03-08-2007, 16:06
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
ניסיתי לכתוב מדריך, נשארו לי שאלות פתוחות שאודה לכם אם תענו עליהן. אשמח לכל תיקון או הערה.
המדריך מבוסס על אתר זאפ ועל האמור באשכול זה.
מדריך קנייה למסכים
גודל מסך – נמדד באינטשים (") גדלים נפוצים היום 17, 19, 20, 20.1, 22 וגדולים יותר בסכומים חלומיים (ראו שאלה בסוף המדריך).
רוחב המסך – יש רגיל 3X4 ויש רחב 9X16. למי שמשתמש בעיקר לסרטים עדיף מסך רחב.
סוג המסך - קיימים כיום בשוק 2 סוגי מסכים עיקריים:
- מסך דק Liquid Crystal Display) LCD = תצוגת גביש נוזלי) מסך שטוח ודק. טכנולוגיית ה-LCD היא החדשה ביותר כיום בתחום המסכים והיא מתפתחת בקצב מהיר. מסך זה נחשב כמוביל כיום, וזאת בעיקר עקב צורתו הדקה והנוחה.
- מסך "עבה" או "רגיל" Cathode Ray Tube) – CRT=שפופרת קאטודית) מסך זה היה הנפוץ ביותר בשוק במשך שנים רבות. הוא פועל בשיטת השפופרת, המבוססת על תותח אלקטרונים. טכנולוגיה זו מחייבת מסך בעל עומק גדול שתופס מקום רב יותר. מסך ה-CRT יכול להגיע עם צג שטוח לחלוטין או עם צג מעוגל.
* בטלוויזיות קיימים גם מסכי פלאזמה. בד"כ לא מחברים מסכים כאלו למחשבים.
זמן תגובה - זהו הזמן הלוקח למסך לשנות צבע של נקודה בודדת משחור עד לבן ובחזרה לשחור. זמן זה נמדד באלפיות השניה (millisecond = MS). ככל שזמן התגובה קצר יותר, כך ניתן לצמצם יותר את התופעה של "מריחת" התמונה. זמן תגובה מהיר יותר מתאים ליישומים כמו משחקים, בהם יש תנועה רבה על המסך.
בשוק נפוצים מסכים שזמן התגובה שלהם בין 12MS, 8, 5 ואפילו 2MS. כמובן שככל שזמן התגובה נמוך יותר מחיר המסך עולה. לטענת מוכרים בחנויות שונות אין חשיבות לזמן תגובה הנמוך מ12MS היות וממילא העין האנושית אינה יכולה להבחין בשינויים במהירות הפחותה מזו.
יחס ניגודיות - יחס הניגודיות הוא ההבדל בין הלבן הבוהק ביותר לשחור החשוך ביותר שהמסך יכול להציג. ככל שהיחס גדול יותר כך מוצגים התמונה והצבעים בצורה טובה יותר
בעיקרון במסכים מודרניים זמן תגובה ניגודיות ושאר מספרים הם לא קריטריונים בין היתר בגלל כל מיני טריקים שהחברות מפעילות כדי לייפות את המספרים האלה. הקריטריון העיקרי הוא סוג הפאנל:
- IPS: יתרונות דיוק צבעים, זוויות ראיה גבוהות 16.7 מליון צבעים. חסרונות: יקר.
סוג פאנל - כיום קיימות שלוש משפחות של סוגי פאנלים:
- TN Film - Twisted Nematic: הפאנל הזול והנפוץ ביותר כיום. בעל זמני תגובה מהירים אשר מפחיתים "הימרחות" של התמונה. החסרונות בטכנולוגיה זו הם כמות צבעים נמוכה לעומת הסוגים האחרים וזוויות צפיה צרות יחסית (רק 260 אלף צבעים בזוויות נמוכות) זאת אומרת שיהיה קשה לצפות כמה אנשים במסך אחד ושאם אתה גרפיקאי שחשוב לו להבחין בין תתי גוונים המסך לא מתאים לך. פאנלים מסוג זה זולים ליצור ולכן בד"כ מסכים המשתמשים בהם זולים יותר.
- VA - Vertical Alignment: טכנולוגיה זו היא מעין פשרה בין הISP לTN. הפאנל מאפשר זוויות צפיה רחבות וכמות צבעים גדולה. בפאנל זה יחס הניגודיות הוא הגבוה מבין שלושת הסוגים (16.7 מליון צבעים) חסרונות: דיוק צבעים פחות טוב מIPS. מתאים למי שרואה סרטים וגם לשימושים כללים.
- IPS - In Plane Switching: פאנל זה מציג כמות צבעים משופרת ביחס לTN ומאפשר זוויות צפיה רחבות. החסרון של הפאנל הוא זמני תגובה איטיים יחסית ומחירו היקר. אם אתה גרפיקאי או יוצר סירטי אנימציה בהפרדה גבוהה ויש מי שרוכש עבורך את המסך, זה המסך עבורך. כל האחרים יכולים להסתפק במסך עם פאנל VA.
בעיקרון יש להמנע ממסכי TN ולקנות מסכי VAשהם (P-MVA או S-PVA) או אם יש תקציב IPS.
גודל נקודה - מונח המתאר את גודלו הפיזי של כל פיקסל במסך LCD. מסך המורכב מפיקסלים קטנים יותר, מכיל בגודל נתון יותר פיקסלים, דבר המשפר את איכות וחדות התמונה המוצגת עליו.
גודל נקודה נמדד במ"מ, ולרוב הוא נע בין 0.2 ל- 0.4 מ"מ.
בהירות - מציין את העוצמה המקסימלית של תאורת המסך ביחידות של cd/m² (מספר נרות הפזורים למטר מרובע). ככל שנתון זה גבוה, נקבל תמונה טובה ובהירה יותר. מסכי TFT לרוב, בהירים בהרבה ממסכי CRT
רזולוציה- מספר הפיקסלים באינטש רבוע (DPI). ככל שמספר זה גבוה יותר, כך איכות התמונה גבוהה יותר. רזולוציה מוצגת על ידי שני מספרים, לדוגמא800X600, כאשר המספר הראשון מהווה את מספר הפיקסלים האופקיים בתמונה, והמספר השני מהווה את מספר הפיקסלים האנכיים.
להלן רמות הרזולוציה המקובלות:
- SVGA - 800X600
- XGA - 1024X768
- SXGA - 1280X1024
- UXGA - 1600X1200
הרזולוציה המקסימלית במקרה זה, היא הרזולוציה הגבוהה ביותר אליה ניתן להגיע הגדרות המסך.
רמקולים מובנים - אמנם חוסך במקום על השולחן אולם הרמקולים הללו לרוב יהיו רמקולים באיכות נמוכה מאד (בטח לא כזו שמתאימה לגיימרים ולצפייה בסרטים באיכות גבוהה) כמו רמקולים שניתנים לרכישה ב50 ש"ח.
שאלות שנשארו פתוחות
מה זה חיבור DVI?
מסך TFT = מסך דק?
כיצד מודדים את המסך, האם יכול להיות ש17" של חברה אחת שונה מ17" של חברה אחרת?
בכל מודדים לרוחב, לגובה או באלכסון?
מה ההבדל בין תדר ריענון (נמדד בהרץ Hz) למהירות ריענון (נמדד במיליסקנד MS)?
האם נכון שאין משמעות לכל קצב ריענון נמוך מ12MS היות שהעין האנושית לא מסוגלת להבחין בקצב שכזה?
האם הרזולוציה מושפעת מאיכות המסך או רק מהגדרות תוכנית ההפעלה ומאיכות כרטיס המסך? כיצד?
הבנתי שאפשר לחבר מסכים לעוד מכשירים חוץ מהמחשב (טלוויזיה, USB) מה צריך? לא צריך לעבור דרך המחשב? מה המשמעות של חיבור USB במסך? מה זה נותן?
מה צריך בשביל סרטי HD? ראיתי מסכים שכתוב עלים HD READY מה זה אומר?
עד כמה חשוב לרכוש מסך של פירמה ידועה ולא משהו פשוט או בלי פירמה בכלל?עד כמה חשובה האחריות? יש להם נטייה להתקלקל? צריך 3 שנים? יש קאצ'ים באחריות (נגיד "אחריות מלאה לא כולל קורוזיה וחלפים בהשתתפות עצמית 2000 ש"ח")?
יש חשיבות לכרטיס המסך. מי יכול להסביר איזה כרטיס מסך יכול להגביל? האם יכול להיות שמישהו ירכוש מחשב חדש עם כרטיס סטנדרטי וזה ימנע ממנו חיבור של איזשהו מסך?
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|