01-05-2009, 22:37
|
|
ארל'ה בלומברג ז"ל, מנהל פורום הסטוריה וידיעת א"י
|
|
חבר מתאריך: 14.06.07
הודעות: 1,115
|
|
על הפרשה במנחמיה
המושבה מנחמיה נוסדה בדצמבר 1902 – כ"ה בכסלו תרס"ג בשם "מלחמיה", והיא היישוב היהודי הראשון באזור בעת החדשה. בשנת 1921 שונה שמה של המושבה למנחמיה על שם מנחם, אביו של הנציב העליון הרברט סמואל.
מתוך: "בת שבע – סיפורה של בת המושבה", מורית גל-עד, מלוא בע"מ 2005 (בדילוגים)
רצח במושבה
מנחמיה, כ"ד בתמוז תרפ"ח 1928
שתי יריות פילחו את האוויר וקטעו באחת את דומיית הלילה. השעה היתה שתיים אחר חצות, ותושבי המושבה היו שקועים בשנתם. רחל הגננת, שחדרה היה סמוך למקום הירי, יצאה בבהלה החוצה ונדהמה לראות את השומר לוי ורשאי, שרוע על האדמה וכולו שותת דם. היא ניסתה לצעוק, להזעיק עזרה, אבל קולה נדם והיא לא הצליחה להוציא הגה מפיה. נחל דם זרם מגופו והיא ידעה שצריך לעצור את הדם. "איך עושים את זה?" שאלה את עצמה. בעוד היא מסתובבת אנה ואנה כאחוזת תזזית, שמעה לפתע את קולו של לוי שלחש בשארית כוחותיו: "לא ערבים ירו בי. הם ירו בי!"
"בת-שבע"! נשמעו קולות רמים בקהל, "חייבים להזעיק את בת-שבע"!
לוי, חברה-אהובה, נקודת האור בחייה העצובים, משענתה ותקוותה – נרצח!
השמועה פשטה במושבה כאש בשדה קוצים: "יוסף זליקוביץ נעצר".
ראשי ה"הגנה" לא רצו כנראה לערב את המשטרה הבריטית בעניין הרצח, מחשש שמא יתחילו לחקור, יגלו נשק לא חוקי והשאלה הראשונה תהיה: "מאין לזליקוביץ נשק?"
שלמה-יצחק רוזנפלד, מוכתאר המושבה, נתבקש לעשות הכול כדי לשחרר את בן המושבה ממעצרו.
"יהודי לא מסגיר יהודי לגוי ואפילו על פשע" הסבירו אנשי המושבה את מעשהו זה של רוזנפלד. את תחושתו האמיתית בשעה ששחרר את זליקוביץ מהמעצר קשה לדעת. ככל שנקפו הימים, לא יכול היה להשלים עם המצב וכמו ניעור מחלום בלהות: "בתוך המושבה מסתובב רוצח, עשב שוטה, רוצח עם דם על ידיו, המעז להלך במושבה כשחיוך על שפתיו, חיוך של ניצחון, ללא בושה וחרטה על מעשה הזוועה שעשה".
"אולי שגיתי כאשר נתתי יד לשחררו? הלא רצח הוא רצח. רוצח צריך לשלם על מעשיו" תהה. ואילו השאלה שהעסיקה ביותר את אנשי המושבה הייתה: מה היה המניע לרצח? היו שמועות, השערות, לחשושים, אולם הכול הוסיף להיות לוט בערפל.
סיפורים ואגדות סופרו במושבה. סיפרו על אהבה וחברות בין צעיר לצעירה מבני המושבה ועל חלוץ שהגיע לארץ מפולין והצעירה התאהבה בו וביכרה אותו על פני יליד המושבה.
בן-המושבה הפגוע לא היה מוכן לסלוח על כך! סיפרו על חברו של בן המושבה שהייתה לו יד קלה על ההדק והוא שביצע את המעשה, אך בפועל – לא היה משפט ולא היו נאשמים!
השאלות שהטרידו במשך שנים רבות, מאז רצח לוי ורשאי: האם ארגון ה"הגנה" היה מתעלם מרוצח, המסתובב חופשי ביישוב, לולא הנרצח היה חלוץ, אשר משפחתו אינה מתגוררת בארץ ישראל, ועל כן לא מופעלים כל לחץ ודרישה להעמיד את הרוצח לדין?
בכל מקום ובכל ישוב ישנם סיפורים "ייצוגיים", סיפורים שעליהם מגדלים את הדור הצעיר, סיפורים שמעבירים מסרים ומחזקים את השורשים של בני המקום.
אבל ישנם גם סיפורי "סוד", שגם הם קשורים למקום, אבל מוצפנים וידועים רק לוותיקי הישוב. לא מספרים אותם אבל הם קיימים ואף משפיעים בסמוי על האנשים כצופן בלתי פתור.
◄ אתם מוזמנים לשתף בספורים "ייצוגיים" ובספורי "סוד" מהישובים שלכם ולהראות איך הם ממשיכים להתקיים ולהשפיע על הישוב ואנשיו.
מנחות היום: אורית רוזנבליט, מיכל אבירי
מפגש אחה"צ: עם אסף ענברי
|