|
26-10-2004, 00:35
|
|
|
|
חבר מתאריך: 05.06.02
הודעות: 21,476
|
|
נתניהו, לבנת ושלום: לא נכפה משאל
נתניהו, לבנת ושלום: לא נכפה משאל
יום שלישי, 26 באוקטובר 2004, 0:23 מאת: מזל מועלם, לילי גלילי, עמירם ברקת וגדעון אלון, הארץ
שרון בישיבת הכנסת. "המתנחלים פיתחו תסביך משיחיות" (צילום: רויטרס)
3 השרים נפגשו כדי ללחוץ על שרון להתחייב למשאל, אך הבהירו כי בכל מקרה יצביעו היום בעד ההתנתקות. 6,000 הפגינו בעד התוכנית
עוד בכתבה:
פרס נאם מאחורי זכוכית משוריינת»"לא החרב לבדה תכריע"»
שלושת שרי הליכוד הבכירים שהצביעו בממשלה בעד ההתנתקות, אך מצדדים במשאל עם - בנימין נתניהו, לימור לבנת, סילבן שלום - נפגשו אמש במלון בירושלים, כדי להביא את ראש הממשלה אריאל שרון להתחייב על קיום משאל עם עוד לפני ההצבעה היום בכנסת, דבר שלפי דעתם ימנע את הקדמת הבחירות, את פרישת המפדל ואת הקרע בליכוד. עם זאת, מקורבי השלושה ביקשו להבהיר כי השלושה יצביעו בעד התוכנית, ולא יכפו על שרון משאל באמצעות איום להתנגד או להימנע בהצבעה.
המורדים ומנהיגם ח"כ עוזי לנדאו ייפגשו היום עם השלושה לפגישות אישיות, ויבהירו להם שהם חומת המגן שלהם מפני ממשלת אחדות. בלשכת שרון לא אהבו את המהלך של נתניהו, לבנת ושלום, והבהירו ששרון לא ייכנע ללחצים.
שרון אמר אתמול בישיבת סיעת הליכוד, כי משאל עם עלול להביא למלחמת אחים. לדבריו, "במשך חודשים שיחלפו עד לקיום המשאל תהיה פה שנאה הולכת וגוברת". הוא הבהיר שלא ישקול כלל קיום משאל לפני שהצוות בליכוד יגבש מסקנות בעניין.
הצוות בליכוד, שמכין את ההצעה למשאל עם, כבר גיבש טיוטה לחוק, והבטיח להשלים את ניסוח ההצעה בתוך שבועיים ולבדוק את הסיכויים לאישורה בכנסת. השר זבולון אורלב (מפדל) נפגש אמש עם שרון, ואמר לו שהמפדל תישאר בקואליציה עד לבחירות הבאות רק אם יתקיים משאל עם, ואם יסכימו רבני הציונות הדתית לקבל את תוצאותיו. את המפגש בין שרון לאורלב יזם השר שלום. נשיא המדינה, משה קצב, אמר אתמול בפגישה עם מנהיג המורדים, עוזי לנדאו, כי הוא תומך בקיום משאל.
בתוך כך החליטו ארבעה מחברי סיעת יהדות התורה להצביע נגד ההתנתקות. עדיין לא ברור כיצד יצביע החבר החמישי בסיעה, ישראל אייכלר.
פרס נאם מאחורי זכוכית משוריינת
הפגנת "מטה הרוב" (צילומים: רויטרס)
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://wmh.walla.co.il/w/18-200/122863-18.jpg]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://wmh.walla.co.il/w/18-200/122864-18.jpg]
6,000 בני אדם הפגינו אמש תמיכה בהתנתקות, בהפגנה שאירגן מול הכנסת "מטה הרוב", המאגד את מפלגת העבודה ומפלגות וארגונים בשמאל, בהן "שלום עכשיו". בהפגנה נשאו דברים יו"ר העבודה שמעון פרס, יו"ר יחד יוסי ביילין, מוריה שלומות מ"שלום עכשיו" וח"כ הרב מיכאל מלכיאור (מימד). ביילין קרא לחברי הכנסת הערביים "שלא לחבור לבני איתם ובני אלון, ולהצביע בעד ההתנתקות", למרות בעיות התוכנית. פרס נשא את נאומו מאחורי זכוכית משוריינת.
עד סמוך לתחילת ההפגנה היה ברשימת הנואמים גם שר התמ"ת, אהוד אולמרט, הנמנה עם התומכים הנלהבים בהתנתקות. ואולם שעה בלבד לפני נאומו מסר אולמרט ללשכת יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס, כי לא ישתתף בהפגנה. לא נמסרה הסיבה לביטול השתתפותו. בכירים במטה ייחסו חשיבות עצומה לנכונות אולמרט לשאת דברים בפורום זה, כדי להוכיח שהמטה אינו מייצג את העמדות בשמאל בלבד, אלא את תמיכת כ-70% מהציבור בהתנתקות.
"לא החרב לבדה תכריע"
מפגינים נגד ההתנתקות (צילום: רויטרס)
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://wmh.walla.co.il/w/18-200/122859-18.jpg]
הסכמים מדיניים שהתבססו על תמיכת מפלגת העבודה ("הארץ")
הכנסת החלה אתמול אחר הצהריים בדיון על תוכנית ההתנתקות. הדיון, שיימשך 17 שעות, יסתיים הערב בהצבעה אישית. את ישיבת הכנסת פתח ראש הממשלה, אריאל שרון. שרון אמר כי ההכרעה על ההתנתקות היא ההחלטה הקשה ביותר שקיבל "בכל חיי כלוחם, כמפקד, כאיש פוליטי, כחבר כנסת, כשר בממשלות ישראל וכראש הממשלה", שכן היה שותף למפעל ההתנחלות, והוא מודע לזעמם, ולייאושם של המתנחלים. שרון גם ציטט מדבריו של ראש הממשלה, מנחם בגין, שאמר למתנחלים: "אתם חלוצים נפלאים, בוני הארץ, אבל יש לכם חולשה אחת: פיתחתם בקרבכם תסביך של משיחיות".
שרון אמר בנאומו בכנסת: "אין לנו שום סיכוי לשרוד באזור הזה שאינו מרחם על החלשים. למדתי מניסיוננו שלא החרב לבדה תכריע. איננו רוצים לשלוט במיליוני פלסטינים המכפילים עצמם בכל דור. ישראל החפצה להיות דמוקרטית לא תוכל לשאת זאת. יש בתוך ההתנתקות כדי לקרוע שער למציאות אחרת".
פרסומת
ראש הממשלה השיב לטענות נגדו כי רימה את בוחריו, ואמר כי עוד במערכת הבחירות הביע תמיכה ב"וויתורים כואבים". שרון שב על עמדתו, כי ההתנתקות הכרחית, שכן אין פרטנר פלסטיני. "בבחירה בין מעשה נבון העשוי להוביל לפשרה כואבת בחר ערפאצת בדרך הדם האש והשהידים", אמר. חברי הכנסת אפי איתם (מפד"ל), וצבי הנדל ואורי אריאל (האיחוד הלאומי), ויחיאל חזן (ליכוד) הוצאו מהאולם, לאחר שהפריעו לסדר.
אחרי שרון נאם יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס. "אפשר לשמור על כל השטח ולפרק את חזונו של הרצל, 100 שנות ציונות יכולים לרדת לטימיון על ידי היסטריה", אמר פרס. "רצינו להקים מדינה דמוקרטית. האפשר להקים מדינה דמוקרטית שבו המיעוט קובע ולא הרוב?". פרס אמר שההתנתקות זוכה לרוב ברור בעם.
שליחו של מזכ"ל האו"ם למזרח התיכון, טריה לארסן, שיבח את ההתנתקות בנאומו במטה האו"ם בירושלים. לארסן אמר שההתנתקות "צעד חיובי שיוביל לחידוש השיחות כחלק ממפת הדרכים".
|
|