עקב השרשור פה על הצניחה המבצעית האחרונה, החלטתי שהגיע הזמן להעלות לרשת מאמר ישן שלי (התפרסם ב'מחץ' 2, 2000), בשינויים קלים. לא היו יותר מדי התפתחויות טכנולוגיות בשנים האחרונות, ולא נראה לי שיש הרבה צורך בעדכונים. בכל אופן, בשעה הזו בטח אני לא יכול לעשות חיפוש רציני. בקיצור, הנה החלק הראשון של המאמר, שעוסק בכמה קונספציות ומיסקונספציות ביחס לצניחה קרבית.
האם באמת כבר אין צורך בצניחה?
גישה מקובלת בארצנו סוברת שאחרי מבצע 'קדש' (מלחמת סיני) אבד הכלח על מבצעי הצניחה. כוח מוטס, לא זו בלבד שאינו יכול לצנוח בשטח מוכה אש נ"מ, אלא שעם השתכללות אמצעי הנ"מ יהיה קשה להובילו לעורף האוייב. משטחים ישרים בגודל מגרש כדורגל, במקרה הטוב, לא יהיו תמיד זמינים באזור ההצנחה, וכשיהיו - יהיו מוגנים על ידי האוייב. כוחות מוצנחים קלים לא יוכלו להגן על עצמם למשך זמן רב, ותיספוקם יהיה קשה מאוד.
הטענה הזו מוטעית, כמובן.
לפי הנימוקים דלעיל אבד הכלח על הצניחה הצבאית כבר ב-1941.
כרתים, 1941: היטלר מחליט שצנחנים זה דומקופף.
האי כרתים, השוכן במזרח הים התיכון, מהווה צומת אסטרטגית חשובה במסע באיזור, ושני הצדדים רצו בו. בתחילת המלחמה היה האי בשליטה בריטית, והגרמנים תכננו לכבשו מן האויר- ולו בגלל שהם חסרו מספיק ספינות תובלה לנחיתה מן הים.
ב-20 במאי 1941 התחיל הגיס האוירי של גנרל קורט שטודנט בהתקפת יום על כרתים. ההתקפה לא באה לבריטים בהפתעה; תחקור שבויים ופיענוח תקשורת גילה לבריטים על ההתקפה הצפויה ומועדה. למרות זאת, ההתקפה הגרמנית השיגה לבסוף את יעדיה. מספר נקודות מפתח הותקפו בו-זמנית, הן בצניחה והן בהנחתת סער של דאונים. בשש השעות הראשונות ללחימה הוצנחו כ-7300 לוחמים (לבד מן הדואים). מספר הלוחמים בשני הצדדים היה זהה בקירוב, אולם הגרמנים היו מצויידים טוב יותר ומאומנים היטב. הם כבשו את האי תוך מספר ימים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nzhistory.net.nz/Gallery/crete/crete-album/images/pacoll-5547-007_jpg.jpg]
צנחנים גרמנים נוחתים על הראקליון, כרתים 1941
אולם הכיבוש היה יקר: אבידות הכוח הכובש - הרוגים ופצועים - הגיעו לכשליש מהתוקפים.
למרות שליטה אוירית מוחלטת ויתרון כוח מקומי סבלו התוקפים אבידות כבדות במיוחד בשעת הנחיתה ובשעות הלחימה הראשונה, עת חסרו עדיין נשק כבד. כדי להצליח ולפתח את ההתקפה היה הכרח להפעיל תגבורות, שהונחתו במטוסים.
היטלר זועזע מהיקף האבדות, הצהיר כי 'יומו של הצנחן נגמר', ומאז נמנע בדרך-כלל לאשר הפעלת כוחות מוצנחים, למעט במקרים מיוחדים ובממדים קטנים (למשל, בזמן מערכת הבליטה).
בעלות הברית, לעומת זאת, הגיעו למסקנה אחרת לגמרי. הצלחת הפלישה לכרתים, למרות חוסר ההפתעה, הוכיחה לדעתם את יעילות הצניחה אם תיעשה כראוי, והשאר היסטוריה: מבצעים מוצנחים מוצלחים, הן בזירה האירופית והן בפסיפית, וגם כישלון צורב אחד (אם כי לא באשמת הצנחנים - ארנהם, 1944).
לאחר מלחמת העולם השניה - שתי דוגמאות.
(היו שלוש, אבל המיתלה באמת נראה לי מיותר).
א.בלגיה: הדרקון האדום ביבשת השחורה .
זאיר, לשעבר המושבה הבלגית קונגו, קיבלה עצמאות ב-1960, ומאז הייתה עסוקה בקריסה והתפוררות פנימית.
ב-1964, כשנראה היה שממשלת זאיר מייצבת סוף-סוף את המצב, פרצה התקוממות בתמיכה קומוניסטית נגד הממשלה.
זו ביקשה סיוע מהאמריקאים; אלה שלחו כוח קטן, שיחד עם שכירי חרב סייעו לצבא הקונגולזי נגד המורדים.
באוגוסט 1964, בתגובה למתקפה הממשלתית, לקחו המורדים המוני בני ערובה, בהם כשמונה-מאות בלגים וכמה אמריקאים, בסטנליוויל, בירת המורדים.
הם איימו לפגוע בהם לו ייעשה נסיון לכבוש את סטנליוויל. נסיונות לנהל מו"מ נכשלו, ולו בשל המהומה הכללית: למורדים לא היה די ארגון כדי שיהיה איזה גורם בעל יכול לנהל משא-ומתן.
הבלגים הכינו תכנית חילוץ, כשהאמריקאים מספקים מטוסי הרקולס להטסת הכוח. הפעולה נשמרה בסוד, ואפילו צוותי המטוסים לא ידעו על יעד הפעולה עד לאחר ההמראה לזאיר. המטוסים נחתו בשדה התעופה קאמינה במערב זאיר, ומשם יצאו לפעולה.
ב-23 בנומבר 1964 המריא מקאמינה הגל הראשון - 5 מטוסים ובהם 320 צנחנים בלגים מחטיבת הצנחנים\קומנדו 1 - ואחריו גל נוסף של שבעה מטוסים, כולל בית-חולים מעופף אחד. המטוסים טסו בגובה צמרות העצים, כדי להתחמק מגילוי במכ"ם, ולא הגביהו הרבה לטובת ההצנחה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://members.aol.com/SamC130/dragon.gif]
בתמונה: צנחנים בלגיים בדרך לסטנליוויל
סה"כ השתתפו בפעולה 545 צנחנים, שמונה ג'יפים ותריסר תלתי-אופן ממונעים (באמת!). לפנות בוקר הוצנחו הראשונים על שדה התעופה בסטנליוויל, מיד לאחר יעף תקיפה שביצע מטוס של ה-CIA, בטרם יצברו המורדים זמן להתארגן.
הצניחה התבצעה מגובה נמוך יחסית, בתנאי ראות גרועים ומול אש נ"מ (מקלעים) שפגעה במספר מטוסים. למרות זאת, לא נפגעו צנחנים כלל, ותוך שלושת-רבעי שעה היה שדה התעופה בידיהם, המכשולים פונו מהמסלול והוא הוכן לנחיתה. המורדים בשדה התעופה נשברו במהירות, ומייד אחרי כיבוש המקום החלו הצנחנים לנוע לסטנליוויל עצמה, והגיעו בדיוק ברגע בו התחילו המורדים לטבוח בבני הערובה. עשרים ושמונה אזרחים נרצחו בטרם הצליחו הצנחנים לעצור את הטבח, אך המספר היה זעום ביחס לכאלפיים בני-הערובה שניצלו בטרם הספיקו המורדים לרוצחם.
נראה לי מספיק להלילה. הפרקים הבאים: פנמה (הצנחה גדולה מול אוייב קטן),
מה יכולים צנחנים לעשות, שירי חג ומועד ונופל שלושה קילומטרים, עיסוק בציוד וקונספטים עתידיים.