פציעתו ומותו של משה דרימר הי"ד
על משה ז"ל, בן להורים ניצולי אושוויץ ולוחם "גולני" שנפל בהיותו בן 20 במערכה על רמת הגולן, יש ערך בויקיפדיה. נכון להיום, לא לכל חללי "גולני" יש ערך על שמם. משה זכה לכך בשל "עיטור הגבורה" שקיבל.
על העיטור שקיבל מועתק בערך הנ"ל מאתר בעוז רוחם:
ביום ה-9 ביוני 1967, במוצב תל-פחר, נפגע ה-זחל"ם בו נסע טור' משה דרימר ז"ל, פגיעה ישירה והחל לבעור. המפקד הורה לנטוש את ה-זחל"ם. טור' משה דרימר ז"ל המשיך להפעיל את המקלע מתוך ה-זחל"ם הבוער, כדי לחפות על חבריו, על אף שקיבל פקודה לנטוש את ה-זחל"ם. הוא המשיך במתן חיפוי אש עד אשר נשרף בלהבות ה-זחל"ם.
מתיאור זה (שלא ברור לי מי בדיוק כתבו, אך רבין כרמטכ"ל חתם עליו), ומן התיאור הדומה לו שבאתר יזכור, אפשר לדמיין אש שנורית ממוצב תל-פחר על חבריו של משה, והוא מחפה עליהם במקלע, וממשיך בכך על אף פקודה שקיבל לנטוש את הזחל"ם הבוער. משה ז"ל, כך אפשר להבין, לא ציית לפקודה, שכן חשוב היה לו להמשיך ולתת חיפוי אש לחבריו, ועל כך שילם בחייו.
כך עולה גם מדברים שכתב יעקב העליון 20 שנה אחרי המלחמה ההיא, בכתבה [קישור לה ניתן בערך הנ"ל בויקיפדיה] לה כותרת משנית האומרת "תל-פאחר" וכותרת ראשית הזועקת: "דרימר חיפה באש עד שעלה באש":
משה דרימר, שהזחל"ם אשר ממנו הסתער נפגע וכל לוחמיו הוטחו ממנו החוצה. רק הוא נותר בו פגוע ברגליו, מסרב להאזין לקול חבריו המבקשים ממנו לצאת ומחפה באש המקלע שלו על חברים הנופלים סביבו. הזחל"ם של דרימר עלה בלהבה גדולה, וכששככה האש לא נותרה שם אלא עיסת מתכת מותכת. מצבה לזכרו של משה דרימר.
אני, ממרומי צריח הטנק שלי, שניצב אז סמוך מאוד לחזיון הזה, הייתי עד-ראיה לגבורתו של דרימר ומותו.
...עד שהגיעו לשטח החשוף, מה שיכונה "שטח ההשמדה", שראשיתו כ-600 מטרים מן המוצב. אל שטח זה היו מטווחים קנים סוריים לעשרותיהם. תותחים, מרגמות, מקלעים. שם ייפגעו הטנקים זה אחרי זה. ייהרגו וייפצעו אנשיהם. ואחריהם – הזחל"מים העולים בלהבות ולוחמיהם קופצים מהם פצועים.
כאן ייפגע גם הזחל"ם של המפקד, המג"ד מוסה קליין ז"ל.
בהלה ופחד ואנשים המומים.
ודרימר מחפה באש עד שיעלה באש.
תעתועי הזמן כנראה עשו משהו לזכרונו של העליון, המספר על לוחם ה"מסרב להאזין לקול חבריו". שכן,פחות מחודש לאחר הקרב, התפרסמה ב'מעריב' רשימה מפרי עטו (בכותרת "כך נפצעתי". הרשימה זיכתה את כותבה, כשלשה חודשים מאוחר יותר, בפרס הראשון "בעד הכתבה הטובה ממלחמת ששת הימים"...), בה הוא כותב:
...מערבולת שגעונית שבה מתחלפים במהירות מראות טרופים. שכרון הקרב, זעקת חבר פצוע, צחנת אבק שריפה. מבט חסר ישע של אדם שפגז רצחני נחת במישרין אל תוך הזחל"ם שלו שנסע לידך – וכרת את רגליו.
...מישהו לידי בזחל זעק כל הזמן: 'אוי הרגל, אוי הרגל שלי!' קצת כעסתי עליו בלבי: שלא יצעק. רק מאוחר יותר התברר לי כי האיש קונן לא על רגל כואבת, הוא בכה על כי נקטעה לו. ראיתיו זמן קצר לפני כן, כשפגז פגע במישרין בזחל שלו וקטל כמה מן היושבים בו, העיף אחרים החוצה ואילו אותו ראיתי, תוך כדי התקדמותי עם הטנק, מחזיק בידיות המקלע הכבד בתוך הזחל הבוער כשחבריו עושים כלפיו תנועות נוסח: "צא החוצה, ברח!". אבל בעיניו היה רק מבט מיוחד כעין העצבות בהתגלמותה. כמובן שאיש מאלה שקראו לו לברוח החוצה, לא העלה בדעתו כי האיש אינו יכול לעשות זאת בגלל העובדה הפשוטה שאין לו רגלים עוד.
בעת כתיבת הדברים היה העליון מאושפז, פצוע, ואין לדון אותו על כי ערבב את המראות, וטען כי בהיותו מפונה משדה הקרב, ראה את קטוע הרגליים (שצעק רק על רגל אחת?) לידו בזחל הפינוי [הדברים תוקנו על-ידו בעת הדפסת ספרו, כדלהלן].
אך כעבור שנה, בכתבה "חזרתי אליך תל-פאחר" שנדפסה במוסף 'ימים ולילות' של 'מעריב', 7 ביוני 68'. בפתיחת הכתבה, עמ' 3, נדפסה התמונה הבאה:
ולידה הכיתוב: "לפני שנה בדיוק נהרג בזחל זה משה דרימר ז"ל, אשר סירב לנטוש את הזחל הבוער, כדי שיוכל לחפות על חבריו."
בהמשך הכתבה, עמ' 5, מספר העליון:
פה, באיזה מקום, הייתי עד לאחד המראות הנוראים בחיי: זחל הגיע משמאלי, ועלה על הדרך לפני. לפתע ניתר ממקומו – ואנשים הועפו ממנו למרחק גדול. פגיעת פגז ישירה. יתכן שנשארו בתוכו גוויות, גוויות, [כנראה שהתיבה האחרונה מיותרת] אולם אני ראיתי רק אדם אחד כורע ומחזיק בידיות המקלע הכבד. חבריו צעקו אליו מן הקרקע, לקפוץ ולמלט את נפשו. אולם ממרומי הטנק ראיתי כיצד הוא מניע את ראשו לאות שלילה, ובפניו העצב בהתגלמותו. ידעתי, כי לא יוכל לקפוץ עוד לעולם: גופו היה מרוטש.
היום, ביוני 1968, ניצב הזחל במקומו. קרוע ורסוק. קנה המקלע מזדקר לשמיים ועליו מונח קובע פלדה מרוסק. חפצים מונחים בתוכו, ואיש לא נגע בהם. בין-השאר – מסטינג, כף וסכין שהותכו זה בזה לעיסה אחת.
שמיל עולה על הזחל ומחזיק בידיות המקלע: "זה היה הזחל של טוראי משה דרימר. ששה נהרגו בו. הייתי בחוץ והסתכלתי בזחל הבוער, צעקתי אל דרימר לצאת. אך הוא השיב: 'לא! אתם תמשיכו ואני אחפה עליכם. מישהו מוכרח לחפות'. כשאחזה האש במיכל הדלק – התפוצץ הזחל על דרימר שבתוכו. הוא היה גבר!"
במקום זה החל הקרב על תל-פאחר. חיילי גדוד "ברוק" היו חשופים לחזיתו הגבוהה של המבצר. תוך רגעים כבר ניתן היה לספור את הפצועים בעשרות. הזחל"מים נפגעו בזה אחר זה. מימין אשו של היעד, משמאל שצפו מוצבי בורג' באביל, וקצת נמוך ממנו תל-עזאזיאת. אחד הטנקים של תל-עזאזיאת הפנה את קנהו למזרח ופגע בזחלים בזה אחר זה.
"בין השאר נפגע הזחל שלי", נזכר שמיל. "האש היתה נוראה. הפצועים נתרבו, לא היה מחסה. איכשהו ניסינו לגרור אותם אל מאחורי שיחים, מאחורי אבנים, להסתיר לפחות חלק מגופם. לא חשבתי אז על שום דבר. עבדתי כמו מכונה. לא היה זמן לחשוב. אילו היה פנאי, הייתי מתחיל לפחד".
בינתיים הגיעה הפקודה מן המג"ד מוסה קליין לפצל את הכוח, חלק בפיקודו של אלכס קרינסקי לצפון התל וחלק בפיקודו של מ"פ לגבעה הדרומית שלו. אנו, אנשי הטנקים, כבר נתקנו מחיילי "גולני" והעפלנו במעלה התל, בלי שנאתר עדיין את מקור-האש.
מחד, העליון כותב את עדותו כי ראה את משה "מניע את ראשו לאות שלילה", שכן "גופו היה מרוטש" והוא לא יכל לקפוץ מהזחל"ם. ומאידך, בשמו של שמיל הוא מביא שדרימר הסביר את סירובו לנטוש: "לא! אתם תמשיכו ואני אחפה עליכם. מישהו מוכרח לחפות" [אגב, בכתבה על שמיל ב'במחנה' 2004, אין התייחסות למאורע ליד עין א-דיסה].
בהמשך נתעכב על פרטים נוספים בכתבה הנ"ל: האמנם ששה נהרגו בזחל"ם הנ"ל? האמנם נפגעו הזחל"מים הנ"ל גם מאשו של תל-פאחר? האמנם הפקודה לפיצול הכוח שהסתער חזיתית הייתה גם היא של המג"ד?
אך קודם לכן, הנה ציטוט מגירסה נוספת של העליון, הפעם בספרו 'רגל של בובה', 1973, עמ' 29-30:
מנַין הופיעו לפתע זחל"מים של גולני לידנו? אלי! דופקים אותם. קורעים אותם. הזחל"מים ניתצים בזה אחר זה. יש להם נפגעים רבים. בזחל"ם הבוער שלידי יושב חייל מרוטש. בפניו עצב והוא מוסיף לירות במַקלע. חבריו שקפצו מן הזחל"ם מנופפים בידיהם, מאותתים לו שיקפוץ החוצה. צועקים: "דרימר, דרימר, החוצה". הוא נד בראשו לשלילה ומוסיף לחפות על חבריו באש המקלע. אין הם רואים שם מלמטה, מה שאני רואה ממרומי הצריח: האיש הזה לא יוכל לקפוץ עוד לעולם, רגליו מרוטשות.
הנה דן שילון. הוא עף מן הזחל"ם. עמו עפים עוד אנשים. פגיעה ישירה. לאן? הי, למען השם, גשו אל האיש המרוטש שבזחל"ם. חלצו אותו, הצילו אותו...
[דן שילון הועף מזחל"ם הפיקוד של גולני כאשר הכוח כבר הגיע לצדו הצפון-מערבי של תל-פאחר. "האיש המרוטש שבזחל"ם", דרימר, נפגע, כפי שנראה להלן, ליד עין א-דיסה, כך שיש מן המוזרות בהצעה המאוחרת לגשת לחלצו].
שלא כבכתבה הזוכה מ-67', בספרו לא עירב העליון את המחזה שראה (שהפעם פירש שהוא של דרימר) עם צעקות הפצוע שהיה לידו בזחל"ם הפינוי, עליו כתב שם בעמ' 16:
צפוף פה ... הזחל נוסע ... האנחות כאן בזחל. מי זה צועק כל הזמן "הרגל שלי! הרגל שלי!" למה הוא צועק? גם לי כואב ואני שותק. אני מתבייש לזעוק. שגם הוא יתבייש. הזעקות שלו הולמות בראשי כמו פטישים. אם הוא ימשיך – איסחף אחריו. לא אשתוק.
ובעמ' 20:
למה צועקים כל-כך? מה אתה צורח: "הרגל שלי"? אתה לא בן יחיד כאן. היֵה גבר!
בחזרה למשה דרימר, ולדיווח נוסף של העליון. באתר גולני נמצאת ההוספה הבאה [הנוסח משובש, אך כך במקור, בו הוספתי מעט פיסוק]:
מספר יעקוב העליון, מפקד אחד הטנקים, סופר, כתב ידיעות [אם הכוונה לשם העיתון, הרי שהעליון עבד אז ככתב ב'מעריב']. "זחל הגיע משמאלי ועלה על הדרך לפני לפתע, ניתר ממקומו, והאנשים הועפו ממנו למרחק גדול, זו היתה פגיעת פגז ישירה. אני ראיתי אדם אחד מחזיק בידיות המקלע הכבד, חבריו צעקו לקפוץ ולהימלט, ראיתי שהוא מניע בראשו לאות שלילה ובפניו העצב בהתגלמותו, רגליו היו מרוטשות, הייתי בחוץ והסתכלתי בזחל הבוער צעקתי לדרימר לצאת, אבל הוא השיב: לא, אתם תמשיכו ואני אחפה עליכם, מ[י]שהו מוכרח לחפות, ואז אחזה האש במיכל הדלק של הזחל"ם. שאגת הכאב של דרימר הגיע לאוזני חברו רב"ט הוברמן שהגיע בריצה מנסה לחלץ את דרימר שפניו היו כבר שטופות דם, וממלמל "אמא אמא" וממשיך לחפות באש המקלע על חבריו. ניסיון החילוץ בא מאוחר, הלהבות התפשטו והניסו את הוברמן, ורגע אחר כך התפוצץ הזחל"ם.
כמה חודשים אחרי המלחמה עוטר משה בצל"ש הרמטכ"ל. 'ידיעות אחרונות' דיווח על כך ב-30 לאוקטובר, במוסף בשם "גיבורי ששת הימים", עמ' 3:
משה דרימר ז"ל המשיך להפעיל את המקלע מתוך הזחל"ם הבוער, על מנת לחפות על חבריו, על אף שקיבל פקודת נטישה. הוא המשיך במתן החיפוי עד אשר נשרף בלהבות הזחל"ם.
מיד אח"כ הביא 'ידיעות' את סיפורו של חברו לגדוד, ישראל הוברמן:
נכנס הטור לטווח אש קטלנית של תותחי נ"ט סוריים. בן-רגע היו שלושה זחלים בוערים, ביניהם – הזחל שלו. הכל קפצו מן הזחל המעלה עשן והטעון חומרי נפץ גם הוא. אך בקופצו, שמע קריאה לעזרה. היה זה המקלען, שנפצע ונלכד במושבו. הנהג נפגע אף הוא והיה מוטל על ההגה.
ההפגזה נמשכה. הדליקה בזחל החלה להתפשט; אך רב"ט ישראל הוברמן לא היסס, חזר אל הרכב הבוער ומשך רגעים ארוכים ניסה לחלץ את המקלען הפצוע. לשווא.
ואז פגע פגז שני בזחל, הפעם – במיכל הבנזין. הכל התכסה בלהבות. עדיין לא הירפה ישראל ממאמציו לשחרר את המקלען, ורק כאשר אחזו הלהבות גם בו ובגדיו החלו לבעור, קפץ מן הזחל. הוא רץ כ-50 מטרים כלפיד בוער לפני שעצרו מפקדו ו"כיבה אותו". ועדיין היה צועק ש"נותרו אנשים על הזחל וצריך לחוש לעזרתם..."
גם 'מעריב דיווח באותו יום:
תל פאחר בוערת ... זחל נוסף, המטפס אל היעד, נפגע. הברזל הדליק משמנים [?] ותחמושת החלה בוערת. מפקד הזחל מורה לחייליו לעשות את ההגיוני ביותר – לנטוש את כלי הנשק היקר הבוער.
הכל נשמעים להוראתו, חוץ מטוראי משה דרימר. הוא מוסיף לעשות את הנראה לו כנכון ביותר, כהגיוני ביותר: הוא נשאר ליד המקלע, כדי לחפות על חבריו המזנקים אל מאחורי הסלעים. מאחור מוסיף הזחל לבעור, ואילו בחזית מוסיף טוראי דרימר ללחוץ על ההדק.
חבריו כבר מצאו מסתור, אולם הוא לא הספיק עוד לעשות כן. כשאצבעו על הדק המקלע בתוך זחל"ם בוער הוסיף לחפות על חבריו עד שאוכל בלהבות. חבריו יזכרו לעולם את מעשה גבורתו מול מוצב האימה תל-פאחר, יזכרו אותו טוראי, שדבק במשימתו עד שנשרף בלהבות.
באותו עיתון דיווח 'מעריב' גם על הצל"ש של ישראל הוברמן:
תוואי ההטייה ... שם על התוואי החלה ההפגזה הסורית הרצחנית לפגוע בטאנקים ובזחל"מים. הזחל שלו ספג פגיעה ישירה. החיילים קפצו לחפש מסתור. הנהג והמקלען נשארו תקועים בזחל הפגוע.
הוא, ישראל הוברמן, זינק אחרון מהזחל בדרכו לשוחה. לפתע שמע צעקות "הצילו, אני מת." כשהסתובב ראה כי המקלען מנסה לצאת ואינו יכול. דם נזל מראשו ומחזהו. הנהג שכב על ההגה ללא תנועה. הוברמן היסס עשירית שניה בלבד. אחרי-כן פרץ בחזרה אל הזחל, לחלץ את חברו הפצוע.
כשנכנס פנימה נפגע הזחל בפעם השנייה. הפעם היתה זו פגיעה ישירה במיכל הדלק. "הרגשתי שאני נמצא בים של להבות – סיפר – ניסיתי להוציא אותו. אימצתי את כל כוחותי. המקלען לא היה יכול לצאת. חלקי המתכת נתקעו בגופו והוא בער כלפיד חי. היה זה מקלען אמיץ, שקודם-לכן המשיך להילחם, לירות ביעדים שלפניו, גם מבלי שחבריו סייעו בידו.
הוברמן ניסה עוד דקות אחדות להילחם באש. המקלען מת והוא עצמו נכווה.
סיפורי הגבורה של הצל"שניקים הללו נדפסו באותה תקופה בגליון מיוחד של 'במחנה' (סיפורים שכאלה היו המקור שעליו ביסס יורם טהרלב את שירו המפורסם על גבעת התחמושת). גליון זה אינו תחת-ידי, כך שאיני יכול לצטט ממנו את סיפורם של משה וישראל. תדפיס מגליון זה התפרסם גם בספרון בן 188 עמ', אשר נדפס, בשתי הוצאות, בשם '51 הצלשי"ם' (ההוצאה הראשונה, ללא תאריך, מטעם: מטכל - קצין חינוך ראשי - ענף הדרכה והסברה - משרד הבטחון ההוצאה לאור. השניה, מתוארכת: תשכ"ח, מטעם משרד החינוך והתרבות [שתי ההוצאות הללו שונות מחוברת בעלת שם דומה: '51 הצל"שים 1967'. זו נדפסה בתשכ"ט ובה רק 52 עמ', בהם קיצור מעשי ההצטיינות]). גם ספרון זה אינו תחת ידי. תום שגב, בספרו '1967 והארץ שינתה את פניה', 2005, ציטט ממנו בעמ' 414, תוך ציון מקורו (בעמ' 662 הערה 14): "חמישים ואחד הצל"שים, משרד הבטחון (ללא שם עורך, ללא תאריך), עמ' 169 ואילך":
סיפר הוברמן: "קפצתי, התחלתי לרוץ. פתאום שמעתי מאחורנית צעקות: 'הצילו! הצילו! הסתובבתי וראיתי שהנהג והמקלען, משה דרימר, נפגעו ונשארו תקועים בתא הנהג. הנהג שכב על ההגה ולא זז. דרימר התפתל בפנים. הפנים שלו היו שטופות בדם וכולו זב דם. הוא ניסה לצאת, אבל הגוף של המקלע הפריע לו".
הוברמן פעל באופן אינסטינקטיבי. הוא רץ אל הזחל"ם, פתח את הדלת וניסה להוציא את דרימר. "הוא בלי הרף מלמל משהו. נדמה לי שהוא אמר: 'אמא, אמא'. אני חושב שהיה לו דם על העיניים והוא לא ראה. היה הרבה אש מסביב". אחר כך סיפרו להוברמן שהצליח להוציא את דרימר, אבל באותו רגע נחת על הרכב פגז שני ופגע במכל הדלק."היה ים של להבות", אמר הוברמן ... הוברמן צעק שנשארו עוד אנשים בזחל"ם הפגוע. הקצין אמר שכבר נשרפו. אין מה לעשות.
המסופר כאן, על שלמעשה "הצליח" הוברמן להוציא את דרימר, או שכך לפחות "סיפרו" לו אחרים, אלא שאיכשהו המהלך נכשל, מעניין ביותר. ניסיתי להשיג את המקור ולשם כך ביקשתי צילום העמודים מהספרון הנ"ל אצל אחד הכותבים בפורום זה, שהודיעני בשעתו (ואף שלח לי צילומים, בעניין אחר) שהספרון ברשותו. אלא שהידיד טוב הלב כבר העביר את הספרון במתנה לכתובת אחרת, ובפנייתי לשם נעניתי: על משה דרימר וישראל הוברמן אין חומר מפורט בספרון, רק תמצית [לפני כל סיפור מופיע בספרון עמוד שבו תמונת הגבור ותמצית הסיפור], אותה אפשר לראות ב... [להלן]. ניסיתי לנדנד ולשאול: הרי ידוע לי שמצטטים משם, ויש לי גם את מס' העמוד (169)... ונעניתי באותה תשובה. לפיכך, אם מישהו מבין הקוראים כאן מכיר את הספרון הזה, או את הגליון המקורי של 'במחנה', ויוכל להוסיף כאן מידע בנושא הנ"ל (צילום, או ציטוט), יבורך.
אסתפק לפי שעה בציון העובדה שהעמודים שבהם תמצית הסיפורים, על משה וישראל, נמצאים כעת באתר הגבורה. על ישראל נכתב בתמצית:
אחד מארבעת חיילי חטיבת גולני שלחמו בגדוד ברק אשר כבש את תל-פחר. חילץ פצועים מתוך זחל"ם בוער.
המשפט הראשון דורש הסבר: ארבעה מחיילי הגדוד הנ"ל זכו אף הם לצל"ש הרמטכ"ל. במשפט השני חסרה לכאורה: ניסה לחלץ פצוע.
סיפורם של משה וישראל נדפס ב-1968 ב'ספר הגבורה'. בעמ' 169 נכתב על משה:
הוא ביקש לעצמו את תפקיד מקלען-הסיפון, והיה יושב במושב-המקלען שבזחל, ליד הנהג, כאשר הטור נכנס לשטח הפגזה מטוּוח מראש על-ידי הארטילריה הסורית. הזחל שמלפנים נפגע פגיעה ישירה.
הטור נעצר; בעוד אנשי הזחל הפגוע קופצים מעליו, הפעיל משה את מקלעו והמטיר צרורות ארוכים לעבר העמדות הסוריות, מחפה על-ידי כך על האנשים ומאפשר להם לתפוש עמדות-מחסה.
מייד לאחר מכן נפגע גם הזחל"ם שלו. כמה אנשים נפגעו – וסמל-המחלקה ציוה על האחרים לנטוש את הזחל. הם קפצו, אך משה דרימר לא קפץ עמהם. אף הוא נפצע - דם הציף את פניו – אך נשאר ליד המקלע והוסיף לירות בחמת-זעם לעבר המוצב.
בצד השביל, ליד הזחל"מים הפגועים, ניסה קצין אחד לארגן את האנשים ולפתוח בהתקפה לעבר המוצב הסורי, אולם האש החזקה מן המוצב ריתקה אותם לקרקע. רק בחיפוי המקלע של משה דרימר הם הצליחו להתארגן ולהשתער על גדר-התיל.
בינתים החלו להבות עולות מן הזחל הפגוע. שוב קרא סמל-המחלקה, סמל חיים שלמברג, אל משה לנטוש את הזחל, אך הלה התעלם ממנו והוסיף ללחוץ על הדק המקלע – לבדו בזחל הבוער.
ואז התלקחה האש. שאגת הכאב של משה, בהתקרב האש אליו, הגיעה לאזני חברו, רב"ט ישראל הוברמן, והלה חזר בריצה אל הזחל"ם וניסה בכל כוחותיו לחלצו. אולם היה מאוחר מדי. מסתבר שבהיפגע הזחל נלכד משה דרימר בכן המקלע שהתעקם; ובטרם הצליח הוברמן לשחררו, הניסוהו הלהבות המתגברות.
ברגע הבא התפוצץ הזחל"ם.
בעמ' הקודם, 168, מובא סיפורו של ישראל:
ישראל הוברמן ... מש"ק חבלה בפלוגה המסייעת של גדוד "ברק" בחטיבת "גולני", קיבל הוראה להצטרף עם חוליית החבלנים שלו ושני זחלים אל פלוגת הטנקים שסופחה לגדוד, עליו הוטל לכבוש את מוצב תל-פאחר.
...עשרות קני ארטילריה סורית, מטווחים-מראש, פתחו בהפגזת אימים על הטור המעפיל ... "שלושה זחלים שלנו נפגעו מייד. גם שלי. להבה עלתה ממנו. כולנו, אלה שלא נפגעו, קפצנו מעליו. אני הייתי האחרון. ראיתי שהנהג והמקלען שלידו מכוסים בדם. הנחתי שנהרגו. אך תוך כדי קפיצה שמעתי את אנקתו של המקלען, דרימר: "הצילו! עזרה!..."
וישראל הוברמן חזר לזחל הבוער. הוא ניסה לגרור את המקלען מתוך מושבו, אך הלה נלכד על-ידי כן-המקלע המעוקם לבלי החלץ. הפגזים הוסיפו ליפול מסביב, הלהבות הלכו והתפשטו בזחל, אך ישראל המשיך במאמציו ...
הוא זוכר רק זאת, שלפתע פגע עוד פגז אחד בזחל, והפעם – במיכל הדלק. הזחל כולו התכסה להבות, שאחזו חיש מהר בבגדיו של ישראל, בידיו וברגליו. ועדיין המשיך בנסיונותיו לחלץ את חברו המעולף – עד שכאב הכוויות החדיר לתודעתו את ההכרה, שאין מה לעשות.
... בעוד ישראל הוברמן צועק ש"נותרו עוד אנשים בזחל וצריך לחלצם".
ברם, כבר היה מאוחר מדי. הזחל התפוצץ, וההתפוצצות החזירה את ישראל הוברמן לעשתנותיו.
אהרן מגד, בכתבתו 'הקרב על התל', לא הביא את סיפורו של דרימר. עשה זאת יחזקאל המאירי בספרו 'משני עברי הרמה', 1970, עמ' 118:
מוסה מגיע לעין-עדסה; כאן עליו לפרוץ מערבה, להתחבר עם "דרך הנפט", להפתיע את תל-פאח'ר מדרום-מערב. נתיב ההתחברות אינו עביר לטנקים ... השיירה עוצרת. טנק פנצר מחופר מנחית אש יעילה מתל-עזזיאת. שלושה זחל"מים הנעים במאסף, בפיקודו של סמ"פ שמוליק, מהווים מטרה ראשונה. פגז ראשון פוגע "בול" בשרשראותיו של אחד הזלח"מים. פגיעה שנייה – במנוע. פגז חודר שריון פוגע בזחל"ם, ממשיך במעופו פנימה אל לבו של אברהם אומר [צ"ל: אמר, או: עמר].
שמוליק צועק על האנשים מוכי ההלם: "נטשו את הזחל"ם, תפשו מחסה". תותח הפנצר מעלה באש זחל"ם נוסף. אנשיו בוערים כלפידים חיים. זעקות מרוסקות בוקעות מתוכו. טוראי משה דרימר מסרב לנטוש את הזחל"ם. מחזיק במקלע: "אני מחפה!" הוא צועק. הזחל"ם עמוס בחומר נפץ, אש לוחכת בירכתיו. רב"ט ישראל הוברמן מתגלגל מן הזחל"ם החוצה, בטוח שכל חבריו מצאו מותם בזחל"ם. הוא שומע את קולו של המקלען משה דרימר שנשאר לחפות על חבריו. הזחל"ם סופג פגיעה נוספת. ישראל מנסה לגרור את המקלען ממושבו במלוא כוח-שריריו. משה לכוד בין מוטות ברזל מלובנים. רק שפתיו עוד משמיעות מלמולי גסיסה. פגיעה ישירה נוספת בזחל"ם, ישר במיכל הדלק. מפוח אש. ישראל נהדף החוצה אפוף להבות. רץ ונופל. ישראל בוער כלפיד, כוחותיו כלים, אך אינו מרפה ממשה, צונח לבסוף מוכה הלם.
שמוליק הסמ"פ, מזנק אל ישראל, קורע מעליו את הבגדים הבוערים, מגלגל אותו על עפר הדרך. "יש אנשים בזחל"ם, הם בוערים... צריך להציל אותם... צריך להציל אותם...", מתייפח ישראל.
"אין מה להציל שם, נשרפו. הזחל"ם התפוצץ", אומר שמוליק.
מסיפור זה, כפי שהובא עד כאן, לא מובן: למה התכוון דרימר כשצעק "אני מחפה!"? לאן ירה? על טנק הפנצר שבתל-עזזיאת?
התחבטתי בשאלה זו עד שמצאתי לה מענה בספרו של יהודה הראל, 'צל"ש, עשרים שנות גבורה', שהופיע ביותר ממהדורה אחת (יש שללא תאריך [בקטלוג הספריה הלאומית קוטלגה: תשכ"ח], ויש שעם: 1969). פרק מיוחד בספר הוקדש לסיפורו של ישראל הוברמן, עמ' 311-321. אצטט משם את הנוגע לסיפורו של משה:
... לפלוגת הטנקים אליה אתם מסופחים ...
"התקדמנו במהירות על נתיב ההטיה הסורי," מספר ישראל הוברמן, "עד שהגענו לסיבוב. תל פאחר התנשא לפנינו במלוא עוצמתו – מבצר אדיר של בטון ופלדה. היינו בתוך כפרון עלוב, הבנוי כולו מ'חירבעס' שאף אחד מאתנו לא יחס להן חשיבות. היה זה הכפר אודסה [עין א-דיסה]. מהתצפיות שערכתי בזמנו בגבעת האם ידעתי שהכפר נטוש ואפילו תרנגולות לא מסתובבות בו. באותו רגע קיבלנו מכת אש נוראית."
הזחל של ישראל הוברמן היווה מטרה לשלושה מוצבים סוריים. הקרוב ביותר היה בתוככי הכפר אודסה, שנחשב לריק, וכן הומטרה אש תופת מתל פאחר עצמו ומן המוצבים המרוחקים יותר בבורג באוויל. הזחל המשיך לנוע תחת אש. ישראל הוברמן העיז להרים את ראשו מעל השריון ולצפות אל השטח. הוא ראה את מקור האש בכפר אודסה. הבחין ברשפי המקלעים באחד הבתים. מהיותו מצויד בין השאר במרגמה קטנה של 52 מ"מ, התקינה לפעולה, הכניס לתוכה פצצה והפעילה. למרות האש העזה שניתכה על הזחל הוא התרומם כדי לעקוב אחרי מעופה של הפצצה ולבחון היכן התפוצצה. כל מעייניו היו נתונים אותו רגע לפצצה שהעיף, לכן לא הרגיש כלל שהזחל נפגע פגיעה ישירה בפגז. הפגז הסורי חדר לתא הנהג של הזחל, פגע והרג את הנהג, את החובש שישב לידו, את הקשר שישב מאחוריהם ופצע קשה את המקלען משה דרימר. רק צעקותיהם האחרונות של הנפגעים וזעקתו הנוראה של משה דרימר החדירה לתודעתו של ישראל הוברמן, שרכבם נעצר.
הוא הביט סביבו. לפניהם עמדו עוד שלושה זחלים ישראליים ובזה אחרי זה, כשאחד מהם בוער באש תופת.
... עד שהסתכלתי סביבי ראיתי שאני נותרתי לבדי בתוך הזחל. כל החברה שלא נפגעו כבר קפצו ממנו. ראיתי גם את הזחלים האחרים והבנתי שאנו נמצאים בשטח מטווח היטב על ידי התותחים הסוריים, ואם נפגענו על ידי פגז אחד, אין ספק שמיד יבוא השני. זינקתי מתוך הזחל. מרוב התרגשות עשיתי שטות ובמקום לקחת עמי את העוזי והמחסניות, סחבתי את המרגמה. באותו רגע התחיל הזחל לבעור".
... זהו זחל של חבלנים, העמוס בכמות גדולה של חומר נפץ. שריפה איננה דבר סימפטי כל עיקר בזחל כזה. הוא סקר את הזחל, הבחין בהרוגים, ושמע את קריאות העזרה של המקלען משה דרימר. למרות שנפצע אנושות, המשיך משה דרימר לירות ללא הרף במקלעו על מוצבי האויב בכפר אודסה. על כך זיכהו הרמטכ"ל בציון לשבח.
"חזרתי לזחל," מספר ישראל הוברמן, "וראיתי את פניו של משה דרימר, הם היו מכוסים בדם. נכנסתי לתוך הזחל, וניסיתי לחלץ את משה. מעוצמת הזעזוע שנגרם עם חדירת הפגז, הסתבכו רגליו של משה דרימר במקלע שזז ממקומו, ולא היתה שום אפשרות לחלצו. אינני חושב שבאותה שעה הוא היה כבר בהכרה מלאה, כי אתי הוא לא שיתף כלל פעולה. צעקותיו היו נוראות, אך ידו לא משה מהדק המקלע, והוא המשיך לפלוט צרורות ארוכים."
אז פגע בזחל פגז שני. היתה זו פגיעה ישירה במיכל הדלק הימני. היתה התפוצצות אדירה, והזחל כולו נהפך למוקד גדול אחד. בגדיו של ישראל הוברמן בערו, וכובע הפלדה שלו נעשה כלפיד. הוא היה מוקף ים של להבות, ולא נותר לו עוד את מי להציל.
"עשיתי נסיון אחרון למשוך את משה דרימר החוצה," מספר ישראל הוברמן, "ואז התפוצץ מיכל הדלק השמאלי, ואני הועפתי מן הזחל. ...
הוא שכב מתחת לסוללה של דרך ההטיה, והיה פחות או יותר מוגן מפני האש הסורית הנוראה שהוסיפה ליפול עליהם. שם, החל סגן מפקד הפלוגה לארגן מחדש את הכוח.
...
ראיתי לפני את הזחל של הסמ"פ. הוא נפגע מימין ואני עמדתי משמאל, ושם נראה הזחל תקין לחלוטין. נכנסתי לתא הנהג וניסיתי להתניעו. לשוא. המנוע לא גילה שום סימני חיים. העפתי מבט לזחל שלי. הכל היה שם במצב של התפוצצות. חלקים שונים ממנו עפו לכל הצדדים. ... בזחל שלי השארתי את העוזי, אבל ידעתי שלהתקרב אליו במצב כזה זו התאבדות בטוחה.
עד כאן די והותר ציטוטים בעניין זה [נדמה לי ששכחתי עוד כמה... כשאתקל בהם, אוסיפם].
ובכן, מי שהגיע עד הנה בשלום, אינו נזקק לסיכומיי כדי לעמוד על שלל הגרסאות, מהן הסותרות זו לזו, ומהן, אם להתבטא בעדינות, שאינן מסתברות. הדברים האמורים הן בנוגע לפרטי הקרב, והן בנוגע למיתוס שהוליד אחריו המאורע (מפליא הוא התיאור בחדא מחתא: "על כך זיכהו ... אינני חושב שבאותה שעה ... אך ידו לא משה...").
ואולי, מכיוון שהנושא רגיש, עדיף שהדברים ישארו במחשבה.
אך ככל שהדברים נוגעים לכוונה לאמוד את כוחו של יעד מבוצר כתל-פאחר לפי רשימת החללים שהפיל עד שנכבש, הרי ש-:
חללי הזחל"ם המדובר נפגעו ליד עין א-דיסה. אין בטחון שהירי עליהם בא מתל-פאחר (למרות שיש והובא כך, לעיל: "וכן הומטרה אש תופת מתל פאחר עצמו", אך כבר הובאו בעניין עדויות סותרות).
יש מי שסיפר על "ששה" חללים בזחל"ם זה, אך מבלי לפרט. על כן נראה שיש לקבל את העדות המפורטת יותר, על פגז שהרג ארבעה, "את הנהג ... החובש ... הקשר", פצע וגרם אח"כ למות המקלען דרימר. כך עולה גם מספרו של דוד דיין, 'מחרמון עד סואץ', 1967, עמ' 224:
סמל חיים שלמברג ישב באחד הזחל"מים שנעו במעלה הדרך, תחת מטר פגזים שרסיסיהם מתדפקים ולעתים גם מנקבים את דלתות הפלדה של הזחל"מים ... קולות הנפץ היו נוראים אש מנשק קל שטפה את השטח ופגעה בכל מי שניסה להרים ראש. לפתע נשמעה חבטה איומה וקול נפץ מחריש עם הבהוב בהיר וקצר של התפוצצות. הזחל"ם שנע לפניו נפגע באש ישירה. חיים עוצר ואוסף אל הזחל"ם שלו את אלה שלא נפגעו. צעקות "חובש", קריאות לעזרה. הטור נעצר. אך טרם יזוזו גם הזחל"ם הזה נפגע. פגז נ"ט פגע במנוע. ארבעה נפגעים.
לכאורה, הנהג והקשר, עליהם סיפר הוברמן, הם אנשי השריון שהוזכרו בהודעות הקודמות: אברהם אמר, שידוע ששימש כנהג זחל"ם, ואפרים אפשטיין, שידוע שהיה קשר. בפרט לאור המסופר לעיל כי מחלקת החבלה של גולני (בה היו דרימר והוברמן) סופחה לפלוגת השריון.
האמנם?
אם נכונה ההשערה, אבין מדוע מחשיבים אנשי גולני 4 זחל"מים פגועים שלהם (ליד עין א-דיסה), שכן מדובר היה בזחל"ם המשותף לשריון (שאצלם כונה: זחל המ"פ) ולגולני.
אך לאידך, מדוע הזכיר המאירי בספרו רק את אברהם – "פגז חודר שריון פוגע בזחל"ם, ממשיך במעופו פנימה אל לבו של אברהם א(ו)מר" – הנהג, והתעלם משני ההרוגים האחרים? גם כותבו כי "תותח הפנצר מעלה באש זחל"ם נוסף", ורק אז מספר על משה, מראה כי הבין שאברהם ומשה היו בשני זחל"מים נפרדים.
ומיהו החובש שנהרג? היות וידועים לנו חמשת חללי השריון, נמצא שחובש זה השתייך לגולני. מה שמו?
אציין כי בין חללי גולני בקרב זה ידוע אחד שעליו פורסם ששימש כנהג זחל"ם. זהו אמנון שוקרון. אך התיאור עליו (הובא בהודעה הפותחת את האשכול): "כנהג זחל"ם הסיע את רכבו במהירות ובשקדנות מול כלי-האויב שפלטו אש אל תוך המוצב המוגן היטב. אמנון הצליח להסיע את רכבו עד לתוך מוצב-האויב ולסייע בכך לכיבושו המהיר" – אינו מתאים לתיאור הנ"ל על הפגיעה בזחל"ם ליד עין א-דיסה.
|