העתיד כבר כאן: כטב"מים מחליפים מטוסים מאויישים בפעילות איתור והשמדה
האתר F-16.net מדווח שחהא"א מתכוון לשלוח לאפגאניסטן ולעיראק את הכטבמ"ים החדשים שלו מסוג MQ-9 Reaper על מנת שיחליפו מטוסי F-15/F-16 בפעילות המבצעית שלהם הכוללת איתור והשמדה.
ה MQ-9 Reaper הוא גירסת שידרוג של ה MQ-1 Predetor הבאה לידי ביטוי בשיפור ביכולת כמעט בכל תחום: מנוע, גודל, יכולת נשיאת חימוש ו/או ציוד מעקב, שהיה באוויר, תקרת שירות גבוהה יותר ויכול נשיאת מיכלי דלק חיצוניים ועוד..
הריפר יכול לשאת עד 4 פצצות מונחות מסוג GBU-12 ו/או GBU-38 JDAM ו/או עד 2 טילי א"א מסוג סטינגר ו/או עד 14 טילי א"ק Hellfire II (דגם P המותאם לכטב"מים ובעל רש"ק כפול) במשקל כולל של כ 3.1 טון בשני המנשאים הפנימיים וששה מנשאים חיצוניים.
זמן שהיה באוויר כשהוא חמוש מלא כ 14 שעות כשניתן להאריך זמן זה עד לכ 42 שעות בעזרת מיכלי דלק חיצוניים במקום חימוש.
ע"פ מידע מצטבר נמצא שבמהלך המלחמה בעירק ב 2003 הוטלו כ 300 פצצות מונחות ליום לעומת 3-4 פצצות ליום בתקופה האחרונה.
אי לכך, מטעמי חיסכון, בטיחות הצוותים, רכישת ניסיון מבצעי וכו' הוחלט על שליחת כנף 432 הכוללת 8 טייסות כטב"מים לאיתור והשמדה (סה"כ 60 פרדטור, 9 ריפר) לעיראק ואפגאניסטן ע"מ שיחליפו בהדרגה טייסות מבצעיות המפעילות מטוסי F-15 ו F-16 בפעילות איתור והשמדה.
תוך כדי כך חהא"א ימשיך להצטייד בריפר עד לשנת 2011, ע"פ הניסיון שיירכש עם הפעלת כנף 432 יוחלט כיצד להכיל את את הרעיון גם ליחידות אחרות וגם לזרועות אחרות (חיל הים, מארינס ואף לחיל האוויר הבריטי).
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "העתיד כבר כאן: כטב"מים מחליפים מטוסים מאויישים בפעילות איתור והשמדה"
אני רואה שהיום בעולם יש התפתחות גדולה של נושא הכטבמי'ם. חלקם מודחפים חלקם סילוניים חלקם סיור וצילום וכדומה וחלקם לוחמים ויש גם התפתחות בנושא המסוקים הבלתי מאויישים המסבמי'ם.
וכפי שידוע ישראל החלה לפתח מאוד את הנושא הזה. השאלה היא האם לא איבדנו את הראשוניות והחדשנות. לפחות על פי הידוע אין לנו כטבמים סילוניים ולא מסוקים ולא כטבמים לוחמים. אני חושב בהקשר הזה על פינלד, מדינה קטנה שהשכילה לתפוס את ההזדמנות של הטלפון הסלולרי בראשיתו ומאז היא בראש המפתחים והיצרנים של התחום.
בהודעה הפותחת את האשכול מוצגת היכולת המאד מרשימה של הכטב"ם Reaper, אבל לדעתי הדבר המדהים יותר הוא השימוש שבחר הממשל האמריקאי לעשות ביכולת הזו - כאן אנו עדים למהפכה של ממש.
עד היום כטב"מים היוו נדבך נוסף ביכולת של הזרוע האווירית - יותר לצרכי מודיעין אבל בשנים האחרונות גם לצרכי תקיפה עם יכולת די מוגבלת (2-4 טילי א"ק).
הבשורה שהביא איתו הכטב"ם Reaper היא שבגלל היכולת המדהימה שלו בחרו בו במקום יחידות מאויישות של הזרוע האווירית!
ז"א התחזית המהפכנית של "מכונה במקום אדם" עולה מדרגה, אם עד היום כאמור הכטב"מים פעלו כאמצעי עזר, כעת הם כבר ניזרקים ללב העשייה - איתור והשמדה באופן בלעדי!
מין הסתם ה Reaper עוד ישודרג והוא ודומיו הופכים להיות לא רק רובוטים אלא רובוטריקים.
תארו לכם את ההרגשה של טייס F-16 בבסיס באלאד בעיראק שאומרים לו: חביבי סע הבייתה, טוס עוד שנתיים, צא לגימלאות, מידי פעם תבוא לטוס במילואים באיזה יחידת ANG, תשמין ותספר לנכדים שלך סיפורים על איזה טייס היית (הם יחשבו "מה רוצה הזקן הזה עם סיפורי המיתולוגיה שלו") כי רובוטים מחליפים אותך...
פרוייקט ה JSF בהגדרה שלו הוא "מטוס הקרב המאוייש האחרון" וה F-35 (לייטנינג II) אכן נבנה ככזה, כי הדור הבא אחריו (X-45 ודומיו) כבר יהיה דור של כטב"מים עם יכולת מדהימה כמו נשיאת חימוש מאד מתוחכם ובכמויות אדירות, לטווחים דימיוניים, במהירות דימיוניות ובאופן דימיוני (משיכת 30 ג'י לדוגמה) כי המדע כבר גילה שהאדם הפך להיות החוליה החלשה בשרשרת והנוכחות שלו בתוך המכונות רק מפריעה להם להתפתח.
ניסחפתי בצורה פילוסופית, אבל קדימה תרימו את הכפפה ונשמע מה יש לכם להגיד (מוגבל לצו"ב ולביטחון שדה כמובן) לפני שכל המכונות האלה ישתלטו עלינו (תקראו כאן ו כאן מאמרים מעניינים בנושא).
דבר נוסף לפני שאני משחרר אתכם זה הזווית הישראלית - "אשפוז" סיכם את זה במשפט יפה אחד "לא אלמן ישראל" ואכן התחום הזה הוא כל כך מסווג, רב הנסתר על הידוע וגם על זה לא ניתן לדבר.
יחד עם זאת ישראל הציגה (בעיקר בתערוכות) בשנים האחרונות לא מעט גירסאות "צמחוניות" של כטב"מים חדשים (שובל, איתן, מחץ, זיק וכד') ודי לחכימא ברמיזא..
לא נסחפת פילוסופית כלל וכלל. הידיעה פורסמה בהבלטה במספר כתבי עת כבר בחודש שעבר ואין ספק שמדובר בפרישה היסטורית. היקף הפרישה הוא המרכיב הדרמטי ביותר במאורע זה. מעולם בעבר לא נפרשה כנף שלמה של כטב"מ שחלק ניכר מתפקידו זה תקיפה ומעולם לא אירעה פרישה כזאת במטרה להחליף מספר ניכר של מטוסי תקיפה מאויישים.
יחד עם זאת, יש לשים את הדברים בפרופורציה. כפי שדנו פה פעמים רבות בעבר, עדיין מדובר בכלי טיס המתאימים לעימות נמוך עצימות וזו אכן מסגרת הלחימה שהם הולכים להשתלב בה. עם כל היותו מערכת נשק הי-טקית מרשימה, הריפר אינו מתאים להפעלה במערכה אווירית אסטרטגית.
בעתיד הרחוק יותר אין ספק כי כטב"מ הקרב/תקיפה ייכנס גם לנישה הזאת, אבל בינתיים יש לנו לפחות עוד דור אחד של מטוסי קרב מאויישים לפני שטייסי הקרב יהפכו לזן נכחד.
כטב"מ פועל בתנאי מלחמה קונבנציונלית, עם איום נ"מ וכלי טיס אחרים?
אני חושב שעדיין רחוקה הדרך לזה. משימות מתמחות, סביר מאוד; אבל האדם הוא עדיין בראש השרשרת, לא החוליה החלשה.
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)
ברור שהאדם הוא זה ששולט והוא זה שתמיד יפעיל, יחליט וישלוט - על זה אין ויכוח ורצוי שכך זה ישאר.
הכוונה ב"חוליה החלשה" היא למגבלות הפיסיולוגיות של גוף האדם לעומת המגבלות הפיסיות של המכונה בגלל העובדה שהוא עדיין מאייש את המכונה.
לדוגמה: ב F-35 יש מערכת ביומטרית (סנסורים בכפפות ובקסדה) המקושרת אל מחשב המטוס ולמעשה גוף הטייס מנוטר בכל רגע ע"י המחשב שלוקח את מגבלות גוף האדם בחשבון בכל רגע ובכל מצב - זו הכוונה בחוליה החלשה!
גוף האדם יתפרק מהעומסים ומהכוחות הפועלים על המטוס הרבה הרבה לפני שהמתכות, המבנה, המערכות ושאר האלמנטים במטוס בכלל יתחילו להתנתק אחד מהשני.
יש לזה גם צדדים חיוביים - המחשב יודע לזהות תופעות מיוחדות כגון ורטיגו, אובדן הכרה וכד' ולקחת שליטה על המטוס ו/או לדווח ו/או לעשות עוד כל מיני פעולות שיצילו את הטייס ואת המטוס.
אלא פשוט רצון בפלטפורמה זולה יחסית, עם משך שהייה ארוך, ללא סיכון חיי אדם.
בקרב אוויר הרי ממילא קובעים החיישנים ויכולת התמרון של הטיל,
ולאיזו עוד משימות נדרשת יכולת תמרון רבה? SEAD? חדירה בגובה נמוך? גם כיום רק חלק קטן מסד"כ מטוסי הקרב בנוי לכך.
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "לי דווקא נראה שהמניע לפיתוח..."
התכלית היא פלטפורמה נושאת נשק בעלת יכולת גבוהה, זולה וללא סיכון לחיי אדם.
אבל מהירות גבוהה, עמידה בעומסים, אולי אפילו יציאה מהאטמוספירה וחזרה וכד' אלה כבר תכונות שמושגות על הדרך בגלל שהטכנולוגיה קיימת, ההנדסה קיימת, המתכות והחומרים קיימים.
לדוגמה בגלל סיבות הנדסיות מקל"טים (מטוסי קרב ללא טייס) ייראו שונה (בצורת האות M או W) ממה שאנחנו מכירים בגלל התכונות האלה
בתחום המטוסים המאויישים- כבר בשנות ה- 60 היתה טכנולוגיה למפציץ מאך-3 עם כנפיים בגיאומטריה אנכית משתנה (B70), מטוס יירוט בעל רום טיסה אדיר ומהירות על-קולית קבועה (YF-12) וכו'- האם תכונות אלו הפכו לנחלת כלל המטוסים המאויישים "על הדרך" כי הן אפשריות? אין לי מושג מה מטרת התוכניות שהבאת (אולי חשש מ-"פער מקל"טים"? ), אבל לדעתי רוב סד"כ המקל"טים ייראה כמו ה- REAPER (משימות שהייה, דרישות תמרון רגילות), עם כמות קטנה של מקל"טים מתמרנים/ חמקנים ל- SEAD.
עדיין אין תחליף ל-Situational Awareness שיש לטייס אנושי במטוס, אפילו במצב בו רוב האיומים ארוכי-טווח.
יש בנושא בספר של דיוויד לונסדייל, The future of war in the information age, כמה דיונים מעניינים בהחלט.
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)
מסכים מאוד עם רוב הדברים שהועלו כאן בעיקר של YGH ו FOX,
לדעתי החוליה האחרונה בשרשת היא של ה situanonal awereness
שהעלה כאן YGH, חוסר היכולת של מפעיל כטב"מ להבין את מרחב הלחימה בצורה מלאה/תלת מימדית שנובע בעיקר מהעדר היכולת האופטיות/ מכאניות שיש לאדם בתא הטייס, יכולת של ראיה בזוית מאוד רחבה והזזת הראש בצורה מהירה ועדיין לדעת איפה אתה נמצא ולאן אתה מסתכל וכו'...כל היכולות הנ"ל שחשובות בעיקר בתחום האויר אויר הינם המדרגה הטכנית היחידה שמפרידה בין כטב"מ למטוס קרב.
בתחום א"ק כבר היום יש לדעתי את כל היכולות הטכניות לשיוויון בין מטוס קרב לכטב,מ גם אם הן לא מיושמות לגמרי..
במהלך העשורים הבאים המדרגה הטכנית הזאת תיעלם ואני משער שבסופה הטייסים פשוט ישבו במעין מתקן שדומה מאוד לתא טייס של היום רק שזה יקרה על הקרקע כשהמטוס נמצא כמובן באויר...
זה "החזון" שלי...
אמיל.