|
23-01-2012, 00:41
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
|
|
עדויות מפקדי ולוחמי חטיבת גולני שהשתתפו במבצע אנטבה
פרק 7
מפקד חטיבת גולני
"ב- 1975 הודיע לי ראש אכ"א, אלוף משה (מוסיק) גדרון, שהוחלט למנות אותי למפקד חטיבת גולני. זה היה הדבר שרציתי יותר מכל לעשות בצבא באותה עת. הודעתי על הבשורה בבית ולחברים, וציפיתי שהמינוי ייצא לפועל תוך שבוע, כפי שאמר לי מוסיק. נאלצתי לחכות כמעט שנתיים. ארבעה ימים לפני קבלת המינוי ודרגת האל"מ נאמר לי להתייצב מייד בבית- החולים תל- השומר, שם היה מאושפז הרמטכ"ל דאז, מוטה גור. מוטה ז"ל, כפי שיודעים כל אלה שהכירו אותו, היה איש של 'אינטגריטי': תמיד הקרין יושר, הגינות וישירות. עם כניסתי לחדרו הוא חייך והפטיר: 'אייזנברג, אני הולך לדפוק אותך'. חשבתי שהוא מתלוצץ, חייכתי גם אני ושאלתי: 'מה עשיתי הפעם?' מוטה הסביר לי בגילוי- לב, כי לשתי חטיבות החי"ר הסדירות באותה עת (גולני וצנחנים) יש לו שלושה מועמדים מצוינים, ומכיוון שאני הצעיר ביניהם, אצטרך להמתין לסבב המינויים הבא. בשונה מחלק מהרמטכ"לים האחרים שהיכרתי, פיו וליבו של מוטה היו שווים. הוא התנצל על חוסר שיקול- הדעת מבעוד זמן ועל עוגמת- הנפש. עם זאת אמר לי שהוא צופה לי שירות ארוך בצה"ל. לנוכח זאת הציע לי לעבור מייד הסבה לשריון ולהתמנות למפקד חטיבת שריון מילואים בסיני. בסבב הבא, כך אמר, אוכל לבחור אם ברצוני לשוב לגולני או לקבל חטיבת טנקים סדירה. כאן צריך לומר כי מפקד ביחידות השדה של צה"ל, הרוצה ומסוגל להתקדם במסלול הפיקודי- קרבי מעבר לדרגת אלוף- משנה, חייב בשלב כלשהו של שירותו לפקד על יחידת שריון. (על שירותי בשריון אספר ביתר פרטים במקום אחר בספר זה.) ואכן, בתום שנה וחצי קרא לי מוטה, הזכיר את השיחה בבית- החולים, והשאיר בידי את ההחלטה בדבר שובי לגולני. מובן שביקשתי לחזור. באתי לחטיבה, שהיתה באימונים באזור נבי- מוסא שבבקעת הירדן לשיחת חפיפה עם המח"ט היוצא. טרם הספקתי להחליף את כומתת השריון השחורה בכומתה החומה של גולני. בעודי משוחח באוהל אני שומע את נהג המח"ט אומר לאלחוטן שלו, 'אלוהים, סוף העולם הגיע- ממנים לגולני מח"ט שהוא שריונר...' עולם כמנהגו נוהג: אנשי השריון לא אהבו, בלשון המעטה, את המוסבים אליהם מיחידות החי"ר, שלא גדלו בתוך הטנקים, ואילו כאן בגולני, כבר חושדים אלה 'שלא ידעו את יוסף' שמצניחים עליהם מפקד שלא גדל בתוך התרבות הפנימית של גולני...
תקופת שירותי כמח"ט גולני היתה אחת היותר יפות בשירותי הצבאי. אם עלי לבחור את גולת- הכותרת דל תקופה זו, נדמה לי שסיפור החטיבה כמשתתפת במבצע אנטבה חזר והקנה לה את המעמד של 'אצולת' חיל הרגלים, גם במבצעים מיוחדים. קותי אדם, ראש אג"ם וסגן הרמטכ"ל בשנת 1976, טילפן אלי בעת שהחטיבה היתה באימוני לילה בבקעת הירדן, והזעיק אותי דחוף למטה- הכללי. 'נשוחח בעל- פה, אבל רצוי שכבר תכין כוח נבחר, שיהיה מוכן לתזוזה מיידית', היה המסר שלו. כשמצאתי אותו, הוא הסביר לי בקווים כלליים את המשימה- חילוץ החטופים על- ידי כוח צבאי מוטס. עוד אמר שדן שומרון, אז קצין חי"ר וצנחנים ראשי, התמנה למפקד הפעולה. עלי להודות שבתחילה פקפקתי ביכולתנו לבצע את המשימה על סמך המודיעין שהיה. גם פקפקתי עם ממשלת ישראל תאשר מבצע מסוג זה (אמנם אנשי- צבא אמורים שלא לעסוק בכך, אבל למציאות יש כוח משלה). בינתיים נוצרה דינמיקה, שתוך שעות ספורות הובילה לריכוז כוח שלנו יחד עם כוח הצנחנים וכוח סיירת מטכ"ל. עם הנעת נוהל הקרב הגיע שעתו היפה של צה"ל, שתמיד ידע להתכנס תחת מטרה מוגדרת ולהפיק מעצמו את המירב. הפקודות, התדריכים, התרגילים על מודל הביאו, תוך שעות ספורות ממש, להרגשה שאפשר יהיה לבצע את המשימה, מה גם שהצטבר חומר מודיעיני עשיר יותר. בחרתי לעצמי את הכוח, שבעיקרו התבסס על מפקדים מכלל יחידות החטיבה וגרעין נוסף של לוחמים מסיירת גולני. במקרים כאלה עולה תמיד השאלה, האם לא נכון לשבץ למבצע כוח אורגני (פלוגה מאחד הגדודים, למשל) המקום ליצור נבחרות של מפקדים. אני סבור, היום כמו גם אז, שמבצעים מיוחדים מצדיקים בחירה של 'נבחרות', גם אם יש לוותר לשם כך על השלמות האורגנית של הכוחות. חיל הרגלים בכלל, והמפקדים בפרט, אמונים במקצועם על צוותים שונים ומגוונים, ולאחר מספר תרגולים, תוך התבססות על תרגולות ידועות, מגיעים לרמה טובה מאוד. לא פחות חשוב מכך היה הרצון לטפח שדרת מפקדים ולהקנות לה ניסיון, כי חלק גדול מן המפקדים ממשיכים בשירות- קבע ארוך, ויש חשיבות עצומה לנסיונם המבצעי ולמורשת שהם צוברים. דומני שזה גם היה בסיס השיקולים של דן שומרון, כאשר בחר את היחידות המשתתפות במבצע. בכל הנוגע למבצע נשמרה חשאיות מקסימלית (לי היתה בעיה, כיצד להתחמק מדיווח מפורט לאלוף פיקוד צפון דאז, 'רפול'). הכוחות התארגנו לתרגול על מודל סופי, שבו היה צריך הרמטכ"ל להשתכנע ביכולת הביצוע של הכוחות. זמן קצר ביותר עמד לרשות ההכנות. מה שלא הפריע לקותי אדם להורות לי להכין במקביל תוכנית פעולה שונה לחלוטין, אפילו במחיר עזיבתי את הכוח המתרגל, כדי שהמטה- הכללי יוכל להחליט בין התוכניות השונות. התוכנית האלטרנטיבית שביקש קותי להכין נראתה לי שמיונית וחסרת יכולת מימוש (השמועות על הגעה מאגם ויקטוריה, השורץ תנינים, באמת נכונות...) וחששתי שהיא עלולה להוביל לכך שבסופו של דבר אמצע את עצמי מחוץ למבצע. עם כל הערכה והידידות שחשתי כלפי קותי, התמלאתי זעם ואמרתי לו שאני מבקש שלא יבלבל לי את המוח ויאפשר לי להכין את הכוח. קותי, מצידו, הזכיר לי את ההיררכיה הצבאית, וביובש אמר, 'אם לא מוצא חן בעיניך, לך לדבר עם הרמטכ"ל, זו הוראה שלו'. השיחה עם מוטה לא היתה נוחה יותר. בסופה, בהעדר נימוקים אחרים, נתפסתי לנימה רגשנית ואמרתי, 'אני לא מעלה בדעתי שגולני משתתפים במבצע בלעדי. אם כל יקרה- אבקש להפסיק לשמש כמח"ט'. מוטה התרכך קמעה, והחליט לאפשר לי לערער בפני שר הביטחון, שמעון פרס. השר, שכמובן היה נתון אז תחת לחצים אדירים, היה קשוב ואנושי. הפעלתי את כל כושר השכנוע שלי. לבסוף הוא נתרצה ומילמל: 'בפעם הראשונה בחיי אני נתקל בקצין שעושה את הכל כדי לשכנע אותי לסכן את חייו' (אגב פרס הזכיר לי את השיחה בעת פגישתנו בביתו מייד לאחר רצח ראש- הממשלה יצחק רבין).
כפי שתואר בספרים הרבים שנכתבו בעקבות המבצע (הטוב והמדויק בהם, לטעמי, הוא 'כדור הרעם' מאת אביגדור שחן), המראנו למבצע עייפים, אבל דרוכים ומתורגלים. נחיתת הביניים בשארם- א- שייח נוצלה לתדלוק, תוספת מודיעין ותדרוכים. ביקרתי בתא הטייס, כדי להתוודע לצוות בראשות הקברניט אריה עוז. אך לאחר מכן ירדתי לבטן המטוס והצטרפתי אל הלוחמים, כיוון שנקבע שאודי סלוי מסיירת מטכ"ל הוא מפקד המטוס בזמן הטיסה מטעם כוחות החי"ר. ה'הרקולס' שלנו כלל כוח- משנה של סיירת מטכ"ל ואת הכוח של גולני. בתחקיר שלאחר הפעולה סיפרו לי שהטיסה היתה 'מגעילה', אבל אני לא זוכר הרבה, כי נרדמתי והתעוררתי רק כמחצית השעה לפני הנחיתה. הצצתי דרך חלונות תא הטייס וראיתי את האורות הדלוקים לאורך המסלול. שניות ספורות לפני הנחיתה כיבה מגדל הפיקוח של האוגנדים את האורות, וחבטת הנחיתה היתה קשה למדי. ה'הרקולס' שלנו לא התרגש והמשיך לרוץ על המסלול בעקבות המטוס שנחת לפנינו בהתאם לתכנון המקורי, כדי להגיע לנקודת הפריקה של הכוחות. המשימה שלנו היתה להוות כוח עתודה לכוח העיקרי, ואם הכלי ילך למישרין- לקלוט את החטופים המשוחררים אחרי ההשתלטות של סיירת מטכ"ל, לפקוד אותם ולהעמיסם על המטוס שנקבע לכך, שבינתיים כבר סובב את חרטומו כדי לאפשר את גישת האנשים לדלת תא המטען. תוך כדי הסעת המטוס נתפס האפוד שלי ברצועת הבטיחות, ובשל החשיכה התקשיתי לשחררה. 'שלומיאל שכמוך, טסת שבע וחצי שעות כדי לגלות באנטבה שאינך יכול לרדת מהמטוס', אמרתי לעצמי.. למזלי, פקח ההעמסה היה מצויד בסכין, וכך חתכתי את הרצועה במהירות וכעבור שניות ספורות כבר נשמתי את האוויר החופשי שעל הקרקע. התחלתי בתנועה רגלית, כשבעקבותי הכוח של מפקד הסיירת, אפי פיין, על גבי טנדר פז'ו שנחת במטוס שאחרי. נענו לאזור מגדל הפיקוח, שממנו נורתה האש על הכוח של יוני נתניהו ז"ל. המטוס שהיה אמור להעמיס את בני- הערובה נסע בעקבותינו. חשנו שאינו מזהה את התנועה שלנו על המסלול, ואחד החיילים הבזיק לו תאורה של פנס. הטייס, בטעות סבר שזה האות המסמן לו כי זה המקום לסובב את חרטום המטוס, אך הטעות תוקנה תוך דקות ספורות. חלפתי על פני החפ"ק של דן שומרון, שנשמע בקשר רגוע ושולט בעניינים. בהמשך התנועה הגעתי לאזור שבו טופל יוני, שמסביבו התגודדו אנשים מסיירת מטכ"ל. בשלב זה לא היה ברור מה מצבו. הסתלקנו במהירות כדי לא להצטופף. ידענו כי למהירות הביצוע יש חשיבות רבה, כיוון שעוד בטרם יצאנו מן המטוס ראינו את הכדורים הנותבים. הופתעתי מן המשמעת והסדר בקרב בני- הערובה, שהועמסו במהירות על המטוס. רון שכנר, מ"פ מגדוד 12, תוכנן לפקוד את העולים למטוס, שמספרם היה צריך להיות מאה ושלושה. הגענו למספר קטן משמעותית מזה, שמונים ושבעה אם אינני טועה, אבל דן שומרון הזכיר לי שלא פקדנו פצועים ונעדרים (דורה בלוך ז"ל, שאחר- כך התברר כי היתה בבית- חולים אוגנדי, שם נרצחה). חשבונאות אף פעם לא היתה המקצוע העיקרי שנלמד בגולני, אבל זו טעות שצריך להימנע ממנה. לבסוף שוחרר המטוס הראשון, שנשא עימו את כל בני- הערובה, ואנחנו התפנינו ללמוד על הנעשה גם בכוח של מח"ט הצנחנים, אל"מ מתן וילנאי, שמשימתו היתה לסרוק את הטרמינל החדש, שמא החטופים הועברו לשם, ולהשתלט על מגדל הפיקוח החדש. אנחנו, מפקדי הכוחות, חברנו לאזור נקודת התדלוק של המטוסים, נפגשנו שם, והתחלנו בהעמסת הכוחות ושחרור המטוסים- אחד- אחד, לא בקבוצה, לכיוון ניירובי, קניה, משום שהוחלט לא לבצע תדלוק באנטבה. תוך כדי כך הצלחתי לשכנע שיועמסו על המטוסים שני טנדרים שבמקור תוכנן להשאירם בשדה. פשוט נראה לי בזבוז מיותר, להשאירם שם, במיוחד שהמטוסים לא היו עמוסים עד לגבול כושר הנשיאה שלהם. השהייה על הקרקע נמשכה בסיבות שעה (שתי דקות פחות מן התכנון המקורי). הטיסה בחזרה כבר היתה באור יום, בגובה נמוך מאוד. כידוע ביצענו נחיתת- ביניים בקניה שם בוצע התדלוק, אם כי לנו לא איפשרו לרדת מהמטוסים. באדיבותו של הקברניט הרשינו לעצמנו להתרווח בתא הטייס וניסינו להקשיב עם התקשורת העולמית כבר מגיבה על המבצע. רק עם הנחיתה בארץ, שהתקשורת היטיבה לתאר את ההתרגשות העצומה שהיתה כרוכה בה, התחלנו לעכל את משמעות הפעולה. מבחינתי, זו היתה הצהרה ערכית שצה"ל יעשה כל אשר לאל ידו כדי להגן על אזרחי מדינת ישראל, הצהרת הערכה רבה מאוד לכושר המודיעיני שאיפשר מבצע כזה בזמן כה קצר וליכולת הביצוע המוטסת של חיל האוויר. אשר לנו, האנשים שעל הקרקע, דומה כי הוטלו עלינו מבצעים קשים ומסובכים יותר בעבר. אל יובן מדברי שאני מקל- ראש או מזלזל במבצע אנטבה, ברם יכולת ביצוע מורכבת נדרשה כבר בעבר, ולא היתה טעונה הוכחה. ההתרגשות הלאומית הכוללת היתה מובנת בהחלט ולכן הגבתי בחיוב על הזמנתו של חיים שיף, בעל מלון 'דיפלומט' בירושלים, לארח אותנו לסעודת- צהריים במלונו בדרכנו חזרה לבקעה. אלא שעם הגיענו זכינו להזמנה לשהות במלון גם בלילה, וזה כבר נראה לי מוגזם. כחיילים אנו צריכים לשמור על חוש- מידה וצניעות הליכות, ולהימנע מחגיגות מיותרות על מעשי העבר, העלולות לתרום לשאננות ביחס לעתיד. זה נראה לי קו אדום שאסור לחצותו, ועם תום ארוחת- הצהריים ומילות התודה ירדנו כדי להשתכן בחזרה בנבי- מוסא, בשכנות לשושנת יריחו (למי שלא יודע- כעין יתוש שעקיצתו גורמת למחלת- עור קשה וממושכת), שנראתה מאיימת לא פחות מהסכנות של הלילה הקודם. החלטתי להעדיף את המאהל המאובק בנבי- מוסא על המיטות הרכות של 'דיפלומט' לא זכתה, וזה בלשון המעטה, לתמיכה גורפת ולאהדה מצד החיילים, אבל מותר המפקד מפקודיו חייב להתבטא, בין היתר, גם בהחלטות לא פופולאריות." (מתוך הספר "אורות בערפל" מאת האלוף במיל' אורי שגיא, הוצאת "ידיעות ספרים", 1998, עמודים 74-80)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|