אני מבצע מחקר מקיף על תותחים בישראל - מתחילת השימוש בהם ועד אמצע המאה ה-19, נקודת המפנה בה התחילו לייצר ולהשתמש תותחים נטעני-מכנס, עם סדן נפתח במתכונת המודרנית (כחלק מהמהפכה התעשייתית בין היתר). קיימים בארץ תותחים נטעני-מכנס מהטיפוס העתיק, בני המאה ה-16. אשמח לכל מידע לגבי מציאותם של תותחים שאינם מוכרים לי ולא מופיעים ברשימה להלן:
חומות עכו + כיכר המשפט
יפו העתיקה
חיפה : בגנים ציבוריים + המוזיאון הימי
מוזיאון המזגגה
רשות העתיקות
שלושה אוספים פרטיים: טבעון, זכרון-יעקב ומושב במרכז הארץ.
אך כמדומני שבמהלך חפירות שבוצעו לפני שנים אחדות באזור שוק הפשפשים ביפו, אותר תותח עתיק קבור תחת אחד הכבישים...
אינני יודע מה עלה בגורלו...
בהצלחה במחקר !
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "אינני יודע אם זה עונה להגדרה...."
הוא נמצא במחסני אוצרות מדינה, באחריות רשות העתיקות. ככל הנראה תותח ספינה מברזל, סוף המאה ה-18 (נפוליאוני?) וסופח לחפירה מכוח החלת חוק העתיקות, למרות שהוא לא מכוסה על פי החוק היבש.
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "אופס.. אם רק הייתי יודע לפני שנה שזה מה שאתה מחפש הייתי מצלם לך את הימ"ח של יחידתי :)"
אכן מכיר את הסיפור של נפוליאון והייתי במזגגה לצורך תיעוד התותחים שנמצאים שם - במאמר מוסגר מהיפים והמיוחדים שנמצאון בארץ. מול חופי עכו הרצליה נמצאו תותחים נוספים, בים; אפשרי שייתגלו נוספים בעתיד.
ביקרתי שם היום ובביתן המוקדש למתנות שקיבלו שרי הבטחון ושאר ה"צמרת" מוצג מה שנראה כקנה תותח קטן מימדים צבוע בצבע שחור שעל פניו נמשה מהים.....
מדובר בקנה באורך של כ מקס' 1 מטר וקוטר קטן...
מן הסתם תותח ימי של כלי שייט כל שהוא....
על פניו...
לו היתה ברשותי מצלמה הייתי מצלם עבורך....
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי broadaxe שמתחילה ב "תבורך. כל פיסת מידע כזו - חשובה לי."
ניצלתי חלון זמן פנוי לצורך קפיצה למוזיאון....
התותחון צולם (2 תמונות אפילו) אך עכשיו אני צריך למצא את ה USB ולפענח איך לעזאזל אני מוריד לכאן את התמונות מהנייד החדיש....
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
בתגובה להודעה מספר 17 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "ולאחר עיכוב קליל..... קבל בברכה את התותח מבתי האוסף בכבודו ובעצמו!...."
ברור שהעגלה משוחזרת - היא רק סמלית ולא מדמה עגלה מקורית. יצא לך במקרה לבדוק את החלק האחורי, במיוחד את סביבת חריר הירי? אתה זוכר אולי אם במסגרת המובלטת שלו יש קדחי רוחב או שקעים - בדומה לתמונה המצורפת (תותח מעכו, דגם משוכלל עם אוזן ריתוק והתקן למנגנון ירי במשיכת חבל)?
יש בהחלט חריר/נקב לירי אבל לא הבחנתי בפרטים מיוחדים....
אם תרצה אןולי אתן גיחה נוספת לטובת העניין אך לשם כך כדאי שתכין לי רשימת נתונים שתרצה שאבדוק לטובת העניין...
בכיף.
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
בעבר יצא לי לטייל עם גימלאי תע"ש והיה שם אחד שנתן לנו הרצאה שלמה על תותחי יפו. לפי מה שהבנתי, הוא חבר בקבוצה של יוצאי התותחנים, וכנראה שהם עוסקים גם במחקרים בנושאים האלה. ניסיתי אצלם? אם תצטרך, אתן לך איש קשר בצוות שאולי ידע לעזור לך להגיע אליו.
בית התותחן בזכרון עשוי להחזיק מאגר מידע בנושא. לא ראיתי שם תותחים עתיקים, אבל אולי יש להם מידע.
תמונה של ה"ממותה" שמוצב בקצה טיילת לואי ברח' יפה-נוף בחיפה, בסמוך לאובליסק וילהלם. זוהי ממש שירת הברבור של הטיפוס, אחד מהגדולים בארץ. לפי החתימות עליו הוא צרפתי, נוצר בשנת 1837 ומשקלו 3092 ק"ג. זהו תותח סיפון ראשי של אוניית קו מהדרגה הראשונה או השנייה לכל הפחות, משקל הכדור 32 פאונד.
הספרה השלישית מטושטשת אמנם ודומה הן ל-3 והן ל-5, אבל השוויתי את הטיפוגרפיה והספרה היא 3.
באותו עניין, בשנת 1857 כבר לא יצרו תותחים כאלה, זו בדיוק תקופת המהפך מייד עם תום מלחמת קרים, המעבר לתותחים חרוקים ונטעני מכנס עם סדן נייד. הצרפתים שהיו מתקדמים ביותר בתחום, עשו נסיונות בשנה זו בתותחים חרוקים (עדיין נטעני לוע) בקליבר קטן משמעותית אבל בלחץ גדול ובשנת 1858 חשפו את לה גלואר, אוניית המלחמה המשוריינת (איירונקלאד) הראשונה בהיסטוריה שהיתה חמושה בתותחים חרוקים בלבד. שנתיים אחריהם השיקו הבריטים את המענה ווריור.
הקיצור KIL עבור ק"ג הוא צרפתי ארכאי מהמחצית הראשונה של המאה ה-19, תקופה בה רק צרפת + שטחי הכיבוש שלה והולנד אימצו את השיטה המטרית כסטנדרט, בצורתה הראשונית.
תותח מסוג זה היה מותקן למשל על אוניית הדגל העות'מאנית מחמודייה שהיתה הדבר הגדול ביותר ששוטט במזרח הים התיכון במשך עשרים שנה לפחות.
הייתי בעכו לתעד שם את התותחים. על החומה המזרחית יש שני תותחים מדגם זהה לתותח שבטיילת לואי, על שניהם יש את החתימה LIEGE, זוהי עיר בבלגיה של היום - בחבל דובר הצרפתית, נודעה במשך מאות שנים כמרכז ייצור פלדה ונשק. על שניהם השנה 1857 מה שמעמיד בספק את זיהוי השנה שנעשה על ידי בתותח החיפאי. זה מעלה שאלות נוספות לגבי תקופת הגעתם לארץ והסיבות לכך, המחצית השנייה של המאה ה-19 בלבנט היתה תקופה שלווה יחסית מבחינה גיאופוליטית.
רואים שם כיתוב מטושטש מעל לשנה. אפילו ניתן לזהות את האות G מאוד מטושטשת מעל לשנה בין ה 5 ל 7 . כך שכמעט בוודאות הכיתוב זהה לחלוטין לזה שעל התותחים מעכו.
כלומרהתותח בטיילת לואי הוא תותח ימי צרפתי? לא ממש ברור לי איך הגיע לגן הזיכרון. מעכו? בכל מקרה אם הבנתי נכון אז התותחים המקוריים נלקחו על ידי החיילים ההודיים להודו.
במלחמת העולם הראשונה נלקחו שלל ע"י הבריטים בחיפה תותחים יותר מודרניים ולא "ענתיקות". לא נראה לי שההודים שהגיעו לחיפה לקחו את כל המודרניים להודו. אולי לקחו אחד למזכרת. אין שום קשר בין התותח בטיילת לואי לבין מלחמת העולם הראשונה. בזמן המלחמה הייתה מוצבת על ההר, רק האנדרטה המקורית לזכר ביקור הקיסר ואישתו. האנדרטה המקורית נהרסה רק אחרי המלחמה.
ובקשר לתותח הימי הצרפתי, אני מרשה לעצמי להניח שהיו גם תותחים יבשתיים מהסוג הזה.
נערך לאחרונה ע"י irir בתאריך 01-11-2011 בשעה 07:38.
בהרצאה של הנכד של הסמג"ד ההודי הוא הראה תמונה שלטענתו הם תותחי הכרמל שהועברו להודו. שאלתי היתה האם "הוחלט" שהתותח בטיילת לואי הוא צרפתי ולא אנגלי כמו שנאמר ברשימה על טיילת לואי?
יוצר בלייז', בלגיה, אותן שנים שטח השפעה צרפתי מובהק, אולי אף מבחינה גיאופוליטית. כיום לייז' היא בירת ואלוניה, החבל בעל הזיקה הצרפתית בבלגיה.
היסטורית זהו מודל מעניין במיוחד בשם פייקסהאן, התותח הראשון בהיסטוריה שירה פגז נפיץ במסלול שטוח למדי, בכינון ישיר ולטווח ארוך. לצורך זה עיבו מאד את דפנות תא השריפה, הגדילו את הקוטר ובגלל זה המשקל גדול מאד, פי-2 מתותח מקביל ממודל מיושן שירה כדור פשוט. פיתוח צרפתי, האמריקנים שכללו אותו ויצרו את תותח דאהלגרן שהשתתף במלחמת האזרחים. אחרון נטעני הלוע.
את הסקרים והחוברות אני מכיר למעט הראשונה, עם התמונה הצבעונית. תותח הברונזה שמופיע שם ידוע אבל למעשה לא פורסם מעולם. התותחים האחרים כבר מתועדים אצלי וכולם קיימים. את אודי גלילי אני מכיר אישית ואצור איתו קשר בהקדם.
לא שלא שרציתי - אני פשוט מכיר אותם ואת רוב החומר עליהם. כמובן שתוספות מתקבלות בברכה ואחרי שהצלבתי מידע עם מפקח העתיקות שם התברר לי שישנם שם עוד שלושה כלים שלא היו מוכרים (לי).
בספר של סקר ה PEF שיצא ב 1881, מדווח על תותח אחד שנשאר בבורג'. כמו כן מוזכרים כדורי תותחים בריטיים התקועים בקירות מ1840 .
ומה רואים בתמונה המפורסמת של הבורג'?
בתגובה להודעה מספר 47 שנכתבה על ידי broadaxe שמתחילה ב "לא מאמין שזה תותח - לא סביר הנדסית"
א. לא הייתי אומר חד משמעית שהבעייה היא הנדסית.
ב.אפשרות אחרת היא שזה אינו המיקום האורגינלי.
ג. בכל מקרה אין לי סיבה לפקפק בדווח של הסקר, ולכן אם התותחים המקוריים לא היו למעלה, היכן כן יכלו להיות?
כפי שהבורג' נראה בתמונה, אני בספק רב אם ניתן היה להעלות - לא כל שכן לבצע ירי - תותחים בגודל מתקבל על הדעת שיטווחו את המפרץ מהקומה העליונה. אני יכול לחשב משקלים לגדלים אבל לא כרגע. תותח זקוק לסוללה ומשטח ירי עם מסלול רתיעה.
בתגובה להודעה מספר 49 שנכתבה על ידי broadaxe שמתחילה ב "האם הסקר מציין את מיקום התותח בבורג'?"
.but has one gun yet in place
לא אנסה לשכנע אותך, כי ממילא גם אני לא משוכנע. אבל אין לי שום הסבר אחר מה מצויר שם.
בכל מקרה, אם ניתן להעלות תותחים לספינה ולירות מספינה גם אם שדה הירי אינו רחב, אין שום בעייה לירות ממבנה. כמובן אם מדובר במבנה מסיבי, ומאחורי התותח יש מספיק שטח לרתיעה. למיטב הבנתי הבורג' ממלא אחר שני התנאים. לפי הסקר מדובר במגדל ריבועי בעל שתי קומות.
בלי להכנס לוויכוח על זהות העצם המופיע בתמונה, עלי להתנגד להשווא עם תותחי האוניה. תותח של האוניה הינו בעל זווית צידוד של 360 מעלות - כי האוניה יכולה להסתובב לכל כיוון. חלק חשוב בניצחון בקרב ימי הייתה היכולת להביא לידי ביטוי את התותחים שלך ולהנחית על האויב איזה מטח דופן טוב בלי להיחשף למטח הדופן שלו. זה הושג על ידי מיקצועיות של הצוות וחשיבה טקטית של רב החובל.
תותח של מבצר מוגבל הרבה יותר, ואם עמדת הירי שלו לא מאפשרת צידוד - אז אין לו יכולת צידוד.
עד לרבע האחרון של המאה ה-19 לא היה הבדל טכני בין תותח יבשתי לתותח ימי, למעט צורת המרכב שלו - תותח יבשתי הותקן בד"כ על עגלה דו-אופנית גבוהה עם גלגלים גדולי קוטר כדי לתת לו אפשרות צידוד טובה ואילו תותח ימי הותקן על עגלה ארבע-אופנית נמוכה עם גלגלים קטני קוטר בעיקר כדי לספוג רתע בצורה יעילה ונשלטת. בעידן ה ship of the line לתותחי הדופן לא היתה אפשרות צידוד אלא רק הגבהה מוגבלת.
מטיפוס מודרני נטען-מכנס, כנראה מהתותחים האוסטרו-תורכיים שהוצבו להגן על חיפה במלה"ע I ויש על כך שרשור נפרד ומרתק לכשעצמו. שוברי הגלים של הנמל כבר קיימים, כך שזה צולם לאחר 1929.
ידוע שישנם מקומות כגון י-ם המזרחית , בהם ירי תותח מבשר את סיום הצום בזמן הרמאדאן.
מישהו מכיר תותחים אלה ?(אלה לא הוביצרים* עד כמה שאני מבין)
*תותחים עם מנגנון רתע פנימי .
כמו כן מה עם הנפוליאוציקים שהשתתפו בקרב על הדגניות, עד כמה שאני זוכר הם נוצרו לפני המאה העשרים (מתקופת ויוה זאפטה במקסיקו)?
זוהי לא הגדרה של הוביצר, זה השימוש שלו. הוביצר מוגדר כתותח, שיחס בין אורך הקנה שלו לקוטרו הוא בין 15 ל-25 (פחות מ-15 נחשב למרגמה). בגלל קנה קצר יחסית, מהירות הלוע שלו נמוכה ולכן נוח להשתמש בו לירי תלול מסלול, מה שמאפשר לירות איתו בכינון עקיף.
אפשר לירות עם הוביצר גם בכינון ישיר, אך זה לא הופך אותו לתותח שדה
בתגובה להודעה מספר 60 שנכתבה על ידי ענקנמן שמתחילה ב "זוהי לא הגדרה של הוביצר, זה..."
אולם גם כיום וגם בעת העתיקה, יש כל כך הרבה יוצאים מכלל זה, שהדבר הופך ללא אמין כהגדרה. מקובלת היום ההגדרה הפונקציונאלית, וגם זו כבר לא מדוייקת כי יש חפיפה רבה בין סוגי התותחים גם ביחס אורך הקנה בקליברים, וגם במסלולי ירי. כיום אפילו אפשר לראות מרגמות נטענות מכנס היורות בכינון ישיר!
לא יכולתי להשאר אדיש אז הרי הן לפניכם. בחוף דור נמצאה מרגמה נפלאה מברונזה עם היסטוריה מפותלת שחלקה פשוט רשום עליה - השתייכה במקור לצבא ספרד, נוצקה בסביליה בסוף המאה ה-18 מברונזה שהופקה מנחושת שיובאה מפרו, נפלה שלל בידי צבא נפוליאון והובאה במסגרת המסע הכושל לכיבוש א"י. ננטשה בעת הנסיגה לכיוון מצרים. אורכה 88 ס"מ וקוטרה כ-170 מ"מ - צאו וחשבו אם יחסי האורך/קוטר משייכים אותה לקטגוריית מרגמה או הוביצר. לדעתי זה עניין של השקפה כי זה מבנה של הוביצר, עם ציר במרכז הקנה, בניגוד לסוג השני להלן. אגב הקדח הפנימי מעיד על ירי רב בעברה (באדיבות מוזיאון המזגגה).
מרגמת הברזל היא אחת מארבע זהות שנמצאות בעכו על החומה המזרחית. כאן הציר נמצא לגמרי מאחור והפרופורציות מדברות באופו אחר לגמרי: אורכה 78 ס"מ אבל הקוטר 400 מ"מ, בעכו נמצאו פגזים נפיצים רבים המתאימים לקוטר זה, וגם כדורי אבן בגודל זהה שאולי שימשו כתחמושת דחק.
מה שמופיע בסרטון נראה לי כמו קרופ 75 מ"מ ממלה"ע I שנאספו שלל מהתורכים ע"י הבריטים. יש עוד אחד כזה בהר חברון שריתכו לו את הסדן ומתפעלים אותו בטעינת לוע (למעשה יוצר רק רעש).
הנפוליאונצ'יק בהגדרתו המלאה הוא תותח הררי צרפתי בקליבר 65 מ"מ, לא זוכר שנת מודל מדוייקת אבל הוא מסוף המאה ה-19. נטען מכנס ובעל קנה חרוק = מודרני לכל דבר. זוג גלגלי העץ המתפרקים שלו (להובלה בשני חלקים נפרדים על גבי פרדות) מקנים לו חזות ארכאית. ד"א אחד כזה עמד במשך שנים רבות בחזית בית ההסתדרות בקרית חיים עד שנעלמו עקבותיו.
קבוצה של שלושה מחמשת התותחים המוצגים בטיילת מפרץ שלמה ביפו (השישי כאמור נמצא במחסני אוצרות המדינה). אלה תותחי ספינה קטנים למדי בני המאה ה-18 כנראה, יצוקים מברזל. הקנקל המוצב ליד התותח המרכזי שחסר את הבולבוס האחורי ממחיש היטב את הגודל. בתמונה השנייה שני התותחים הנותרים שמוצבים במעלה הרחוב, התחתון מהשניים התפוצץ ונותר חלקו האחורי.
במוזיאון העפלה וחה"י יש תותחים מיושנים בשפע, אך מודרנים - הישן ביותר הוא נפוליאונצ'יק מהסוג שדנו בו פה קודם ואינו מתאים לקטגוריה שלי אבל מעניין לכשעצמו, תותח הררי מתפרק להובלה על פרדות שנקשר על סיפון "אוניות המלחמה" הראשונות של חה"י במלחמת העצמאות. בחצר המוזיאון פזורים תותחים שונים ומשונים, כולם תותחי כלי שיט וסוללות חוף שפורקו. ולפני שמישהו מזדעק - בנמל חיפה ישנו תותח סוללת חוף ששימש את הבריטים ובמוזיאון ישנו אחד נוסף, זהה.
בכניסה למוזיאון הימי יש תותח ברונזה עתיק מהסוג ששימש בגליאת-מלחמה מהמאה ה-16, בפנים שני תותחים נוספים בתצוגה, תותח-סובב נטען מכנס מברזל מחושל (!) בן המאה ה-15/16 שנמצא במי אפסיים בחוף הבונים, השני תותח נטען לוע מצי נפוליאון שנמצא בים מול חופי הרצליה. במחסני המוזיאון שני תותחים-סובבים נוספים, אחד כולו מברזל מחושל (זה שמופיע בתמונת הגילוי בשחור-לבן ש irir העלה, עם טבעות לאורך הקנה) והשני חציו ברונזה וחציו ברזל.
הרי שעכשיו אני רואה אותה לראשונה.... בחיי!
אני מקווה שלא יצא לי שם של "אחד שלא עונה או מתייחס באופן קבוע".....
ו...השלב הבא הוא לאתר את מספר הטלפון ("המלשינון") של בית התותחן ולדווח (כפי שבעבר הרחוק דווחתי להם על רקטת "עברי" מושלמת ששכבה בתע"ש והיתה מיועדת לגריטה....
האמת?.. לא יודע אם הם בכלל התייחסו לדווח שלי היות ותשובה מהם לא קיבלתי עד היום....
ניחא.
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
ממש הרגע סיימתי את שיחת הטלפון עם אדם נחמד בשם אפי שאליו הועברתי לאחר שהסברתי לבחור שענה לי כי ברצוני לדווח על "תותח עזוב"....
לרגע שמו של אפי היה לי זכור מהיכן שהוא ואז גם נזכרתי כי הוא זה שלו דווחתי בשעתו על רקטת ה"עברי"....!
לשאלתי מה עלה בגורלה ענה לי ....."מה זאת אומרת? היא נמצאת כאן אצלינו"!
מיותר יהיה לציין עד כמה הדבר שימח אותי!
ולחשוב שהיא היתה מיועדת לגריטה....
הסברתי לאפי על התותח, דאגתי להבהיר כי ידוע לי בוודאות כמעט מוחלטת שאכן מדובר ב"נפוליאונצ'יק" על סמך ידע (ולא כמקובל בארץ לקרא כך לכל תותח שנראה ישן)....
הנ"ל הביע עניין רב והשארתי לבקשתו את מספר הטלפון שלי לצורך יצירת קשר לכשיישלח לשם "צוות ההצלה"....
כולי אופטימיות זהירה ותקווה גדולה...
איזו תחושה טובה יש לי....
מבטיח לעדכן!
לבני.
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
ושמחה, לא ממש...
ולו רק בגלל העובדה העגומה שבגלל הנאפוליאונצ'יק הטברייני הזה חטפתי פעם דו"ח חנייה ע"ס 100 ש"ח לכבוד עריית טבריה....
רציתי לצלם אותו ולשם כך החניתי את הרכב בדיוק לשלוש וחצי דקות באזור לבעלי תו חנייה בלבד....
אתה מתאר לעצמיך איזו בושה זו לספר ש..."קיבלתי דו"ח חנייה ב....... טבריה" ?........
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
אתמול בצהרים יצר עמי קשר טלפוני אדם אשר לדבריו "נמצא בדרך לבסיס כדי לבדוק את התותח שדווחת עליו"...הוא קיבל ממני הסבר כיצד להגיע לבסיס המדובר ולאחר כעשרים דקות קיבלתי טלפון נוסף שבו נמסר לי כי לא מאפשרים לו כניסה לבסיס עקב חוסר באישורים....
לדבריו הטיפול בנושא יימשך...
יש מקום לאופטימיות...
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
אם האלמנטים בתמונות הרצ"ב מעניינים אותך , אז התמונות בגודל מלא יגיעו אליך ע"ג תקליטור(יחד עם קטעי הוידאו ותמונות האקדחים/רובים/חרבות) באמצע השבוע הבא... התמונות צולמו במוזיאון עלי פאשא בעיר העתיקה של איונינה/יוון לפני כחודש וחצי :
בתגובה להודעה מספר 90 שנכתבה על ידי avishon שמתחילה ב "[b][color=blue]אם האלמנטים..."
שלא מזמן שוחחתי עם עמית לעבודה אשר עובד באזור טבריה ולדבריו, כמויות גדולות של תחמושת שכזו (או דומה לה) מתגלה בשנים האחרונות (לאחר ירידת המפלס) באזור הדרומי של הכנרת בסמוך לחוף צמח....
האם ידוע על קרב כל שהו שנערך שם? ריכוז כוחות? בסיס?....
מעניין....
אני אברר עמו לגבי אפשרות שגם תותחים כל שהם אותרו שם או בכלל באזור.....
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
בתגובה להודעה מספר 90 שנכתבה על ידי avishon שמתחילה ב "[b][color=blue]אם האלמנטים..."
שבמקום זניח יחסית כזה יש כאלו כמויות ואצלנו ממש צריך לגרד בכח כדי להגיע לכמה עשרות תותחים בכל הארץ - פחות מחמישים סה"כ.
יפה לראות את תבליט הנשר האימפריאלי הביזנטי כפול הראש, שאומץ גם ע"י בית הבסבורג מזה ובית רומנוב מזה. גם הממלכה היוונית נשענת על ביזנטיון אבל תותחים אלה הם מהתקופה העות'מאנית, לפני מלחמת העצמאות שלהם. מעניינית הכמות הגדולה של ה"בלונים" - פגזי מרגמה נפיצים שקל לזהות אותם לפי הקוטר הגדול בהרבה לעומת התותחים שלצידם, חורי המילוי/מרעום ונקודות העגינה לטבעות הנפה.
אשמח לדיסק התמונות, תודה! רלוונטי לשם מעניין אותי יותר הנשק הקל שצילמת.
טעינת מכנס היא עניין עתיק מאד שפותח עוד במאה ה-15. הקולברין, תותח גדול יחסית וארוך-טווח (במושגי התקופה...) היה נטען מכנס בדומה לתרשים שבהמשך. די מהר הבינו שהכלים הללו מסוכנים והמשיכו לייצר אותם במתכונת מעט מצומצמת מידות בתור תותח סובב (swivel gun) שניתן לתפעול בידי איש אחד או מקסימום שניים. יתרונו באפשרות לייצר קצב אש מהיר ביחס לנטעני לוע. הסרטון המצ"ב מסביר היטב:
במסגרת חפירותי באתרים/ארכיוני תמונות ועוד בחפשי תצלומים של לוחמי המחתרות על נשקם...
"נפלתי" על תמונה בה נראים אנשי הגדוד ה3 של חטיבת יפתח (פלמ"ח כמובן) במהלך טיול לעכו....
אני מניח שהחברים בתמונה מצולמים עם נשק שדווקא יותר רלוונטי לפרוייקט שלך....
עיינתי היום בעבודת דוקטורט טרייה (2011) שעוסקת בספינת מלחמה שטבעה מול עכו במחצית הראשונה של המאה ה-19. בעבודה יש פרק ארוך שמגולל את המצור על עכו בידי מוחמד עלי בשנת 1831 ולאחר מכן פרק שמתאר את כיבוש ערי חוף הלבנט מידי מוחמד עלי בשנת 1840 (במאמר מוסגר: פרשייה היסטורית סופר-מעניינת ולא כ"כ מוכרת שראוייה לפרסום פופולרי; מלחמה בין מעצמות שכללה את רוב המחצית המזרחית של הים התיכון). המחקר מתבסס ומצליב רישומים צבאיים מהתקופה ולפיהם ביפו ובחיפה לבדן (ערים קטנות דאז) היו כמה עשרות תותחים; בעכו שהיתה עיר החוף הראשית והחזקה מכל ערי הלבנט היו כארבע-מאות תותחים בהערכה מינימליסטית; כל זאת בצד היבשתי בלבד.
רשימת השלל הבריטית מ-1840 ציינה 313 תותחים ומרגמות בעכו ואת העובדה שלא היתה אפשרות לשאת משם את כל הכמות; מחיפה לבדה נלקחו שתי מרגמות כבדות וארבעה תותחים בלבד בעוד היתר הושמדו (לא צוין כמה).
בסקר תיעדתי כארבעים תותחים בלבד, כמות זו כוללת את כל הסוגים מכל הזמנים שבקטגוריה. נשאלת השאלה - לאן לעזאזל נעלמו האחרים? זו כמות עצומה, גם אם חלק התפוררו/הושחתו/נגנבו.
התותח המוצב בירושלים ברח' סלאח א דין הינו תותח ירדני שהובא למקום באמצעות מסוק בשנת 1965, לפני זה היה במקום תותח עתיק נוסף מימי הטורקים שהועבר למסגד אל אקצה והוא מונח שם עד היום.
התותח בסלח א דין הנו תותח הרים בקוטר "3 , שנת יצור 1921 .
אגב הירי ברמדאן אינו מתבצע מהתותח אלא מקנה מתכת בקוטר 65 ממ המוצב כ 50 מטר ממנו עקב טווחי ביטחון לקהל ורכוש.
סוג הפגז הנו פגז זיקוקין מסוג ATS .
אגב הרשף שרואים מהתותח זה רק אפקט פירוטכני.
נערך לאחרונה ע"י boom284 בתאריך 30-12-2011 בשעה 23:59.
שלום! אני ארכאולוג ברשות העתיקות ונרשמתי לאתר בגלל האשכול הזה. הוזכר כאן PEF והמאמר המתאר כדורי תותח שנתקעו בחומות של בורג' עכו מההפגזה של סטופפורד בשנת 1840. לאור הממצאים החדשים שנתגלו לאחרונה בעכו הייתי שמח ליצור אתך קשר.
תודה.
נתגלו תוך כדי נבירה בעיזבון משפחתי - צולמו בעכו. התותח מותקן בעגלה פנטזיונרית לתצוגה בלבד. אאל"ט לימים הוא פורק והותקן בעגלה זו (או דומה לה) הקרונאד שהוצב ליד בורג' אל סולטאן. הוא ניצב כעת בכיכר השער הצפוני.
שתי המרגמות הכבדות ניצבות עד היום באותה פוזה על אותו מעמד, אבל ערימת הפגזים (לפי הגודל הסבירות שאלה פגזי מרגמה ולא כדורי תותח) המרשימה נעלמה כלא היתה.
בתגובה להודעה מספר 113 שנכתבה על ידי broadaxe שמתחילה ב "הקפצה - שתי תמונות ישנות קשורות"
לאחר שיחה עם אלכס גליק ועיון מחודש אני סבור כיום שהעגלה המופיעה בתצלום הנ"ל מקורית!
בצילומי פליקס בונפיס מופיעה עגלה דומה וכן באיור תקופתי ש irir עלה מתוך קרדום.
ניתן רק להצר על כך שלא נשמרה.
לאחר שהסקר המקורי הסתיים והוגש, התקבל מידע לגבי שני (?) תותחים עתיקים נוספים שנמצאים בידיים פרטיות באחת הערים המעורבות בארץ. אני אמור לקבל גישה למקום, בתקווה שאצליח ואתעד את מה שיימצא.
לבינתיים - הדגמת ירי בתותח מדגם של תחילת המאה ה-15:
לפני כשנה וחצי התגלה בחוף הכרמל תותח נוסף , שלישי במספר, באתר בו נתגלו זוג התותחים הוונציאנים לפני כארבעים שנה (שאחד מהם מוצב בכניסה למוזיאון הימי). ראו קובץ PDF בהודעה הראשונה בשרשור המקושר http://www.tek-dive.com/phpforum/vi...php?f=10&t=3835
בצפת יש תותח שנראה כמו התותחים שנמצאים בטיילת ביפו. אני מצרפת תמונה ומבקשת עזרה בזיהוי.
יש עליו חריטה של מספרים רומיים והאות N .
רצ"ב צילום . הצילומים נעשו ע"י רפאל מלכה
תודה רבה
היה חשוב לדעת באיזו דרך הגיע התותח הזה לצפת, האם נמצא בחפירות, זרוק בשטח או התגלגל לשם בדרכים יותר מודרניות.
הסימון באותיות לטיניות מתאים לצרפתים והאות N גם היא מרמזת על מוצא ותקופה. תותחים צרפתיים נותרו בארץ ישראל לאחר הנסיון הכושל לכבוש את עכו בשנת 1799, אם כי צפת היתה מחוץ לאיזורי הלחימה (למיטב ידיעתי).