או משהו כזה, בעוד "אנחנו נסחבים עם פצצות". התקיפה הכי משמעותית ברמת הגולן, לדברי מוטי הוד עצמו ("שמונה פאנטומים הכריעו את המלחמה ברמת הגולן") היתה מקרית לחלוטין ובוצעה אך ורק כיוון שהשמיניה של יפתח ספקטור חזרה מדמשק בלי לתקוף את המטכ"ל הסורי (וכמה היו שניסו לחסל אותו על כך והשמצות בלי סוף, בעוד ארנון לבושין עצמו, שכן תקף, הצדיק את ההחלטה של ספקטור במאה אחוז ואמר שהיה נוהג כמוהו בדיוק) - ולספקטור, שהתייסר עם ההחלטה שלו לחזור, לא היה לב לזרוק את הפצצות לים ("בדרך הבושה, הביתה") והוא ביקש מטרה חלופית, מספר סיפורים לבקרה שיש לו הרבה דלק, כשלא נשאר לו דלק מספיק אפילו לתכנן את התקיפה באויר כמו שצריך והוא פשוט פרס את השמיניה כמו מניפה כדי שכל אחד יתקוף קצת הצידה מהשני. ככה הם עצרו את ההתקפה שהסתייעה בשיריון העיראקי כשצה"ל והסורים כבר היו שחוקים לגמרי וזה היה אמור להיות שובר השיוויון.
ונאמרו ונכתבו דברים חמורים הרבה יותר, ביניהם על ידי בעלי הדבר עצמם שהיכו על חטא.
את כל זה אני לא כותב כדי להגיד שחלילה היה "חטא" בזה שהתחמקו מהסכנה. כמו שיערי כותב - מספרי הנפגעים מוכיחים ההיפך לגמרי, אבל לא תמיד הם היו במקום ובזמן שהיו צריכים אותם ולפעמים התבזבזו על דברים משניים במחיר שהיה אמור להיות משולם, אם כבר, במקומות החשובים יותר. ככה שסאקל אולי התבטא בלשון ציורית מדי, אבל לא בטוח שהוא רחוק מהאמת העובדתית.
|