|
09-10-2009, 08:27
|
|
|
חבר מתאריך: 21.02.08
|
|
שקדי שלום,
ב-21 באוקטובר, 36 שנה אחרי המלחמה ההיא, מתייצבים צמרת צה"ל ומשרד הביטחון באתר יד השריון בלטרון ובטקס צבאי מלא הם אמורים לומר, באיחור בלתי נתפס, אבל בקול רם ומתוך כוונה מלאה "תודה". תודה לשרידי לוחמי 188 ממלחמת יוה"כ ומשפחות הנופלים.
לפני כשבועיים נחת במעוני מכתב מיאנוש ובו תגובתו על העותק של 'על בלימה'. במכתבו הוא אומר שמבחינתו אני רשאי לעשות שימוש בחומר הכתוב מול באי הטקס בלטרון. מכיוון שכךאני מניח שזה בסדר שאפרסם את מכתבו גם כאן.
כפי שתשים לב מכתבו יאנוש מתייחס רק לשתיים וחצי סוגיות מתוך הארבע שהעליתי כאן. ברשותך, אינני מתכוון להציק לו יותר בנדון.
כל טוב ומועדים לשמחה.
אבירם.
[font='Times New Roman','serif']אבירם שלום רב,[/font] [font='Times New Roman','serif'][/font]
[font='Times New Roman','serif']קראתי בעניין רב את סיפרך, על בלימה, סיפורה של חטיבה 188 במלחמת יום כיפור. הספר מרתק וקריאתו קולחת, מענינת ומרתקת.[/font]
[font='Times New Roman','serif']אמנם, יש ירידה לפרטי פרטים אך, כנראה, לא יכלת להימנע מהם. זה טבעה של כתיבה העוסקת בארועי לחימה הירואיים של צוותים, מחלקות, וכוחות מאולתרים שלחמו בתושיה ובאומץ לב עילאי חסר תקדים. גבורתם של לוחמי 188 ודבקותם במטרה ובכל מחיר עד המוות, פשוטו כמשמעותו, מעוררים כבוד, הערכה ופליאה מיוחדים. היטבת לבטא את עצם העובדה שהלוחמים לחמו ללא מעטפת חטיבתית ובריק פיקודי טקטי. בגיזרה הדרומית יושמה תורת לחימה טרגית. קריאת מצב וירטואלית, שללא ספק, האיצו את קריסת החזית בדרום הרמה. ברור שאיו זו אשמתם של הלוחמים "בקו הדם", ההיפך הוא הנכון, שגיאות אלה ואחרות מעצימות את גבורתם.[/font]
[font='Times New Roman','serif']מבחינה עניינית, הקרב בדרום היה אבוד וגורלו נחרץ תוך פחות מיממה. כל כוח, שלכאורה, הייתי צריך להעביר דרומה בתנאים, כפי שתיארת בספרך, היה מגיע לשטח כבוש שנשלט, רובו ככולו, בכוחות חי"ר ובטנקים סורים. תרומתם המבצעית של יחידותי בדרום נתפסה, בעיני, כחסרת ערך טקטי ואופרטיבי, ומעל לכל, הייתה פוגעת ומסכנת את משימתי, שהייתה, כאמור, לבלום ולהשמיד את הכוחות הסורים בגיזרתי. האמנתי, שהדרך היחידה לבלום את המתקפה הסורית מחייבת את ריכוז כוחותי ויצירת נקודת כובד מרכזית. בתנאים שנוצרו, לא הייתה קיימת האפשרות להיות "חזקים בכל מקום" לאורך כל קו המגע כנגד האויב התוקף. היה נכון להחליט היכן לרכז את המאמץ העיקרי להכרעת האויב, לפני הגעת כוחות המילואים. הכרעת מפקד האוגדה ואלוף הפיקוד הייתה גורלית ונכונה. עלי הוטלה האחריות לבצעה. [/font]
[font='Times New Roman','serif']חטיבה 7 והכוחות שעברו תחת פיקודה מחטיבה 188, נערכו למגננה בהתאם לעיקרון של מרחב מוגן, שמכיל בתוכו את מרכיבי העומק, אבטחת אגפים, מערכי התראה, קווי בלימה ועתודה. מבנה כגון זה מאפשר תימרון חלקי וגמיש בקבלת החלטות והפעלת כוחות לנוכח מצבים משתנים. ראיתי בכך את ההערכות הנכונה והיחידה להשמדת הסורים בקרב הבלימה. וכידוע לך, שמרתי, בקנאות רבה, על שלמותה של החטיבה וסרבתי בכל מחיר לפצלה. זכור זכרתי היטב את השלומיאליות של קליטת גדוד 82 בגיזרה הדרומית וצורת הפעלתו המבישה, שלא באשמת המג"ד. עד היום ליבי דואב על כך.[/font]
[font='Times New Roman','serif']זכותו של מפקד בכיר לא לבצע פקודות או לא להישמע להוראות שנובעות מחוסר הבנה של המציאות האמיתית הנרקמת בשדה הקרב. קל וחומר, כאשר הנחיות אלה הן שגויות ומסכנות או שאינן מאפשרות את ביצוע המשימה המערכתית כפי שהוגדרה. תאר לעצמך, מה היה גורלה של המלחמה, בפיקוד הצפון, וכיצד היו משתנים כל המהלכים, במלחמת יום כיפור, לו הגיזרה הצפונית הייתה גם היא קורסת.[/font]
[font='Times New Roman','serif']אחזור לעיקר, ספרך עושה צדק רב ללוחמי חטיבה 188 ומעלה באור נכון את תרומתם, בכל גיזרות הלחימה ברמת הגולן, הן במגננה הן בתגבור המערך של חטיבה 7 בשעות הדרמטיות של צהרי ה- 9 באוקטובר והן במתקפה. אני, שהייתי שם, ידעתי, תמיד, להעריך את גבורתם. טוב עשית שהוצאת את תהילתם ואת תרומתם לאור בפני הקהל הישראלי. אני מקווה, שלוחמי צה"ל ומפקדיו ילמדו מספרך מה היא גבורה אמיתית, דבקות במשימה וחתירה למגע עם האויב בתנאי פתיחה איומים ומורכבים כפי שחווינו.[/font]
[font='Times New Roman','serif'] [/font][font='Times New Roman','serif']באשר לי, אני מודה על הכבוד הרב שנפל בחלקי להלחם עם גיבורים אלה, לפקד על יחידות וכוחות של חטיבה 188, שלחמו, בגזרתי, כתף אל כתף, עם אחיהם לוחמי חטיבה 7, גיבורי התהילה. התמודדנו עם הבלתי אפשרי וניצחנו. חברי הלוחמים, "אנו האלופים, לחמנו עד הסןף, לא היה מקום בשורותינו לרכי לב ולמנוצחים, לכן זכיתם להיות אלופי עולם." ( משירו המפורסם של פרדי מרקורי..בתירגום חופשי)[/font]
[font='Times New Roman','serif'] [/font][font='Times New Roman','serif']שנה טובה וגמר חתימה טובה,[/font]
[font='Times New Roman','serif']יאנוש בן גל[/font]
[font='Times New Roman','serif'] [/font]
|
|