ברשותך, סימן טוב, נוסח המסמך שצרפת ובסופו שאלות
"תגר" (טילי נ"ט 11-SS) - במלחמת ששת הימים
מאת סימן טוב שמעון שגיא
עם הקמת חת"מ היו בו הגונדות, שכללו סוללות נ"ט וסוללות נ"מ, חלק בלתי נפרד של החיל ("תמיד תותחן" 3 עמ' 34). בשנת 1966 הועבר מערך הנ"ט לחיל הרגלים, פרט לטילי הנ"ט, התגר. היחידות שהפעילו את הטילים היו גדוד 755 וגונדה 485 (טיל נ"ט אישי, מסוג "קוברה"). גדוד 755 היווה יחידה מיוחדת, שטובי החיילים בחיל זכו להיכלל בו. הפעילות המבצעיות, שהיחידה השתתפה בהן, היו במלחמת "ששת הימים", ובמלחמת ההתשה (על הטיל – ראה מסגרת).
יחידה 755 בפיקוד רס"ן ש' מיכאלי (סגן – רס"ן צבי עופר).
ביחידה היו 5 סוללות, (אחת סדירה וארבע מילואים) שחולקו בין העוצבות השונות במלחמה:
סוללה א': בפיקוד סגן אמנון גוטפרוינד.
זאת הייתה הסוללה הסדירה, שהייתה בה השלמת מילואים. הסוללה הייתה מיועדת לנחות מהים באזור אל עריש במסגרת חטיבה 55. לאחר ביטול הפעולה, צורפה הסוללה לחטיבת "יפתח", ת"פ כוח "אשכולות" שפעל בכיבוש העיר עזה.
הסוללה הייתה צריכה להיות מופעלת בזמן התקלות בשריון רחוק. בתנועה בשטח בנוי הייתה צריכה לפעול ככוח חרמ"ש לטיהור העיר. בסיורים לאחר הכיבוש תפעל ככוח מחפה מרחוק.
הסוללה לא הפעילה טילים בזמן הקרב מאחר ושריון האויב הושמד ע"י גדוד השריון, בהמשך פעלה ככוח חרמ"ש לטיהור העיר עזה.
סוללה ב': בפיקוד סרן יונה בנימיני.(סוללת מילואים)
הסוללה תוכננה לפעול במסגרת חטיבת "יפתח". מאוחר יותר תוכננה לפעול במסגרת כוח "גרניט". לאחר שהכוח פורק, הועברה הסוללה לאילת ותוכננה שם להגנה בפני שריון אויב בעקבה ובראס-אל-נקב.
הסוללה תוכננה במערכים הגנתיים באילת מכיוון עקבה; ובקיבוץ אילות – מכיוון ראס-אל-נקב. לא הייתה כל פעילות קרבית ולא תנועה לקראת קרב. הסוללה הייתה נייחת.
סוללה ג': בפיקוד סגן א' רנן. (סוללת מילואים)
הסוללה פעלה בכל השלבים עם חטיבה 8. בהתחלה הוצמדה לפלוגת הסיור באזור פארן. ב-8 ביוני עלתה הסוללה עם חטיבה 8 לצפון והשתתפה בפריצה לרמת הגולן.
הסוללה הוצמדה לסיירת חטיבה 8 באזור הפארן ותפקידה היה לחפות על חדירות וסיורים, ויחד עם הסיירת ליצור ביום כוח. הסוללה ירתה 3 טילים: 1 – נפל;2 – החטיא; 3 – הושמד לאחר שהתברר שהמטרה הייתה זחל"ם של חטיבה 8.
בפריצה לרמת הגולן הוטלו על הסוללה תפקידי אבטחת שטחי היערכות ומפקדת החטיבה. מאוחר יותר, אבטחת צירים מפני אפשרות של פריצת שריון. בפעולה זאת נהרג הנווט רס"ל אליעזר מירון ז"ל, כתוצאה מפגיעה ישירה שספג הזחל"ם.
סוללה ד': בפיקוד סגן שאול נוי. (סוללת מילואים)
סוללת מילואים. פעלה במסגרת אוגדת "המפץ" (אריאל שרון), בכיבוש מוצבי אום כתף – אבו עוגיילה.
הסוללה פוצלה ל-2 פלגות:
א. פלגה א' בפיקוד שאול, ת"פ גדוד 132 (חטיבת "נחשון") במתחם הגנה באזור קציעות.
הפלגה הוקצתה לגדוד "אריה" (גדוד סיור אוגדתי מאולתר בפיקוד אריה עמית – טפר) תפקידה היה אבטחת צירים נגד טנקי אויב בטווח רחוק. בהתקפה על "אמרגן 70" – ירתה הפלגה 3 טילים שהחטיאו את מטרתם.
ב. פלגה ב' בפיקוד יהודה, ת"פ חטיבת "נחשון" באזור קציעות. עם פרוץ הקרבות הועברה פלגה ב' ת"פ גדוד 63 מחטיבה 14. ואח"כ ת"פ פלוגה מגדוד חרמ"ש 58 מחטיבה 14.
מאחר ולא נתגלו טנקי אויב פעילים בצירי התנועה, לא הופעלה הפלגה. בעת הפריצה לנחל ירתה 2 טילים לעבר טנקי אויב בטווח של 1000 מטר. טיל אחד החטיא ואילו השני פגע והוציא מכלל פעולה טנק אויב מטיפוס 54-T. בשאר הזמן פעלה הפלגה ככוח חרמ"ש בהפעלת נשק קל + מקלע פלוגתי.
בהמשך צורפה כל הסוללה לחטיבה 14, כאשר פלגה א' צורפה לגדוד 83 וירתה לכיוון אבו זנימה. פלגה ב' צורפה לגדוד 58 בהגנה 3 ק"מ צפונית מערבית לאגם המר הקטן.
סוללה ה': בפיקוד סגן יואב קורש.
סוללת מילואים מוצנחת. הייתה מיועדת להצנחה באזור אל עריש עם חטיבה 55. ההצנחה בוטלה, ולכן נשארה בכוננות בשדה התעופה בתל נוף.
עם תחילת המלחמה היא הוחזרה לשטח כינוס חטיבתי. החטיבה קיבלה שינוי משימה והסוללה עברה לתל-נוף.
גונדה 485: בפיקוד סרן שמעון אייל
(טיל נ"ט "אשף" Boelkow MMB Cobra bo-810)
הגונדה, שכללה 4 סוללות, צורפה לחטיבה 55 . ב-7 ביוני פוצלה הגונדה: מפקדת הגונדה וסוללות א' ו ב' הועברו ת"פ גדוד 71; סגן מפקד הגונדה וסוללות ג' ו ד' הועברו ת"פ גדוד 66.
הכוח שעם גדוד 71 הוצב על גגות בתים. בשעה 15.00 קיבל פקודה לנוע לעבר "שער האריות"
הכוח שעם גדוד 66 פוצל כאשר סוללה ד' הועברה לגזרת המשטרה ליד מוזיאון "רוקפלר", בעוד שסוללה ג' בפיקוד סגן מפקד הגונדה הועלתה להר הצופים. ולאחר כיבוש "אוגוסטה ויקטוריה" הוצבה בעמדות לעבר הגזרות שממזרח לה ולעבר א-טור. אחה"צ נעה לכיוון "שער האשפתות".
לאחר מכן הוקצתה כל הגונדה ת"פ גדוד 28 לאבטחה וסיוע בגזרתו. (מוזיאון רוקפלר והצומת החולש על שער הורדוס וכוננות לפריצה דרך שער הורדוס לעיר העתיקה).
בהמשך הצטרפה הגונדה לחטיבה 55 בפריצה לרמת הגולן. במשך כל המלחמה לא היו אבידות או נפגעים בין חיילי הגונדה. לא נורו טילים.
סיכום
יחידות ה"תגר" לא באו לידי ביטוי במלחמת ששת הימים, ולא נוצלו ע"י מפקדי הכוח המסתייע. מת"פים ומס"חים לא ראו ביחידת טילי הנ"ט חלק של חת"מ ולא תרמו להפעלה נכונה של טילי "תגר" במסגרת הכוחות המסתייעים.
לאחר מלחמת ששת הימים עוד השתתפה היחידה במלחמת ההתשה , בספטמבר 1967 טובעה בפעם הראשונה בעולם ספינת טורפדו ע"י טילי נ"ט מפורט תאופיק (ראה מסגרת), כן נטלה היחידה חלק במבצע כרמה (מבצע "תופת"- מרץ 1968), ואחריו פורקה - ובא הקץ ליחידת טילי הנ"ט. עברו רק 5 שנים עד מלחמת יום הכיפורים ואז הוכיחו לנו המצרים מה ניתן לעשות עם טילי נ"ט וחבל!
טיל נ"ט "אשף" Boelkow MMB Cobra MO-810
טיל נ"ט קטן, שאדם אחד יכול לשאת, לשגר ולהנחות אותו. כתוספת למנוע הרקטי המוצק שבגוף הטיל, מצוי מאיץ מוצק, הנשאר צמוד לאחר גמר שריפתו
-----------------------------------
ספינת טורפדו מצרית הוטבעה ע"י טילי נ"ט
ב – 4 בספטמבר 1967, טובעה בפעם הראשונה בקרבות בעולם, ספינת טורפדו ע"י טילי נ"ט מונחים שנורו מהחוף. על המבצע נמסר בביטאון שנקרא "תותחן בקרב", שהתמחה באותן השנים בפרסום נושאים הקשורים בתותחנות.
על מה שאירע באותו הקרב תאר הביטאון :
את הקרב מתאר הכותב כ"מבצע חסר התקדים", שאותו ביצעו "אנשי מילואים מזוקנים מעמדתם שבפורט תאופיק. מפקד הצוות והנווט שפגע בספינת הטורפדו היה סמל אברהם קורן".
על השתלשלות האירועים הוא הוסיף: "אותה שעה נראתה ספינת טורפדו (סט"ר) מצרית מדגם פ-183 כשהיא מגיחה במהירות מפתחו המזרחי של פורט איברהים. הטווח היה 1,200 מ' וצוות הספינה נראה על הסיפון בעמדות קרב, כשתותחיו הדו-קניים 25 מ"מ מופנים לעבר כוחותינו בגדה המזרחית.
"סמל קורן פקד: 'אש'! וניווט את הטיל לעבר הסט"ר. באיטיות הוריד את הטיל עד שהיה על רקע הסט"ר ופגע במרכז המטרה, מתחת לגשר, כחצי מטר מעל לקו המים. ברגע הפגיעה ראה סמל קורן במשקפת, להבה קצרה וחלקים עפים באוויר...
"מהירות הסט"ר הואטה, והספינה המשיכה באיטיות דרומה כשעמוד עשן עצום מתאבך ממנה, נישא לכיוון צפון ע"י הרוח הדרומית, מטשטש את צללית הספינה ומקשה ניווט טיל לעברה. הנווט ראה את חרטום הספינה בלבד ואת אורך הספינה הוא עמד ע"י הערכה בלבד.
"סמל אברהם לא ידע אם העשן היה כתוצאה מפגיעה, או שצוות הספינה הפעיל נר עשן על מנת להסתירה. הוא ירה טיל שני שלא הגיב ונפל למים.
"את הטיל השלישי ניווט סמל אברהם בגובה מועט מעל לפני המים, כדי לדייק בפגיעה. הטיל נכנס למים מטרים ספורים לפני הספינה.
"שני טילים נוספים שנורו פגעו והתפוצצו בסט"ר. היה קשה לאתר את מקום פגיעתם בגלל העשן. וכשהוא התפוגג נראתה ספינת הטורפדו כשהיא עומדת ללא תנועה במקום".
צוות הנ"ט הפסיק את הירי וצפה בספינת הטורפדו. הם ראו כיצד ירכתיה החלו לשקוע וחרטומה מתרומם. הצוות המצרי שהיה על הספינה נטש אותה, קפץ למים. תוך מספר דקות הזדקר מהמים חרטום הספינה בלבד.
עמוד העשן השחור שהתמר מהספינה , נראה היטב בכל מפרץ סואץ.
-------------------------
שאלות:
- רס"ן צבי עופר- האם אותו צביקה עופר מחרוב?
- טיל הקוברה שמוזכר בסוף המאמר - האם יש פרטים נוספים? בספר "טילים ורקטות בלוחמה המודרנית" מאת ש' יפתח, מערכות 1979 מוזכר טיל בשם זה מתוצרת גרמנית ונראה שהוא קרוב מאד לסאגר.
- מה לגבי SS10 וSS12 האם הם לא שירתו בצה"ל?
- ידוע (ואף הובאו בפורום תמנות) על ניסויים בהתקנת SS1 על פלטפורמות שונות (מסוק, טנק AMX13) לא התייחסת אליהם. האם הם קשורים לגדוד 755?
שוב מאכזב לקרוא עד כמה היו קרובים לפתח את התו"ל של ירי מנגד אך היה חסר המעוף
נ.ב.
כשמתקיימת יחידה סודית קשה לבוא בטענה אל "שאר הצבא" על כך שלא ידע להשתמש באותה היחידה. טענות דומות הושמעו בסוף המלחמה האחרונה ע"י מפקדי (וחיילי) יחידות דומות ליחנ"ט 755 בסיגנון "לא הכירו את היכולות שלנו, גם מי שהכיר לא הכיר מספיק, ולא השתמשו בנו. וחבל. יכלנו לשנות את תוצאות המערכה"
כאן שוב בא הפער שבין הרצון לחשוף את המידע לכוחותינו ולא לחשוף אותו לאוייב.
נראה שיחנ"ט 755 והגונדה 485 סבלו מאותה הבעיה ואפילו פורקו לאחר שלא נעשה בהן שימוש והשימוש שנעשה לא ממש התאים ליכולותיהן.
אני יכול לדמיין איך המח"ט מקבל ת"פ שלו סוללה כזו ובזמן מלחמה לא ממש מתעסק ב"מה הם יכולים לעשות" אלא ב"איך אני מוריד משימות הכוחות האורגניים והלוחמים שלי" ושולח את הסוללה לאבטח את המפח"ט.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 30-07-2007 בשעה 17:37.
|