|
11-03-2009, 03:19
|
|
|
חבר מתאריך: 28.01.08
הודעות: 6,768
|
|
יש דרג ויש דרגה \ אלכס פישמן
בדרג המדיני רוצים להנחית על חמאס מכות כואבות בתגובה לירי הקסאמים , אבל בצבא לא מתלהבים בטענה שיותר חשוב להתכונן לאיום האיראני מאשר להיגרר למבצע נוסף ברצועה. ובינתיים האמריקאים כבר מוכיחים בשטח שהממשל החדש לא יעשה לנו חיים קלים.
מאת אלכס פישמן
דבר מוזר קורה בפילדלפי. אפילו במודיעין מתקשים להסביר את התופעה: חיל האוויר מפציץ קבוצת מנהרות על הציר אבל במקום שאנשים יימלטו מהמנהרות כדי למצוא מחסה - רואים אותם בתמונות המודיעין רצים פנימה אל תוך המנהרות כדי להציל את הסחורה. במילים אחרות: תגובות חיל האויר על המשך ירי הקסאמים לא ממש עושות רושום על העזתים. ההברחות נמשכות והפרנסה מעל הכל. ישראל תוקפת מהאוויר והמנהרות ממשיכות לעבוד בתפוקה מלאה. הרצועה מוצפת בדלק מצרי זול, שניים שלושה שקלים לליטר סולר , ובמוצרי צריכה בסיסיים במחירים נמוכים במיוחד.
לציבור אולי נדמה שהתגובה של צה"ל לירי הקאסמים ולחגיגת ההברחות בפילדלפי רופסת , אדישה משהו , אבל בחדרי הדיונים של הקריה הישיבות בנושא עזה דווקא סוערות מאוד . דנים שם כל העת בטונים גבוהים ובאופן יסודי במדרגות התגובה מול המשך ההתגרות מהרצועה. לא פחות ואולי יותר מעסיקה את הצבא סוגייה נוספת: איך מונעים מהחמאס להשתלט על כספי המדינות התורמות לשיקום הרצועה. קצינים בכירים מתרוצצים מדיון לדיון בנושא , מזגזגים בין מגדל צה"ל למגדל שר הביטחון.
אורח מבחוץ שיבחן את התזזית שבה מתנהלים הקצינים הבכירים בקריה עוד עלול לחשוב בטעות שאנחנו מצויים בעיצומה של פעולה נחרצת מול הקאסמים , ההברחות וההישגים הכלכליים של חמאס.
אבל עם כל ההערכה לדיונים היסודיים שמתנהלים בצה"ל בשטח לא רואים תוצאות. בצבא מכינים תוכניות , מעבירים המלצות לשר הביטחון ולראש ההמשלה , אולמרט מעביר את המלצות הצבא לקבינט , הקבינט לממשלה , ולפעמים אפילו מתקבלות החלטות , אבל בפועל לא קורה כלום. ככה זה אצלנו לא רק בתקופת מעבר בין ממשלות. אז מה אם ביום שבו הסתיים מבצע עופרת יצוקה התחייבו ראשי הדרג המדיני בישראל שצה"ל יגיב בתקיפות על כל ירי לשטחנו מתוך הרצועה? להכרזות אלו לא היה כיסוי אז , ואן להן כיסוי גם היום. מחקרים שנעשו - הן על ידי מבקר המדינה ועל ידי גופים ממלכתיים אחרים - מצאו כי 70 אחוזים מההחלטות שהתקבלו על ידי ממשלות ישראל בשנים האחרונות פשוט לא התבצעו. זה קורה גם עכשיו בכל הנוגע לתגובת ישראל על ירי רקטות מעזה.
איום מליגה ד'
הצבא הכין בין חמש לשש מדרגות הסלמה בתגובה על המשך ירי הקאסמים מעזה. ההחלטה של מערכת הביטחון ושל צה"ל לפי שעה היא להישאר בגבולות המדרגה הראשונה : פגיעה במנהרות , חיסול חוליות השיגור , סיכולים ממוקדים וירי על מטרות שמשמשות את מערך ייצור אמצעי הלחימה של חמאס. בסך הכל , בחודש וחצי שחלפו מאז סיום מבצע עופרת יצוקה צה"ל ביצע כ70 פעולות תקיפה שונות ברצועה מרביתן הפצצת מנהרות מהאויר ומיעוטן סיכולים ממוקדים. כל זאת בתגובה לירי של כ110 רקטות ופצצות מרגמה שנורו לעבר ישראל על ידי ארגוני הטרור הקטנים שפועלים ברצועה. בצה"ל ובמערכת הביטחון גורסים כי לפי שעה אין כל הצדקה לעבור למדרגות תגובה אגרסיביות יותר. המאזן הזה , אומרים שם , הוא סביר ביותר.
בצבא קיימת תחושה שלדרג הפוליטי נוח מסיבותיו לנפח את היקף הפעילות של האויב מהרצועה , לגמד את ההישגים ממבצע עופרת יצוקה ולדרוש פעילות נחרצת יותר. מטרות ברצועה דווקא לא חסרות . חמאס הקים מחדש את המפקדות שלו בבתי מגורים , במבני ציבור , בבתי חולים (כולל בית חולים לחולי נפש) ובבתי ספר. מחסני האמל"ח ומעבדות ייצור הנשק שוב במבנים מאוכלסים באזרחים . אפשר לעלות מדרגה ולפגוע במטרות האלה בידיעה ברורה ששוב ייפגעו אזרחים תמימים. אפשר גם לחזור ולפגוע בהנהגה המדינית והצבאית הבכירה. התוכניות מוכנות , האמצעים קיימים. השאלה ששואלים במערכת הביטחון היום היא: מה זה ייתן , איזה עניין זה ישרת בנקודת הזמן הנוכחית.
אין כיום גוף ביטחוני אחד שממליץ לדרג המדיני לחזור לעזה לפעילות בסגנון עופרת יצוקה. בצה"ל מתעקשים שחמאס לא מעוניין בעימות חוזר. אז נכון שהוא לא מונע מארגונים אחרים לירות , ונכון שחלק מהרקטות שנורו לעבר ישראל על ידי אנשי פת"ח יוצרו במעבדות חמאס - אבל ממשיכים לטעון בצבא בתוקף , האינטרס העליון של חמאס היום הוא עדיין שקט ברצועה.
הזהירות היתרה הזו של מערכת הביטחון ושל צה"ל מול עזה , שזוכה לקיתונות של ביקורת בדרג המדיני, נובעת מתפיסת עולם ביטחונית צרה לפיה עזה היא לא אויב ששווה השקעה ארוכת טווח. כבר שנים שאיראן היא האויב המרכזי בתוכניות העבודה השנתיות של הצבא. איראן מוגדרת כאיום קיומי ובצבא מעדיפים להפנות משאבים להתמודדות עם הבעיות שהיא מציגה בפני ישראל. האיום השני בחשיבותו הוא סוריה והשלישי הוא חיזבאללה. הרחק משם משתרך מאחור האיום מעזה ובקצה הרשימה ממוקמים ארגוני הג'יהאד העולמי.
המשכורות נכנסו בזמן
תפיסת עזה כאיום מדרג נמוך בא לידי ביטוי גם במהלך עופרת יצוקה. אחרי שמכת הפתיחה והמהלך היבשתי הצליחו מעל המצופה התפתח ויכוח בתוך הצבא ובין הצבא לדרג המדיני אם אין מקום לנצל את ההצלחה ולהרחיב את מטרות המבצע ולנטרל לחלוטין את פעילות מנהרות בציר פילדלפי. תוצאת הוויכוחים האלה הייתה התברברות של שלושה- ארבעה ימים בתוך הרצועה עד שהוחלט לוותר על הרחבת המבצע לצאת החוצה. בצה"ל העריכו כי השתלטות על נתיב ההברחות מפילדלפי תדרוש הכנסת מספר חטיבות לרצועה, השתלטות על שטח עירוני צפוף ושהייה בו לאורך תקופה של שנה לפחות. אף אחד בצבא לא רוצה לשעבד משאבים עצומים כל כך כדי להתמודד עם איום מדרגה רביעית וזאת על חשבון האיומים הכבדים יותר שמרחפים מעל ישראל. הדרג המדיני שוכנע ונכנע.
גם היום , במפגשי השלישייה ובקבינט , כשראש הממשלה ממשיך לדרוש ממערכת הביטחון להגיב בעזה באופן נמרץ יותר כדי לחזק את ההרתעה הישראלית - הוא מבין היטב כי אינו יכול לכפות על צה"ל את הרחבת המערכה ברצועה. אולמרט הרי אישר את תכנית העבודה של צה"ל ואת הנחות היסוד מאחוריה בנוגע לסדרי עדיפויות של הצבא והאיומים הקיומיים על ישראל. בצבא מרגישים שבויים בים של לחצים פוליטיים לא עניינים ולא מוכנים לזוז בעמדת היסוד בכל הנוגע לעזה. במערכה מול הדרג המדיני נהנה צה"ל מגב רחב של שר הביטחון. ברק שותף מלא לאסטרטגיה של ראשי הצבא, כך שבינתיים , כל עוד הוא מכהן בתפקידו לא נראה שישראל תיגרר להסלמה בעזה.
בצד השני עורכים בימים האחרונים המצרים ומנהיגי חמאס שינויים בסדרי העדיפויות שלהם. המצרים מפנים את מרבית האנרגיות שלהם לטובת השגת פיוס פנים פלשטיני בין חמאס לפת"ח. גם בחמאס הבינו שהממשלה הנוכחית בישאל לא תיענה לדרישותיהם בסוגיית גלעד שליט ושגם הסכם התהדייה לא יתקדם לשום מקום בזמן הקרוב. אז הם החליטו להפנות את מירב המשאבים להשגת הכרה בינלאומית ולהשתלטות על המיליונים שיתחילו לזרום בקרוב לשיקום הרצועה בעקבות ויעדת שארם א-שייח.
בינתיים מנסה חמאס לחזור לשגרה: משרדי הממשלה עובדים כסדרם, בתי הספר פתוחים והמשטרה חזרה לכבישים. חמאס העלה באופן משמעותי את שיעורי המס לעשירי הרצועה כדי להשיג תקציב לתשלומי הפיצויים לנפגיעי המלחמה. בחמאס גם מנסים לשדר לציבור העזתי תחושה של "שבירת מצור". עשרות משלחות בינלאומיות, נציגי ארגוני צדקה למינהם, אגודות איסלמיות ורופאים מכל העולם זורמים לעזה דרך מעבר רפיח ומעבר ארז. חלק לא מבוטל מהמשלחות האלה משמשות אמצעי נוח להברחות כספים לרצועת עזה. מיליוני דולרים ואירו נכנסים כך לרצועה בדרך המלך ומבססים את שלטון חמאס.הפקידים והשוטרים של חמאס, כ-25 אלף איש , קיבלו החודש משכורת מלאה.
במסגרת הניסיון לשדר כי המצור הישראלי נשבר נכנס לעזה בשבוע שעבר אבו מרזוק, חבר ההנהגה הראשית של חמאס בדמשק. הוא לא בא רק כדי לחפש שורשים. אבו מרזוק , כך דווח נפגש עם ההנהגה המדינית של חמאס. לא דווח שהוא פגש גם את אחמד ג'בערי, ראש הזרוע הצבאית של חמאס בעזה. מעמדו של ג'בערי לא נחלש בעקבות עופרת יצוקה. המאבק בינו לבין מוחמד דף - המנהיג הצבאי המיתולוגי של חמאס שאת מקומו הוא תפס - נמשך. אמנם דף הפצוע והחולה מתפקד בשנים האחרונות על תקן סמל בלבד, אבל אנשיו שלטו במנגנון הצבאי של חמאס גם תקופה ארוכה לאחר פציעתו. ג'עברי הצליח לסלק אותם הוא ואנשיו עדיין מסתתרים רוב הזמן, אבל הם כבר מתחילים להוציא את האף החוצה, נפגשים עם הכוחות בשטח ומנהלים את תהליך הפקת הלקחים והשיקום הצבאי.
תהליך הפקת הלקחים מעניין מאוד גם את חמאס המדיני בדמשק. חלק לא מבוטל מניתוח המלחמה נעשה בכלל בסוריה ולא ברצועה. מומחים באים ויוצאים במסלול עזה , דמשק , איראן - לומדים את המלחמה ומנסים להבין את נקודות התורפה: מדוע המלכודים לא עבדו , איך הצליחה ישראל להתגבר על המטענים ולמה לא השתמשו כראוי בטילי הנ"ט. בישראל אין ספק: גראדים חדשים יוברחו לרצועה כחלק מהפקת הלקחים . בחמאס מבינים היום ששיטת מנהרות הלחימה שעבדה היטב אצל חיזבאללה , בשמורות הטבע ובכפרים , נכשלה בעזה. במקום שהמנהרות התת קרקעיות ישמשו את אנשי חמאס ללחימה - הן הפכו למקלטים. הלוחמים הסתתרו בתוכן ולא ממש גילו רצון לצאת החוצה ולהילחם.
ובמקביל לתחקירים , משקיעים בחמאס משאבים רבים כדי לשקם את בורות הירי של הרקטות. בעובדה שכמויות גדולות של אשלגן וסוכר חום - חומרי גלם לייצור חומר נפץ - עוברים במנהרות פילדלפי מלמדות על חידוש הייצור המקומי של הרקטות.
לרבע את המעגל
המסר המרכזי שניסתה להעביר שרת החוץ האמריקאית החדשה, הילרי קלינטון , אחרי הוועידה בשארם א-שייח היה ברור: ארצות הברית לא תתיר כניסת דולר אחד לרצועה אם סאלם פיאד , איש הרשות הפלשטינית , לא יעמוד בראש ממשלת האחדות בין חמאס לפת"ח ולא יופקד על תהליך השיקום של עזה. זהו ניסיון מגוחך לרבע את המעגל , אבל יותר מכך מדובר באיתות נוסף לכך שממשל אובמה עלול לגלות מדיניות נאיבית במזרח התיכון וזאת בלשון המעטה.
בישראל לא ידעו אם לצחוק או לבכות כשקראו את הדיווחים שהעבירו האמריקאים לאחר הפגישה שערך עוזר מזכירת המדינה , ג'ף פלטמן , עם השגריר הסורי בוושיגנטון. האמריקאים הסבירו לנו שהמפגש הזה לא נועד לחבק את הסורים אלא להבהיר להם שארצות הברית דורשת מהם להפסיק את התמיכה בטרור , ושאין לה שום כוונה להפסיק את התהליך המשפטי כנגד החשודים הסוריים בסוגיית רצח ראש ממשלת לבנון , רפיק חרירי. פלטמן ודניאל שפירו, האחראי על המזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי מבקרים בימים אלה בדמשק. הסורים , לעומת האמריקאים , רואים את הדברים באור אחר לגמרי. אצלם מפורש הביקור רם הדרג כניסיון התקרבות וושיגטון לדמשק.
בכלל , בישראל עוד לא התאוששו מהמסרים ששיגר הסנטור הדמוקרטי ג'ון קרי לאחר ביקורו בעזה. הוא כתב שם במפורש: "עם כל אהדתי למדינת ישראל , אי אפשר להתעלם ממה שעשיתם בעזה . אין מנוס , אתם תצטרכו לשלם על כך." בישראל משום מה פירסמו כי הסנטור התלונן על משלוחים של פסטה לרצועה שישראל מעכבת. זה היה ניסיון נלוז לגמד את המסר של הסנטור כדי להציג תמונה לפיה היחסים בינינו לבין האמריקאים מתנהלים כרגיל.
קרי , שנחשב לבעל השפעה בממשל אובמה , ביקר בדמשק והתרשם מאוד מהנכונות הסורית לשלום. מאחורי החיוכים של גברת קלינטון , מבינים היטב בישראל , כי מחכים לנו חיים קשים עם הממשל האמריקאי החדש. גם סלאם פיאד מבין שהתכנית של קלינטון לשלוט ברמאללה על הכסף הזורם לעזה היא לא בת ביצוע. חמאס אולי יסכים לקבל אותו כראש ממשלה עד שיתקבל הכסף. אחר כך הוא כבר יהייה מיותר.
אצלנו מפנטזים עדיין על כל מיני מנגנונים בינלאומיים שיבטיחו שהכסף שיזרום לשיקום עזה לא יתרום לחיזוק חמאס. במגדל שר הביטחון עסוקים בשאלה כיצד בולמים את משפך הכספים הזה שמהווה את הסכנה הגדולה ביותר להישגי עופרת יצוקה. זה כנראה כבר מאוחר מדי . כעת כחודשיים יתחילו המזומנים לזרום לעזה למטרות כמו שיקום תשתיות , כבישים , ביוב ובתים שנפגעו בלחימה. ישראל תהייה מוכרחה לפתוח את המעברים לציוד מכאני כבד, טרקטורים , עגרונים וחומרי גלם לבנייה. המדיניות הישראלית לשלוט במתרחש בעזה באמצעות המעברים תמות מוות טבעי. ישראל לא תוכל לעמוד בלחץ הבנילאומי ולטעון שהיא לא מוכנה להעביר לחמאס ציוד. כבר היום למשל, בלחץ ממשלת הולנד, מיוצאים אחרי שנה של סגר משלוחי הפרחים מעזה לאירופה.
ישראל נכנסת לתקופה הקשה הזאת בלי הסדר , בלי גלעד שליט ומול חמאס שגוזר סרטים וקופונים של פרויקטים עתירי ממון , ומול דיפלומטים אירופאים שמחפשים כל דרך להידבר עם חמאס. אם לא תקום כאן ממשלה שתתחיל לנהל את עסקי הביטחון באופן אפקטיבי נגיע למצב שבו גם אכלנו את הדג המסריח וגם סילקו אותנו מן העיר.
- הכתבה פורסמה ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות" של שישי האחרון בתאריך ה2009\3\6
לא הצלחתי לסרוק בגלל ההגבלה התמוהה של 250 ק' אז שיכתבתי והעתקתי מילה במילה מהעיתון לאשכול. זה לקח לי בערך כשעה . תראו מה לא עושים בשבילכם
האשכול באישור המנהלים -
נערך לאחרונה ע"י ביטיס בתאריך 11-03-2009 בשעה 04:43.
|
|