מצאתי את הפסקה הזו במאמר על טיל אסאיי שקראתי כאן: חיל האוויר סגר את החשבון בשנת 81'. חיל האוויר בילה את השנים שלאחר יום כיפור בחקירת הסיבות להצלחות טילי ה- SA-6, בהפקת לקחים ובפיתוח אמצעים ותרגולות כנגדו (מקור א'). אחד הטריגרים העיקריים לפתיחה מלחמת שלום הגליל הייתה הכנסת סוללות נ"מ סוריות לבקעת הלבנון. מבצע "שלום הגליל" נפתח במתקפה חסרת תקדים על מערכות הנ"מ הסוריות, ובו הושמדו לחלוטין יותר מ-19 סוללות נ"מ סוריות והופלו כמה עשרות מטוסים סוריים - בלי שחיל האוויר איבד מטוס אחד. זמן התקיפה היה פחות משעתיים. בתקיפה נחשף אמל"ח חדיש שלא נחשף עד כה, ושיחק חלק משמעותי בהצלחתה - פירוט נוסף ומומלץ יש במקור א'
כיוון שאין לי את הספר, מישהו יכול לספר לי בקצרה מה הלקחים שהופקו ומהו אותו אמל"ח חדיש..?
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי פלטיאל שמתחילה ב "אמצעים נגד סוללות נ"מ בח"א"
19 סוללות נפרסו על ידי הסורים מקו החרמון בדרום ועד הכפר זחלה בצפון המדינה 12 מהן מסוג SA-6בנוסף הכיל האזור מערך צפוף של תותחי נ"מ וטילי כתף.
מבצע השמדת הטילים נקבע ל-9 ביוני בצהריים.
{מבצע ערצב 19.}
האמל"ח בו השתמשו להשמדה היו ה"אגרופים" למינייהם-סגול,אפור,ירוק ,-חימוש מונחה טלויזיה {בין היתר} וכן נעשה שימוש במזלט"ים.
על כל שאר פרטי המבצע{ים} בטח אפשר למצוא חומר נוסף איפושהו..
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי avifresh שמתחילה ב "אם כבר ציינת את האגרופים, פרט מה כל אחד מהם (אם מותר)"
הקפצה קלילה. התשובה מבוססת על הודעה של רענן וייס באשכול ישן יותר. פירוט האגרופים: AGM-62 Walleye - אגרוף צהוב (כונה גם שקופית בגרסה ללא פוד, ותשקיף עם פוד) AGM-78 Standard ARM - אגרוף סגול (כונה גם טורף) תדמית - אגרוף חום GBU-8 HOBOS - אגרוף אפור (כונה גם רהט) GBU-15 - אגרוף ירוק. שרייק - סתם אגרוף.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי פלטיאל שמתחילה ב "אמצעים נגד סוללות נ"מ בח"א"
אני בטוח שייש מי שיוכל לפרט ממש לעומק,אבל למיטב ידעתי:
-ה"סגולים"-מתבייתים על מכ"מ סוללת האוייב והמשדר חייב להיות פעיל במהלך השיגור.
ואילו האגרופים הירוקים מונחי טלויזה-ומוכוונים כשהם "מנוהגים"למטרתם על ידי צוות המטוס.
אפורים- מונחי טלויזה לטווח קצר.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי פלטיאל שמתחילה ב "אמצעים נגד סוללות נ"מ בח"א"
אנחנו מדברים על חימוש שהיה בשימוש צה"ל לפני יותר מעשרים שנה,סביר להניח שגם צה"ל התקדם מאז.
וסביר שגם מדינות נוספות-שכנות קנו,פיתחו,או השאילו טכנולוגיה דומה במהלך השנים,כמה למה ואיפוא- אני מניח שמי שצריך לדעת יודע..{עיין ערך C-802}
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי פלטיאל שמתחילה ב "אמצעים נגד סוללות נ"מ בח"א"
ציטוט:
כחלילית או קילשון היא מערכת קרקעית שפותחה בישראל לשיגור טילי AGM-45 שרייק מתובה של טנק M4 שרמן. המערכת נכנסה לשימוש מבצעי בחיל האוויר הישראלי זמן קצר לאחר מלחמת יום הכיפורים והיא נועדה למשימות דיכוי הגנה אווירית. המערכת הוחלפה בשנות השמונים במערכת הקרס לשיגור טילי AGM-78 סטנדרד ארם.
המערכת כללה טנק M4 שרמן שהוסר ממנו הצריח, ובמקומו הותקנה מסילת שיגור. לטיל ה־AGM-45 שרייק, שתוכנן במקור כך שישוגר מכלי טיס, חובר מאיץ על מנת להרים את הטיל לגובה רב ממנו יוכל להתביית על המכ"ם הקורן של סוללת טילי הקרקע-אוויר ולתקוף אותה. טווח הטיל בתצורה זו היה כ־16 ק"מ.
המערכת הופעלה במבצע "ערצב 19" להשמדת סוללות טילי הקרקע-אוויר הסוריות בבקעת הלבנון, במהלך מבצע שלום הגליל ביוני 1982. הייתה זו הפעם היחידה בה הופעלה המערכת מבצעית.
לפי הכתבה בביטאון ח"א בה נחשפה המערכת, במלחמת יוה"כ נעשה שימוש בטיל שרייק משוגר מהקרקע ללא מאיץ שכונה "פוטיפר". מהצלבת פרטים שעשיתי עולה שעקב הטווח הקצר של הטיל כאשר הוא משוגר מהקרקע, הטילים שוגרו (כנראה) מנגמ"שי BTR-152 "מסוערבים". הצוותים חדרו אל מעבר לקווי האויב בחסות החשכה, שיגרו את הטילים אל המכ"מים של סוללות הטק"א המצריות, וברחו חזרה לשטח בשליטתנו.
לאנס - עדות שמיעה ששמעתי זמן קצר לאחר מלחמת לבנון ממישהו שנקרא למילואים ביחידה ששמרה על סוללת לאנס ושראה שיגורים ביום של המבצע. אמנם הייתי אז בתיכון, אבל סיפור כזה לא שוכחים והייתי שמח אם מישהו מהחברים יכול היה להוסיף.
קרס - עד כמה שזכור לי, בכתבה בבטאון ח"א שחשפה אותו נכתב שהוא נורה במהלך המבצע, אם כי ספרי טייסות מציינים רק את מטח ה"אגרופים הסגולים" (שאחד מהם פגע במכ"ם של סוללה ברמה"ג). משום מה לא הצלחתי לאתר את הכתבה באתר הבטאון. דוקא לגבי הכחלילית אני לא בטוח, למרות מה שכתוב באתר המוזיאון ובשלט ליד הכלי.
בזמנו דובר גם על כך שרומחים הרעישו חלק מהסוללות בקצה הטווח שלהם.
אולי זה בגלל שאת הקרס הפעילה טייסת אחרת, חצי ירוקה.
לא יודע אם מותר לפרסם את פרטיה היום (מספר ובסיס), אבל לפני כ-10 שנים אני זוכר שעצם קיומה היה מסווג.
נוטים שלא לעסוק באופן כללי ביחידות מסוג זה ולכן נראה לי שגם אנחנו לא נעסוק בהן, למרות שזה נושא מרתק.
ספר הטייסת שהזכרתי הוא הספר של טייסת העקרב, אשר מילאה תפקיד מרכזי בערצב 19, והוא אינו כולל התייחסות למרכיבים הקרקעיים של המבצע.
עוסק בהיסטוריה צבאית וגרמנית, ובתולדות הלוחמה האווירית
חבר מתאריך: 23.03.06
הודעות: 1,997
לא לא
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי avifresh שמתחילה ב "ה"אגרופים הסגולים" (שאחד מהם פגע במכ"ם של סוללה ברמה"ג)."
סוללה סורית. כפי הנראה כתוצאה מנעילה שגויה. טילים כמו הארם פועלים כיום עם מערכות דוגמת ה-Harm Targeting System (HTS). מערכת זאת משלבת מחשב ומאגר מידע של סוגי מכ"מים, והיא מנתחת ומסווגת את סוגי המקורות הקורנים. המערכת לא רק מציגה את מקורות הקרינה על צג בתא הטייס, אלא גם יודעות לזהות את המקורות ולהעניק להם עדיפויות. בצורה זאת הטייס מסוגל לא רק לזהות את המכ"מים של הצד שלו, אלא גם לדעת את סוג המכ"ם ש"צובע" אותו. של מערכות כמו ה-HTS מורידות בצורה משמעותית את עומס העבודה של הצוות והן איפשרו את העברת משימת הוויילד ויזל למטוסים חד מושביים דוגמת ה-F-16CJ והמיג 25BM.
אני מנצל את ההקפצה כדי לציין שרק למטוסי הקורנס של טייסת העקרב (105) היתה כשירות לשגר אגרוף סגול.
היתה במטוסים מערכת שנתנה כשירות הדומה לזו שבמטוסי Wild Weasel-
המערכת כללה מסך בתא נווט שהציג את אותות המכ"מ, כיוונם, זהותם וכו' ואיפשר לנווט לבחור נגד איזה מכ"מ (קורן) לשגר את הטיל. שם המערכת: גיבור אלמוני.
לאחר ש 105 קורנס פורקה, מטוסיה הגיעו לטייסות האחרות ושם המערכת הנ"ל יצאה מכשירות.
יותר לא ידוע לי משום שהדבר היחידי שאנחנו ביצענו זה לפרק את צג המערכת ולקשור את הפלגים.
יערי, תודה רבה על התיקון!
מעניין מאוד שמאחורי משהו שנראה לנו, אנשי צוות הקרקע, כמשהו כמעט טריויאלי, היה תכנון רציני ומעמיק שלקח בחשבון את הכשירויות של כל מטוס וכל טייסת.
צה"ל מעולם לא ירה לאנס בירי מבצעי. בשל"ג התכוון הקתמ"ר לירות טילי לאנס על מטרות שטח אך נבלם ברגע האחרון. מי שראה מסיכות גז צודק. היתה דליפת דלק מטיל- דלק רעיל מאוד.
המקור: אמין ביותר. אין אמין מכך. מי שירצה ללמוד עוד ימתין לחוברת "תמיד תותחן" הקרובה שתצא לאור בימים הקרובים.
חבל שהכתבה לוקה בחוסר דיוקים ("האגרוף היה שיפור נוסף של השרייק, שפותח בחברת ג'נרל דיינמיקס...") ושהכתב לא טרח להכניס את הדברים להקשרים רחבים יותר.
אותו שרייק היה כבר טיל מיושן בתקופה שפותחו הפוטיפר והכחלילית. שום דבר לא יכול היה לתקן את המגרעות הבסיסיות שלו, כפי שהן התגלו בויטנאם ובתקופה שבין ההתשה ליוה"כ. די ברור, גם בין השורות בכתבה, שהמערכות מבוססות אגרוף היו פתרון ביניים עד להגעת הקרס. הקרס הוא כידוע גרסה של האגרוף הסגול ולא של האגרוף ושאין שום דמיון וקשר בין השרייק לסטנדרד ארם.
כמו כן, בל נשכח שכל האמצעים שתוארו בכתבה נועדו לפגוע במטרה מאוד ספציפית: מכ"ם או מכ"מי הסוללה. השמדה של הסוללה נעשתה ע"י גלי תקיפה עם אמצעים שונים לגמרי, כך שהטילים נגד מכ"ם הם רק אמצעי אחד מני רבים בלחימה במערכי טק"א.
מעניין שמיד לאחר מלחמת של"ג פורסם בבטאון ח"א ראיון עם אביעם סלע, בו הוא "גילה" שמה שאפשר את השמדת המערך הסורי היה שיפור ישראלי בטיל ממשפחת השרייק. נוצר הרושם שהכתב מחזר במקצת את הדיסאינפורמציה הזאת.
לגבי הפוטיפר, כבר הגבתי כאן בעבר ואני מציע למי שרוצה לדעת יותר לתאם ביקור בספרית מוזיאון ח"א ולראות את הספר הטכני של המערכת.
הערת שוליים בעקבות מה שכתב יוסיפון: האיש שסיפר לי על שיגורי הלאנס ידע על מה הוא מדבר ויכול להחשב מקור אמין. בין השאר, הוא סיפר שאחד מהטילים התפוצץ באויר זמן קצר לאחר השיגור.
נערך לאחרונה ע"י Fox450 בתאריך 29-01-2007 בשעה 14:02.
הטיל (קרס?) בתמונה הראשונה לא נראה כמו טיל אלא יותר כמו רקטה.
יש לו רק זנב ללא כנפוני ניהוג מלפנים.
הוא גם לא דומה למשפחת האגרופים שמוצגת באשכול.
כנראה הדגם הקודם של הקרס
המערכת שכנראה מחליפה את הקרס.
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 30-01-2007 בשעה 13:04.
סיבה: תיקון קישורים שגויים לתמונות
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי פלטיאל שמתחילה ב "אמצעים נגד סוללות נ"מ בח"א"
טוב,זה לא ממש מסתדר עם הכותרת של האשכול,אבל לא רציתי לפתוח אשכול נוסף.
יש כאן סקירה מעניינת ותמציתית של חימוש סיני במגוון מתארים וחלקם מזכיר במעט את הנושא המדובר כאן- תקיפה המבוססת על יכולת מכ"מית,מעניין לפגוש ורסיות נוספות של משפחת ה C-802 שהעסיק כאן את כולם בחדשי הקיץ,אני מניח שעוד נפגוש בסיבוב הבא חלק מהתחמושות המצ"ב..-שלא יגידו "לא ידענו,לא שמענו.."
<H3>
QW-2 SHOULDER-LAUNCHED AIR DEFENCE MISSILE</H3><H4> [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/QW2.JPG]
<H4>MAKER: XINSHIDAI GROUP (COSTIND)TYPE: MAN PORTABLE SURFACE TO AIR MISSILELENGTH: 4.62 FEETDIAMETER: 3 INCHESRANGE: 5 MILESWEIGHT: 25 POUNDSENGINE: SOLID ROCKET BOOSTERTOP SPEED: MACH 1.5GUIDANCE: INFRA-RED HEAT SEEKINGWEAPON LOAD: 1.25 POUNDS HIGH EXPLOSIVEThe”Qianwei (Advance Guard)-2” missile is capable of destroying civilian airliners and military aircraft. According to the developers of this new missile, the “Qianwei-2” is the world’s most effective one-man shoulder-launched ultra-low-altitude air defense missile, surpassing the U.S. “Stinger” and the French “Mistral” in performance.
The QW-2 is China’s third indigenous shoulder-launched, IR-homing air defense missile. The missile was based on the QW-1, but upgraded with the Russian 9K310 Igla-1 (NATO codename: SA-16 Gimlet) technology. The missile has been fielded by the PLA on the Type 95 SPAAA/SAM system.
</H4><H5>CLICK HERE TO READ THE STORY ON NEWSMAX.COM
</H5><H3> [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/SD10A.JPG]
</H3><H4>MANUFACTURED BY China Leihua Electronic Technology ResearchInstitute (LETRI), also known as 607 InstituteTUPE - AIR TO AIRRANGE - 50 MILESLENGTH - 12.5 FEETWING SPAN - 2.2 FEETWEIGHT - 396 POUNDS ENGINE - SOLID PROPELLENT DUAL PULSE GUIDANCE - ACTIVE RADAR RADAR HOMING SPEED - MACH 4 [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/SD10.JPG]
The Chinese PL-12 missile reportedly uses a Russian-made AGAT radar seeker directly related to the Russian R-77 (AA-12 Adder) air-to-air missile. The PL-12 reportedly has a maximum head-on engagement range of 50 miles and a maximum speed of four times the speed of sound. The PL-12 recently completed a series of trials on the Shenyang J-8II, and integration tests are now under way on the Chengdu F-10 advanced fighter.
<H3> [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/C701.GIF]
C-701 (Iranian Kosar) ANTI-SHIP MISSILE
</H3><H4>TYPE - ANTI-SHIP AND LAND ATTACKMAKER - China Hai-Ying Electro-Mechanical Technology Academy (CHETA) - CASIC 3rd AcademyWARHEAD - 64 LB. (29 KG) time-delayed semi-armour-piercing high-explosiveRANGE - 12 MILESWING SPAN - 23 INCHESLENGTH - 8.125 FEETWEIGHT - 220 POUNDS ENGINE - SOLID PROPELLENT BOOSTER AND SUSTAINERGUIDANCE - I/R TV SEEKER OR ACTIVE MILIMETER WAVE RADAR HOMING SEA SKIMMER TERMINAL GUIDANCE USING HIGH RES. RADAR IMAGINGSPEED - MACH .8 AT SEA LEVELThe C-701 is a light-weight anti-ship missile designed to attack small surface targets. Powered by a solid rocket engine, the C-701 has a range of 12 miles and a cruising speed of 0.8 Mach. The C-701 can be launched from ships, land-based launchers, and fixed-wing aircraft and helicopters. Iran has test fired the C-701 as the KOSAR.
<H3>C.801 ANTI-SHIP CRUISE MISSILE
</H3><H4>TYPE - SHIP LAUNCHED ANTI-SHIP MISSILE AKA HY-5 AND YJ-8WARHEAD - 220 LB. (100 KG) CONVENTIONALRANGE - 22 MILESWING SPAN - 4 FEETLENGTH - 21 FEETWEIGHT - 1,588 POUNDS ENGINE - SOLID PROPELLENT BOOSTER/ROCKET SUSTAINERGUIDANCE - ACTIVE MONO-PULSE RADAR HOMING SEA SKIMMER GPS SUPPLIED BY ROCKWELLSPEED - MACH .8 AT SEA LEVEL [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/C801.JPG]
The C.801 anti-ship cruise missile is a Chinese version of the popular French made EXOCET anti-ship cruise missile. Despite its somewhat larger size, the C.801 has about the same specifications and performance of the Exocet. Recent reports indicate the SARDINE has been upgraded with GPS navigation systems supplied by ROCKWELL.
China has exported the C.801 to Iran. Iranian Air Forces test fired the C.801 from U.S. built Phantom aircraft during their 1997 "Road To Jerusalem" wargames. C.801 cruise missiles can be air launched, fired from submarines or launched from a variety of ship/surface mounts using a solid rocket booster.
C.802 VERSION - UPGRADED C801 YJ-2 WITH TURBOJET
</H3><H4>MAKER - China Hai-Ying Electro-Mechanical Technology Academy (CHETA) - CASIC 3rd AcademyTYPE - ANTI-SHIP AND LAND ATTACKRANGE - 108 MILESENGINE - SOLID PROPELLENT BOOSTER/TURBOJET SUSTAINERGUIDANCE - ACTIVE MONO-PULSE RADAR HOMING SEA SKIMMER GPS SUPPLIED BY ROCKWELL TERMINAL GUIDANCE USING HIGH RES. RADAR IMAGINGSPEED - MACH .8 AT SEA LEVELThe C.802 is a modified version of the C.801 with similar capability and accuracy to the U.S. Harpoon missile. The C.802 utilizes an air breathing turbojet to extend its range while keeping the warhead, airframe and avionics from the C.801.
The C.802 is reportedly available in both anti-ship and land attack versions. The C.802 most likely uses an active radar homing system to find targets in a pre-programmed area and may use a combination of Infra-red and SAR radar imaging for final targeting. The combination of I/R and radar imaging would render standard anti-radar defenses such as chaff ineffective.
Iran imported C-802 anti-ship cruise missile from China after the 1991 Gulf war. In 1996, China suspended exports in response to complaints by the United States. Iran expected to purchase 150 C-802 missiles from China but only received half of them because of the arms suspension.
By mid-1997 Iran reportedly installed 60 missiles deployed in coastal batteries on Qeshm Island, a strategic point on the eastern side of the Arabian peninsula. In 1997, China transferred 15 patrol boats armed with C-802 missiles.
In early 2000 it was reported that North Korea and Iran were jointly developing an advanced version of the C-802 cruise missile. The missiles acquired by Iran were not equipped with advanced guidance systems and were considered outdated. Iran reportedly turned to North Korea for missile system technology, and the two countries are jointly developing an upgraded version with improved accuracy. However, more up-to-date intelligence has shown that the real source of the improved C-802 missiles was China.
<H3>YJ-63 LAND ATTACK MISSILE
</H3><H4> [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/YJ-63.JPG]
<H4>MAKER: CHINA National Precision Machinery Import and Export Corp. (CPMIEC) TYPE: AIR LAUNCHED CRUISE MISSILELENGTH: 21 FEETSPAN: 9 FEETRANGE: 300 MILESDIAMETER: 29.5 INCHESWEIGHT: 5,500 POUNDS EMPTYENGINE: TURBOJETTOP SPEED: MACH .68WEAPON LOAD: 1,100 POUNDS HIGH EXPLOSIVEThe YJ-63 is a land-attack cruise missile (LACM) developed from the HY-4 (XW-41) anti-ship cruise missile. Powered by a small turbojet, the Ying Ji-63 (YJ-63), or Strike Eagle-63 carries a 1,100 pound high explosive warhead at a speed of Mach 0.68 over a distance of 300 miles. While guided by inertial/GPS midcourse homing coupled with TV-command terminal guidance, the missile also receives target information via the bomber’s datalink antenna mounted in an under-belly fairing behind the bomb bay doors.
The YJ-63 is likely to be launched from the Xian H-6 'Badger' bomber, a copy of the Tupolev Tu-16. The naval version of this aircraft already has two wing-mounts for anti-ship missiles, but China is experimenting with additional pylons. One H-6 (No. 81217) has already been modified with four wing-mounted cruise missile pylons.
<H3>SILKWORM
</H3><H4> [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/SILK1.JPG]
<H4>MAKER: CHINA National Precision Machinery Import and Export Corp. (CPMIEC) TYPE: CRUISE MISSILELENGTH: 20 FEET 6 INCHESSPAN: 9 FEET 2 INCHESRANGE: 50 MILESDIAMETER: 29.5 INCHESWEIGHT: 5,500 POUNDS EMPTYENGINE: SOLID ROCKET BOOSTER - LIQUID ROCKET CRUISETOP SPEED: MACH .8WEAPON LOAD: 852 POUNDS HIGH EXPLOSIVE [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.softwar.net/SILK.JPG]
בשנות ה-70 היה ראיון של מל"ט הטעיית מכ"ם. אבודות מו"פ וניסויים היו בעיצומם... אבל הוא היה יקר מדי, הלכו לפתרון זול יותר - שמשון. השקעה במו"פ בנושא דלילה לא ירד לטמיון - פותח טיל שיות ("חנית זהב").
אז דלילה באמת הפכה לגוף הטעייה, רק שבמובן אחר - להטעות את האויב על קיום טיל שיות.
אני מקפיץ כדי לציין משהו נוסף:
הכרתי את הדלילה כגוף הטעייה מהכתבה הנ"ל בביטאון ח"א.
לאחר מספר שנים, נתקלתי בחנית זהב בזמן הניסויים שנערכו בה במנ"ט (התאמה לקורנס רגיל).
מיד זיהיתי את החנית זהב כדלילה מאותו סיפור מוקדם והנחתי שפותחה מאותו גוף הטעיה.
שאלתי חיילים אחרים באותה הזדמנות, אך איש לא ידע מהו הקשר בין הדלילה לחנית זהב, כך שאין לי הסבר נוסף לתרום.
נערך לאחרונה ע"י oferet בתאריך 19-05-2016 בשעה 19:42.
אם כבר הוקפץ, לפני כמה שנים הועברה בפקולטה לאווירונאוטיקה בטכניון הרצאה בנושא פיתוח הדלילה על ידי אחד מחברי הסגל שהיה ממובילי הפיתוח של המערכת. שם הוא הסביר התצורה של הדלילה התבססה על גוף הטעייה שהיה בפיתוח בתעש, אבל לא הבשיל למערכת מבצעית. כנראה שמאוחר יותר זה נהיה סיפור הכיסוי של המערכת. אנקדוטה נוספת שהוא סיפר היא שבדור הראשון של המערכת עקב מגבלות תקציביות נעשה שימוש ברב"תים שנלקחו מפצצות קיימות של רפאל (הכוונה כנראה לתדמית).