|
11-11-2006, 13:41
|
|
|
חבר מתאריך: 26.11.04
הודעות: 2,109
|
|
רשמים ראשונים מהסיור
חציו הראשון של הסיור, זה שכלל את קו התעלה והמוזיאונים הצבאיים של קהיר, הסתיים ביום ה' (החצי השני הוא מסע היסטורי-ארכיאולוגי למקדשי הפרעונים במצרים העליונה). הסיור היה מדהים, מאלף ומרגש ונטלו בו חלק בין היתר מפקדים בכירים במילואים ששרתו בהתשה וביוה"כ, שהוסיפו שלל תיאורים, חוויות ופרספקטיבות אישיות עשירות על השנים שעשו בתעלה ובסיני בכלל. בין המשתתפים היו אלוף במיל' שלמה להט צ'יץ' שתיאר את תקופת ההתשה הקשה כמאו"ג 252, כולל המאבקים במטכ"ל בין האסכולות שדגלו בההגנה הניידת והנייחת, תא"ל מיל' אברהם אלמוג, שתיאר הן את שירותו כסמג"ד בהתשה והן את קרבות הקשים ביוה"כ בכלל ובחווה הסינית בפרט כמג"ד 184, אל"מ מיל' זאב סולי, מותיקי מערך החי"ר הצה"לי, שלבקשת האלוף להט הקים יחד עם אל"מ יהודה מיטלמן (חיר"ניק מיתולוגי נוסף) את מתקן האל"ל הצה"לי ראשון בביר-תמדה, ששימש במהלך ההתשה להכשרת גדודי החי"ר שעלו לקו המעוזים בתעלה, אל"מים במילואים יוסי דריזין ופרנקו גונן (פירטתי עליהם באשכול אחר), תא"ל מיל' ירחמיאל דורי שהיה קהנ"ר בין השנים 1969 ו 1973 והיה אחראי לתכנון והקמת קו המעוזים והתעוזים, סא"ל מיל' דרור שמעון, שפיקד על סיירת חטיבה 99 בקרבות אום-כתף בששת הימים ולאחר מכן התנדב לשרת כנמר דווקא במעוז המזח, כנראה האתר המופגז ביותר בהתשה, וכן אחרים שתרמו אנקדוטות וסיפורים. המפקדים רובם ככולם לעגו לצה"ל המפונק של ימינו, עם מפקדים הססנים ששולטים בכוחות מבעד למסכי פלזמות בחמ"לים במקום להוביל אותם בראש השדירה, תוך דבקות בערכים ההיסטוריים עליהם נבנה צה"ל ובעזרתם ניצח את המלחמות הקודמות כמו דוגמא והקרבה אישית, חתירה למגע והתקפיות, חברות ורעות.
בניגוד לסיור המפורסם של מרדכי והצנחנים משנה שעברה (שגם מיכאל השתתף בו), סיור שנתקל ככל הנראה במגבלות שונות עקב היקף המשתתפים שבו וגם "הפרופיל הגבוה" והמצולם שננקט בו, הרי שהסיור שלנו היה חופשי לגמרי בשטח ויכולנו להסתובב כמעט כאוות נפשנו (תחת מגבלות בטחון כמובן), ובכלל זה הצירים השונים, החווה הסינית, בית המשאבות, צומת טרטור-לכסיקון, צומת דיזי, מעוז לקקן המשוחזר, התעוזים נוזל, נוצה ומבדד, גשרי הפירדאן והתעלה עצמה (אותה חצינו בגשר, במנהרה ועל דוברה), גבעות הקרב במעבר המיתלה, עיירת הספר נח'ל (שלא השתנה כמעט במאום ב 35 השנים האחרונות) ויתר המקומות, שמעוררים עד היום רגשות עזים ואין ספור ויכוחים בקרב אלו שלחמו עליהם במלחמות ישראל השונות. אפילו על פני בסיס ח"א עציון הנטוש למחצה - הוא כנף 10 המיתולוגית שהייתה קיימת בקושי עשור לפני שפונתה במסגרת הסכם השלום - חלפנו בדרכנו מערבה. שני המוזיאונים הגדולים בקהיר - מוזיאון הצבא ופנורמת אוקטובר - מרשימים מאוד הן ברמת השימור וההנצחה של כלי משחית, חללים ומפקדים בהתאמה - והן כמאמצעי להמחשת והעברת הנרטיב של מלחמת יוה"כ בראיה המצרית, ככלי לחינוך הדורות הבאים. מדהים עד כמה היו 48 השעות הראשונות של המלחמה אירוע מכונן ומעצב בהווייה המצרית, חוויה שתקנה את ההשפלות שספגו בששת הימים ובהתשה, העצימה את הלאומיות המצרית וסללה את הדרך לשיוויון והשלום. יתר המלחמה והמכות שחטפו המצרים בהמשך כמעט ולא מוזכרים, מאחר ומבחינתם היו בין כה וכה חסרי משמעות לאחר ההישגים הבלתי נתפסים מבחינתם של ההפתעה האסטרטגית, השפלת חיל האוויר והכיבוש המהיר של התעלה, כולל תפיסת שבויים רבים והשמדת כוחות התגבור.
למרות ההתרעות הביטחוניות הרבות, בעיקר בצל האירועים בעזה, לא הורגשה כל אווירת "סכנה" - ההפך - כל המצרים שנתקלנו בהם באתרים השונים, בעצירות הביניים, במלונות - היו תמיד מסבירי פנים, חמים, לבביים, תיירותיים. מעבר לליווי הצמוד של מאבטחים חמושים באוטובוס עצמו וניידת ממשטרת התיירות המצרית, הרי שאתרי המורשת בסיני עצמם מאויישים בחיילים מצריים וכל הדרך מטאבה ועד לקהיר וכמובן כל אתרי התיירות במצרים, המוזיאונים, המלונות, בתי כנסת וקברות יהודים ונוצרים, מצודות, שדות התעופה, תחנות הרכבת וכו' מוצפים כולם באלפי שוטרים חמושים מכל עבר, חלקם במחסומי דרכים, בעמדות מבוצרות ומגדלי שמירה עם מקלעים מסוגים שונים, וכן מתקני שיקוף, דוכני תשאול וכו'. לגבי נוכחות הצבא המצרי עצמו, הרי שממזרח למיתלה כמעט ואין כזו, למעט אולי שד"ת ביר-גפגפה אליו לא ממש התקרבנו. לעומת זאת ממערב למיתלה ובעיקר בכבישים המובילים לערים הגדולות של גדות התעלה (קנטרה, איסמעיליה וסואץ) כבר ניתן לראות פה ושם מתחמים גדודיים נטושים למחצה ומבורדקים למדי, בעיקר של חרמ"ש ודרג מסייע. בסה"כ אפשר להגיד שהשממה המדברית של סיני נשתמרה בצורה מפליאה, למעט אולי אזורי הירק הרבים שצצו להם ממזרח לתעלה באזור החווה הסינית, מה שמאפשר להבין ולהעריך את המרחקים, הנופים והאתגרים המבצעיים בהם נתקלו כוחותינו במלחמות השונות. בהמשך השבוע אצרף חלק ממאות התמונות שצלמתי באתרים השונים, ובכלל זה מפות ותרשימים המציגים כיצד ראו המצרים את המלחמה מבחינתם, כולל את הפעולות הישראליות. דרך אגב מנחה הטיול, סא"ל מיל' זוהר אברהם, מסיים בימים אלו שני ספרים מעניינים - אחד על מלחמת ההתשה והשני על הקרבות בגולן במלחמת יוה"כ. סיור נוסף במסלול זהה אמור להתקיים בתחילת דצמבר - מומלץ ביותר.
נערך לאחרונה ע"י strong11 בתאריך 11-11-2006 בשעה 14:06.
|
|