מאמר: חזרה לשירות צבאי לאחר קבלת פרופיל 21 על רקע נפשי במהלך השירות
מאמר לחזרה לשירות צבאי לאחר קבלת פרופיל 21 על רקע נפשי במהלך השירות
מאת: Jesus Christ יוני 2008
Taglines: פרופיל 21, חזרה לשירות צבאי, חזרה לשירות סדיר, התנדבות לצבא, התנדבות לצה"ל
שלום,
רציתי לנצל את הבמה הזאת לנושא חשוב ולפרט בפני אנשים המעוניינים לחזור לשירות צבאי הן בצורת שירות סדיר והן בצורת התנדבות. המסמך מפורט ברובו בלשון זכר, וזאת מטעמי נוחות בלבד. אז בנות המין היפה, קבלו את התנצלותי מראש.
חשוב לציין: התהליך נרשם על-ידי לשם קבלת מידע בהליך ולסייע בחזרה לשירות צבאי תקין. יכולים להופיע אי דיוקים, מכיוון שההליך יכול להשתנות בכל עת על ידי הצבא. מומלץ לוודא את הפרטים מול הגורמים המתאימים והרלוונטיים בצה"ל.
הקדמה
פרופיל 21 על רקע נפשי ניתן לקבל בשתי אפשרויות:
1.בהיותכם חיילים - במרפאות הצבאיות לבריאות הנפש.
2.בהיותכם מועמדים לשירות ביטחון (מלש"ב) - בלשכות הגיוס.
לכל אפשרות שכתובה מעלה יש השפעה על תהליך החזרה לשירות צבאי.
המאמר הבא יעסוק בעיקר על התהליך של האפשרות הראשונה – כלומר, על אנשים שהתגייסו לצבא, השתחררו, ומעוניינים לחזור לשירות סדיר ולהשלימו לשירות מלא. אני אפרט בקצרה לגבי שאר האפשרויות בסוף המאמר.
האפשרות הראשונה – הייתם חיילים, השתחררתם, ואתם מעוניינים לחזור לשרת
מסלול זה מתחלק לשתי מסלולים. המסלולים קשורים לתקופת הזמן מתאריך מתן הפרופיל.
1 - אם הפרופיל הינו טרי –
(מהו פרופיל טרי? יש תקופת זמן מוגבלת שבה ניתן לערער על קביעת הפרופיל של הועדה הרפואית. לבדיקת תקופת הזמן העדכנית, יש לברר זאת מול מדור פניות של חיל הרפואה) ניתן לערער על הפרופיל בפני הגורם המוסמך שבמפקדת קצין הרפואה הראשי. במסגרת הערעור אתם תזומנו לבדיקה נוספת, ובה יוחלט אם הפרופיל שניתן הינו מוצדק או לא. פרטים נרחבים על הערעור ניתן לקבל בועדות הרפואיות ובמוקד הפניות של חיל הרפואה.
לפרטים נוספים ועדכניים פנו אל לשכת קצין-רפואה-ראשי בטלפון: 03-7379212.
2 - אם הפרופיל אינו טרי, יש צורך לחכות תקופת חלון שמוגדרת ע"י הצבא (פרטים בהמשך), ולעבור להליך הבא. אני אפרט את ההליך באופן שתחזרו לשירות באופן המהיר ביותר. הזמן הממוצע להליך הוא בערך כחצי שנה (משתנה בכל מקרה אינדיווידואלי).
התהליך
1.התארגנות –
(זמן ההליך: בערך כחודש, אך ניתן להתקדם לשלב הבא עוד בטרם סיום ההליך הנוכחי)
מומלץ עוד טרם הפנייה לרשויות הצבא לפנות אל המחלקה לפניות הציבור במשרד הביטחון ולבקש את החומר הרפואי מתקופת הצבא. החומר הזה יעזור לכם על מנת להשיג חוות דעת רפואית (נפשית) להמשך התהליך. עלות התהליך הינה 80 ₪ ומעלה עבור אסיפת החומר ע"י משרד הביטחון ותשלום עבור מספר הדפים של החומר הרפואי. לאחר שכל החומר הרפואי יתאסף ע"י משרד הביטחון, יש לשלם את האגרה (שתישלח אליכם בדרך כלל בדואר) בסניפי חברת דואר ישראל. פרטים על המחלקה לפניות הציבור של משרד הביטחון ניתן למצוא באתר משרד הביטחון http://www.mod.gov.il
פניה לצה"ל – (זמן ההליך: תלוי בכם)
2.לאחר הפנייה למשרד הביטחון יש לפנות אל תא מוחזרי שירות במדור תנופ"ה שבמיטב (בקו"ם לשעבר). מספר הטלפון של התא הינו: 03-7379020. תבררו מול התא אם אתם עומדים בקריטריון הראשון – תקופת החלון מקבלת הפרופיל. לאחר מכן, תתבקשו ע"י התא להכין מכתב ממצה שכולל מדוע השתחררתם מהצבא, מדוע אתם מעוניינים לחזור לשירות הצבאי. מומלץ לשלוח את המכתב לפקס של התא, ולוודא את קבלתו. נסו להימנע מנושאים רפואיים במכתב. נסו להראות את המצב שהיה והינו מנקודת המבט שלכם. נסחו את המכתב בשפה גבוהה, היעזרו בחברים ובמשפחה.
3.הזמנה לריאיון – (זמן ההליך 3,4: כחודש בערך) לאחר שהתא יקבל את בקשתם, ייפתח לכם תיק ובו הבקשה שלכם ותזומנו לריאיון בתא. הריאיון יתבצע בדרך כלל על-ידי ראש תא מוחזרי שירות וראש ענף תו"ש מילואים (אם אינני טועה).
4.הריאיון – הריאיון הינו אחד השלבים החשובים ביותר בהליך וחשוב להשקיע בו. במהלך הריאיון תתבקשו להשיב על השאלות הקשות: מדוע השתחררתם, מדוע אתם רוצים לחזור, מדוע עכשיו תצליחו כשבפעם הקודמת לא הצלחתם, האם תוכלו להתמודד עם תנאים של יחידה סגורה, האם אתם מסוגלים להתמודד עם העובדה שכשתחזרו לשירות תגיעו לתפקידים יחסיים שוליים בצבא (טבח, נהג, אפסנאי..). חשוב להפגין מוטיבציה רבה במהלך הריאיון לחזור לשירות הצבאי בכל תנאי שהצבא יתנה לכם. חשוב להביא המלצות מגורמים אזרחיים שעבדתם או התנדבתם אצלם. במהלך הריאיון כל מה שתאמרו יירשם בתמציתיות ע"י המראיינים או המראיינות. לא תינתן תשובה חיובית או שלילית לגבי המשך התהליך בשלב הזה ולאחר מכן מגיעה תקופת המתנה קצרה.
5.תקופת המתנה – (זמן ההליך: כחודש בערך) כעת מגיעה תקופת המתנה, ואז תקבלו תשובה חיובית או שלילית אם אתם ממשיכים את ההליכים. אם אתם ממשיכים את ההליכים ניתן לקפוץ לסעיף הבא. אם לא, ניתן לבצע את ההליכים הבאים:
i.ניתן לערער פעמיים בפני המדור על ההחלטה כדי לשנות את רוע הגזירה.
ii.אני ממליץ לפנות לגורמים הבאים כדי שיהיו לכם לעזר: רמ"ד תנופ"ה במיטב, רע"ן תו"ש מילואים במיטב, מפקד מיטב, קצין פניות הציבור ולראש אגף משאבי אנוש.
6.כעת כשקיבלתם את התשובה החיובית לשלב הבא, יש צורך להשתמש בחומר הרפואי מהסעיף הראשון ולפנות אל פסיכיאטר או פסיכולוג קליני מומחה (אזרחיים כמובן) על מנת לקבל חוות דעת רפואית נפשית על מצבכם הנוכחי. ניתן לנסות לפנות אל הרופא משפחה כדי שיפנה אתכם אל פסיכיאטר או פסיכולוג קליני מומחה מטעם הקופה כדי שייתן לכם חוות דעת בכתב.
דרך נוספת כמובן הינה פנייה אל מומחה באופן פרטי. המחיר בשוק הפרטי הינו כ- 1,200 ₪ לפחות בזמנו כשביקשתי לקבל חוות דעת. אני שילמתי כ- 1,600 ₪ עבור החוות דעת.
החוות דעת תכלול בדרך כלל מספר פגישות ואף עם אחד ההורים. אם עבדתם או התנדבתם במקום כלשהו לאורך כל התקופה, נא להביא את המלצות (חיוביות ככל שניתן) על מנת להשיג חוות דעת חיובית. חשוב מאוד להרשים את המומחה שבודק אתכם על מנת לקבל חוות דעת חיובית, שתעזור לכם מאוד בהליך של החזרה לשירות.
7.לאחר שתשיגו את החוות דעת הרפואית, תצטרכו לחתום על ויתור סודיות רפואית. לאחר מכן יש להעביר את החוות דעת הרפואית שהשגתם והחתימה על הויתור סודיות לתא מוחזרי שירות. משם, הנושא יועבר לענף הקליני שבמרכז ברה"ן (בריאות הנפש) להמשך התהליך.
8.ההליך בברה"ן - (זמן ההליך 8,9 - כחודש בערך) ראשית כל, הטלפון של הענף הקליני במרכז ברה"ן הינו 03-7377001. לאחר שהענף מקבל את התיק שלכם הם דואגים שהתיק שלכם יכיל מספר דברים:
o את כל החומר הרפואי שלכם מתקופת הצבא.
o את החוות דעת הרפואית שהבאתם באופן עצמאי.
o רישומים פליליים אודותיכם (הענף פונה לבד למשטרה).
בשלב זה מומלץ לפנות אל הענף ולהציע להם לשלוח להם את כל החומר הרפואי מתקופת הצבא (זוכרים שהשגתם אותו מהסעיף הראשון?) ולחסוך זמן יקר וארוך בתהליך שיקצר את ההליך משמעותית. לאחר שהענף ישיג את כל מה שנדרש, תזומנו לבדיקת פסיכיאטר מומחה במרכז ברה"ן שייערך במחנה מפקדת קצין רפואה ראשי ב' בתל השומר.
9.הפגישה עם הפסיכיאטר הצבאי – הפגישה היא בדרך כלל עם פסיכיאטר צבאי שבמילואים. חשוב בפגישה זו לדבר לעניין ובשפה גבוהה. יש להדגיש את החשיבות של השירות הצבאי בעיניכם ולהפגין מוטיבציה רבה. הפסיכיאטר צריך לאמת בפגישה הזו את החוות שהבאתם ושאינכם סובלים מבעיה נפשית או הפרעה אישיותית שיכולה למנוע מכם לשרת בצה"ל. אם הפסיכיאטר יתרשם מכם לטובה ומהחוות דעת שהבאתם, הוא ככל הנראה ימליץ להעלות את הפרופיל שלכם לפרופיל 45 (נפשי).
10.ועדה רפואית – (זמן ההליך – כחודש בערך) לאחר שתקבלו את ההמלצה, תא מוחזרי שירות יתאם לכם תור לוועדה רפואית בלשכת גיוס (אני עשיתי אותה בלשכת גיוס בתל השומר). תצטרכו לעבור בדיקת שתן נוספת כמו שעשיתם בצו הראשון, ולאחר מכן אם לא יהיו בעיות בירוקרטיות מיותרות, הפרופיל שלכם יעלה לפרופיל 45.
11.צו גיוס – השלב המיוחל. עד כחודש בערך אתם תהיו בחזרה על מדים, ותוכלו להשלים את השירות הצבאי. אתם תראו קצין מיון במדור קורסים שבמיטב. בהצלחה!
דגשים
· לאורך כל התהליך תצטרכו להפגין מוטיבציה רבה ואמיתית על מנת לעשות הכול כדי לחזור לשירות הצבאי. אל תתייאשו, מוטיבציה רבה, אמינות ויכולת אמיתית לשירות תוביל אתכם למטרה.
· ניתן להמשיך להעלות את הפרופיל במהלך השירות כל שלושה חודשים ולבטלו לחלוטין.
· אם קיבלתם אצל הקצין מיון תפקיד שאתם לא מרוצים ממנו – אתם יכולים להמשיך בהליך של העלאת פרופיל ולהגיש טופס 55 לשינוי מקצוע בהמשך השירות. השמים הם הגבול, למרות שהיה לכם פרופיל 21.
מסלולים אחרים
אנשים שהיו חיילים, קיבלו פרופיל 21 במהלך השירות, ורוצים להתנדב – ניתן לפנות ישירות לענף הקליני שבמרכז ברה"ן בטלפון: 03-7377001 ולבקש להתנדב. תוכלו לקבל הסברים על הליך ההתנדבות. לפי מה שידוע לי, ההתנדבות על רקע נפשי הינה לשנה, מקבלים פטור גורף מתורנויות ושיבוץ קל"ב בבסיס פתוח.
אנשים (מלש"בים) שקיבלו פרופיל 21 בלשכות גיוס – ניתן לפעול בשני מישורים:
1.לערער על הפרופיל – בקשו פרטים מלשכת הגיוס כיצד ניתן לעשות זאת.
2.להתנדב – פנו לתא מתנדבים שבמיטב.
אני מזמין אתכם לפנות אליי בפרטי בכל שאלה על מנת שאוכל לסייע ולעדכן את המאמר לטובת כולם.
נערך לאחרונה ע"י Jesus Christ בתאריך 02-06-2008 בשעה 21:45.
|