|
15-12-2009, 17:56
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
|
|
העמק, הו העמק...
פגישה בחיפה שהסתיימה מוקדם מדי השאירה בידי שעתיים פנויות. ירדתי לעמק כדי לנסות ולהגיע לכמה עמדות שזוהו שם בעבר, אך אני עצמי עוד לא ראיתי אותן, ואולי אולי למצוא משהו משלי.
התחלתי בנשר - חיפשתי את האין-יותר-עמדה ואת האולי-עמדה, אך הייתי ללא מפה ו/או חיבור אינטרנטי, כך שלא היה לי מושג איפה לחפש. המשכתי לקרית חרושת, למרות שאת העמדה שם ראה ראיתי, וצלום צילמתי. הסיפור הוא כזה: בתמוז תרצ"ח חדרו פורעים ערבים לתוך הישוב, ושחטו שתי משפחות. הזעזוע היה קשה, וההגנה - שהואשמה בחוסר מעש - הפכה את המקום ל"יעד מבוצר". קצת מאוחר מדי, אבל ניחא.
כיום יש בית נטוש בצד המערבי של הישוב שעל גגו יש עמדה. אבל איפה כל היתר? אני משוכנע שאם ההגנה אכן ביצרה את המקום, חייבים להשאר יותר סימנים מאשר עמדונת על גג בית נטוש. הסתובבתי - וכלום. ביאושי, ובדרך החוצה משם, נזכרתי שיש עמדה על פסגת תל קשיש, התל השולט על קרית חרושת. מישהו טען שזהו פילבוקס בריטי, והסיבה שהוא לא נראה כמו שאר הפילבוקסים היא ששכנו שם אנשי הגדוד העבר-ירדני, וייתכן שהיה להם רס"ר אחר.
אבל עברו המון מים בקישון מאז שהנושא נידון, מאז ראינו המון עמדות והחכמנו לא מעט, ורציתי לבחון אם יש מקום לסברה אחרת. שזהו בצרון יהודי גא, שהוקם כדי להגן על קרית חרושת, המצולקת.
עליתי. פרצתי בצחוק. זולה מהממת - שתי כורסאות משקיפות על הנוף, על גג הבצרון, נהדרות. והבצרון - דומה מאד למה שראינו ביד מרדכי, בעמיעד, בדן, בשפיה. ככל הנראה הוא בכל זאת משלנו, אך ייתכן שהוא נבנה רק לקראת מלחמת השחרור.
מתל קשיש נכנסתי לכפר יהושע. לא יכול להיות שאין שם עמדה. תפשתי את המשופם היחיד שהיה בשטח, חרכתי לו את השפם, עיקמתי לו את היד, עד שהוא מסר לי שם של מישהו אחר שבטח יודע. בין לבין הוא הספיק להודות שהיו פעם המון עמדות, כנראה בכל משק, אלא שכולם הורידו אותן, ואיש מהם לא חשב שאולי הוא האחרון. הלכתי ליורם, שאליו נשלחתי. הצגתי את משאלתי, ומיד הוא ירה את התשובה. לך לאיריס, פסק, בעודו ממיין ביצים שזה עתה הוטלו.
הלכתי לאיריס. יש לה ירקות ללא כימיקלים, ובית שימוש ללא חומרי חיטוי, וחומוסיה אורגנית, ופועלים תאילנדים, ודיירי משנה שגרים בבקתת בוץ, ועוד כהנה וכהנה - בקיצור, מסיבה שלמה. ושם, מאחורי השירותים, מצאתי את העמדה האחרונה של כפר יהושע. לא מרשימה מדי, אבל היחידה!
התחנה הבאה היתה רמת דוד. האחיות זיהו שם פעם עמדה מרשימה, על איזה גג, וכבר מזמן רציתי לראות אותה. היא חיכתה לי, לא רחוק מהכניסה, ממש יפה. למיטב הערכתי - מדובר היה על גג שנבנה סביבו מעקה עם חרכים, ומאוחר יותר נוסף שם חדר, גם הוא מבטון.
קינחתי בכפר גדעון. ליבני זיהה שם בית שאימץ אל חיקו עמדה, והפך אותה לחלק אינטגרלי מעיצוב הבית. ראיתי אותה פעם, אך הגדר, והבושה, לא איפשרו לי לצלם אותה כמו שצריך. צר לי - הגדר אותה גדר, הבושה אותה בושה, ושוב - ראיתי אותה וצחקתי, אך אין לי תמונות ששוות משהו.
|
|