27-04-2009, 18:47
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
"אין מבצע מושלם" משהו על עמנואל מורנו הי"ד
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה התשס"ט"
ברור לי שחלק ממה שנכתב להלן נתון במחלוקת פוליטית. אני מבקש להימנע מדיון בנושאים הפוליטיים המוזכרים ולהמשיך לכבד את חוקי הפורום וכבוד הנופלים.
"אין מבצע מושלם"
"אין מבצע מושלם" ככה אומרים כולם. אני השתתפתי במבצע מושלם, בתכנונו ובהפעלתו של סא"ל עמנואל מורנו הי"ד. המבצעים שביצע עמנואל נותרו עלומים. אני אספר לכם על מבצע אחד כזה.
מורנו, אף אחד לא קרא לו בשם הפרטי, היה בחופשה ללא תשלום, בין תפקידים, מהצבא. הוא הגיע ללמוד בישיבת עטרת כהנים והעביר לנו, הצעירים שטרם התגייסו, מד"סים ושיעורי קרב מגע. היה תענוג ללמוד איתו תורה, בעדינות, בנועם, ובסקרנות. ואז לראות אותו, כאילו נעטף בחליפת מלחמה, משנה את עורו והנה הוא לוחם, ספורטאי, חזק וכוחני. ובכל זאת, כשהסביר את התרגיל, החליפה ירדה ושוב הוא הבחור העדין והנחמד.
אבל לא באנו לדבר על שיעורים. אנחנו מדברים על מבצע, ועוד "מבצע מושלם".
הישיבה שכנה בתוך העיר העתיקה בירושלים. העמותה שהפעילה את הישיבה עסקה גם ברכש בתים מהתושבים המקומיים ואיכלוסם מחדש בתלמידי הישיבה או במשפחות יהודיות. בדרך כלל היו אלו בתים שבעבר היו שייכים ליהודים, החריץ של המזוזה שנעקרה עוד היה חקוק היטב באבני המשקוף, שלאחר הכיבוש הירדני נכנסו לגור בהם ערבים. אותם דיירים קיבלו כסף טוב תמורת הבית הגזול והלכו ובמקומם נכנסו תושבים יהודים.
באחד הבניינים שנרכשו, שכרה אישה מקומית את הדירה שבקומה העליונה ואת המבואה הקטנה שלפני הדירה. השכירות הייתה שכירות מוגנת שנחתמה עם בעלי הבית היהודים עוד לפני 48. לאחר שהבניין נרכש מחדש טענה משפחתה של הדיירת שזו שכירות מוגנת ואי אפשר לפנות אותה. בית המשפט פסק שהדיירת תמשיך להתגורר בדירה ותשוב לשלם שכירות עבורה אולם הדירה תחזור לבעלים מיד לאחר פטירתה של הדיירת מן העולם. מאחר והאישה הייתה מבוגרת מאד היה ברור שמדובר על כמה שנים לא ארוכות.
משפחתה של הדיירת ואירגונים איסלמיים הבינו שיש מקום להמשך המערכה. בתחילה הם סגרו גדר ושער סביב המבואה הקטנה שלפני הדירה, לאחר תקופה קצרה הם הוסיפו גדר ושער בקומה שמתחת כך שהם ניכסו לעצמם את גרם המדרגות המוליך אל הדירה ומחסן קטן שיצא ממנו.
לאנשי העמותה היה ברור שהם חייבים להביע את התנגדותם להשתלטות ושאין סיכוי לזכות בעזרה מבית המשפט. ד' אחד התושבים ועמנואל נקראו כדי לתכנן ולבצע את ההתנגדות. לאחר תצפיות התגלה שבכל לילה ישן עם הדיירת לפחות אחד מהבנים שלה. הבנים המוסלמים התעוררו לפנות בוקר כדי ללכת לתפילה בהר הבית. הוחלט לפרק את הדלתות ולהעלים אותן. חלון זמנים שנקבע לביצוע הפעולה היה קצר כך ששוכני הבית ישנו עמוקות מצד אחד אך לפני השעה שהם מתעוררים לתפילה.
עמנואל וד' נזקקו לכח אדם נוסף וגייסו את תלמידי הקרב מגע של עמנואל ואני בתוכם. לקראת חצות סגרנו את ספרי הלימוד. עמנואל העביר תדריך קצר כשהוא משרטט את תוכנית הפעולה על לוח מחיק. ד', שגם הוא שירת כמפל"ג בסיירת מטכ"ל, חילק משמיות ותיחקר כל אחד על תפקידו. יצאנו בקבוצות קטנות, צמדים או שלישיות, לכיוון בית יהודי סמוך אל הדירה כשכל קבוצה הולכת בנתיב אחר כך שהשכנים שלנו לא יחשדו. לפני שיצאנו עמנואל בדק שאין בבגדינו שום דבר שעלול להרעיש ולחשוף אותנו.
ראשון יצא ח', היום בכיר בשב"כ, שנשא על גבו הרחב ציוד סנפלינג כבד. יחד איתו הלך ס' השרירי אחד האנשים שהקנו אחר כך לדובדבן את השם "יחידת חיסולים". אני הלכתי עם אפרים מכפר מימון. בדרך הציבו ד' ועמנואל תצפיתנים שיוכלו להזהיר אותנו אם נדלק האור בדירה או שאנשים מתקרבים.
טיפסנו אל הגג של הבית היהודי וממנו עברנו לגג שלל בית אחר. על הגג חיברנו כמה נקודות עגינה ואפרים הקטן והרזה ירד על החבל אל גרם המדרגות, בין שתי הגדרות. השער התחתון יותר היה נעול רק בבריח וכשאפרים הסיט את הבריח השער נפתח. עמנואל ועוד שניים, ביניהם גם אני, טיפסנו במדרגות עד לדלת הבאה. היא הייתה נעולה במנעול. עמנואל התכונן לכך. אני לא יודע מה הוא בדיוק עשה אך תוך שניות המנעול נפתח.
התחלתי לפרק את הדלתות התחתונות כשעמנואל עצר אותי. הוא שם לב שאל הדלת נקשרו כמה פחיות משקה ריקות כדי להשמיע רעש אם נפרק אותה. עמנואל פרק את "המלכוד". פרקתי את הדלת התחתונה וביחד נשאנו אותה אל המרתף. עברנו מתחת לאדמה מבניין לבניין ושם פגשנו את שאר החברים שפרקו את הדלתות הכבדות העליונות והרימו אותן לגג השכן.
הדלתות אוכסנו באותו מרתף ואנחנו הצטלמנו איתן ועם החבלים למזכרת. אני מקווה לקבל אישור לפרסם את התמונה אחרי שאטשטש את הפנים של עמנואל.
לאחר מספר שנים הדיירת נפטרה. המשפחה שלה ניסתה להמשיך ולגור בדירה. בית המשפט פינה אותם. היום גרה בדירה משפחה יהודית עם נוף נפלא של הר הבית.
אז נכון, זה לא ממש מבצע צבאי ולא ירו עלינו. גם אם היינו נתפסים אז לא היו מוציאים אותנו להורג או לוקחים בשבי. אך עדיין המבצע אורגן ובוצע כמבצע צבאי לחלוטין ובצורה מופתית. אף אחד לא שמע ולא ידע מי לקח את הדלתות. הכל בוצע בזמן קצר וביעילות. ואנחנו, התלמידים, למדנו גם קצת על שיטת העבודה של סיירת מטכ"ל.
כעבור חודש עמנואל חזר לצבא ועשה שם חיל. מאז פגשתי אותו רק מעט והתעדכנתי, בעיקר דרך חברים, על מעשיו. במהלך מבצע של סיירת מטכ"ל ליד בעל-בק שבלבנון, בתום מלחמת לבנון השניה, בכה' אב תשס"ו ,19.8.2006, נפל עמנואל מאש מחבלים.
המבצעים שביצע עמנואל בחייו היו מושלמים. הם נותרו חשאיים ועלומים בזכות זה שהם היו מוצלחים ואיש לא גילה שמשהו בכלל קרה. גם היום לא ניתן לדבר על מבצעים אלו דווקא משום שהיו מושלמים.
יהי זכרו ברוך.