|
08-05-2011, 23:10
|
|
|
חבר מתאריך: 18.05.07
|
|
מכובדי ערב טוב,
אחרי שטרחת וכתבת רבות, שפשפתי את מצחי תוך נסיון כנה להבין מה הקשר בין
שלל התיאורים שהבאת לפננו ממדינות אחרות, אירופה לרוב, לעניין המונח "מדינה
מתוקנת" (מלשון תקנה - חוק, ומלשון תקינות התנהלותית), ועוד יותר - מה הקשר אלינו ?
לא הצלחתי - צר לי.
לנושא השני:
כנגד האיומים הבטחוניים "הרבים יותר מדי" שקיימים על מדינת ישראל, אפשר לשאול,
ומדוע דווקא 80 מיליארד ש"ח מספיקים ולמה לא דווקא 160 מיליארד ?
הרי בעבר הלא כל כך רחוק, היה מקובל אצלנו גם להוציא 25% מהתוצר על בטחון.
אזי נשאלת השאלה: היכן לעצור ? הרי אין דבר כזה "יותר מדי בטחון" - שכן ככל שיש
יותר, הרי הוא משובך.
לעניין זה נכנסים לתוקף עקרונות יסוד, והם שבטחון עולה כסף (משאבים) ואלו לצערנו
סופיים הם. ישנו איזשהו חוק נעלם שהתגבש במאה האחרונה והוא, שמדינה מתקדמת
כלכלית וטכנולוגית, דואגת ככל שיכולה היא, לא לשעבד יתר על המידה את עתידה
הכלכלי של האומה ולסכן בכך את פוטנציאל הצמיחה שלה, ולכן לא לעבור את רף 4%
מהתוצר לטובת הוצאה בטחונית.
אז נכון שישראל (הקטנה מדי והמאויימת מעל הממוצע לתפיסתנו) החלה ממקום
הרבה יותר גבוה, תוך הוצאה על בטחון שעברה אי שם בעברה גם את רבע מהתוצר
לטובת הנושא.
אך ברבות הימים הגיע למסקנה הבלתי נמנעת שלא ניתן להחזיק רמת הוצאה
בטחונית שכזו לעד - שכן במקרה שכזה אין תוחלת למדינה ואין לה עתיד צמיחה.
מאז ועד הלום הצליחה המדינה לקצץ בנתח שהיא משקיע על בטחון עד כך שירד
הוא ל 10% סדר גודל מהתוצר כיום.
ככל שהמדינה תצמח כלכלית, נוכל להמשיך ולהוריד את נתח ההוצאה על הבטחון,
כאשר היעד הוא להגיע ל 4% תוך כמה עשורים נוספים. כל נסיון להתעלם מצורך נבון
זה, יגזור את המדינה לדשדוש כלכלי ולעצירת הצמיחה.
טיעונים אין סופיים "כנגד הבאים עלינו לכלותינו", נכונים ככל שיהיו הם פילוסופית, בסופו של
יום חייבים לקבל מענה במסגרת האמצעים והתחשיב המעשי.
לשיטתך אפשר באותה מידה לתאר מה יקרה עם מצרים תחליט שעליה לכלותינו, ואם
כבר אסור להתעלם מהתרחיש שתצטרף אליה סוריה, ומה עם טורקיה ? ומה עם עוד
כמה ארצות שמסביבנו, וגם אירן ? הרי כנגד איום שכזה כבר נצטרך להחזיק תקציב
בסדרי גודל של הצבא האמריקאי, שלא לדבר על להגדיל את כמות תושבי המדינה כדי
שיהיו מספיק חיילים למלא את השורות.
היות וכמות משאבים שכזו היא איננה מעשית גם לו נשעבד את כל התוצר של המדינה
ונחל בגיור המוני לטובת עיבוי איושה - מובן איפה, שלגובה ההוצאה יש חסם עליון.
ובמסגרת זו לעולם לא ניתן לתת מענה לכל האיומים הפוטנציאליים גם יחד.
למעשה, ממש למקרים אלו פותחה היכולת הבלתי קונוונציונאלית של ישראל, על
מנת להרתיע מאויביה הפוטנציאליים מלחרחר מלחמה ממנה ישראל לא יכולה לצאת
קונוונציונאלית.
לעניין המשאבי: בסופו של יום, בוחרים במענה שנותן מחד "מענה סביר", במסגרת
האפשר, ותוך כדי התחשבות בכמות המשאבים שיש ונבון יהה להקצות לנושא זה,
כמו גם לכל נושא אחר (עיין ערך: רפואה, חינוך, שיטור, שיפוט, רווחה, פיתוח תשתיות,
ביטוח האומה בפני אסונות, וכיוצא בזאת...)
4% הוצאה בטחונית מתוך התוצר במדינה מערבית, מתוקנת, מתקדמת כלכלית
ששואפת להיות מסוגלת להתחרות עסקית בשוק העולמי ואשר שמה לה למטרה
צמיחה ברת קיימה - נמצא איפה כרף המתאים בבחינת קו מנחה.
*אגב, מרבית המדינות מנסות ככל שניתן בידן, להקצות אף פחות מ- 4% גם אם הן
מאוימות מאד.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי רגב06
מכובדי, אני מאמין שאתה ואני לא חיים בכלל במדינה מערבית מתוקנת. למעשה, באמירה שלך אני מזדהה רק עם התאריך.
המדינה שלנו אינה מבוססת תרבות מערבית (דמוקרטיה נוצרית) אלא מבוססת תרבות העיירה היהודית עם הוועד, הקהילה, הפריץ, הרב והחצר.
את הוועד אפשר לערבב, את הפריץ חובה לרמות, הקהילה מתחלקת לאלה שאני בחיים לא הולך לבית הכנסת שלהם ואלה שהם "משלנו", הרב הוא לפעמים כזה שמה שמותר לרב אסור לחסידיו והחצר מלאה במאבקי חצר.
נכון שאנחנו מגדלים בהצלחה דורות שמסונוורים מתרבות הצריכה העודפת והאגואיזם של המערב הנוצרי, לכן אולי בעתיד כן נהיה מדינה מערבית מתוקנת.
אין דבר כזה מדינה מערבית מתוקנת.
יש אנגליה, שמתמודדת עכשיו עם משמעות הויתור על האנגליות לטובת חבר הלאומים הבריטי שפתאום נמצא להם בחצר הקדמית ובסלון, ומתברר שלא כל הבריטים אוהבים את זה, חלקם למעשה נהרגים מזה.
יש גרמניה- מדינת מראית העין של הנאורות והאינטיליגנציה, כבר ראינו למה מסוגלים צרכני האופרה וספרי האחים גרים, במקביל להישגיהם בטכנולוגיה ותיעוש. אגב, רק לפני שנה וחצי לערך צעק לידי נער על אחיו שהקניטו אותו "DU SCHEISSE JUDEN KINDREN" (ילדים חארות יהודיים) ומייד הסתובבו הוא ואחיו אלי, להתחיל להתנצל שזה מה שהם רגילים בסלנג מבית הספר.
הוא לא היה היחיד, היתה גם זקנה שצעקה עלי, על אשתי ועל כמה חבר'ה שלנו "JUDEN RAUS!!" אך לצערי חברי הנאורים מיהרו להרחיקני משם בנימוק שלא ראוי באיעצר על ידי משטרת ברלין בעוון הכאת קשישה בערב הראשון שלי בגרמניה.
יש צרפת- כל יודע קרוא וכתוב יודע מה ואיך הם עושים בצ'אד, ניז'ר, אלג'יר ובצרפת לכל מי שלא מצורפת מספיק לטעמם. או אולי תטוסו לשם בחופשה הבאה לחוות את מנהגם לסרב לענות באנגלית לתייר דובר אנגלית? הם נוטים לענות בצרפתית שוטפת כאילו ברור שאתה יודע לשאור באנגלית אך מבין תשובות בצרפתית, מה לא ברור?!
יש נורווגיה- אלו שמתערבים למדינת ישראל הריבונית בפוליטיקה ובחברה באמצעות הזרמת כסף לארגונים בעלי נטייה המתאימה להם בלבד.
יש בלגיה- אלה שרוצים להתפרק לנסיכויות שהיו לפני ארבע מאות שנה, לשפות השונות בכל אזור, חס ושלום שהפלמית והצרפתית יחיו יחדיו!
יש כמובן איטליה- עם מערכת המשפט המפוארת, כמעט כמו זו הישראלית, משטרה למופת, ראש ממשלה יעיל ורב תחומי הנהנה מתמיכת עמו ואולי בעיקר בנות עמו?
יש שוויץ- הנה מדינה מערבית מתוקנת! בעצם, איך הם מתייחסים שם למי שמוריד את המים אחרי 2100 בערב? ותוך כמה זמן ילשינו עליך שלא הוצאת זבל בשקית הירוקה אלא בחומה ביום ד? האם המוסלמים נהנים שם ממסגדים כמו החבר'ה אצלנו ביפו וחיפה?
ספרד?
פורטוגל?
יוון?
פינלנד, שוודיה, דנמרק? אולי הם בסדר, אינני יודע.
מדינה מערבית מתוקנת זה מונח דמיוני. אפילו ארה''ב איננה כזו.
בתקציב בטחון אתה חייב לקיים מענה לדפ''א המסוכנת, גם אם היא לא מאוד סבירה. זה ניסוח שמתאים בול למה שאמר שר הבטחון לאחרונה על האירנים והנשק הגרעיני שהם רוצים.
אתה גם חייב לקיים מענה מקביל להתפתחות הטכנולוגיה כי זו יכולה להגיע לידי אויביך.
וגם לכמויות אמל''ח שקיימות אצל השכנים, אפילו שאינם אויבים. עיין ערך מצרים- אם הצבא המצרי, בצירוף נסיבות דמיוני לחלוטין, לא יהיה תחת מנהיגות מוברק ויקבל פקודה לנסוע לישראל, אתה חייב לקיים לכך מענה.
אתה גם חייב לקיים מענה לטרדות הלא אסטרטגיות (אולי) של הפלשתינים, כי מערכת הבטחון לא יכולה באמת לומר- אנחנו לא מתעסקים עם עשרים עד ארבעים הרוגים בשנה כתוצאה מטרור פלשתיני, זה לא מכוסה בפוליסה, זה כוח עליון.
אני לא יודע לסכם חשבון עלויות של הסעיפים האלו לתוך מסגרת של 30 או 80 מיליארד שקל או דולר. אני כן מסכים שאצלנו ההתנהלות היא בחלקה עקומה וגורמת לבזבוז משאבים משווע לעתים. מצד שני, אני לא בטוח שזה קורה במערכת הבטחון יותר ממה שזה קורה במשרד התשתיות או התחבורה, מי שאחראים על רכבת ישראל, על המחלפים המוגזמים והמטופשים שצריך להזיז אחרי שהקימו, או אסור להשתמש כי זה מעל אגני החמצון שליד נתב''ג, או שוכחים לתכנן יציאה לכיוון ת''א במחלף שורש, או מקום לרכבת במחלף גנות, או שלוקחים נתיב אחד משלושה בכניסה לתל אביב מכלל הציבור ונותנים אותו לחברה של כביש אגרה, או בונים כביש אדיר בשם 431 שלא יהיה עמוס לעולם, אלא אם כל תושבי גוש דן יחליטו לנסוע בו בזמן למודיעין. ועוד כהנה וכהנה פרפראות.
|
נערך לאחרונה ע"י nec_000 בתאריך 08-05-2011 בשעה 23:28.
|
|