|
27-02-2007, 07:33
|
|
|
|
חבר מתאריך: 17.05.04
הודעות: 7,801
|
|
דו"ח האלוף שפיר: "הרה ארגון" של חלוץ גרם לעיוות נוראי,רא"ל אשכנזי מבטל את רובה
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] הרמטכ"ל אשכנזי יבטל רוב השינויים הארגוניים שהוביל חלוץ בצה"ל [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
מאת זאב שיף [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/haaretz.gif] עדכון אחרון - 06:28 27/02/07 [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
במחצית שנת 2005 הופעלה תוכנית הרה-ארגון הגדולה ביותר בצה"ל. השינויים הארגוניים היו מקיפים ביותר, כולל שינוי התפישה הכללית על פיה פועל צה"ל; דו"ח האלוף במיל' שפיר מותח ביקורת קשה על השינויים שגרמו לדבריו לנזקים במלחמת לבנון השניה, "גרמו לעיוות נוראי" והובילו לבזבוזים
הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי מתכוון לבטל חלק ניכר מהחלטות הרה-ארגון המקיף שביצע צה"ל במהלך 2005. אשכנזי לא תמך בתכנית הרה-ארגון גם כשהיה מנכ"ל משרד הביטחון ודעתו התחזקה בעקבות מלחמת לבנון השנייה. דו"ח מקצועי שהכין האלוף (במיל') הרצל שפיר על תוכניות הרה-ארגון ועל הנזקים שנגרמו עקב כך בניהול המלחמה, מותח ביקורת קשה על הרה-ארגון. ועדת שפיר מונתה בתקופת הרמטכ"ל הקודם רא"ל (במיל') דן חלוץ.
להלן השינוים הצפויים:
הפעלה מחדש של מפקדות הגיס, הכוללות מספר אוגדות של כוחות היבשה ובוטלו במסגרת הרה-ארגון. מלחמת לבנון השנייה הוכיחה כי זו היתה החלטה מוטעית, וההערכה היא שאשכנזי יפעיל מחדש את המפקדות.
יחודש הפיקוד הלוגיסטי בצה"ל שהוכנסו בו שינויים קיצוניים. אשכנזי ישנה החלטות שגרמו לביטול חילות מקצועיים.
ייבחנו מחדש החלטות מהותיות הקשורות למפקדת זרוע היבשה (מז"י). בעקבות הרה-ארגון התרחב מאוד מז"י, עד כדי קשיי שליטה. תוכנית הרה-ארגון הגדולה בצה"ל
במחצית שנת 2005 הופעלה תוכנית הרה-ארגון הגדולה ביותר בצה"ל. השינויים הארגוניים היו מקיפים ביותר, כולל שינוי התפישה הכללית על פיה פועל צה"ל, ועיקריהם הם: הרחבת הסמכות המבצעית לפיקודים, חיזוק אגף המבצעים ומז"י. המשימה שהוטלה על ועדת שפיר היתה "לבחון מחדש השינויים שנעשו בצה"ל במסגרת הרה-ארגון, וכיצד הם השפיעו על ניהול המלחמה". שפיר שימש כממלא מקום הרמטכ"ל ומפכ"ל המשטרה. בהיותו אזרח ומנהל חברות שונות, הכין תוכניות פיתוח כולל רה-ארגון פיקוד העורף ומל"ח. הדו"ח שהכין הוגש לראש אגף התכנון (אג"ת) במטכ"ל ונשלח גם לוועדת וינוגרד.
מומחים סבורים, כי התחקיר של ועדת שפיר הוא אחד הטובים והמקצועיים ביותר מבין עשרות התחקירים שנעשו אחרי המלחמה. שפיר כותב, כי מאז הקמתו לא עבר צה"ל מהפך ושינוי מהותי דומה. הבעיה היא, ש"השינוי נעשה ללא עבודת מטה מסודרת. השאלה היא האם הרמטכ"ל רשאי ומוסמך להחליט בעצמו על שינוי כזה, מבלי שהנושא יעלה וייבדק על ידי הממשלה בסיוע גורמים נוספים".
לטענת שפיר, הרה-ארגון "גרם לעיוות נוראי" והוביל לבזבוזים גדולים. במז"י היו שני אלופים ו-15 תא"לים. לדבריו, חלה נסיגה בהכשרות ובאימונים בצה"ל: "מפקדים קיבלו פיקוד על עוצבות מבלי שעברו את ההכשרה וההסבה המקצועית הנדרשת", השתלמויות למפקדים שמו דגש על לחימה בעצימות נמוכה לצרכי ביטחון שוטף על חשבון לחימה בעצימות גבוהה, ויחידות שריון לא ראו טנק במשך שנה. עיוות נוסף נגרם בין השאר כאשר נקבע שאגף המבצעים ואגף המודיעין (אמ"ן) ישמשו כמפקדות מפעילות כוח כדוגמת הפיקודים המרחביים, חיל האוויר וחיל הים. זאת, למרות שאגף המצבעים הוא גוף מטה ולא מפקדה להפעלת כוחות. באמ"ן יש אומנם יחידות מובחרות, אך באופן עקרוני הגוף אינו מפעיל כוח. שפיר מציע לבטל החלטות אלו.
ביקורת על תוספת כוח האדם בצה"ל
שפיר גם מבקר את הנחת הבסיס ששררה בצה"ל לפיה מלחמה כוללת לא צפויה לישראל בעתיד הנראה לעין, ולכן ניתן להתארגן אחרת. כתוצאה מתפישה זו, צה"ל לא ביצע תמרוני קרקע של מערכות גדולות וממושכות. במקום זה, התאמן צה"ל בסבבים קצרים.
הלחימה בשטחים השפיעה גם על אופן הלחימה של צה"ל. עוצבות ויחידות שדה בוטלו או צומצמו, וההתייחסות למלחמת לבנון היתה כאל מבצע מקומי. אחת התוצאות היתה שגיוס המילואים, כמו באירועי בט"ש, נעשו באיחור או במדורג. שפיר מציין, כי במלחמה היו חוסר שליטה ובקרה בהוצאת תחמושת עד כדי "גבול חוסר אחריות". עוד התברר בזמן המלחמה כי הלוגיסטיקה הקרבית והמרחבית לא פעלה לפי תורת הלחימה. הביטוי המעשי היה מחסור במים, בדלק ובמזון, עיכוב בפינוי פצועים וכלי רכב תקועים.
בדו"ח מבוקר גם הגידול בתוספת כוח אדם במטכ"ל. דו"ח שפיר מצטט מפקדים שאמרו, כי "לא חיזבאללה עצר את צה"ל, צה"ל עצר את עצמו". שפיר טוען בדו"ח כי בהשוואה ללפני 15 שנים, גדלו מספר האגפים במטכ"ל, מספר החטיבות והמחלקות ונוספו עשרות קצינים בדרגות שונות. השינוי נעשה, למרות שקשה להניח כי התפקידים והאחריות המוטלים על המטכ"ל הנוכחי רבים יותר כיום. אומנם כניסת הטכנולוגיה החדישה בתחומים רבים בצה"ל דרשה תוספת כוח אדם, אך היתה צריכה להביא לחיסכון בהיבטים אחרים. לטענתו, התוספת בכוח אדם חייבת בדיקה גם משום שתשלומי השכר בצה"ל הם מרכיב מרכזי בתקציב.
ביקורת נמתחת בדו"ח על השינויים שנעשו במז"י. אלה החלישו מעמדם של קציני החיל הראשיים ושל חלק מאגפי המטכ"ל (אגף התקשוב והלוגיסטיקה), בין היתר משום שעשרות רבות של גופי משנה ומדורים עברו למז"י. "הקמת מז"י בהיקף כה גדול של כוח אדם וקצונה בכירה מציבה סימן שאלה גדול על החיסכון והיעילות הארגונית של צה"ל", נכתב.
שפיר: "מי שלא היה מפקד עוצבה לא יכול להיות רמטכ"ל"
הערת הביקורת החריפה ביותר בדו"ח שפיר היא, ש"המלחמה נפתחה ביוזמה שלנו מבלי שניצלנו את יתרונותיו של היוזם". לדבריו, המלחמה נוהלה בהיעדר ראייה מערכתית כוללת ובלא תוכנית מבצעית מאושרת. המטכ"ל התערב במתן הוראות טקטיות לשטח והפקודות היו בחלקן מעורפלות ולא מובנות. הקשר בין המטכ"ל לפיקוד היה לקוי. שיגורו של סגן הרמטכ"ל האלוף משה קפלינסקי כמשגיח לפיקוד צפון, לא תרם לשינוי התפישה המבצעית של הפיקוד ולא לשיפור ההתנהלות עם המטכ"ל.
בנוגע למינוי ראשון של רמטכ"ל שאינו מחילות השדה, מספר שפיר כי מפקד חיל האוויר לשעבר עזר ויצמן, רצה לבחון בשעתו מהם סיכוייו להיות רמטכ"ל, לפני שישיב על ההצעה לעבור לחיים פוליטיים. הוא פנה אז לשפיר, וזה השיב (כפי שנאמר בדו"ח): "בנתונים של מדינת ישראל, מי שלא היה מפקד עוצבה, אלוף פיקוד מרחבי ולא שירת בשני תפקידי אלוף במטכ"ל, אינו יכול להיות רמטכ"ל. זו לא בעיה אישית. תוכל להיות שר ביטחון ואולי גם ראש ממשלה אך לא רמטכ"ל. דעתי זו לא השתנתה", סיכם שפיר.
הפרק האחרון בדו"ח עוסק בהמלצות המסווגות מסיבות ביטחוניות. להערכת שפיר, יש להתמקד בהקדם בתוכנית דו-שנתית על מנת לתקן הדרוש, הן בכוחות הסדירים והמילואים, כשהדגש מושם על הכוחות המיועדים לפעול בצפון. זה כולל "תיקון" הרה-ארגון, אימונים והכשרות, הכנה מהירה של תכניות אופרטיוויות וקביעת תקציב הידוע מראש לשנתיים רצופות.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 27-02-2007 בשעה 07:42.
סיבה: סידור ככתבה
|
|