|
13-09-2013, 16:58
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
|
|
הקרב שנשכח: כשגדוד 202 עצר 100 טנקים\ מאת מרדכי חיימוביץ'
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/...at=875#talkback
עם מקלעים ומרגמות יצאו חיילי הגדוד בפיקודו של סא"ל דורון רובין לעצור חטיבת שריון מצרית. "לא סיפרנו לכולם שהיינו גיבורים"
"ראיתי הליקופטר מצרי שרוף וקצין מצרי הרוג ובלי רגל", נזכר אבי מלכה, שהיה מפקד מחלקה בגדוד 202 של הצנחנים ביום השמיני למלחמה. "אמרתי לעצמי: "תראה איך הוא נראה בלי רגל". אחר כך ג'יפ התול"ר שלי חטף וראיתי את עצמי בלי רגל. אמרתי: "וואו, אין לי רגל". "אבל הסיפור על ואדי מבעוק לא סופר", אומרים לי המג"ד וסגנו. "אחרי הקרב לא הלכנו לטלוויזיה, לא אמרנו: "תראו כמה גיבורים היינו", ולא התעסקנו בנסיגה או ב"חילוץ לאחור", כפי שקראו לזה. פשוט נלחמנו". לא שמעתי על הקרב בוואדי מבעוק, ואני מודה בכך בפניהם. "אבל על החווה הסינית אתה יודע, ועל החרמון אתה יודע", הם משיבים לי, "כי זאת התרבות המעוותת שלנו. צריך דם. בגבעת התחמושת, למשל, היה הרבה דם. זה שהיה קרב אומלל - אף אחד לא מדבר על זה". דורון רובין היה מג"ד 202 בכיפור, ונדמה שהוא עשוי במידות "נווה-יורה" - שם הקוד שניתן לצומת המיתלה, שם לחם: בשביל אחיו, לוחמי 202, פיו הוא נווה - אך במי שחמס לדעתו את התהילה הוא יורה. בשנה הבאה יהיה בן 70. שערו הכסיף, אך הירוק בעיניים עדיין בוער. בסנדלים ועם תרמיל גב הוא נראה כמוצ"ילר של גיל הזהב. אלוף במיל' רובין נולד בבוסתן הגליל, אך תפס פיקוד עוד לפני שהתגייס. כבלם הפועל עכו החזיק גם בסרט הקפטן. בששת הימים היה מ"פ בגדוד 890, ושלושה חודשים לפני כיפור קיבל את גדוד 202. שלוש שנים היה מח"ט חטיבה 35, החטיבה הסדירה של הצנחנים. אז פיקד על "איש דמים", הפשיטה הראשונה עם מסוקים בלבנון. אחר כך הוביל את עוצבת הפלדה עד הנסיגה מלבנון בשנת 85' בדצמבר 88' ניצח מספינה בים על מבצע נועיימה בדרום לבנון, ובשנת 91' השתחרר מצה"ל אחרי 28 שנות שירות. שבתאי פולג (סא"ל במיל') היה הסמג"ד של רובין במלחמה, והוא סיפור פרטי יותר. יחד הרחנו את האקליפטוסים במאהל ובנינו גלי אבנים. לעומתי - משתתף סדרתי ב"מסדרים נוספים" - בלטה החיילת השלווה, מאירת הפנים והבוטחת של שבתאי יוסיפוביץ'". כעבור שנה, בתום קורס מ"כים, הפלוגה התפרקה, אך לא שבתאי. הוא דילג בין התפקידים. עם השנים והמלחמות מונה למפקד גדוד 202 - גדודנו. ב-47 השנים שחלפו התראינו רק פעם, וגם זה הודות לראובן קלינובסקי, שהיה "מבשל" למוטל'ה שפיגלר את השערים, ושוויתר על קריירה מבריקה במכבי נתניה כדי לחתום לצנחנים. כך שמעבר לפסטיבל שנת ה-40 למלחמת יום כיפור, המפגש עם שבתאי הוא צלילה אל פלוגה א' אוגוסט 65': אל שמעוני שהיה רץ כמו ברווז; אל שניידר שכונה "ג'יג'ה" (תרנגול בפרסית, עד כמה שאני זוכר); אל רייקין הפואטי; אל מתן המ"פ שהשתגרר לסין; אל יגאל שכונה "מתן של הקטנים", ונפל בששת הימים; אל מימון שנפל איתו - רס"פנו האהוב משה מימון - עם הדאגה האבהית, עם הרווח בין השיניים, עם הגוף ההרקולסי, עם הקול הרועם - שכבר בהתחלה, במגרש המסדרים, קרא לי "סוס בלגי מנומר". במגרש המסדרים ההוא מתחיל הסיפור של גדוד 202 במלחמה. במוצאי כיפור, בשעה שבע בערב, כחמש שעות לאחר ההתלקחות, נוחת מסוק "יסעור" במגרש המסדרים. מחלקה מפלוגה ה' עולה למסוק, ובעקבותיה הסמג"ד שבתאי פולג. "לאן אתם לוקחים לי את החיילים?" הוא שואל. הטייסים משיבים: "באוויר יגידו לנו לאן". בעולם שמחוץ לקוקפיט נבחרת הכדורסל של יוגוסלביה מנצחת את ספרד, גולדה מדברת לאומה ונראית נורא, ובגדוד נערמות השאלות: לסוריה או למצרים? הפלוגות כבר מוכנות על ציודן, אך את הלילה עושים בגדוד. למחרת בצהריים נוסעים לשדה התעופה, עולים על הרקולס, נוחתים ברפידים. "והיו שם הרבה חושך וחול ועוד יותר מסתורין ודאגה", ייכתב בחוברת ההנצחה הגדודית "קול קורא והלכנו" (לחם, ליקט וערך: עופר קרניאל). 27 מלוחמי 202 ועוד שני לוחמים שסופחו אליהם הלכו לבלי שוב בקרבות בסיני, ובמלחמת ההתשה במובלעת הסורית. ביום השמיני למלחמה (14 באוקטובר) פותחים המצרים במתקפה לאורך מרכז חזית התעלה ודרומה. הם מתכננים לפרוץ מזרחה: מראשי הגשר שכבר התבססו ממזרח לסואץ, אל מעברי גידי ומיתלה, ולעומק סיני. אם תתממש, זאת תהיה שעטה דורסנית שעלולה למוטט את צה"ל. או כפי שהסמג"ד פולג ניסח: "היו מגיעים למיתלה ומקפלים את הכוח שלנו". בגזרה הדרומית של התעלה מאתר המודיעין המצרי פרצה במערך הישראלי: ציר לא סלול אך עביר לרק"ם (רכב קרבי משוריין) במעלה ואדי מבעוק. הוואדי, כ-10 קילומטרים מדרום מזרח לעיר סואץ, מוביל לכיוון המיתלה. ההעפלה לראש הציר תאפשר למצרים לאגף את צה"ל ולנחות בעורפו. לאחר יומיים שאין יודעים מה לעשות איתו ועם גדודו, פוקדים על רובין: "סע לצומת "נווה-יורה". כך מכונה צומת המיתלה במפת קוד "סיריוס" של צה"ל. "ואני אומר לעצמי: "מה זה סע? אני לא נהג. שיגידו לי אם להגן או לתקוף. אבל לא אומרים כלום. הצורה שבה הכניסו אותנו לקרב הייתה שערורייה. בשעות ההן סא"ל רובין הוא איש פסימי מאוד. אומר לשבתאי סגנו: "צריכים להיות מוכנים לסגת, ותעיף מכאן את מי שלא צריך להיות".
עד כדי כך?
"לא ידעתי איך כל זה ייגמר. הייתה לי תחושה שהם ישטפו אותנו". רובין, שגדודו חמוש רק ב"עוזים", בג'יפי תול"ר ובמרגמות על נ"נ, מתגבר כוחות באופן עצמאי ומספח אליו מחלקת שריון אבודה. "תחשוב על המחזה ההזוי הזה. אני רואה טנקים, ולא שואל את האוגדה כמו ילד טיפש: "יש פה טנקים, אני יכול לקחת אותם? אלא מבין בעצמי את כללי המשחק". מפקד הכוח שסופח, איתן ידיד-לוי, ישמיד עשרות טנקים מצריים.
חושך בעיניים
אנחנו עם פלוגה ב' ביום ראשון בבוקר, 14 באוקטובר 73'. בשעה רבע לשמונה מודיע דובר צה"ל: "בזירת סיני פתחו המצרים במתקפה לאורך קו התעלה. בשעה שש בבוקר, לאחר הרעשה ארטילרית וכמה קרבות אוויר, פתח השריון המצרי בניסיונות התקדמות. בכמה גזרות התפתחו קרבות שי"ן בשי"ן". אבל בשטח לא זקוקים לדובר צה"ל. מתצפיות קדמיות מתקבלות ידיעות על ענני אבק. "כולם מספרים על עשרות טנקים שנוסעים אלינו", נזכר רובין, "נעשה לנו חושך בעיניים". שבתאי: "ואדי שלם של טנקים נוסעים מולנו". מ"מ המרגמות עופר קרניאל: "טנקים ודיונות, זה מה שראינו". דורון רובין: "מה יש להגיד, מחזה מפחיד מאוד." המג"ד נכנס להגנה נגד המצרים בנוהל קרב חפוז ובתנאים בלתי אפשריים כמעט. הוא לא יודע דבר על האויב. הכוחות בפיקודו לא מתאימים לעוצמתו ולאופי השטח. הוא נשלח למשימתו ללא ציוד תומך הגנה, כמו מוקשים למשל. את המשימה, רובין מבין מיד, הוא צריך להגדיר לעצמו. מסקנתו היא זאת: כדי לבלום את המתקפה יש "להוריד" על המצרים ארטילריה, לרבות מרגמות 81 מ"מ, ולפצל את מחלקת התול"ר כך שכיתה אחת תעבוד בגזרה ואחרת מעל המבעוק. הטנקים הספורים של הגדוד נכנסים למגע, ומחלקת המרגמות מתחילה לירות. הדרישה לפצצות עצומה. בתוך דקות מתקבלות בקשות אש לארבעה כיוונים. טנקי האויב פותחים באיגוף, וכדורי המקלעים שלהם מתחילים לסכן את הכוחות - כולל המרגמות של קרניאל, שאיבדו את המחסה. המחלקה מנסה להתמקם על דיונה דמוית פרסה, אך חוטפת אש גיהינום. תחתיה האנשים מתקשים לפרק את המרגמות מבסיסיהן. לבסוף מגיעים לדיונה הנכספת, אך התחמושת מידלדלת. המג"ד רובין מקבל שדר מהאוגדה: אם המצב לוחץ, אפשר "לדלג לאחור". "אנחנו מכירים רק כיוון אחד - מערבה", משיב המג"ד בקשר. "הבנתי שדורון מנהל את הקרב", מספר עופר קרניאל, "והיה ברור שכל עוד אנחנו שומעים אותו אנחנו מנצחים".
ברגעים כאלה לא חוששים לאבד שליטה?
דורון רובין: "לרגע לא תקפה אותי חרדה. לא היה לי ספק שאנחנו צריכים להיות כאן."
שום פחד?
"כשאתה מפקד אתה לא מתעסק בזה. אתה יודע שהחיילים מסתכלים עליך. אין לך זמן לעצמך. אתה רק חושב איך לעשות את המשימה ולהחזיר את האנשים הביתה בשלום". באותן שעות של מחסור בתחמושת, פוקדים על הצוותים לירות פגז כל 10 שניות, או לספור עד 10 לפני שיורים. הלוחמים סופרים: "אחת, שתיים. . . עשר ," ומטילים פצצות. הקנים מאדימים והמלאי אוזל והולך. אחד האנשים, זוטלר שמו, יושב בקצה הדיונה ומתקן את האש. עם כל פגיעה מדויקת הוא מזנק ממקומו. בצהריים הוא מבחין בשני רכבי נ"מ שמונעים ממטוסי חיל האוויר לרדת על המצרים. זוטלר מורה באצבע על הכיוון והמרגמות יורות זרחן. הפגיעה מרשימה ומאפשרת למטוסים להמשיך. לפי נתונים שסיפקו הכוחות בשטח, הפנטומים יוצאים באותו יום ל-69 גיחות . בערב יספרו הרגמים 1,000 זווילים ריקים.
עד הפגז האחרון
ביום ראשון ההוא, 14 באוקטובר, נשלח סגן רלי, מפקד כיתת תול"ר, לתצפית מעל ואדי מבעוק. הוא עולה ברגל ומזהה 30-20 טנקים מדגם "טי-"54 ו "טי-."55 בגלל העומס ברשת לא קולטים את הדיווח שלו, אך המג"ד בכל זאת שולח כוח. אלה שלושת הטנקים של איתן, המכונים "אלמוגי". הטנקים תופסים עמדות מעל הוואדי ופותחים באש, והטנקים המצריים מתחילים להתפזר. מטווח 600 מטר מזהים ראלי והלוחם שלו זעירא שיירת משאיות שגוררות תותחי די-30. פגז ראשון מפוצץ משאית ראשונה. מתחילה בריחה המונית ברגל, שבמהלכה נפגעות עוד משאיות. יורים עד הפגז האחרון. איש עדיין אינו מעריך אז את עומקו של מחדל ההצטיידות. במהלך הלחימה חוטף הג"יפ של מ"מ התול"ר, אבי מלכה, פגיעה ישירה. מלכה מאבד את רגלו. חבריו חושבים שנהרג אבל הוא מתחיל לזוז, שומע את אחד החיילים אומר: "וואו, הוא חי". ואז נורה עוד פגז והם חושבים שהפעם נהרג. אבל הוא שוב זז. לפני פינוי, החובש ארז יזרעאלי עוד מספיק לשים עליו חוסם עורקים. בתוך כל הסער מלכה זוכר לבקש להתאשפז בעפולה. שהוריו לא יצטרכו לנסוע רחוק. הוא מוצא את עצמו באיכילוב. "חנטרישים", הוא ממלמל בינו לבינו. "דן שומרון," מספר מלכה, "מייחס לי פגיעה בשלושה טנקים. לדעתי פגעתי באחד. הצל"ש שלי? הוא תקוע באיזו מגירה". ארז יזרעאלי, שטיפל במלכה, נשאר בשטח, טס עם תיק החובשים בין הפצועים ומצליח גם לכוון את זחל הפינוי, עד שהוא נפגע ונהרג. יזרעאלי השאיר בבית אח תאום, אלון. הוא נולד בכנרת, דור שלישי למייסדי המושבה. ערב יום כיפור הגיע הביתה בתלבושת צבאית מלאה, כשהוא עליז מאוד. ארז סיפר שקיבל חופשה חקלאית שתתחיל בשבוע הבא. אחר כך פשט את מדיו ודהר עם הטרקטור למטע התמרים. "באותו ערב ישבנו עד שעה מאוחרת בחוג המשפחה", סיפר אביו שמואל. בלילה ארז לא עצם עין. למחרת קיבל שיחת טלפון בהולה: "בעוד שעתיים אנחנו אוספים אותך". ארז שואל את אביו: "ייתכן שזאת מלחמה"? "ושמואל משיב: "ככה זה נראה". כשחולפות השעות וצפירת החבר'ה מבוששת, ארז יזרעאלי עוזב את הבית. "אם החבר'ה לא הגיעו אליי, אגיע אני אליהם", הוא אומר בצאתו. בחבר'ה של ארז גם ראובן ארץ-קדושה - יליד באר שבע, בוגר חשמלאות, אוהב סוסים, אוהב את משפחתו עד מאוד. "אין לכם מושג כמה אני מתגעגע אליכם. ממש מתגעגע", הוא כותב מהגדוד. כשלושה שבועות לפני המלחמה, במהלך אימון, זחל"ם עלה על רגלו. אזעקת כיפור תופסת אותו בבית הכנסת. ראובן יוצא מיד, מגיע הביתה דומע מהתרגשות ואומר שהוא חייב להיות שם, עם האנשים. מתוך כאבים עזים הוא מצליח לנעול נעל אדומה על רגלו הפגועה. עקב פציעתו ביחידה רוצים להשאיר אותו מאחור. ארץ-קדושה לא רוצה לשמוע. "על ג"יפ תול"ר לא צריך רגליים", הוא זורק למ"מ שלו, אבי מלכה. מלכה נכנע. ראובן כוון טוב, קשה לוותר עליו. בשעות הראשונות הוא מראה מה הוא יודע. יורה באיכון, וכשהוא בטוח לוחץ על ההדק. פגז ה-106 יוצא , וכעבור שניות טנק מצרי עולה באש. ואז נשמע עוד פיצוץ גדול וראובן ארץ-קדושה נופל הרוג. דב "דובי" הדס, שעומד לידו, נפצע קשה ומת עוד באותו יום. הדס נולד וגדל בירושלים. ברבע לפני המלחמה עוד הספיק לבקש מחבריו שאם ייפול לא יכתבו עליו מילה. "לא פעם נשאלתי למה התנדבתי לצנחנים," כתב בעלון הפלוגה, "כולם חשבו שאני סתם אחד כזה, אז רציתי להראות להם". דובי היה איש צנוע ומינורי. בראיון הקבלה לצנחנים נמנע מלנופף במילים כמו "אתגר" ו"אהבת מולדת". "לא חשבתי שאני עושה זאת מתוך אהבת המולדת. אבל במבט לאחור, אי שם עמוק בתוכי, יש משמעות למילים האלה. "את המשמעות אפשר למצוא בשיר שכתב שנתיים לפני מותו: "זעקה הארץ האהובה / על מה תזעק ארצי? / על דם אדום חלקי מעי / כדור חודר בבנה". בוקר ה-14 באוקטובר נראה לשלמה פרידמן, מפקד ג'יפ תול"ר, כפיהוק מדברי משמים. יום קודם ירה לעבר טנקים מצריים, אבל הם היו במרחק שלושה קילומטרים, מה שהפך אותם לאיום בהחלט לא מיידי. כשהמצב בוואדי רציני, דורון רובין קורא לו, מצביע צפונה אל הטנקים המצריים ופוקד עליו: "לך תדפוק אותם". אז שלמה הלך. רכוב על הג'יפ שבידי הנהג הפרוע זיני, הגיע אל גבעה שעליה ישב הלוחם סולי. "יש המון טנקים מולנו", הוא צועק להם מלמעלה. שלמה ואיש הצוות עודד רהב עולים לחצי גובה הדיונה ומזהים שמונה טנקים ונגמ"ש. הם יורדים, מזיזים את הג'יפ לעמדה טובה יותר, מחכים במחסה לראות אם לא מטווחים את הג'יפ שלהם, חוזרים לירות. דרך המשקפת, הפגז שירה רהב נראה עף לשמיים, אך הוא נופל על הטנק. "השארנו את הג"יפ כמו שהוא", מספר שלמה, "וברחנו אל הדיונה. מלמעלה שמענו מחיאות כפיים". יורים ובורחים - כך הם פועלים. זיני הפרוע מביא את הג"יפ לעמדה מאולתרת ונמלט. לאחר דקה עודד ושלמה רצים לג'יפ ומתחילים להמטיר. "אחרי הכדור השישי ראיתי טנק מצרי מסובב קנה ונעצר בדיוק מולנו", מספר שלמה, "מכל הקנה ראיתי רק את החור השחור. צעקתי לעודד, נטשנו את הג'יפ ורצנו לגבעה. זינוק כמו שעודד זינק מהג'יפ לא היה מבייש שום שוער". מחכים, אך כלום לא קורה. הטנק רק ממשיך לצודד לכיוון שלהם. חוזרים לג'יפ. הכדור העשירי משיג את צריח הטנק. המט"ק, חשוף בצריח, לא זז כשהכדור נוחת חצי מטר מתחתיו. הפגז שנורה אחר כך פוגע כמו שכתוב בספרים - בין הטובה לצריח. "ושוב מחיאות כפיים של סולי שעוקב אחרינו מ"האמפי" שבראש הגבעה, בלי לשלם כרטיס. "כשהם שבים לגבעת החפ"ק יוצא אליהם רובין, ובפיו "נו?" הם עונים לו: "פגענו בשלושה טנקים". המג"ד זוקף אצבע משולשת ופולט "נהה." רק כשהם נשבעים באבי אבות אבותיהם, הוא מאמין להם. לרשות הגדוד עומדים עתה מעט טנקים תחת פיקוד "אלמוגי". עולים לעמדה, יורים ומהר יורדים - העיקר לא להיות טרף לטילים המצריים. אחרי כמה פגיעות מדויקות מדווחים המט"קים על "בטן ריקה". נגמרו הפגזים. "אלמוגי" ממליץ: "תירו עם מקלעים, העיקר שיתקבל הרושם שאנחנו פה". הטנקיסטים לא מתים על התשובה. אין ספק שהמקלע הוא כלי נחמד, אך בעיקר לתרגול בקורס מט"קים - לא למלחמה הנוראה באותן שעות. כדי שהשריונאים לא ירדו מהעמדות, הצנחנים מביאים את הפגזים בידיים, בטור שנראה כשיירת עבדים באפריקה השחורה.
בין יציאה לנפילה
השכם בבוקר ה-14 באוקטובר רואה מפקד פלוגה ג' דורון אברוצקי (אלמוג) תנועת טנקים על ציר "מאפר". "הרמתי משקפת וקלטתי משהו שנראה כמו ג'וקים צהובים", מספר מי שיהיה אלוף פיקוד דרום. "אמרתי לעצמי שזה הקרב האחרון. נכה בהם, אך חיים לא נצא מפה". והטנקים קרבים, צמודים זה לזה כמו במפגן צבאי. הוא מדווח לגדוד ומתחיל להוריד ארטילריה של 155 מ"מ. בשלב זה מונע אלמוג את המידע מחייליו. "אם המצרים יעלו עלינו", הוא מדבר אל עצמו, "נתפוס את שלוש הגבעות סביב העמק הקטן". כשמוצע לו לסגת הוא מתנגד בנחישות. "חששתי שאם נצא מהעמק הקטן נהיה חשופים לטנקים מצריים ולנגמ"שים עם "סאגרים". "למזלם, המצרים כלל לא מגלים אותם. שלושת הטנקים של הגדוד מתחילים להבעיר בקצב את הטנקים של האויב. המצרים מתחילים לברוח בחולות. ב-10 בבוקר זאת כבר מנוסה כללית. הדיוויזיה הרביעית דוהרת אל התעלה. מה שרק לפני כמה שעות נתפס כטור במצעד צבאי הופך למהומה היסטרית. "בניתוח הסיבות להצלחת הגדוד", יכתוב תא"ל אלישיב שמשי בספר "בהם יותר מכל", "אי אפשר לא לציין את גורם המזל". בקרב הזה גורם המזל התרכז כולו באופן תפקוד האויב. כשהלילה יורד עדיין נשארים ריכוזי כוחות מצריים בוואדי מבעוק. אברוצקי מבקש לפשוט על אחד מהם, אך המג"ד מבטל כשהאנשים כבר על הזחל"מים. "מה שחשוב", אומר הסמג"ד פולג, "הוא שהמצרים נעצרו. הבנו שאנחנו מצליחים." למחרת הקרב בוואדי מבעוק מבקש מפקד עוצבת סיני, קלמן מגן, לדבר עם המח"ט. "אין כאן מח"ט", משיב לו רובין. מגן, שרק יום קודם החליף את אלברט מנדלר שנהרג, מתקשה להאמין. "לא ייתכן שגדוד אחד עשה את כל העבודה הזאת". כשמתפזר העשן מעל ואדי מבעוק מתברר היקף הניצחון. שריון וצנחנים, בסיוע תותחנים וכוחות אוויר, השמידו את חטיבה 3 מהדיוויזיה המשוריינת הרביעית. זאת, במחיר חמישה הרוגים - ארבעה מאנשי 202 וקצין מילואים מחטיבה 401. שלושה ימים לפני ואדי מבעוק נעה פלוגה ד" של אודי מוסל לציר "בהלה", הוא ואדי סודר. החשש היה שכוח מצרי משוריין ינסה לעקוף את מצרי המיתלה דרך הוואדי כדי להגיע לעורף המערך. מתפתח קרב דמים, שבו איציק רז (רוזנגרטן) הוא תאג"ד של איש אחד. בין יציאה לנפילה, בין התפוצצות לטרטור, נשמעות זעקות: "חובש, חובש." הוא רואה שזה שרביט. מהראש של שרביט מטפטף נוזל שקוף. "עין ימין הלכה לי", הוא צועק. רז משכנע אותו שזה רק ריקושט, חובש אותו וממשיך לירות במקומו. כעבור שתי דקות שוב: "חובש" זה סגן איתן. החזה שלו גלוי, וכדור, ללא חור יציאה, נעוץ מתחת ללבו. רז חובש ומנסה לפנות. כשהוא הולך להביא אלונקות, ברד כדורים ניתך עליו. "ידעתי שאסור לי להיפגע. חזרתי לאיתן. חיברתי לו אינפוזיה. איתן, עם כדור מתחת ללב, התלוצץ". מגיע גוש בשר ודם בלתי ניתן לזיהוי. "הפכתי אותו וראיתי שזה מישל," נזכר רז. בני, שהביא אותו, אומר שהוא עצמו סובל מפצעים בכתף ובישבן. רז מוצא כתף שמאל מרוסקת, יד תלויה על קרעי עור, גוף ספוג ריקושטים. רז מטפל ועובר לנהג הג'יפ. "התחלתי לחבוש את המעיים שלו, שהיו שפוכים. ניסיתי למצוא וריד להכניס אינפוזיה, אבל לא היה לו דם. חזרתי למישל וראיתי שלולית דם סביב הכתף. ניסיתי למצוא דרך לעצור לו את הדם, אבל אפילו נקודה ללחוץ לא הייתה". לאחר שהובא לתאג"ד מת מישל מפצעיו. מישל אלהרר נולד בקזבלנקה למשפחה בת שבעה אחים. הוא התחיל ללמוד רפואה, אך קטע את לימודיו כדי להתנדב לצנחנים ולשרת כחובש. במלחמה התנדב אחיו הרופא לעבוד בבית חולים בירושלים. לתאג"ד מובא עכשיו לאופר, מלא רסיסים. רז מגשש בדם, מוצא פצע בינוני, חובש, משקה, משכיב עם שאר הפצועים. לתאג"ד מגיע חייל שקוראים לו יונה. חיוור ונוטה ליפול. גב חולצתו מגואל בדם. רז מצליח לספור 30 רסיסים. "הוצאתי מהזחל גופיה, קרעתי אותה והנחתי על גבו." על חולצתו המדממת יונה מניח חגור, ולוקח רובה אל הוואדי העמוק, מתחיל לרתק. "חזרתי לזחל," ממשיך רז לספר, "הוצאתי עוד אלונקה, שמנו עליה את מישל. אמרתי לפי איזה סדר לקחת אותם. העברנו את התאג"ד למקום בטוח יותר. ראיתי את כוחותינו למעלה. אז שתיתי מים בפעם הראשונה. הפצועים כבר פונו לבתי חולים. נראה לי שכולם היו המומים. איש לא צחק. איש לא חייך. בקושי דיברנו. רק דברים הכרחיים ופקודות נשמעו. מישהו טפח על שכם רעהו ואמר: "ניצחנו". אכן ניצחנו, אך מחיר הניצחון היה יקר". לאחר 14 ימי לחימה, משימת פלוגה ה' היא לכבוש את מערך "פוקסטרוט א'", על הגדה המערבית של התעלה. שיירת הצנחנים מתנהלת בשטח פתוח תוך ירי לצדדים. לאחר שהיא חוצה את תעלת המים המתוקים נורים אליה טילי נ"ט. מנסים לאתר את מקור הירי. כשהיא קרבה לקבוצת בתים שוב נפתחת אש, ונדב כרמי נהרג. המ"פ רפי צוקר ממשיך להתקדם עד שמאחד הבתים נזרק רימון, וגם הוא נהרג. צוקר היה "פנימיון" (בוגר הפנימייה הצבאית) וחתיכת טיפוס. באחד הימים החליט שלא ייקרא עוד "רפאל", כי זה שמו של מלאך. די לו "רפי". מי שפנה אליו אחרת לא נענה. הנפש הקרובה אליו בעולם הייתה אמו. ביום מותו אמר לחבר: "לו אך יכולתי לקפוץ הביתה לחמש שעות". רפי היה מפקד של חיילים. כשאנשיו לא שבעו ממנתם, נתן להם את שלו. בפגישתם האחרונה לפני צאתם לקרב שאל את טוראי נסים דיין אם הכל אצלו בסדר. דיין השיב שלא. חסר לו הקנה הרזרבי של המא"ג. "חכה, אנסה להשיג לך", השיב לו רפי. כששב עם הקנה טפח על כתפו ואמר: "דיין, אני מקווה לראות אותך בריא אחרי המלחמה".
מנהיגות סוחפת
אחרי המלחמה בדק תא"ל שמשי את סוד הצלחת צה"ל. על 202 כתב שיחסי כוחותיו עם האויב היו גרועים ביותר. מול שבעה טנקים וחמישה תול"רים, תקפו יותר מ-100 טנקים ועשרות משגרי סאגר מצריים. הצנחנים, שהיו מצוידים רק בנשק אישי, לא היו מסוגלים לתרום הרבה לקרב ההגנה. השטח היה פתוח ורחב והתאים כמובן לקרבות שריון. "את הפער ביחסי הכוחות צמצם המג"ד באמצעות הפעלה מסיבית של כוחות אוויר, ארטילריה ומרגמות". תמונת קרב טובה וגמישות בהפעלת הכוח היו שני מרכיבים שתרמו לעמידה המוצלחת של הגדוד. "סא"ל דורון רובין", כותב שמשי, "חונן במנהיגות טבעית שנסכה ביטחון בלוחמים ועזרה להם לתפקד בנתוני קרב קשים". איתן ידיד-לוי, מפקד הטנקים שסופחו לצנחנים, מצוטט אצל שמשי: "לדורון רובין הייתה מנהיגות סוחפת. הוא ידע לשלב במהלך הלחימה בין טנקים לחי"ר. מהר מאוד נוכחתי לדעת שהוא יודע את המלאכה, כאשר הניע את הטנקים בזמן ולמקום הנכון". השורות הללו היו יכולות להיות הנמקה לצל"ש, אלא שהמדליה איגפה את דורון רובין. "בשריון, לעומת זאת כל המג"דים קבלו צל"שים", הוא מזכיר לי.
ואתה לא קיבלת כלום.
"כלום. לעומת זאת, מג"ד 890 בחווה הסינית קיבל צל"ש. על מה?"
שבתאי פולג: "על חילוץ לאחור".
דורון רובין: "על מה? תגיד לי על מה? מה זאת האגדה הזאת של החווה הסינית?
החווה הסינית הייתה כישלון?
"אני לא רוצה לקרוא לזה כישלון, אבל זאת בטח לא הייתה הצלחה מסחררת. מהרגע שהם נתקלו הם לא עשו כלום. הם עסקו בחילוץ פתטי, נוראי, עם המון אומץ לב, אבל לא היה שם גדוד".
מה זאת אומרת?
"בחווה הסינית הגיבורים האמיתיים הם החיילים. לא איציק מרדכי (שקיבל את עיטור העוז על תפקודו בחווה, מ"ח). זה דובדבני (רס"ן יהודה דובדבני, שהחליף מ"פ שנהרג וזכה בעיטור המופת, מ"ח) שרץ ומפנה".
במה אתם הייתם שונים?
"הגדוד המסכן שלנו עשה מכל דבר פנינה. אז אומרים לי: "תראה, לא בדיוק דיוויזיה עמדה מולכם". אמרתי להם: "כמה אתם רוצים? שתי חטיבות טנקים? לא מתווכח איתכם בכלל". אבל אנחנו היינו הגדוד היחיד שב-14 באוקטובר אחר הצהריים הצליח להישאר על כביש הרוחב ממש - על הצומת שפריצתה הייתה מנתקת את הדרום מהמיתלה, ומשם כיד הדמיון הפרוע".
אז למה לא קיבלת צל"ש?
"בקרב בוואדי מבעוק היו לי רק ארבעה הרוגים, ובצה"ל אתה צריך להתנצל על זה. ביום כיפור הייתה לגיטימציה: "חבר"ה, מותר להיהרג". תראה אצל אמנון רשף (מפקד החטיבה המשוריינת 14 שהחזיקה את קו התעלה, מ"ח) - יותר מ-300 הרוגים . מטחנה. מטחנה. אם לא היו לך 50-40 הרוגים , או שלא סיפרת שבגופך בלמת את הצליחה - לא היה צ'אנס שתיכנס ל"מעריב". 202, הוא מדגיש, גדוד מפואר. שלושה אלופים יצאו ממנו (רובין עצמו, ואלופי פיקוד דרום ד"ר יום-טוב סמיה ודורון אלמוג), וכן מג"ד 202 שבתאי פולג ותא"ל זאב זכרין, שיפקד על דרום לבנון. אבל לא רק השמות - זה גדוד עם תרבות אחרת. "לא היו אצלנו אפולוגטיקה או בכי בסגנון "אכלו לי שתו לי", כל התחקירים שלנו היו מינוריים. מוואדי מבעוק עד שלום הגליל," אומר רובין, הקו היה אחד: הפיקוד מלפנים, בראש כולם, בזירת האש. "אף אחד לא יכול לספר לי סיפורים. זו לא האצלת סמכויות, זה לא "תחנות זברה, כאן קודקוד - תמונת מצב". ולאחר כל האש שהוא ממטיר, יש בלבו גם פינה רכה לימים ההם; לבנו שנולד לאחר המלחמה קרא נווה. על שם צומת "נווה-יורה".
תגובת יצחק מרדכי: "דורון רובין לא ראוי לתגובה, אם אלה דבריו. גדוד 890 לחם בראס סודר, לחם בכוחות קומנדו מצריים במרחב שלמה, ובקרב הגבורה בחווה הסינית אפשר את קידום התנועה ואת מעבר הדוברות והכוחות לראש הגשר בגדה המערבית של התעלה. הגדוד זכה להערכת כל המפקדים שמעליו על קרב גבורה בתנאים כמעט בלתי אפשריים. זה היה קרב גדודי, כשגדוד טנקים של אהוד ברק מצטרף, ובהמשך גם חטיבה 46 של גבי עמיר, כדי להרחיב את ראש הגשר ולהבטיח את זרימת הכוחות אליו. גדוד 890 לחם באופן מעולה בגדה המערבית מ-18 באוקטובר ועד הפסקת האש. מעולם עד היום לא מתחתי ביקורת על מפקדים בצה"ל, אבל אם דורון רובין מעז להשתלח בקרב הגבורה של 890, עדיף שיסתכל במראה. אני מאחל לו שיצליח בהמשך דרכו". (הכתבה "הקרב שנשכח: כשגדוד 202 עצר 100 טנקים" מאת מרדכי חיימוביץ', "מעריב" מוסף "סופשבוע", 12 בספטמבר 2013, עמודים 24-30).
אגב בהקשר לאלוף במיל' איציק מרדכי, אמר פעם האלוף דורון רובין בראיון את הדבר הבא: "היכולת של מרדכי להתמודד אחר כך עם הגדוד ולהוביל אותו זו מנהיגות פראקסלנס. את זה אי אפשר לקחת ממנו. הוא לקח גדוד גמור בבוקר ועבר איתו את התעלה, אבל סיפור הקרב בחווה הוא סיפור גבורה אישי. זה סיפור אדיר של אחוות לוחמים, סיפור אדיר של אומץ לב, אבל ברמה המערכתית, ברמה הצבאית־מקצועית, ולא באשמת הגדוד, הוא כישלון. הוא כישלון נוראי אפילו, ועוד יותר נוראי בגלל המחיר. צריך להיישיר מבט ולהגיד את זה. כי אם לא נאתר וננתח כישלונות, אז יבואו אחרים. הטיוח הזה בשם הקדושה, קדושת הלוחמים המתים וההורים השכולים וכל הדברים שאני מכבד אותם, אבל המערכת הצבאית צריכה עם אזמל חד מאוד, וכואב לפעמים, לטפל במורסות האלה והכי חשוב זה לצאת מהמפגשים האלה יותר חזקים. החווה הסינית לא לבדה." ~ (מתוך הכתבה "אין יותר כבוד" מאת אייל לוי, "מעריב", 22 באפריל 2004)
ועל שירותו בחטיבת הצנחנים אמר האלוף דורון רובין: "קודם כל זאת חטיבה מדהימה. זאת חטיבה שכל המסלול שלה, כל המסורת שלה זה מסורת של לחימה... לא משחקת. ו... היא גידלה את מיטב המפקדים, מיטב הלוחמים. זה חיילים מתנדבים שאין גבול בכלל ליכולות שלהם, אין גבול לנתינה שלהם. ואין דבר שאת לא מציבה שהם לא מגיעים אליו. אין רף שלא הצבנו, אנחנו ואלה שבאו אחרינו, ובטח קודמינו שהיא לא מגיעה אליו. ו... זה פשוט... זה מחייב. גם המבצעים שהיא עשתה גם האנשים שגדלו בתוכה, גם הפיקוד הבכיר- רמטכ"לים ואלופים, והחברות... ואחוות הלוחמים היא פשוט יוצאת דופן. והיא מקצועית. זה לא חטיבה רגילה היא חטיבה מיוחדת במינה על כל היבטיה ותחומיה." (מתוך הראיון שערכה טלי ליפקין- שחק עם דורון רובין בתוכנית הרדיו "על אזרחי", גלי צה"ל, 1 באוקטובר 2011)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
נערך לאחרונה ע"י marloweperelab89035 בתאריך 13-09-2013 בשעה 17:06.
|
|