לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #22  
ישן 22-01-2008, 23:41
  _el _el אינו מחובר  
היסטוריה צבאית, בדגש על ישראלית
 
חבר מתאריך: 30.03.04
הודעות: 416
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי _el שמתחילה ב "עוד תמונות"

אולי אפשר לנצל את התמונות לדיון בשאלה מה מקנה סיכויים טובים יותר לשרוד ולהשלים את המשימה: רכב מוגן וכבד או רכב פתוח וקל.

הנטיה בשנים האחרונות בצה"ל ובצבאות אחרים היא לכיוון של המוגן והכבד, ובתמונות ניתן לראות ניצנים של הנטיה הזו, וגם שרידים של הגישה הקודמת, של החשופים בצריח או החשופים בגפ"ס והקומנדקר. בשנים שלאחר צילום התמונות שמופיעות כאן, פחת השימוש ברכב רך בלבנון. בשנים 92 - 95 כבר לא ראיתי ג'פ"סים בלבנון, אבל עדיין היו כלים חסרי מיגון ובהם נ"נים של צד"ל ששימשו להעברת אספקה, מרצדסים וואנים "מוסווים" (על מי הם חשבו שהם עובדים?), ואפילו בט"שיות ששימשו לליוויים בדרך למארג' עיון.

במקרים רבים, עדיף להיות ברכב ממוגן, אבל לעיתים דווקא המיגון מהווה מלכודת ועשוי להגביר את אפקט המטען החלול או המוקש. הנוסעים ברכב פתוח פגיעים פחות לטילי נ"ט, ויש להם סיכוי טוב יותר לזהות את האיום עוד לפני הפגיעה ולעיתים אף לפני הירי. בראשית שנות השבעים היתה נהוגה בעזה טכניקה של נסיעה איטית מאוד בג'יפים פתוחים בתוך מחנות הפליטים - במקומות שבהם נוסעים היום בכלים כבדים בהרבה (ומול איום נ"ט רציני הרבה יותר).

לרכב הפתוח והקל יש יתרון לוגיסטי משמעותי. הוא זול בקניה ובהפעלה, דורש פחות טיפולים, חלקי חילוף, דלק והכשרה לנהגים ולמכונאים. הוא לא גורם נזק לתשתיות, נוסע בשקט יחסי ויכול לעבור בסמטאות צרות. חלק מיתרונות הרכב הרך באו לידי ביטוי בפעולותיה של יחידת הניוד שזכתה בציון לשבח במלחמה האחרונה.

מצד שני, רכב רך אינו מומלץ במיוחד בשטחים מוכים באש ארטילרית.

מאז החטיפה באוקטובר 2000, עברו בגבול לבנון לשימוש בהאמרים ממוגנים במקום בט"שיות פתוחות. הדבר לא מנע פגיעה בנוסעי ההאמרים במספר תקריות, שכן לחזבאללה לא חסרים כלים ומטענים המסוגלים לחדור את המיגון. לעומת זאת, השינוי עלה - אני מעריך - עשרות רבות של מיליונים ברכש הכלים והפעלתם (כולל גיוס נהגי קבע). גם אחרי המלחמה (אשר בראשיתה הושמדו כזכור שני האמרים ממוגנים) ממשיכים בפיקוד הצפון להשתמש בכלים הממוגנים. הדבר מעיד כי אפילו הצבא לא מאמין ב"הישגים" הגדולים של המלחמה - קביעת תג מחיר, חידוש ההרתעה, הרחקת החזבאללה מהגדר. אם אכן הושג משהו במלחמה, יש מקום להפחית את הסד"כ בגבול לבנון ואת המיגון של הסיורים על הגבול. הסיורים ממילא לא מסוגלים למנוע חדירה (השכנים יכולים להכנס ולצאת בלא ידיעתנו גם ככה), והמיגון לא מונע פגיעה בחיילים. סיורים בכלים לא ממוגנים מספיקים לגמרי למשימות של הפגנת נוכחות ושימוש כ"תיל ממעיד" (trip-wire).

בסופו של דבר סטיתי קצת מהנושא שעליו התכוונתי לכתוב, והרבה מהנושא המקורי של האשכול, כך שאולי יהיה צורך לפתוח עוד אחד חדש.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #23  
ישן 23-01-2008, 10:34
  צ'ומפי צ'ומפי אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 16.04.07
הודעות: 1,241
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי _el שמתחילה ב "אולי אפשר לנצל את התמונות..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי _el
חלק מיתרונות הרכב הרך באו לידי ביטוי בפעולותיה של יחידת הניוד שזכתה בציון לשבח במלחמה האחרונה.


יש לזה פנים לכאן ולכאן. אם יחידת האם של אותה יחידת ניוד, אשר גם לה כלים רכים רבים ונהגים מוכשרים ברמה גבוהה, אם היא היתה מופעלת במלחמת לבנון השניה עם כליה הייעודיים האם ההישגים היו שונים? לא בטוח. בסופו של דבר יחידת הניוד עסקה בעיקר בלוגיסטיקה וחילוץ. יתרונה היה בגודלה הקטן, במהירות נסיעתה ובאופן נסיעתה. אם היו כלים רכים רבים יותר בשטח, בסופו של דבר חלקם גם היו נפגע, מטילים או ממטענים, שכן ברוב השטח הלבנוני מתאר הנסיעה הוא בעייתי. שלא כמו באזורים אחרים, תנאי השטח הקשים מחייבים בדר"כ נסיעה על צירים, דבר המגביר את יכולת הפגיעה בהם.

בסופו של דבר, אני חושב כי במלחמה לא מיצו את מלוא הפטונציאל של הרכב הרך ושל יכולות הנהיגה המבצעית של יחידות בצבא, אף על פי כי אני סבור שבמלחמה לא היה ניתן לפעול בהיקפים נרחבים עם רכב רך.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #24  
ישן 23-01-2008, 11:32
  Fox450 Fox450 אינו מחובר  
עוסק בהיסטוריה צבאית וגרמנית, ובתולדות הלוחמה האווירית
 
חבר מתאריך: 23.03.06
הודעות: 1,997
מספר מחשבות
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי _el שמתחילה ב "אולי אפשר לנצל את התמונות..."

שימוש בכלי רכב ממוגנים אינו חדש. הבריטים הרבו להשתמש בכלי רכב ממוגנים מסוגים שונים לשיטור במושבות, הצרפתים ואח"כ האמריקאים מיגנו כמות גדולה של כלי רכב בויטנאם והרודזים והדרום אפריקאים הפכו את פיתוח כלי רכב מוגנים לבט"ש לאומנות.
אינני יודע אם המיגון משיג את מטרתו, אבל הודעתך עוררה בי מספר מחשבות:
1) מיגון הפך בשלב מסויים למטרה בפני עצמה. בעבר הדבר נעשה בעיקר לצורך שמירת המורל בשטח וכדי שהלוחמים לא ירגישו שהופכים אותם לבשר תותחים. כיום הדבר נעשה גם, ובמידה רבה כהצגה לציבור בחזית הבית. זכורה לטובה בהקשר זה פרשת ה-Hillbilly armor של רמספלד וההד התקשורתי שהנושא קיבל מאז בארה"ב.
2) כהמשך לסעיף הקודם, בזהירות רבה ניתן לקבוע כי "תרבות" המיגון אופיינית לתרבות המערבית. תרבות זו שמה את חיי האדם במקום גבוה מאוד ולכן הצורך להגן על חיי הלוחמים גבוהה בה לעיתים מן הצורך לבצע ולהשלים משימות צבאיות.

מכל זה יוצא ששאלתך בעצם אינה רלוונטית, היות וההחלטה של צבאות למגן או לא למגן נובעת כיום בד"כ משיקולים שאינם קשורים לחקר ביצועים מדעי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #30  
ישן 23-01-2008, 17:55
  Fox450 Fox450 אינו מחובר  
עוסק בהיסטוריה צבאית וגרמנית, ובתולדות הלוחמה האווירית
 
חבר מתאריך: 23.03.06
הודעות: 1,997
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "[font=Verdana]למיגון..."

ברור שמיגון כשלעצמו הוא שיקול ממשי, וגם לי יש את הרושם שמיגון כלי בט"ש מצמצם אבידות, אבל צדק el בהעלותו את השאלה.

היו כבר מספר מקרים בהיסטוריה בהם חקר ביצועים הוכיח כי הנחות ייסוד צבאיות היו שגויות. הדוגמה העולה מיד בדעתי הוא אותו מקרה של ציוד מפציצי ההליפקס הבריטיים במסתירי רשף כבדים. לכאורה אמצעי זה אמור היה להפוך אותם לקשים יותר לגילוי ויזואלי, אבל בפועל התברר שאבידות המטוסים מדגם זה רק עלו בעקבות ההתקנה. חקר ביצועים שנעשה גילה כי לא רק שהמסתירים פגמו בביצועי הטיסה של המטוס, אלא גם בכושר הנשיאה שלו, וכתוצאה מכך היה צורך להוציא יותר מטוסים כדי להטיל כמות נתונה של פצצות.

ד"א, יש לי הרושם שהדוגמה שנתת רק מחזקת את ספקנותו של el. ניתן לומר גם כי עצם הצורך להתגבר על המיגון הצה"לי הגובר אילץ את חיזבאללה להתצטייד בנשק מתוחכם יותר וכתוצאה מכך גברו יכולותיו הצבאיות במידה משמעותית. כפי שהתברר במלחמה האחרונה, אותו ציוד מתוחכם לא היה קל יותר לגילוי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #31  
ישן 23-01-2008, 22:11
  _el _el אינו מחובר  
היסטוריה צבאית, בדגש על ישראלית
 
חבר מתאריך: 30.03.04
הודעות: 416
בתגובה להודעה מספר 30 שנכתבה על ידי Fox450 שמתחילה ב "ברור שמיגון כשלעצמו הוא שיקול..."

תודה לך, לצ'ומפי ולקרן-אור על ההתייחסות.

נראה באמת שהעניין התרבותי או התחושתי הוא דומיננטי יותר בקבלת ההחלטות מאשר חקר ביצועים. לעיתים המיגון הכבד גורם להרגשת חוסר-פגיעות אשר מסייעת להשלים את המשימה. לעיתים, הרגשת חוסר-הפגיעות דווקא מזיקה. קחו לדוגמה את התנהגותם של חי"ר וטנקים בשד"מים. הסיכויים של חי"רניק להפגע במעבר שד"מ נ"א הם בערך 5%, אבל במקרים רבים מספיק שחייל אחד יעלה על מוקש בשביל שפלוגה שלמה תעצר. הסיכוי של טנק להפגע ממוקש בשד"מ נ"ט הוא מעל 80%, אבל הטנקיסטים מרגישים בטוחים מאחורי המיגון שלהם, וימשיכו בדרך כלל להכנס לשד"מ גם אחרי שרוב החברים שלהם נפגעו, עד שיעלו בעצמם על מוקש ויפרסו זחל (ואז יפגעו מהנ"טים שמגינים על השד"מ).

אני לא מנסה לשלול באופן גורף את המיגון. יש מצבים רבים בהם המיגון מועיל, כדאי, ומציל חיים. לא הייתי רוצה לעשות סיורים בערי הגדה ברכב שאינו ממוגן ירי או להכנס לעזה במשהו ששוקל פחות מ- 45 טון. אבל אולי יש מקום לשקול מחדש את רמת המיגון במספר מקומות, למשל בפעילות בט"ש בגבול לבנון.

בנוגע לעוצבת האם של יחידת הניוד, הרכב היעודי שלה, ואפשרויות השימוש בו בקיץ 2006, אני חושב שעדיף שלא להרחיב.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #32  
ישן 23-01-2008, 23:52
צלמית המשתמש של המממ
  המממ המממ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.10.01
הודעות: 8,699
Follow me...
יש לזה השפעה פסיכולוגית גם על האוייב
בתגובה להודעה מספר 31 שנכתבה על ידי _el שמתחילה ב "תודה לך, לצ'ומפי ולקרן-אור על..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי _el
. לא הייתי רוצה לעשות סיורים בערי הגדה ברכב שאינו ממוגן ירי או להכנס לעזה במשהו ששוקל פחות מ- 45 טון


צבא המרשה לעצמו לשלוח סיור ברכב רך כאשר קיימים גם כלים ממוגנים מקרין עוצמה כלפי האוייב וכלפי אנשיו.
האוייב יודע שהוא יכול לפגוע בכלי הרך, אבל התגובה תהיה קשה מנשוא ולכן הוא נמנע מכך.

הקרנה כזו של עוצמה מוזכרת כבר בתנ"ך (סיפור המרגלים)

אבל גם לפני מספר שנים זכורות לי תמונות של חיילים בריטיים בצפון אירלנד שהחלו לפטרל ברחובות כשהם חבושים בכומתות (עם פונפון) במקום הכפל"סטים הרגילים.

צעד כזה נועד לשדר לאולוסיה שפניהם של החיילים אינם לקרב - אך הם בטוחים בעצמם עד כדי כך שהם מוכנים לוותר על מיגון אישי.
_____________________________________
_________________________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
אזהרה: משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות !
תראו, אפילו החייזר נהיה ירוק מזה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #33  
ישן 24-01-2008, 02:48
  2c זקן 2c זקן אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.11.07
הודעות: 125
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי המממ שמתחילה ב "יש לזה השפעה פסיכולוגית גם על האוייב"

שמע, בלי להתפלסף יותר מידי, אני זוכר אותנו ב88-91 מסתובבים חשופים בגפ"סים בלבנון , בדיוק כמו בתמונות(ד"א נראה לי אזור בינת ג'בל או אולי כואכבא-יותר מידי שנים עברו) יוזמים ויוצאים לטווסים בלי סוף, במקביל , עם פרוץ האינטיפאדה הראשונה, מסתובבים בעזה עם כומתות על הראש(בלי פומפונים).

אם אתה שואל אותי, המבחן הוא מבחן התוצאה. נכון שגם בתקופתנו פיצמרו את המוצבים, אבל, עדיין יזמנו ופעלנו בלו"ז צפוף ביותר של פעילויות. משום מה החל תהליך של התכנסות וסטטיות שהובילה כמובן לפרק העצוב בלבנון , אני ממש נדהם- כל פעם מחדש - לשמוע את החבר'ה הצעירים מתארים את" תקופת לבנון "שלהם.

את מחיר התפיסה המעוותת הזו אנחנו משלמים היום.

ונסיים בנימה חיובית, מה לגבי אשכול תמונות מהגיזרה המרכזית/מזרחית? אני אתפנה בימים הקרובים לעלות תמונות(צריך לחפש בבויידם) אז במצלמות עוד היה פילים...

נערך לאחרונה ע"י 2c זקן בתאריך 24-01-2008 בשעה 03:02.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #49  
ישן 25-01-2008, 08:34
  עבדול אלהזרד עבדול אלהזרד אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 02.03.06
הודעות: 6,684
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי gilbmx שמתחילה ב "קו ההגנה לעולם יפרץ והמיגון..."

א) בלבנון לא הייתה מעולם תפיסת בעלות על השטח. המטרה של רצועת הביטחון הייתה למנוע חדירות לשטח ישראל. החיזבאללה ואמל דווקא לא רצו כל כך לחדור לשטח ישראל. רצועת הביטחון גם הפריעה קצת לירי קטיושות על ישראל, אבל כדאי לזכור שעד שנות התשעים החיזבאללה עצמו בכלל לא ירה קטיושות..

ב) פעילות יזומה היא דבר טוב ויפה, אבל לא היה מי-יודע-מה נגד מי לבצע פעילות יזומה. לחיזבאללה לא היו יותר מידי בסיסים ברורים ויעדים שאפשר ליזום נגדם, כך שעיקר הפעילות הצהלי"ת הפכה ל"מארבי סבלנות" - החיזבאללה קלט את זה די מהר, והפך את המארבים עצמם כיעד לתקיפה.

נ.ב.
לאחר חטיפתו של דיראני, ישראל השתמשה במידע שהתקבל בחקירתו כדי לתקוף ב1994 בסיס אימונים של החיזבאללה בעין-דרדרה. התגובה הייתה פיגוע מפתיע ודי לא צפוי במרכז הקהילה היהודית בבואנוס איירס. לפי מרטין קרמר, זה די הוציא לישראל את החשק ליזום יוזמות נוספות כאלה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 20:53

הדף נוצר ב 0.10 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר