|
02-04-2014, 13:44
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
|
|
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/251/226.html
הגדלת שעות השינה לחיילים: כיסוי מלכותי לישבן\ מאת עפר שלח
חיילים יהיו עייפים תמידית, גם אם יאפשרו להם לישון 7 שעות בלילה ולא 6. אין מצב בו חייל קרבי באמת יכול לישון מספר שעות כזה במסגרת תפקידו
בשיחות עם חברים שעברו שירות קרבי בצבא, עולה מדי פעם השאלה מה השירות הזה נתן לנו, חוץ מכאבי ברכיים וסיפורים שמצחיקים אותנו עד דמעות ומשעממים את שאר העולם.
הנה שתי התשובות המקובלות: האתוס שלפיו אם צריך לעשות משהו עושים אותו, בלי לספור מגבלות או להתחשב בהן; והידיעה, שנרכשה ביסורים, שלזמן מוגבל אין דבר שאדם לא יכול לעמוד בו: לא רעב, לא צמא, לא קור או חום - וגם לא עייפות.
לך תעמיד את זה מול מחקר, שאומר שתפקוד החיילים יהיה טוב יותר עם שבע שעות שינה. מחלקת מדעי ההתנהגות או הרפואה הקרבית יכולה, אגב, לחסוך את הכסף למחקר הבא, כי אני נותן לה בחינם את תוצאותיו: התפקוד עם שמונה שעות שינה יהיה עוד יותר טוב.
רוב האנשים הבוגרים ישנים מעט מדי, ורובם מגלים שאחרי חרופ של לילה שלם הם יותר חדים ורעננים. ברמת החידושים העולמיים זה עומד בשורה אחת עם התובנה שיותר טוב להיות עשיר ובריא מאשר עני וחולה.
אגדה אורבנית
מעולם לא היו שש שעות, ואני מניח שככה זה גם היום: יש שמירות, רעשים, ובעיקר משימות ששמונה עשרה שעות עירנות אף פעם לא יספיקו כדי למלא אותן. תראו לי תרגיל פלוגתי ומעלה או שבוע ניווטים שאפשר להעביר אותם במלואם ועדיין לישון, ממש לישון, שש שעות בלילה. גם שבע השעות שבהנחיה החדשה יהיו מלאות בעיקר במקומות, שבהם ממילא לא צריך 17 שעות כדי לעשות מה שמתבקש.
מצד שני, יש בצבא אתוס שלפיו אם המ"פ ישן יותר משעתיים, משהו אצלו לא בסדר. דיונים נערכים בשעות שבהן אף אחד לא קולט כלום, מפקד בסיס שהכל נופל לו מהידיים בחמש הוא עצלן, לא יעיל. גם זה לא ישתנה בגלל שהוסיפו שעה לפקודות המנוחה.
ולכן, אני מניח שההנחיה החדשה היא לא יותר מאשר כיסוי מלכותי לישבן: מעכשיו, אם חייל יעשה טעות בגלל עייפות זו אשמת המפקד שלו, שלא מילא אחרי הוראת מטכ"ל. ומעל לכל, חיילים יהיו עייפים תמידית גם או יתנו להם 12 שעות שינה במיטת אפיריון, בפקודה ישירה של נשיא ארה"ב. זה מצב קיומי.
מי שמנסה להתמודד איתו באמצעות תוספת של שעת שינה בפקודה, מזכיר לי את האגדה האורבנית לפיה הכניסו לנו בטירונות סודה לשתייה לאוכל, אתם יודעים בשביל מה. לא זכור שזה עזר הרבה. מצד שני, אם זו המקבילה, יכול להיות שגם במה שנוגע לעייפות זה יעבור עם הגיל. ("מעריב", 17.06.2011 )
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|