אסטרטגיה חדשה של וושינגטון נגד איראן מציבה את ישראל וסעודיה במחנה אחד
אזהרה ישראלית לארה"ב: איראן פיתחה טיל תלת-שלבי, מונע בדלק מוצק, עם כמה ראשי חץ, שיכול לפגוע במטרות באירופה
תחקיר ב"ניו יורקר": המידע - מסוכנים ישראליים בתוך איראן * "קבוצת תכנון מיוחדת הוקמה במשרדי המטות המשולבים בפנטגון * המטרה: תכנון מסע הפצצות באיראן שייושם בתוך 24 שעות מקבלת הוראה מהנשיא * אסטרטגיה חדשה של וושינגטון נגד איראן מציבה את ישראל וסעודיה במחנה אחד
המקור: גלובס, מאת רן דגוני, וושינגטון
25/2/07
גל של מידע מודיעיני חדש על תכניות הנשק האיראניות, מסוכנים ישראליים שפועלים בתוך איראן, נבחן עתה במשרד ההגנה האמריקני. לפי אחת מחבילות המידע שהעבירו הסוכנים, פיתחה איראן טיל תלת-שלבי בין-יבשתי, מונע בדלק מוצק, בעל יכולת נשיאה של כמה ראשי חץ קטנים, שיכול להגיע למטרות באירופה. כך מוסר כתב-העת "ניו יורקר" בתחקיר מאת העיתונאי הנודע סימור הרש. הוא מצטט פקידי ממשל בעבר ובהווה.
תקפותו של המידע הישראלי show_ad() משמשת נושא לדיונים בוושינגטון, מציין המאמר. טיעונים דומים לגבי סכנה מיידית של נשק להשמדה המונית קדמו כזכור לפלישה האמריקנית לעיראק ומחוקקים רבים בקונגרס מתייחסים עתה בפקפוק לטענות החדשות על פיתוחי נשק להשמדה המונית באיראן.
כך, למשל, אמרה הסנטורית הילארי קלינטון, המתמודדת על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, ב-14 בפברואר: "כולנו הפקנו לקחים מהעימות בעיראק, ונשמח ליישם את הלקחים האלה לגבי כל טענה שמועלית עתה כלפי איראן".
בכל זאת, הפנטגון מוסיף להתמקד בתכנון אינטנסיבי של מסע הפצצות באיראן, תהליך שהחל בסוף 2006, לפי הוראה של הנשיא ג'ורג' בוש. לדברי מקור מודיעיני, הוקמה בחודשים האחרונים קבוצת תכנון מיוחדת במשרדי המטות המשולבים של הצבא האמריקני. מטרתה: תכנון מסע הפצצות על איראן שייושם בתוך 24 שעות מרגע קבלת הוראה מהבית הלבן.
מקור צבאי אמר להרש, כי בינואר קיבלה קבוצת התכנון משימה חדשה: זיהוי מטרות איראניות שעלולות להיות מעורבות במתן סיוע או אספקה לטרוריסטים בעיראק. עד עתה התמקדה הקבוצה רק בזיהוי מטרות שקשורות במאמצי ההתחמשות הגרעינית של איראן.
אך עיקר התחקיר מוקדש למה שהרש מכנה "כוונון מחדש" של האסטרטגיה האמריקנית כלפי עיראק, איראן והמזה"ת כולו, לרבות ישראל. הכיוון החדש מקרב את ארה"ב להתעמתות גלויה עם איראן, דוחף את האזור כולו לעימות בין שיעים לסונים ומציב את סעודיה וישראל במחנה אחד, יחד עם ארה"ב, נגד איראן וגורמים שיעיים אחרים.
במילים אחרות: כדי לחתור תחת איראן השיעית, החליט ממשל בוש לערוך מחדש את סדר עדיפויותיו במזה"ת. בלבנון, משתף הבית הלבן פעולה עם סעודיה הסונית בייזום מבצים חשאיים שמטרתם להחליש את ארגון חיזבאללה השיעי, שנתמך ע"י איראן. ארה"ב אף משתתפת במבצעים חשאיים נגד איראן ובעלת בריתה, סוריה.
אבל תוצאת לוואי של כל הפעילויות האלה היא חיזוקן של קבוצות סוניות קיצוניות, שמקדמות חזון קיצוני של האסלאם ושמגלות אהדה לאל-קאעדה. השורה התחתונה, איפוא, היא שארה"ב, במאמציה לקעקע את איראן, עושה יד אחת, גם אם בעקיפין, עם ארגונים שאוהדים את מבצעי הפיגועים ההמוניים ב-11 בספטמבר.
לפי התחקיר, פיתחו אשתקד הישראלים, הסעודיים וממשל בוש שורת הבנות בלתי פורמליות לגבי התנהלותן האסטרטגית בעתיד:
• לישראל יובטח שביטחונה הוא בעל חשיבות עליונה ושארה"ב, סעודיה ומדינות סוניות אחרות שותפות
לדאגתה מהתחמשותה של איראן.
• הסעודים יקראו לחמאס למתן את תוקפנותו נגד ישראל ולפתוח בשיחות על שיתוף פתח בממשלת
הפלשתינית. (בפברואר אכן יזמה סעודיה הסכם בין פתח לחמאס על הקמת ממשלת אחדות, אך ישראל
וארה"ב הביעו אכזבה מתנאי ההסכם).
• ממשל בוש ישתף פעולה באופן ישיר עם מדינות סוניות כדי לבלום את עליית השיעים באזור.
• סעודיה, באישורה של וושינגטון, תספק מימון וסיוע לוגיסטי במאמץ להחליש את ממשלת סוריה, בראשות
באשיר אל אסד. ישראל מאמינה, שהפעלת לחץ כזה על ממשלת אסד, תרכך אותה לקראת מו"מ אפשרי
עם ישראל. ההיערכות החדשה הזו יוצרת, כאמור, שותפויות מוזרות, ולא רק המחנה של ישראל, סעודיה
וארה"ב. ממשלת לבנון, שמקבלת סיוע משמעותי מוושינגטון, הסכימה שחלק מהסיוע יגיע לידי קבוצות
סוניות רדיקליות בצפון לבנון בבקעה וסביב המחנות הפלשתיניים בדרום המדינה. קבוצות אלה, קטנות
ככל שיהיו, נחשבות כמחסום נגד חיזבאללה. בה בעת, יש להן קשרים אידיאולוגיים עם אל קאעדה. (סוף)
|