בעימות הבא חמאס ייתקל בעורף מוכן היטב
סגן שר הביטחון וילנאי שוקד על האצת המיגון בעוטף עזה לפני שהגזרה שוב תתחמם. את גלעד שליט, הוא מבהיר, אף אחד לא שכח. שטח צבאי
אמיר בוחבוט | 31/10/2008 12:04
אמיר בוחבוט | 31/10/2008 12:04
סגן שר הביטחון מתן וילנאי עוד לא עוסק בבחירות. במפלגתו מחשבים את הקץ הפוליטי ומנסים לגבש רשימת מתמודדים, אבל הוא שקוע בקידום מיגון יישובי עוטף עזה, עד שיבואו הבחירות, או שתסתיים הרגיעה. "כמו שיש תשתית למים וחשמל, ככה צריך להיות מיגון לתושבים", הוא מבהיר בביקור בקיבוצי עוטף עזה. התושבים מביעים סיפוק וטרוניותיהם, במונחי ביטחון, הן בהחלט צרות של עשירים, אך לוילנאי ברור שגם בעזה לא שוקטים על השמרים. בראיון ל-nrg מעריב הוא מתייחס למכלול נושאי הביטחון, אך כאשר עולה שאלת החייל גלעד שליט הוא מאבד שלווה ויוצא נגד המפגינים: "יואל מרשק לא ממש מטריד את הפלסטינים".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/990/979.jpg]
וילנאי בתוך חדר מוגן שנבנה בבית ישן צילום: אמיר בוחבוט
יום שני בבוקר - וילנאי מגיע לקיבוץ ארז. נקודת הביקור הראשונה היא בבית שלצידו נבנה חדר מוגן. "למה רק קבלן אחד משדרות?", שואל וילנאי במהלך הביקור ודואג שגם ההכנסה הנלווית תישאר באיזור. "כשהייתי סגן רמטכ"ל אמרו שלא צריך גדר מערכת בעזה. תראה מה עושה הגדר היום", הוא מציין ומדגיש את הצורך בתשתית המיגון. הכנתה של אותה תשתית בקיבוץ ארז, על פי גורם ביטחוני שהתלווה לוילנאי, תסתיים עד ינואר 2009.
בקיבוץ שניצב בקו האש מרוצים מהתהליך. "עד עכשיו היינו מסתתרים מתחת לבוידעם", אומרת מלי, תושבת הקיבוץ, בעודה מגישה כיבוד לפמליה. "היינו יושבים ומחכים שזה ייפול. לא היה לנו מיגון בגלל הבתים הישנים".
צרות טובות
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/990/981.jpg]
גן ילדים שנעטף במיגון מיוחד בקיבוץ סעד צילום: אמיר בוחבוט
אולם, מלאכת המיגון רחוקה מלהסתיים. הממשלה אישרה למגן 3,300 יחידות דיור, אך עד כה הגיע תקציב ל-2,500 בלבד. 800 בתי אב נוספים ימתינו כנראה שבכירי האוצר יפסיקו לכופף ידיים ויעבירו את הכסף, לפני שמטח הרקטות הבא יחזיר את התושבים למסתור המאולתר כי אין להם מקום אחר. בנוסף ל-800 יחידות דיור לא ממוגנות, חסרים גם 50 מיליון שקל למיגון גני הילדים מפני פגיעות צד.
מקיבוץ ארז ממשיך וילנאי לבקר בשני גני ילדים בשדרות - הרדוף ו'שיזף. על הקירות הותז חומר מיוחד, שאמור לעבות את תוספת המיגון
מפגיעות רקטות. משם ממשיך וילנאי לבית הספר תורנים מדעי. "יש לבית הספר חסינות מלאה קסאמים. גם בגג וגם בדפנות", מתגאה המנהלת דינה. "התעקשתי שגם אחרי המיגון הסביבה תישאר נורמלית, שזה יהיה נעים לעין".
עבור הילדים השינוי מורגש בתחושת הביטחון. "יש לי שקט נפשי ואני רגועה יותר שאני באה ללמוד", מסבירה אורן, תלמידת כיתה ג', שמוסיפה כי הייתה רוצה שהרגיעה תימשך, "כי אין ממ"ד בבית". "זה החוסן האמיתי שלנו", משיב וילנאי. "שאם יפלו כאן קסאמים הלימודים ימשכו כי בית הספר ממוגן".
"ברור שהם מנצלים את הרגיעה להתחזקות צבאית"
אולי יותר מכל, על תנופת מיגון היישובים מעידות דווקא התלונות המצטברות אצל וילנאי. בבית הספר אמי"ת הרא"ה, מוחה המנהל על כך שבין מיגון בית הספר לשיפוץ מגרש הכדורסל, שלקח על עצמו משרד הביטחון, לא נבנתה גדר שתחסום את כניסת הילדים. מאחורי גבו של וילנאי מסנן אחד מאנשי הביטחון תגובה קשה: "חוצפנים. השקענו 8 מיליון שקלים במיגון בבית ספר שיכל להיסגר, עמדנו בלוחות הזמנים והוספנו מגרש כדורסל וזו התודה?".
בקיבוץ סעד מלין ראש מועצת שדות נגב, מאיר יפרח, כי הבטיחו לו בניית שבילים לפני ירידת הגשמים. גם כאן, אנשי משרד הביטחון לא משועשעים. "אפילו את בעיות היונים בין גני הילדים פתרנו להם, אחרי שהונחו מרכיבי המיגון כולל המדשאות ליד כל הבתים הם חושבים שמגיע להם הכל מהכל. תרבות המגיע לי חוגגת".
וילנאי כבר רגיל להכל. אותו מעניין לדחוף את פרויקט המיגון כמה שיותר, לפני שהבחירות הקרבות ישנו את כל התמונה. בדבריו הוא מבקש להדגיש כי השקט היחסי והנעשה בישראל לא משכיח לרגע את היריב מעבר לגבול.
אומרים שהרגיעה טובה לפלסטינים יותר משהיא טובה לישראל.
"הסיבה העיקרית שלהם לרגיעה היא שיפור היכולת לתת לאוכלוסיה תשובות, חמאס לא יכול להרשות לעצמו שלא יהיה אוכל בעזה. חמאס בעזה הוא גם הממשלה וגם ארגון טרור. יש זיהוי מוחלט של איסמעיל הנייה כראש חמאס וראש ארגון טרור. ברור שהם גם מנצלים את הרגיעה להתחזקות צבאית, אבל הרבה פחות ממה שחשבנו. אין הברחות גדולות יותר ממה שהיה לפני. פשוט אין. בכמה אלמנטים הן אפילו פחתו. הסיבה העיקרית לכך היא הפעילות של המצרים, שמשפרים את עצמם כל הזמן. עדיין מעט מאוד מבחינתנו, אבל הם עושים את זה".
לא עובי הבטון חשוב, אלא יכולת ההתרעה
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/990/999.jpg]
מתן וילנאי בביה''ס אמית הראה בשדרות שנעטף במיגון פלדה צילום: אמיר בוחבוט
מה צריכה להיות התגובה הישראלית אם יחזור חמאס לירות?
"אסור לתת לזה לחזור למה שהיה פעם, שיורים מתי שבה להם. צריך לשים לזה סוף ברגע שזה יתחיל. נגיב בחומרה, ויש ים אפשרויות שהצבא ערוך להם, כולל חזרה מלאה למשטר המצור".
באיזה מצב יתפוס ירי רקטות את אזור עוטף עזה?
"הרבה יותר ממוגן ממה שהיה לפני. מה שראית ביישוב ארז צריך להיות בכל היישובים. זה עדיין לא המצב, בגלל בעיות תקציב".
אם ישוגרו רקטות לעבר אשדוד, גם אותה תמגן?
"הקו הקדמי צריך להיות ממוגן וזהו זה. ברגע שהם יתחילו להגיע לשם, והם עושים מאמצים לשפר את יכולת הטווח כל הזמן, צריך לגרום להם שזה לא יהיה כדאי".
מה תרומת מכ"ם ההתרעה האמריקני שהוקם בימים אלו בנגב?
"זה משפר את יכולת המערכות שלנו מול איומים ארוכי טווח. המרכיב המרכזי במיגון זה לא עובי הבטון, אלא יכולת ההתרעה. בזכות המכ"ם נדע מיקומים מאוד מדויקים. הארץ תהיה מחולקת לעשרות אזורים, בניגוד למצב במלחמת המפרץ, בה כל הארץ נחשבה לאיזור אחד עם אזעקה אחת. ההתרעה תהיה תלויה בכיוון האיום (הכוונה היא סוריה או איראן, א.ב) אך זה שיפור דרמטי".
"בחמאס מזלזלים בנו"
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/986/762.jpg]
כרם שלום היום אי - פי
ההתרעות על פיגוע שמתכוון לבצע החיזבאללה נגד מטרות ישראליות לא פוסקות. קורה משהו מתחת לפני השטח?
"הם מדברים המון ובסוף הם גם יעשו משהו, זה ברור. להגיד לך איפה שזה יהיה בארץ או בחו"ל, אני לא יודע. צריך לבצע כל הזמן הערכת מצב מדויקת למצב שבו אתה נמצא".
מה משמעות ההתפתחות הפוליטית בלבנון?
"ההתפתחות הפוליטית בלבנון היא לרעתנו. הנורמלים שם נחלשים והכוחות המיליטנטיים מתחזקים, כך שבסך הכל אנחנו לא אוהבים את זה, אבל גם לא מתערבים. מדינת ישראל חיה בתוך מעגל איומים קבוע".
האם בעיית חלוקת מסכות האב"כ אותה הזכיר השבוע אלוף פיקוד העורף פוגעת בביטחון התושבים?
"ההתחייבות לקבינט הייתה ובגלל בעיות תקציב זה נדחה. אני מקווה שזה יהיה בעוד חצי שנה בגלל הבחירות. אנחנו ערוכים לחלק בזמן חירום. בינתיים המפעלים פועלים. המסכות זה נושא כבד וחשוב, אבל כרגע הוא לא העיקר".
כמו תמיד מאז יוני 2006, לצד ענייני השעה הביטחוניים נודד העניין הציבורי אל סמטאות עזה, בהן מוחזק בשבי החייל גלעד שליט. לאחרונה יצא וילנאי בביקורת על הפגנות הענק למען שחרורו, שלטענתו רק פוגעות בסיכוי להשיבו. "פשוט אין לכך הצדקה. הפלסטינים מזלזלים בנו, בזים לנו. הם אומרים 'אלו הישראלים הגיבורים? לנו יש מאות כלואים אצלם'".
"מהרגע הראשון אמרתי שצריך להחזיר את גלעד שליט מיד, שהזמן פועל רעתנו", מדגיש וילנאי. "אז עוד דיברו על פעולות צבאיות והתלהמו, אני נפגשתי עם נציג ארגון אלמגו"ר והבהרתי: זה שהילדים שלכם נהרגו זה לא אומר שגלעד שליט ינמק שם לנצח".