|
16-08-2008, 18:10
|
|
|
|
חבר מתאריך: 14.05.05
הודעות: 4,443
|
|
הערות על הדיון ועל הנדון
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי b.a שמתחילה ב "חזרה למלחמת יום הכיפורים- תרומתו של חיל האויר למערכה הקרקעית"
נראה לי כי חלק מן המגיבים סבורים כי יש בליבי דבר מה כנגד חיל האויר. עלי להדגיש כי לא לכך כיוונתי. לטעמי, חיל האויר הינו חלק מאותו צבא במסגרתו אני לחמתי. כולנו נטלנו חלק באותה מלחמה, כאשר חשתי בעת המלחמה כלפי לוחמיו, כפי שאני חש גם כיום, תחושה של אחים לנשק, ממש כפי שחשתי כלפי חברי לגדוד. הלב נצבט למראה כל מטוס שנפגע, וגאה למראה ההישגים בקרבות האויר ההמוניים שהתחוללו ממש מעל ראשינו. הטענות המופנות ע"י לוחמי קרקע באשר להעדר סיוע קרוב וחיפוי, דומות בעיקרן לטענות כלפי הסיוע הארטילרי. איש לא נתן את דעתו לדלותן של יחידות האש בשטח והמאמצים שעשו. המסתייע טוען, ובצדק, שלא קיבל סיוע ארטילרי מספיק. לך תסביר ללוחמי מצמד, אשר הותקפו ע"י חיילים מצריים, שהיו כבר על הגדרות בליל 8-9 לחודש, כי גדוד הארטילריה שהועמד לרשותם כלל רק 3 קנים, שהצליחו להגיע תקינים לעכביש 58, ופרסו מיד לטובתם, תוך ירי בלתי פוסק כל הלילה, תחת אש נ"ס קרובה (לא בתוך העמדה). שנים לאחר מכן קראתי כי השבים מן השבי טוענים כי לא קיבלו סיוע. דומני כי מבחינתם הם צודקים, שכן המבחן הוא מבחן התוצאה. הם לא קיבלו סיוע מספיק, והסיוע שניתן להם, לא עצר את התוקפים.
למען הסר ספק, לא אני ולא חברי לנשק סברנו כי "הכחולים" אינם אחינו. הביטוי "כחולים" או "ירוקים" נוצר ע"י אנשי שחץ, אשר אני לא משוכנע כי ידוע להם, דרך משל, כי פטריית פיצוץ של טק"א רוסי מורכבת משתי עננות בגוונים שונים, ודי לחכימא.
ולאחר הבהרה זאת אחזור לנושא האשכול. כמי שחי בסיני של ימי טרום המלחמה, והיה מודע לרוחות שנשבו בצבא באותם ימים, סבורני כי המכשלה העיקרית, אשר פגעה בכושר הלחימה של הצבא כולו, היתה גבהות הלב ותחושת "אני ואפסי עוד", אשר מקורן היה בתוצאות מלחמת ששת הימים. צה"ל היה מודע לסיכון הטמון בסוללות הטק"א המצריות. יש לזכור כי בימים האחרונים של ההתשה אבדו 5 מטוסים כתוצאה מאש טק"א. צה"ל היה מודע לצורך בלחימה מקדימה בטק"א, ובהתאם תכנן את תוכניות הלחימה. זכורני כי בכל קפ"ק דובר על כך כי חיל האויר לא יתפנה בשעות הראשונות לסיוע, שכן יהיה עסוק בטיפול בטק"א.
על תוכנית תגר של חיל האויר, אשר לא בוצעה, כבר דובר רבות. לצידה, הוכנה פקודת מבצע "בנדיגו". על פי פקודה זאת אמור היה מערך גדודי הרומח (שלושה במספר) וכן מספר גדודי חת"ם שדה, אמור להעסיק את סוללות הטילים תוך טיווח ע"י מת"צ אויר, (דומני ממטוסי עיט), שעה שמטוסי חיל האויר יבצעו יעפי קלע נגד הסוללות. הייתי בסוד התכנון בשעתו כקשר"ג דרקון. בחודש דצמבר 1972 ביצענו תרגיל באיזור ביר תמדה, אשר כונה "בליעה", ואשר נועד לתרגל טיווח ע"י מת"צ. לשם כך הובאו לסוללות ולמנ"א מכשירי מ.ק. 660 לקשר קרקע-אויר, אשר נמשכו אח"כ מהגדוד. כשנה לאחר מכן נערך קפ"ק ברפידים אליו זומנו כל קציני הארטילריה של הסד"כ המתוכנן ליטול חלק בביצוע "בנדיגו".
כיום אני סבור, כחכם לאחר מעשה, כי התכנית כולה היתה יומרנית ובלתי ראויה לפחות משתי סיבות:
הראשונה נוגעת לכך שרוב סד"כ הארטילריה בפד"ם, או לפחות נתח ניכר ממנו, אמור היה להיות מופנה לטובת סיוע לחיל האויר, כאשר כוח סיוע זה, שגם כך לא היה רב, ישלל מכוחות הקרקע, שלא לדבר על הותרת כח כלהוא למשימות נ"ס.
השניה נוגעת לתכנון העמדות. זכורני כי בסיום הקפ"ק נתבקשתי ללוות את קציני גדוד 647 ("רתחן") לסיור בעמדות המיועדות לפריסה. כל העמדות מצויות בתחום שנתפס ביום הראשון ללחימה ע"י דיויזיה 16, ואין ספק כי גם אם המצרים לא היו צולחים, לא ניתן היה ליצר אש של תותחי רומח מעמדות כה קרובות לקו המים.
כיום, כחכמה לאחר מעשה, יודעים אנו כי הביצוע המצרי לא אפשר כל ביצוע של "בנדיגו", אשר היה עוד אחת מפקודות המבצע היומרניות של צה"ל של אותם ימים, כגון: בן חיל ,חתול מדבר, נמיה ודומותיהם. תכניות אשר כנראה נהגו באספמיה תוך התעלמות מכוחו הסגולי האמיתי של האוייב.
מעיון בספרו של נאדל "בין שתי המלחמות", נמצאתי למד כי הרמטכ"ל סיכם את התרגיל הצהלי הגדול "איל ברזל", באמרו כי מבצע בנדיגו הינו מבצע הכרחי, שאין לוותר עליו בשום תנאי. כדבריו: "...אנו רואים כאחד השלבים המוקדמים של פתיחת המלחמה, את הצורך בהשמדת מערך הטילים כדי לזכות בחופש פעולה אוירית. ועל זה לא הייתי רוצה לדלג בשום תנאים של פתיחת המלחמה"
לצערי, הרמטכ"ל , שידע מהם התנאים ההכרחיים לפתיחת פעולות הלחימה, לא עמד על מימושם, וזאת מחמת מיעוט בהערכת גורם האוייב, והאדרה חסרת בסיס של יכולות הצבא שלנו. התוצאה הייתה, כפי שחזה הרמטכ"ל, כי אי השמדת מערך הטילים מנעה מאיתנו חופש פעולה אוירי.העדרו של חופש הפעולה, מנע מכוחות הקרקע , בסופו של יום,את קבלת הסיוע האוירי.
ולאחר קריאת תגובותיהם של אנשי חיל האויר, ולאחר שהעשרתי עצמי באינפורמציה נוספת, נותרתי איתן בדעתי, ואין בדעה זאת משום כתב אישום נגד חיל האויר: גם אם חיל האויר ביצע פעולות בעלות משקל בתחום האיסטרטגי והאופרטיבי, הרחק מעבר למעגל הצר של שדה הלחימה הקרקעי, הרי נוכח התנאים שהוכתבו לו בתחום הצר מעל שדה המערכה הקרקעי, הוא לא היה מסוגל למלא את ציפיותיהם של לוחמי הקרקע, ולמעשה תרומתו בתחום זה למערכה הקרקעית
היתה קטנה ביותר.
ולמר בן צוריה ידידי, נכון שמדידת השפעתו של גורם כלשהוא במלחמה כולה אינו מתמצה בבחינת פעילותו בגזרה מצומצמת, ובמיוחד לא כאשר מדובר בגורם בעל משקל ברמה האסטרטגית כמו חיל האויר. אולם מלחמות מורכבות מגורמים רבים. אחד מהם הוא שדה המערכה הקרקעי- מקום בו מתגוששים שני הכוחות גוף אל גוף. כל שביקשתי, כירבוע, הוא לבחון את השפעת הגורם האוירי בתחום זה. יתכן שמלחמה תוכרע בהפצצות איסטרטגיות, כפי שהוכנעה יפן, שעה שכוחה הקרקעי טרם הוכנע.אך גם כאן עדיין ניתן ללמוד ולאמוד את השפעת מעורבות הכח האוירי על שדה המערכה הקרקעית, במנותק מהשפעתו הכוללת על המלחמה בכללה.
_____________________________________
.
|
|