31-01-2010, 00:22
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
|
|
|
לא יכולתם למצוא "יריב" ראוי יותר מרומק
זה לא נושא שיהיה קל לשכנע אותו בעיקר שהדעה שלי היא גם כן בעד - מסוייג. ההבדל ביני לבין רומק, הוא שאני אסייג את זה יתר על המידה.
אני חושב שעונש מוות בישראל צריך להעשות במקרים חריגים ולא כדרך פיתרון גלובלית. בגדול, אני חושב שקודם כל מחבלים אשר ביצעו פעולת טרור או שלחו מחבל מתאבד באופן ישיר לפעולת טרור צריכים לצאת להורג. אני לא רואה הבדל בין מחבל המבצע פעולת טרור שבה נרצחו אנשים במדינת ישראל לאותו אדולף ששלח משפחות למחנות השמדה. ולכן, אני חושב שצריך להרחיב, או למעשה לחדש, את החוק של "עשיית דין בנאצים ובעוזריהם" לנושא הזה.
צריך לזכור שבאופן מעשי, ישראל נוקטת בשיטת "עונש מוות" ללא משפט במילא. מדיניות החיסולים ומבצעי המוסד הם למעשה עונש מוות לכל דבר. אין שום סיבה הגיונית שבה מחבל אשר נתפס בידי ישראל יקבל "תצ'ופר" ויכנס לכלא במקום לקבל את העונש שהיה מקבל לפני המשפט ע"י מסוק של צה"ל. על אחת כמה וכמה שהיום רואים את המטרה הראשית של חטיפת חיילים ישראלים.
להבדיל ממשפט הסיכום של רומק, אני חושב שהוא טועה. הודאות מצד הנאשם כתנאי לעונש מוות אומר למעשה שאף אחד לא יודה באף רצח, שהרי ההודאה היא עונש מוות בעוד שאי הודאה היא לא. המשמעות היא הרבה יותר עבודה למערכת המשפטית ולמשטרת ישראל על מנת להוכיח רצח. במקרה הזה, אני חושב בדיוק ההיפך - אני חושב שהודאה ברצח צריכה לבוא "לזכותו" של הרוצח בשיקול האם לתת לו עונש מוות או לא.
באופן רחב יותר, אינני משפטן, אבל אני חושב שהמודל האמריקני בהגדרת הענישה לפי דרגות הוא המודל הנכון במקרה הנוכחי. כלומר, להבדיל את רמת הפשע בין שניים או אפילו שלושה רמות. רצח מדרגה ראשונה - מה שמוגדר כרצח בכוונה תחילה. רצח מדרגה שנייה - רצח ללא כוונה תחילה וסעיף נוסף שהוא למעשה הריגה.
כל מה שאני מציג כאן הוא רק בסיס. למעשה, החוק יצטרך להגדיר בדיוק את התהליך ואת מגבלותיו שלו על מנת להימנע עד כמה שניתן בטעויות - בעיקר ברמת הרצח הגבוהה ביותר שמגדירה את עונש המוות. צריך גם להבין שהמשמעות תהיה חד משמעית - שינוי תפיסת העבודה של הפרקליטות, המשטרה ובתי המשפט. אם עד עכשיו עיקר העבודה היתה סביב פענוח הרצח - הרי שעכשיו עיקר העבודה תהיה בשלב הראיות על מנת להבדיל בין שני סוגי הענישה.
לסיכום, גם הצעתי היא בעד עונש מוות, אבל על פי הכללים הבאים:
1. הרחבה / חידוש חוק "עשיית דין בנאצים ובעוזריהם" למחבלים "עם דם על הידיים".
2. בניית מודל של דרגות רצח, עם הגדרות קשיחות וברורות לגבי כל דרגה.