10-10-2008, 03:59
|
|
|
חבר מתאריך: 30.03.02
הודעות: 7,142
|
|
סנפלינג - מה הוא?
סנפלינג, או יותר נכון גלישת מצוקים (או Rappelling ו-Abseling באנגלית), זוהי טכניקה לירידה ממצוקים. ע"מ לרדת את המצוקים הללו נעזרים בחבל ורתמה. במדריך הנ"ל אני אגע בקצרה בבסיס. אין ליישם מדריך זה בשטח.
תמונה של גלישת מצוקים מהוויקיפדיה האנגלית
ציוד בסיסי
- חבלי גלישה אשר עליהם גולשים, נועדו לשאת את משקל הגוף ולאפשר ירידה בטוחה.
- חבלי אבטחה אשר כשמם כן הם, נועדו לאבטח את הגולש. לרוב מדובר בחבלים בעלי קוטר קטן יותר מחבלי הגלישה.
- רצועות אשר משמשות למגוון רחב של דברים, כגון הרחקת החבל מהגולש וכן עגינת החבלים לנקודות שונות.
- טבעות אשר נועדו לחבר בין חלקי הציוד השונים.
- אמצעי חיכוך אשר ממיר את האנרגיה הקינטית לחום ומאפשר שליטה במהירות הגלישה.
- קסדה אשר נועדה להגן על הגולש מאבנים מידרדרות.
- רתמה אשר אותה הגולש לובש ומחברת בינו לבין חבל הגלישה.
בתמונה: הציוד שלי כשהיה חדש דנדש (ללא חבלי הגלישה)
אז... איך זה עובד?
חבל הגלישה מחובר לעגינה - בין אם טבעית ובין אם לבולט. עגינה טבעית משמעה פשוט לקשור את החבל לסלע / עץ וכו'. בולט משמע בורג עמוק שתקוע באדמה ונועד לכך שיעגנו אליו חבלי סנפלינג. כל העגינות הללו נעשות תוך התחשבות בעומסים ופיצולים, ע"י קשירת החבל לכמה עגינות בכדי שייווצר עומס אחיד. טכניקת קשירת החבלים מתחשבת בשלל התקלות האפשריות, כך שיתאפשר לשחרר חבל מלמעלה במקרה וגולש נתקע על החבל.
בכללי - ישנן שתי טכניקות גלישה בסיסיות, אבטחה רגילה ואבטחה עצמית.
כאשר גולשים באבטחה עצמית אז גולשים על שני חבלים עם קשר עזר שמתחבר לרתמה אשר מתהדק בעת שגולשים ללא שליטה.
כאשר גולשים באבטחה רגילה, לרוב, גולשים אך ורק על חבל אחד כאשר יש עוד חבל אחד, חבל האבטחה, אשר מחובר אל הגולש ונשאר תמיד מתוח. שוב, זה נעשה בכדי שאם הגולש מידרדר ללא שליטה אז חבל האבטחה יעצור אותו. חבל האבטחה נשלט ע"י מדריך.
יש גם טכניקה שנקראת שילוח, שבה שני החבלים משמשים כמו חבל אבטחה ולגולש עצמו אין שליטה על מהירות הגלישה שלו. השימוש בטכניקה זו נעשה בעיקר במקומות עם רוחות חזקות, כאשר צריך שגולש כלשהו יירד למטה עם החבל ע"מ שהחבל לא ייתפס בדרך בסלעים.
לאחר שבחרנו לנו את טכניקת הגלישה המועדפת, אנו לובשים על עצמנו רתמה וחובשים קסדה. כעת, אני מתחברים לאבטחה (תלוי בשיטת הגלישה) ומחברים את חבל הגלישה אל אמצעי החיכוך. הגלישה נעשית ע"י הזרמת חבל הגלישה דרך אמצעי החיכוך תו"כ דחיפת הגוף מהקיר ע"י הרגליים וטיפול באמצעי האבטחה. ישנם גם איזורים שבהם אין צורך לדחוף את הגוף מהקיר, כגון במערות או במקומות עם שיפוע שלילי.
זהו בכללי. כמובן שיש עוד קשרים, טכניקות מתקדמות להורדת ציוד למטה, טיפול בתקלות וכו' אבל אלו דברים שאני לא רוצה לגעת בהם כרגע ובכל אופן מי שמתעניין בנושא יכול לעשות קורס בן יומיים ולהכנס לקטע.
לגבי איפה גולשים ומה עושים, בעקרון ישנם כמה דברים...
א. ישנם את אתרי התיירות שבהם חברות מפעילות סנפלינג, כגון מצוק מנרה וכו'. ניתן להגיע לשם, לשלם כסף, ללבוש רתמה ולחבוש קסדה ואז לגלוש כאשר מדריך מאבטח אותך מלמעלה.
ב. ישנן חברות שמארגנות טיולים מאורגנים לנחלים, ניתן לחפש אותן ב-Google.
ג. ישנן חברות שמציעות קורס סנפלינג בן יומיים שבו לומדים את הבסיס, לאחר מכן ניתן לקנות ציוד סנפלינג ולצאת לטייל עם החבר'ה.
ד. לרציניים, ישנו קורס סנפלינג בן כשבועיים שנערך במכון וינגייט שבסופו מקבלים תעודת מדריך.
מקווה שתהנו
_____________________________________
|