02-04-2009, 15:08
|
|
|
חבר מתאריך: 16.04.07
הודעות: 1,241
|
|
סדקים גדולים בכיפה.מאמר של יוסי מלמן - הארץ
w w w . h a a r e t z . c o . i l [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] עודכן ב- 09:32 02/04/2009
סדקים גדולים בכיפה
אולי הניסוי הראשון במערכת כיפת ברזל אכן היה מוצלח, אבל כבר עתה ברור שהיא לא תועיל ליישובים הקרובים מאוד לעזה, וגם תתקשה ליירט גראדים שטוחי מסלול בדרך לאשקלון
מאת יוסי מלמן
משרד הביטחון מיהר לבשר בשבוע שעבר כי ניסוי היירוט הראשון של מערכת "כיפת ברזל", המפותחת על ידי רפא"ל, עבר בהצלחה. הצלחת ניסוי יירוט אינה מובנת מאליה, ולכן ראויים מהנדסי רפא"ל ומשרד הביטחון לברכות. עם זאת יש לציין כי הצלחה מהסוג הזה אינה דבר יוצא דופן. יירוט של מטרה שמסלולה ידוע מראש, עם נקודת יירוט ידועה מראש, הוא בהחלט בתחום היכולות של רפא"ל.
אך המרחק בין ניסוי מוצלח כזה או אחר לבין השלמת פיתוחה של מערכת מבצעית הוא רב מאוד, מה גם שלא נמסרו פרטים או נתונים נוספים, שהיו יכולים לאפשר למומחים עצמאיים לאמת ולאשש את מידת ההצלחה של המערכת.
בכל מקרה, גם אם נאמין שאין מדובר בעוד ספין מבית המדרשם של משרד הביטחון ורפא"ל ואכן הניסוי הצליח, דומה שאין סיבה לשמוח יותר מדי. תזכורת: ההחלטה לפתח את כיפת ברזל באה על רקע הירי הבלתי פוסק במהלך שבע שנים האחרונות של אלפי רקטות קסאם ופגזי מרגמה על שדרות ויישובי עוטף עזה. אבל כבר עתה אפשר לקבוע כי טווח המינימום של כיפת ברזל הוא לא פחות מכחמישה קילומטרים.
טווח זה נקבע מלכתחילה על שולחן התכנון ברפא"ל, משום שמהנדסיה התבקשו להתמודד אז עם רקטות הקסאם הראשונות שהטווח שלהן היה כחמישה קילומטר ומשך מעופן כשלושים שניות. הם גם הבינו כי לכיפת ברזל יידרשו לפחות 25 שניות מרגע שיגור הרקטה המאיימת ועד למועד יירוט.
כלומר, ברור כי כיפת ברזל לא תוכל ליירט שום רקטה שטווח מעופה קטן משלושים שניות. במלים אחרות, היא לא נותנת מענה לא לפצצות מרגמה, לא רקטות קסאם שטווחם עד חמישה קילומטרים, ותתקשה מאוד ליירט גם רקטות גראד שישוגרו במסלולים שטוחים.
וזהו החשבון: למערכת כיפת ברזל יידרשו לפחות 15 שניות כדי לגלות ירי של רקטת קסאם (או גראד), לעריכת חישובי שערוך לגבי כיוון המעוף המשוער, לקביעת נקודת היירוט העתידית וליציאה למפגש היירוט. זה לא משאיר הרבה זמן נגד רקטות שזמן מעופן קטן מ-30 שניות.
המוגבלות של כיפת ברזל תחול גם על יכולתה להתמודד עם ירי גראד המשוגר לדוגמה מבית לאהיה במסלול שטוח (שטווחו 13.2 ק"מ) לעבר אשקלון: משיגור הגראד עד פגיעתו במטרה חולפות כשלושים שניות. מכ"ם כיפת ברזל נזקק ל-4-5 שניות עד שהוא מגלה את הגראד. החל מרגע זה הוא עוקב אחריו, והתהליך נמשך כ-10 שניות.
כלומר: רק בשנייה ה-15 (בערך) למעוף הגראד יוצא טיל כיפת ברזל לדו קרב היירוט ביניהם. מתי הם ייפגשו? רגע זה נקבע על ידי גובה המינימום המותר ליירוט. לטיל המיירט של כיפת ברזל אסור לפגוע בטיל המשוגר בגובה נמוך מדי (מעל גגות הבתים). מה נחשב לגובה יירוט בטיחותי? לפי כמה מומחים יותר מק"מ אחד. אבל למרבה הצער אין לכיפת ברזל את הפריווילגיה הזאת, וגם אין לה זמן לשם כך.
נניח שהיירוט נעשה בגובה של כ-600 מטר. הגראד מגיע לגובה זה בשנייה ה-25 למעופו. כלומר: לטיל המיירט נותרו רק עשר שניות של מעוף (כזכור כבר חלפו 15 שניות מהמראת הגראד ועד שכיפת ברזל יצאה לדרכה). במצב זה הוא לא יכול להרחיק יותר מ-2 ק"מ מנקודת השיגור. נתון זה סותר את טענת רפא"ל כי לסוללת כיפת ברזל יכולת הגנה על שטח ברדיוס של 5-6 ק"מ.
אבל מה שמדאיג עוד יותר הוא שבעת היירוט נמצאה טיל כיפת ברזל בצלילה, ואם היירוט לא יצליח הוא עלולה להתרסק על הבתים שעליהם הוא אמור להגן. ועוד סכנה. אם טיל היירוט ייצא לדרך באיחור (עקב גילוי מאוחר של הגראד, שזו אגב אפשרות סבירה לאור העובדה שמסלולו מאוד נמוך), ויש לו רק 8 שניות טיסה, המצב מחמיר עוד יותר, כי היירוט עלול להתבצע בגובה נמוך מאוד (כ-500 מטרים).
הניסוי לא עונה על עוד בעיה: מה יקרה אם הגראד העתידי יבצע תמרון כלשהו? לא צריך להיות חתן פרס נובל באירונאוטיקה כדי להבין כי על ידי הוספת מקטע נוסף לרקטה (כנפונים זעירים) אפשר לייצר רקטה בעלת יכולת ביצוע של תנועת סחרור (הנקראת בשפה המקצועית: "גלגול חבית") לקראת סוף מסלול מעופה. דבר זה עלול להקשות עוד יותר על מערכת כיפת ברזל ליירט את טילי הגראד. לכן ההצהרה של משרד הביטחון ורפא"ל כי 95% מהגראדים יושמדו היא נמהרת.
האם מ"כיפת ברזל" תצמח תועלת כלשהיא להגנת העורף בישראל? כמובן. עצם העובדה שישראל תיאלץ את האויב להשתכלל היא דבר משמעותי. אם כיפת ברזל תשמיד ולו חלק מהרקטות יהיה בכך הישג. אבל מכאן ועד ההצהרה שמרגע פריסת המערכת הדרום יהיה מוגן, הדרך ארוכה. זה ודאי לא נכון לגבי יישובי עוטף עזה, שדרות וכנראה גם לא אשקלון. ההסתמכות אך ורק על מערכת אחת היא שגיאה קונצפטואלית, ושום ניסוי מוצלח לא ישנה זאת.
דובר משרד הביטחון, שלמה דרור, לא השיב לפניות "הארץ" להגיב על הנאמר בכתבה.
|