שמי אור, ועם "גילוי" קיום הפורום, אם שמתם לב (רק היום ), הפגנתי נוכחות והתעניינות. תחום הבלשנות מעניין ומסקרן אותי עוד מאז שאני זוכר את עצמי.
וכעת ניגש לעניין, נא התעוררו אם נרדמתם :
אז כפי ש(אולי)הבנתם מהכותרת, עלה במוחי רעיון נחמד, שאני בטוח שיועיל לידע הכללי שלכם בשפה, והוא נקרא "מיזם 'המלה היומית'" (או "המלה היומית", איך שתרצו). כאן, כל יום ביומו תועלה מלה חדשה שלדעת המעלה לא הכרנו וכך נבנה לנו "מאגרון" של מלים שכאלה שמטרתו היא לתרום, כפי שציינתי, לידע הכללי שלנו בתחום הבלשנות והשפה.
אז, לפני שניגשים ללחצן ה"תגובה", נא הקפידו על הכללים הבאים למען הסדר:
נא להקפיד על מכסת המלים ביום, המכסה היא (שלא כפי שמשתמע מהכותרת) 2 מלים ביום.
העלאת המידע תבוצע לפי התבנית של התגובה הבאה, מומלץ גם להעלות תמונה שתמחיש את משמעות המלה לשרת האתר (דוגמה בתגובה הבאה...).
רצוי לנקד את המילה ולהוסיף את צורותיה (סמיכות יחיד, רבים ועוד).
נא שרשרו להודעה זו ולא לאחרות.
יש להעלות תוכן הולם.
להנהלה: אני מציע שמדי חודש "ינוקו" התגובות הלא רלוונטיות כמו: "מעניין", "פשש.. טוב לדעת". האם יש דרך כלשהי לערוך רשימה של משתמשים שיתמנו להעלות בימים שייקבעו כדי למנוע מצבים של "גניבת" תורים?. אשמח אם יעוגן האשכול / יוכנס לארכיב .
עריכה: רק כרגע שמתי לב לעוגן ההצעות...
אז, לסיכום, אני מקווה שהמיזם יצליח וישרת את קהל הקוראים.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי אור - ors שמתחילה ב "מיזם חדש: "המלה היומית""
העלית לי אסוציאציה למילה נוספת, דומה בהגיה - הֶדְיוֹט
פירוש: אדם שאינו בקיא בנבכי נושא מסוים.
צורות: רבים:הֶדְיוֹטוֹת
מקור המילה מיוונית, בה היא נכתבת כך: ιδιωτης.
בשפה הרפואית, היא משמשת במשמעות "הציבור הרחב" - פרוטוקולים המיועדים לצוות רפואי, לעומת פרוטוקולים להדיוטות.
תודה לוויקימילון
Equipment: Nikon D50, Nikkor Dx 18-55mm, Nikon SB600, Nikkor 50 mm f/1.8, Tamron 18-250mm Canon PowerShot A95, Tiffen Filter Set, Minolta Dynax i7000, Minolta 28-85 mm, Σ 70-210 mm, and a few more glasses...
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי אור - ors שמתחילה ב "מיזם חדש: "המלה היומית""
המילה: לוּדָר
פירוש: גלדיאטור, לוחם זירה ברומא העתיקה
עבדים, שבויים ושכירים שהיו מתגוששים בזירות כדי לבדר את הקהל הרומי
אטימולוגיה: מלטינית, ludius=שחקן (גם שחקן במה).
כמו-כן: ludere=לשחק, ludi=משחקים (כך נקראו גם הקרבות)
תמונה להמחשה: כרזת הסרט "לודר"....
תוספת 2: גם מקור שמו של פרח הגלדיולה הוא מאותו גלדיוס, וזה בשל צורת עליו הדומה לחרב
בעברית גלדיולה נקראת סייפן מאותה סיבה (סייף=חרב), ולעיתים נקראת גם שושנת-חרב (sword lily)
תמונה להמחשה: פרח הגלדיולה
אם אני לא טועה, בלע"ז - קרוואן...
Equipment: Nikon D50, Nikkor Dx 18-55mm, Nikon SB600, Nikkor 50 mm f/1.8, Tamron 18-250mm Canon PowerShot A95, Tiffen Filter Set, Minolta Dynax i7000, Minolta 28-85 mm, Σ 70-210 mm, and a few more glasses...
המלה: נַחְתּוֹם
פירוש: אופה (מאכדית).
צורות: סמיכות יחיד: נַחְתּוֹם- רבים: נַחְתּוֹמִים
מקור: מסכת בבא מציעא, פרק ב' משנה א'.
ציטוט:
אלו מציאות שלו ואלו חייב להכריז אלו מציאות שלו מצא פירות מפוזרין מעות מפוזרות כריכות ברשות הרבים ועגולי דבילה ככרות של נחתום מחרוזות של דגים וחתיכות של בשר וגיזי צמר הלקוחין ממדינתן ואניצי פשתן ולשונות של ארגמן הרי אלו שלו דברי רבי מאיר ר' יהודה אומר כל שיש בו שינוי חייב להכריז כיצד מצא עגול ובתוכו חרס ככר ובתוכו מעות רבי שמעון בן אלעזר אומר כל כלי אנפוריא אין חייב להכריז:
מילה זו כמעט שאינה בשימוש למעט כחלק מהביטוי אסקופה נדרסת המשמש לתיאור אדם שהכול מזלזלים בו, ונוהגים כלפיו בצורה משפילה, והוא אינו מגן על כבודו וזכויותיו (יתכן משום שאינו יכול). לדוגמא: עלינו להפסיק להיות כאסקופה נדרסת, ולהרים את נס המרד!
המלה: מַחְצֵצָה
פירוש: קיסם שיניים. אבן שושן: מחצצה - קיסם לחצוץ בו את השיניים ולנקותן משיירי מזונות שנתקעו ביניהן. משפט לדוגמא: "יואל פלט גוש ליחה ירוקה מפיו, תוך שהוא מצליח לשמור על המחצצה שבין שיניו באדיקות ראויה לציון". תמונה להמחשה:
אסביר:
כשאמרתי שדלגית היא אמרת כנף, ברור שהכוונה היא שהמילה "דלגית" נפוצה, שגורה, רהוטה וידועה בשפה.
ולכן הכברתי במילים והוספתי שלדעתי אין לה מקום באשכול הזה, משום שאני מניח שזו מילה מאוד מוכרת.
אתה, בתגובה די משעשעת, אני חייב לומר הבאת את הפירוש ל"אמרת כנף" ואמרת שהפירוש ל"דלגית" הוא לא זהה.
בברכה, עמרי (בלי ו' )
אם לא יודעים, לא כותבים. בשביל זה יש חברים.
בתגובה להודעה מספר 43 שנכתבה על ידי Kidonkey שמתחילה ב "משהו שנתקלתי בו ורציתי לשתף"
ואילו צִפְחָה מהווה מקשה או מרקם קשיח, ובפרט, סוג של סלע.
באותו עניין, צפיחית היא עוגיה. (תופין, רקיק, אפיפית).
מכאן נגזר מטבע הלשון: צפיחית בדבש הנועד בד"כ לציין דבר מה משובח ביותר, טעם מיוחד וכיוצ"ב.
המלים הללו די מוכרות אך רציתי להציג את ההבדל הדק בינהן:
פתיל - חוט, חבל דק שזור מחוטים.
ואילו:
פתילה - 1. חוט פשתן ששמים בשמן או בנר והוא שואב את השמן או הדונג אגב בעירה (פתילת
נר) 2. [...] רצועת אריג פשתן או בד עבה במנורת נפט או כוהל [...] וסופגת את הנוזל הדליק
אגב בעירה (פתילה במנורה, בתנור נפט ובפתיליה) 3. חוט עבה הקשור אל חומר הנפץ הנדלק
ובוער לאט לאט עד שהוא מגיע אל החומר ומפוצצו (פתילה ברימון). 4. [...] .
פתילה - שזירה, קליעת חוטים או חבלים, מלאכתו של הפותל.
------------------------------------------
ביטוי: הִקדיח תבשילו בָרבים
פירוש: הקדיח פירושו: 1. שרף, חרך, קלקל ע"י עודף מלח 2. הותקף ע"י מחלת הקדחת (נקדח) ומכאן הביטוי:
הִקדיח תבשילו בָרבים פירושו בהשאלה: נהג שלא כהוגן, עבר את גבולות המותר והמקובל.
שוקה ושוקית - שמות שתי העצמות המקבילות, האחראיות על תנועת השוק של הרגל... בהרחבה מחר, אני מקווה
מַקְצוּעָהנ' מַכְשִיר שֶׁהַנַּגַּר מַקְצִיעַ בּוׁקְרָשִׁים שֶׁיִּהְיוּ חֲלָקִים. [מִקְצוּעַת, מִקְצוּעוֹת] (זה קצת גמר אותי אז את השאר אני לא אנקד D: ) .
מִקְשָׁה1 נ' מקום שצומחים בו קשואים, מלפפונים, אבטיחים, דלועים (כן, כן) וכדומה.
- [מקשת, מקשות] מִקְשָׁה2 נ' דבר שהוא שלמות. המנורה במשכן היתה עשויה מקשה אחת זהב טהור. (מכיוון שלאותה מילה שני משמעויות).
מַחֲלוֹב ז' מכונה לחליבת פרות. - [מחלובים, מחלובי]
אִמּוֹם - הכוונה היא לשלדים/תבנית שמלבישים עליהם בגדים או נעליים או כובע בשביל לתפור עליהם (שסופגים את הדקירות של המחט) אני לא בטוח שזאת הכוונה לבובות שמופיעות בקניון או במבחני ריסוק של מכוניות אבל אם מישהו כן יודע שיגיב עם התשובה .
אַנְקוֹל - שתולים עליו מגבות ובגדים (הוו בצורת U) - לכל דבר יש שם
אֲפַרְכֶּסֶת-
משפך.
אוזנית, הקצה ששומעים ממנו בטלפון - מישהו יודע אם זה חל גם על אוזניות של IPOD לדוגמה?
אֶשְנָב- חלון קטן. דיי מוכר אבל יש לו כמה שימושים ביצירות ספרותיות וגם סתם מחיי היום יום אז חשבתי שראוי לציין את זה
חשבתי שאולי זה יהיה יותר יעיל אם נסיים אות אות.
נערך לאחרונה ע"י Kidonkey בתאריך 15-05-2008 בשעה 13:33.
מקור: מקור הפתגם בסיפורו של ש"י עגנון, "האדונית והרוכל". הרוכל היהודי יוסף, שאינו מבין ממה ניזונה האדונית הנוצרייה הילני, שואל אותה על הנושא. היא מתחמקת מן השאלה ועונה: "כל המרבה לשאול מעמיק לו שאול". הפתגם חוזר בסיפור פעם שנייה, שוב מפיה של הילני, כאשר חוקר יוסף לגבי נישואיה הקודמים.
המלה: גְנׁונָה
פירוש: גגון, סוכך של בד וכד' מעל לחלון או מעל לפתח למחסה משמש או מגשם.
מקור:
ציטוט:
המלקוט של בקר, והחסום שלו, והמדף של דבורים, והמנפה--הרי אלו טהורין. כסוי קפצה, טמא; כסוי קמטרה, טהור. וכסוי תיבה, וכסוי טני, והמכבש של חרש, והכיסא שתחת התיבה, והקמרון שלה, והאנלגין של ספר, בית הנגר, ובית המנעול, ובית המזוזה, ותיק נבלים, ותיק כינורות, והאימום של גודלי מצנפות, והמרכוף של זמר, ורביעית של אליית, וגנונת העני, וסמוכות המיטה, וטפוס של תפילה, ואימום של עושי סות--הרי אלו טהורין. זה הכלל--אמר רבי יוסי, כל משמשי משמשיו של אדם בשעת המלאכה, ושלא בשעת המלאכה--טמא; וכל שאינו אלא בשעת המלאכה, טהור.
(מסכת כלים, ט"ז ז)
המלה: גִּשְׁתָּה
פירוש 1: (Siphon) סיפוֹן, צינור כפוף בצורת ח, שבו אפשר להעביר נוזלים מכלי אל כלי בכח לחץ האויר.
מקור: מסכת עבודה זרה.
פירוש2: בקבוק סגור שבו נמצאים מי סודה היוצאים ממנו בכח לחץ הגז שבתוכו אגב לחיצה במנוף קטן שבראשו.
טעות רווחת בלשון העם היא הבדלה לא נכונה בין ה- 'שיהוק' ל'גיהוק':
שיהוק, הוא תנודות התפרצותיות בלתי נשלטות, חוזרות ונשנות של שריר הסרעפת, לעומת:
גיהוק, פירושו גיסוי או בשפת העם 'גרעפס': שחרור גז ממערכת העיכול (בדרך כלל קיבה או ושט) דרך הפה.
דרך שימושית לזכור את ההבדל: גיהוק מתחיל ב-ג' וכך גם הגרעפס...
המילה: עִתּוּת
פרושה: קביעת הזמן המדוייק הדרוש לביצוע של דבר-מה. כדוגמת: עִתּוּת השיחה העומדת לְהִיקָּרֵא.
פירוש נוסף הוא: הכוונת המכשירים או חלקי המכונות באופן שיופעלו בעיתים מזומנים וקבועות מראש ("טיימינג", "תזמון").
המלה: אפיריון, לַקְטִיקָה
פירוש: אפיריון (בתעתיק: Apirּion), כסא נתון על מוטות לשאת בו בני אדם.
מקור: "ורבותינו התירו שתצא כלה באפריון בתוך העיר" (תוספתא, מסכת סוטה, פרק טו, הלכה ט).
אטימולוגיה: המילה מופיעה פעם אחת בלבד במקרא: "אַפִּרְיוֹן עָשָׂה לוֹ הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה מֵעֲצֵי הַלְּבָנוֹן" (שיר השירים ג, ט) מדובר במילה זרה, אולם אין תמימות דעים באשר למקורה. הדעה הרווחת היא כי מדובר במילה יוונית דומה.
*ויקימילון, מילון אבן-שושן