שני סיפורים ועוד שתי עמדות
הרבה זמן מאז מצאנו עמדה. ביום שני השבוע, 28/4, מצאתי את עצמי שוב עם עודף זמן, בעליה לירושלים. החלטתי לעלות שוב למעלה החמישה, כי חלק מהעמדות שצילמתי שם צולמו בימים קודרים, ורציתי תמונות טובות יותר. צילמתי (אחסוך מכם), אבל ביציאה מהקיבוץ, ממש ליד השער, גיליתי להפתעתי עוד עמדה. מישהו בירא שם את הקוצים, וחשף את העמדה. בשונה מכל העמדות האחרות באזור מעלה הענבים, הפעם מדובר בעמדה נמוכה, וכנראה היא מ-48'. הנה היא:
במבט שני - רואים היטב שהגג הוא תוספת מאוחרת. ייתכן שהבסיס היה מתקופת המאורעות והגג הוא תוספת מ-48'.
וכאן אני מגיע לסיפור הראשון: בזמנו, כשמצאתי לראשונה את העמדות באזור, שאל אותי מישהו ממשתתפי הפורום אם אני משוכנע שמדובר בעמדות מהמאורעות. כהוכחה לכך שאכן מדובר בביצורי המאורעות העליתי את הצילום של זולאן קלוגר, מתוך ארכיון התמונות הממשלתי, שכותרתו היא:
VIEW OF KIBBUTZ KIRYAT ANAVIM IN THE JERUSALEM
HILLS. והיא צולמה ב- 30/9/1938.
אבל משהו הטריד אותי - למגדל הזה יש כתר על הגג, ולכל המגדלים שמצאנו וצילמנו אין. חזרתי גם למגדלים שצילמנו בעבר, ולשמחתי הרבה מצאתי את הפתרון: במקור הם נבנו עם כתר על הראש, ורק לאחר מכן, כנראה ב-48', השלימו את הכתר והוסיפו גג שטוח. הנה, למשל, צלום תקריב של הקצה העליון שלהמגדל ליד בית הקברות של קרית ענבים:
כאשר חזרתי למחשב, לראות את התמונות, רציתי להשוות את המגדל הזה למגדל בצילום של זולטאן. התברר לי, במבט נוסף, שהמגדל של זולטאן הוקם בכלל ממערב לבתי המשק, ולא ראינו שם מגדל. אם כך - צריך לחזור לשם עוד פעם.
אתמול היו לי סידורים בפתח תקוה, וסידורים בירושלים, ובין זה לזה היו לי 2 פגישות שהתבטלו לפתע, והותירו לי חור ענק ביומני. מה מתאים יותר לציד ורטבולים? אבל אתחיל מהסוף כדי להמשיך את הסיפור הקודם, בדבר המצוד אחר המגדל האבוד מהתמונה של זולטאן. חזרתי לקרית ענבים, וחיפשתי את הנקודה שממנה ניתן להגיע לנוף זהה לזה שבתמונה. אין שם כביש, ולכן הייתי צריך לערוך מסע רגלי, עד שמצאתי אותה. צילמתי את הנוף :
אבל העובדה שמצאתי את הנוף איננה פותרת את התעלומה - היכן המגדל? הסתובבתי עוד קצת, בעליות וירידות תלולות, בים סלעים ובתוך קוצים, ולבסוף נדמה לי שמצאתי אותו. הנה הוא:
עד כאן באשר למגדל האבוד של זולטאן. נשארת השאלה מה לגבי שאר המגדלים. ובכן, ככל שמצאתי, יעקב פת, כאשר מונה להיות מפקד ההגנה בירושלים (במקום תהומי?), הורה לאנשי קרית ענבים לבנות את המגדלים. מה וכמה נבנו - טרם מצאתי. יש ארכיון בשני הקיבוצים, אך הוא תמיד סגור.
אחזור, אם כך, לארועי אתמול. התחלתי בפתח תקוה. היה שם ורטבול אחד שטרם צילמתי, שסיפר לי עליו איש ההגנה הותיק שפגשתי בכפר סירקין. נסעתי אליו וצילמתי. ברחוב יואל, בדרום העיר. עמדה יפה למדי, תוספת למבנה קודם שעטפו אותו בעמודים והציבו מעליהם את העמדה.
כשסיימתי איתו חזרתי לעמדות של גת רימון, וצילמתי אותן שוב. אחסוך מכם. אחרי זה עדיין נותר לי זמן. נזכרתי שראש המועצה של דרום השרון טען פעם באזני שבמחצבת מגדל צדק תיתכנה עמדות. נסעתי לשם, חיפשתי גישה לאזור המחצבות, ובסוף החלטתי להחנות בבאזור התעשיה שמצפון לנחשונים, ולהמשיך ברגל. טיול בארץ לא נושבת, אכולת אבק ודרדרים. כבר מרחוק התגלו לי מבני אבן ענקיים, ועל ראש אחד מהם היתה עמדת בטון:
ראיתם את פרטי החיבור של עמדת הבטון עם קיר האבן? ואת הלטאה שחיה שם?
ושוב אני קופץ לסוף הסיפור: כשהגעתי לירושלים חניתי במגרש של בניני האומה, וקפצתי לארכיון הציוני. עיון קצר בספר ההגנה השלם (6 כרכים עבים) גילה לי סיפור מעניין על מחצבות מגדל צדק: בתחילת המאורעות הפסיקו הפועלים לבוא למחצבות, ובאחד הימים פוצצו הערבים את כל ציוד הכרייה המשוכלל מאד שהיה שם, והיה למעשה ממיטב החידושים העולמיים. מכיון שלא היתה ברירה, והיו חייבים למצוא סיד, הוחלט לחזור למחצבות ויהי מה. יצחק לנדוברג (שדה) נשלח לשם עם כמה מתנדבים מהערים הסמוכות - פ"ת, ר"ג וגבעתיים.הם התבצרו, שמרו ואפשרו לפועלים לחצוב ולשרוף סיד. התקופה ארכה והלכה, והשומרים, המצוידים בנשק בלתי לגאלי, החלו אפילו להוציא עתון. הנה תמונה ממנו:
בכל מקרה, המשכתי להסתובב שם, בין המחצבות, משתאה אל מול הכבשני והמבנים הענקיים שהוקמו שם, כנראה בשנות העשרים. בין היתר מצאתי שם בורות לשריפה שנראים לי, משום מה, קודמים יותר, כנראה מהמאה ה-19, ואני אשמח לקבל מידע לגביהם, ו/או לגבי הטכנולוגיה של שריפת סיד. מה היא התעלה העוטפת את פתחו העליון של הבור?
בין היתר, מצאתי שם גם מבנה בטון שהיה כנראה על עמודים, וקרס מתישהו. כנראה ב-48'. מתוכו צומח כיום עץ. על מה שהיה הגג שלו, נראה לי שזיהיתי חרכי ירי אופיניים לתקופת המאורעות. ראו:
ולסיום - תמונת המבצר/ארמון/טירה של השייח' צאדק, עם מטוס ריסוס עושה מעליו באז:
חזרתי למכונית, מאובק ועייף, ועליתי לירושלים. את ההמשך כבר שמעתם. אבל למרות שהבטחתי שלא אטריח אותכם - עוד תמונה של המגדל ליד הרפת של מעלה החמישה, רק כי היא כה נחמדה:
נערך לאחרונה ע"י ארדיכל בתאריך 30-04-2008 בשעה 19:16.
|