06-09-2008, 19:33
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,952
|
|
ספינות חדירה וצוללות מירוץ
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "תמונות נדירות למדי מתוך צוללת צ.קוריאנית שלל שמוצגת במוזיאון של "השכנה הדרומית""
צפון קוריאה הינה אחת המדינות הבודדות שעוסקות בפעילות התגנבות וריגול דרך הים ואשר עקב תקלות וכשלונות נחשפו שיטות העבודה שלהן. פעילות זו משמשת בעיקר להחדרת סוכני מודיעין או אנשי קומנדו וכן חטיפת אזרחים לצרכי איסוף מידע ואולי מיקוח. היעד העיקרי הינו דרום קוריאה, ולפעמים גם יפן. כפי שכתבתי לפני כן, הגוף האחראי להפעלת מערך זה אינו הצי הצבאי אלא המשרד לסיור מודיעין (KWP Reconnaissance Bureau) במשרד ההגנה הצפון קור'.
למעט צוללות ננס, נעשה שימוש רב במספר סוגי ספינות בעלות מאפיינים ייחודיים. החלוקה לדגמים שלהלן אינה צפ' קור' רשמית, אלא מערבית בדומה לסימון נאט"ו.
ספינת אם
ספינות האם של סירות החדירה המפורטות בסעיפים הבאים הינן ספינות בעלות גוף עם מאפיינים של ספינות סיור/טילים צבאיות אך חלק עליון דמוי ספינת דיג, אשר יכולה לנוע באופן שאינו מעורר חשד כדי להעמיס ולפרוק את מטענן. ספינות אלה חמושות באמל"ח רב המוסלק ויזואלית (צריח נראה כמו מיכל מים, תול"ר נראה כמו מנוף) ומעשית (תאים נסתרים), וממותקנות בציוד ל"א ואיסוף מודיעין אלקטרוני. סירות החדירה מאוחסנות בתוך תא פנימי בירכתיים (ניתן להצפה בדומה לזה של ספינות נחיתה LSD) ונפרקות לפני הפעלתן, כאשר הכנת דגם A לפעילות נחשבת למסוכנת מכולן מאחר והכלי דורש הרכבה של החלק העילי המדומה מחוץ לגוף ספינת האם ובכך מגדיל את הסיכון לגילוי.
בדצמבר 2001 הוטבע כלי שכזה מול חופי קיושו ביפן לאחר שלא ציית להנחיית ספינת סיור של משמר החופים היפני לעצור לבדיקה. בספט' 2002 נמשתה הספינה ואז התגלה כי היא ממותקנת עם דלתות אחוריות מוסוות להסתרת תא האחסון לסירות החדירה - חימושה כלל טילי נ"מ איגלה, תותח נ"מ 23 מ"מ ורקטות RPG.
הספינה, כפי שצולמה ע"י משמר החופים היפני לפני שהוטבעה
הספינה שהוטבעה לאחר שלייתה - שימו לב לדלתות המוסלקות בירכתיים
דגם A
דגם A הינה סירת מירוץ עם חלק עליון דמוי סירת דייגים, אשר יכולה לנוע באופן שאינו מעורר חשד עד לרגע בו נדרשת מהירות (חדירה או בריחה והתחמקות). אז מפעילה הסירה את מלוא עוצמת מנועיה ומסוגלת להגיע למהירויות של עד 50 קשר. כלי זה סובל מטווח השיוט קצר יותר בהשוואה לשאר ספינות החדירה, וככזה נדרש לעבוד בטווחים קרובים יחסית לספינת אם. בנוסף מסתמך כלי זה על הסוואה ויזואלית בלבד, ובכל מהלך פעילותו הוא גלוי לגמרי למכ"מ. כלי שכזה נתפס בסוף שנות ה-90 לאחר שמשמר החופים היפני הטביע את ספינת האם שלו לאחר קרב תותחים ממושך (כך לפי אחד המקורות, ייתכן ומדובר בתקרית קיושו שתוארה בסעיף הקודם).
צוללות מירוץ
מעט מאוד מידע נחשף על השימוש של צפון קוריאה בספינות מהירות בעלות יכולת צלילה מוגבלת (ולכן הכינוי "צוללות מירוץ"). ההגדרה המקצועית היא SILC - קיצור של Submersible Infiltration Landing Craft או "נחתת התגנבות ברת-צלילה", כאשר קיימים מספר דגמים שונים הנבדלים במאפיינים הטכניים ובמבנה תא הנוסעים:
Type-B/C
דגמים B ו-C דומים למדי אחד לשני ומשתמשים באותה שיטת פעולה: מדובר בסירת מירוץ בעלת תא נוסעים סגור ואטום הבולט מעל פרופיל הגוף - בעת התקרבות לחוף לצורך החדרת/איסוף סוכני מודיעין עולה משמעותית הסיכון להתגלות ע"י תצפיות ומכ"מ, אז מוצף תא פנימי בקדמת הספינה שגורם לגופה לשקוע תחת המים ורק התא הסגור בולט מעל פני הים (ובכך מקטין בצורה מסיבית את השח"ם ואת הגוף הנראה לעין). המקרה הראשון בו כלי מסוג זה שנתפס ע"י דרו"ק היה בשנת 1983, ומאז אירעו מקרים נוספים. לפחות ארבעה מבין הכלים שנתפסו מוצגים לראווה.
Type D
דגם D שונה לגמרי, הוא בעל יכולת צלילה מלאה לעומק עד 3 מטר עם שנורקל אך מתקרב אל החוף בנסיעה על-מימית בה הוא מנצל את מלוא מהירותו - 40-50 קשר. בשעת חירום הכלי יכול לצלול לגמרי לעומק 20-25 מטר לזמן לא ממושך, אז הוא מוגבל לתנועה איטית של 4-6 קשר בלבד. בדגם זה קיים מושב נהג חיצוני, אך כל שאר הגוף אחוד ואטום למים כך שהנוסעים והציוד נישאים בתוכו.
בליל ה-18 בדצמבר 1998 זיהתה תצפית משמר החופים של הצבא הדר' קוריאני ספינה מהירה במיוחד במרחק 2 ק"מ מהחוף. ספינות סיור מהירות הוקפצו מיידית למקום והחלו במרדף שבשיאו כלל שמונה ספינות סיור, מטוסי סיור ימי P-3C אוריון וS-2E טראקר, מסוק לינקס, מטוס תובלה CN-235 בגיחות הנרה וטייסת מטוסי קרב F-5.
לאחר מספר פעמים בהם נקראה הספינה לעצור עברו ללא תגובה, נפתחה אש מהספינה המהירה לעבר הרודפים. צרור מקל"ר שנורה לעבר הספינה פגע בה, ולאחר שניסתה לצלול הוטלו בקרבתה חמש פצצות עומק שהשביתו אותה סופית. לאחר משיית הספינה נמצאה בתוכה גופתו של סוכן צפון קוריאני בחליפת צלילה, שהתאבד בבליעת גלולת רעל זמן קצר לפני הטבעת הספינה. חיפוש אינטנסיבי אחרי ספינת האם ממנו שולחה הצוללת לא העלה דבר.
משיית הספינה
לחצו על התמונות להגדלה
_____________________________________
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל
|