1) מישהוא פה למד לבצע בבראונינג(מק"ח) ירי נ"מ?
2) בשריון וחיר לומדים ממש לתפעל את הכלי.. בתנאי לילה, מרחקים וכו'?
3) באיזה עוד רק"מ, טיס, ים ידוע לכם שעושים/עשו שימוש בבראונינג בצ.ה.ל?
4) האם עשו בו ירי מבצעי בארץ? מתי ישראל רכשה אותו?
5) אם מישהוא פה נשק בצהל ומכיר את הכלי, צור איתי קשר במיידי.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי 5דרקון5 שמתחילה ב "הבראונינג (מק"כ 0.5): מידע ושאלות"
בעניין התאמה לנ"מ , היו נ"נ שנשאו 0.5 על חצובה מאחור שאליו מחובר במקביל זרקור. זה לפחות בתחילת שנות ה-90 בחטמ"רים הצפוניים.
האם עשו בו ירי מבצעי בארץ ??? נו,טוב.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי 5דרקון5 שמתחילה ב "הבראונינג (מק"כ 0.5): מידע ושאלות"
לא זוכר שאי פעם מישהו תידרך אותי לגבי ירי נ"מ - אולי הזכירו משהו בקורס מכ"ים.
ירי התבצע ביום ובלילה,כמובן. לנשיאה של הכלי והתחמושת נדרשו (אם אני זוכר נכון) 3 אנשים.
הוראות הבטיחות דורשות כפפות שמסוגלות לבודד מחום רק בעת החלפת קנה, אין צורך להשתמש בהם בשעת הירי. בנוסף לכך נדרשים גם קסדה, משקפי אבק, שכפ"ץ והיורה גם צריך שכפ"ץ "ביצים" - שזה שכפ"ץ רגיל שמונח על אזור המפשעה בעת הירי...
1. כן, בשבוע נגמ"שים (חי"ר)
2. מי שצריך - כן. אני זוכר שהחיילים שהוכשרו זכו ללא מעט תחמושת לאימונים. בתרג"דים וכדומה, זה היה להיט.
3. בנגמ"שים זה היה נשק קבוע. בטנקים יש גם. חלק מהפלס"רים נהגו לשים אותו על החמישיה.
4. כן. החבר הזה השתתף בכמה ובכמה מלחמות. זכור לי אפילו מור"ק (שלא זכור לי מקורו), על הפלה של מיג 17 באמצעותו במלחמת יום הכיפורים ברמת הגולן. לא יכול לערוב למהימנותו של הסיפור.
Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht
I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -
בתחילת שנות ה70 חוליית מק"כ חי"ר מנתה 3 אנשי צוות שנשאו על גבם
את כל הענין - מקלע,חצובה,3 ארגזי פעולה ועוד תוספות מלבד כמובן הציוד האישי.
בעקרון ניסו לתת עוזים לצוות אך בדרך כלל הנשק האישי היה רומ"ט.
בפלוגה המסייעת היו 3 מחלקות -מק"כ,מרגמות 81 ותול"ר.
מלבד התו"לר שהיה על ג'יפ,הרגמים והמקכיסטים סחבו את הציוד על גבם הדווי.
באופן אישי להיות מקכחיסט היה סבל אמיתי מתמשך עם מעט דקות של נחת.
המק"כ היה בד"כ כל הזמן על גבנו שבשלב מסוים הפסקנו להרגיש אותו.
את הזחל"מים ראינו מרחוק וההבטחה
להעלות את המק"כים על הרכב לא מומשה.בעית נשיאת הכלי לא היתה בשל המשקל
אלא בשל המנשא הצה"לי הסטנדרטי לאותם ימים אשר לא איפשר אירגון הציוד בצורה נאותה.
תארו לעצמכם קנה של מק"כ בתוספת 2 ארגזי פעולה ורשת הסוואה- וכל זה על מנשא אחד.
החלק המעניין בהכשרת המקכיסט היה לימוד המקלעים הבינוניים והכבדים שהיו בידי צבאות ערב
וכבונוס למדנו גם על תותח 20 מ"מ שהיה מורכב על זחל"ם כנשק מסייע לחי"ר.
המק"כ הוכיח,לפחות באימונים,אמינות ודיוק מדהים,בעיקר כאשר היה מוצב על חצובת חי"ר והירי נעשה בעזרת טיווח,כולל בירי לילה למטרות נקודה.
אבא שלי שירת בסדיר בגולני בתחילת שנות ה-70, ומדי פעם אנחנו יושבים ומדברים על הימים ההם. לדבריו הוא וחייל נוסף שמרו במוצב על גבול ירדן, וזיהו מחבלים בצד הירדני מנסים לחפור מעבר מתחת גדר המערכת במרחק של בערך 4 ק"מ. בעמדה היו מק"כ על חצובה, משקפת 20X120 על חצובה - המק"כ הופנה לכיוון הכללי בזוית גבוהה ובעבודה מתואמת הם ביצעו לכיוון בבודדת וכל פעם חיפשו את הנפילות. בהתחלה המחבלים נבהלו אבל לא שמו לב לנפילות אז נרגעו והמשיכו בשלהם, וכמה רגעים אחרי זה חטפו גשם של *** על הראש...
בצבא הבריטי היה תו"ל לירי תלול במק"ב בויקרס. ידוע שנעשה שימוש נרחב בירי כזה בחזית אימפאל-קוהימה, וכן ע"י ה-SAS באיטליה.
ד"א, חוץ מהנשיאה הנוראית על הגב, היה בחי"ר תו"ל התקדמות טקטית עם מק"כ מורכב (שיפור לפנים או לאחור). שלושת אנשי הצוות היו אוחזים ביד אחת בקנה ובשתי הרגליים האחוריות של החצובה, וביד שניה בארגזי הפעולה ושאר הציוד.
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics
"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.
Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht
I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -
עד כמה שזכור לי מק"ב בצבא ארה"ב היה עד השנים האחרונות M60 על חצובה. לזה אתה מתכוון?
כשחושבים על זה, ירי תלול מסלול במק"כ הוא הגיוני ביותר. כל מי שעשה מט"ז יודע שפגיעת קליע 0.5 שמגיע מלמעלה עשויה להיות יעילה מאוד נגד אויב מחופר, או אויב שנמצא מאחורי מסתור.
או M-240B/G הידוע בכינויו העממי - מאג.
לי אישית זה נראה די בזבוז. בתכל'ס, מרגמה 60 תשיג פגיעות מדוייקות יותר ויעילות יותר.
יתרה מזאת, מק"כ ממוקם כמו שצריך ימוקם לאש לוחכת וירי עקיף יהיה קצת בעיה.
לבסוף, רמת המיומנות הנדרשת היא גבוהה. קצת קשה לומר שעם כמות הזמן והתחמושת המוקצים לטובת הכשירות ניתן לכך. בכלל, רמת המיומנות במקלעים היא קצת בעייתית.
אגב, האמריקאים משתמשים בכוונת אופטית למק"כ - מעניין מתי הפטנט הזה יגיע לארץ.
למרות שראיתי במו עיני בתערוכה בארה"ב את ה-M240 על חצובה עם כל הקשקושים שמרכיבים שם עליו, מא"ג מייצג עבורי עדיין את מה שהוא בחי"ר בישראל .
ברור שבישראל אין מה לדבר על מיומנות כזאת עם היקף ההכשרה שמקלענים מקבלים כיום.
המעניין הוא שהבריטים נהגו לירות אש תלולת מסלול בויקרס בצרורות קצרים ולא בבודדת. ירי כזה אינו יכול להיות מדויק, אבל המטרה - גם נגד היפנים וגם נגד הגרמנים באיטליה - היתה ליצור אש הטרדה ורתק במקרים בהם אש מרגמות לא היתה זמינה בכמות מספקת, או שלא היתה זמינה בכלל.
אם זכרוני אינו מטעני, חיילים בריטים השתמשו בשיטה גם במלאיה ובעדן והמיומנות אבדה עם הוצאתו של הויקרס מהשירות.
זה נכון, הסיבה היתה כמובן לירי של אש חיפוי, כאשר תנאי השטח לא איפשרו תפיסת עמדה מוגבהת כפי שהתו"ל קובע. בכל מקרה, צריך מיומנות מאוד גבוהה בכלים שאין בהם מגביל אחורי. בכל השאר העסק די פשוט, האמת. כל מה שצריך זה לבצע מקצי איפוס לדעת מהם התיקונים הנדרשים מבחינת הגבהה באלפיות ביחס למטרה.
כאשר עברתי הכשרת מאג, נגענו בזה די בשטחיות, אבל הוקדש זמן לא מועט לאיפוס הקנים וירי מדוייק.
נ.ב. יצא לי לשוח עם מ"כ מקלעים מחיל הנחתים, והוא אומר שבתכל'ס הכשירות הזו לא נחוצה יותר מכיוון שכל המקלעים זוכים לקבל כוונות אופטיות מסוגים שונים (וסיוע מרגמות קלות מאוד משמעותי), אבל מכיוון שהכשירות הזו מאפשרת ירי בצורה שאי אפשר לקבל בשום דרך אחרת, הם עדיין שומרים עליה. לך תשווה למצב המקצועי היום בארץ של המאגיסטים...
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "[font=Verdana]זה נכון, הסיבה..."
רמת המקלענים בארץ.....רוב המקלענים שאני פגשתי בכלל לא ידעו איך להשתמש בתוף הטווחים במאג, ואם ידעו אז לא השתמשו בו, גם לטווחים גדולים, רובם פשוט אמרו שבהכשרה הסבירו להם שטכנית אפשר ככה לירות מדויק, אבל זה לא באמת משנה, פשוט מסתכלים בחור ויורים...
ההכשרה המקצועית היחידה שרשומה לי בצה"ל היא מפעיל מקלע כבד (מישהו מכיר מקבילה אזרחית?? ), ההכשרה אמנם היתה יחסית קצרה, המזל שלי זה שבאימונים היה די הרבה תחמושת, ובקורס מ"כים שהייתי עם עוד בחור רציני (שלאחר מכן נפגע בכתף בתקרית הדו"צ בג'אבל ג'והר בחברון) הצלחנו להגיע לפגיעות ממש טובות בטווחים של 2 קילומטר גם בבודדת, אבל ירי עקיף לא למדנו.
אנחנו גם לא השתמשו בתוף טווחים, אלא הירי התבסס על יורה שבהתחלה יורה לכיוון כללי של המטרה, ומס' 2 מתקן אותו עם משקפת (קליק שמאלה, 2 למטה וכו').
לגבי ירי בלילה - לפעמים זה יותר קל מירי ביום ,כי הרבה יותר קל לזהות את הפגיעות עם האמר"ל, מה שכן בד"כ האמר"לים שהשתמשו בהם באימונים היו גג עכברוש (שזה אומר הגדלה X3) ככה שבטווחים שמעל 500-700 מ' כבר לא רואים שום דבר. אם זה היה תלוי בי, בירי בלילה הייתי מצוות לכוח תצפיתן עם "יובל" או משהו דומה.
או שנקבל כאלה מארה"ב...
מקור: militaryphotos.net
בתמונות אלו ניתן לראות ירי מבצעי לחיפוי בעת פתיחת ציר בירי.
מנקודה זאת בוצע ירי מהמק"כ המותקן על נגמ"ש לעבר מחבלים אשר נעו בציר ממול - הטווח הינו כ-1500 מטר - עקב הטווח הגדול לא ניתן היה לראות את המחבלים אלא דרך משקפת 20X120 לכן הירי בוצע במסלול בליסטי מעט תלול בשילוב בין המשקפת לבין צפה פגיעה .
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
חבר מתאריך: 16.02.04
תוכל במטותא להעלות אותה לאינטרנט?(ל"ת)
בתגובה להודעה מספר 26 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "זה היה התו"ל העיקרי לאורך תקופה ארוכה"
האמת היא שאין לי אישור ממנו להפיץ בצורה כזאת - והחברה האלה מקפידים על זה - אין לי בעיה לשלוח במייל למי שרוצה. זו מצגת פאוורפוינט חביבה על שימוש טקטי במכונות יריה.
היה למפקד 05.
לכוון אותו לתאם אותו היה קצת בלגן ואני כבר לא זוכר [דומה ל03 עם כל מיני מפתחות].
ביצענו ירי איתו לטווחי כמה מאות מטר שכן כפי שלסאגר היה טווח לא יעיל של כמה מאות מטר שכוסה על ידי חוליות רפיגי גם אצלנו לפחות 70 מטר ראשונים הטיל צריך היה להידרך. על כן על מנת להילחם בחי"ר הפעלנו מאג ימין של מגיש הטיל ומשמאל ירה הכוון ברוס"ר ובאמצע - ישב המפקד עם ה 05.
אפשר היה לפגוע איתו גם בטווחי 800 - 1000 מטר בכוונות ברזל.
מה שכן אני זוכר שהייתי מכוון טיפה למעלה על מנת להקשית את הכדור בעיקר אם היה נותב וראה אותו פוגע.
על גבי מספר כלי שייט של חיל הים מותקן/הותקן מק"כ 0.5
בסטילים מדגם סער 2 ו 4 היו שני מקלעים שכאלה בכל דופן (51 ו 52 למי שזוכר)...
האימון בהם כלל ירי שטוח מסלול כנגד מטרות שטח וכן ירי נ"מ לרוב לעבר פצצת תאורה ידנית שהיתה משוגרת מהסטי"ל (לא זכור לי שאי פעם מישהו הצליח לפגוע במטרה שכזו)!
יש סיפור ידוע בחיל הים על טבח של אח"י רשף בזמן מלחמת יום הכיפורים שהצליח ליירט טיל ים ים "סטיקס" באמצעות מקלע ה 0.5 (ואם אני לא מדייק בפרטים אבקש מוותיקי החיל שיתקנו אותי).
אגב - מי שלא ניסה לבצע ירי נק"ל או מק"כ מסיפון כלי שייט לא יוכל להבין עד כמה זה קשה !!!
לאחר שערכתי נירור עם יודעי דבר: אכן היה טבח שהפיל סטיקס עם 0.5. הספינה לא היתה קשת אלא סטיל אחר מספינות שרבורג. רס"ר הספינה של אחי קשת אכן הפיל טיל מסוג אחר באמצעות תותח 20 מ"מ. לא בטוח שהטיל השתגע לפני הירי של הרס"ר.
היה נשק תקני בחרמ"ש בשנות השבעים
כמקלע מפקד
חיילי החרמ"ש למדו באופן יסודי להפעיל אותו בין קרקעית ובין מהצריחון.
ביום ובלילה, פירוק והרכבה בחושך רק ממישוש כולל תחרויות על זמן כולל תיאום קנה וירי של כל הלוחמים לא רק קצינים כמו בנספח 2 של הוראות הבטחון. למשימות שטח ולמשימות נ"מ.
היה השימוש מבצע ועוד איך במלחמת יום הכיפורים, כאמור מקלע מפקד לכל עניין ודבר
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי offerd שמתחילה ב "בניגוד לבן דודו הקטן ה- 0.3..."
"בן הדוד הקטן" ה-0.3 לא היה כלי כל כך גרוע. אם היית נותן לו יחס- היית מקבל ממנו יחס. כלי נקי, משומן במקומות הנכונים ובמיוחד עם קנה מתואם-היה כלי גשק מעולה. עובדה שהוא היה המקלע התקני של הטנקים ולא סבל ממעצורים. אני אישית יריתי במהלך מלחמת יוה"כ מספר ארגזי פעולה, והכלי ירה ללא כל תקלות. אגב את תיאום הקנה עשיתי באמצעות מטבע של 10 גרוש, בהעדר ערכת מדידים.
האמת שההתרשמות שלי על ה 0.3 היתה דוקא מפלוגות הטנקים
לנו תמיד היו מקלעי מא"ג ואני זוכר את הקנאה של הטנקיסיטים באמינות של הכלי שלנו
לפחות לגבי ה 0.5 אנחנו לא חלוקים
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי offerd שמתחילה ב "בניגוד לבן דודו הקטן ה- 0.3..."
למק"כ היה כושר חדירה יוצא מן הכלל. במקום אחר כבר הזכרתי בעבר פליטת כדור בתרגיל צפ"מ בבה"ד 1. הכדור פגע בזחל"מ, חדר 2 ברזלים של המתלה האחורי חלף את המקבע, עליו היה מותקן המתלה, המשיך וחדר את שיריון הזחל"מ בפינה המעוגלת מאחור (זה היה זחל"מ וייט, כך שפרופיל השריון שם היה רחב יותר), חלף דרך אחוריו של צוער ביש מזל שעמד שם, והמשיך לתוך מיכל הדלק תוך שהוא מצית אותו.
אני זוכר את הראיון עם אותו איש חיל הים שיירט טיל עם מק"כ, במהלך מלחמת יום כיפור (גילוי נאות - הייתי בכתה ג').
אחת הטראומות הגדולות שהיו לי במסלול היתה תרגיל של איזה 20 ק"מ עם שני ארגזי פעולה + קנה על הגב, כאשר בסוף, עקב תקלה, המק"כ לא ירה... היינו צריכים לבצע עוד 5 ק"מ נסיגה עם המשקל ה*Y%$ הזה...
עוד קוריוז לשימוש במק"כ- במהלך מלחמת ויאטנאם, הרכיב הצלף האגדי קרלוס הת'קוק כוונת טלסקופית על מק"כ, והשתמש בו כרובה צלפים - והשיג פגיעה מאושרת בטווח של 2500 יארד (קצת פחות מ - 2300מ').
אני שואל כי לא יצא לי להכיר אותו.
בעודי חייל שריון צעיר, בכיתת מקלעים בביסל"ש פגשתי באחד כזה. אף מדריכה לא נתנה לי תשובה על הפעלת ה"דראק" הזה.
offerd, מנסיונך איך היה לירות במקלע הזה?
כמקלע מקביל בטנק הוא היה לא רע. כך לפחות ראיתי מהצד.
זכור לי גם שהקנה היה מתחמם מהר וגם זה היה גורם למעצורים.
עדיף מאג כמובן.
תיאום קנה, ותיאום נקירה.
עד כמה שאני זוכר תיאום קנה הוא דבר די פשוט, אך תיאום נקירה בעייתי עד מאוד- אם תסובב את הבורג חזק מידי הנשק לא יירה, אם חלש מדי הוא עלול לפלוט.
אגב, ב"חומת מגן" ולאחר מכן עדיין היו מקלעים מסוג זה על התומ"תים של גדוד אייל...
בתגובה להודעה מספר 51 שנכתבה על ידי עידו403 שמתחילה ב "הבעיה העיקרית שלו היא שני התיאומים שיש לעשות לאחר הרכבת הנשק"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי עידו403
תיאום קנה, ותיאום נקירה.
עד כמה שאני זוכר תיאום קנה הוא דבר די פשוט, אך תיאום נקירה בעייתי עד מאוד- אם תסובב את הבורג חזק מידי הנשק לא יירה, אם חלש מדי הוא עלול לפלוט.
גם ב-0.5 יש את אותם תאומים שיש לבצע לאחר כל הרכבה - מה ההבדל?
דווקא מהניסיון שלי ב-0.5 התאום קנה היה הבעיתי וגם זה שלקח יותר זמן.
בתגובה להודעה מספר 51 שנכתבה על ידי עידו403 שמתחילה ב "הבעיה העיקרית שלו היא שני התיאומים שיש לעשות לאחר הרכבת הנשק"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי עידו403
כשעזבתי את גדוד אייל באוגוסט 2000, רק על האלפות היו 0.3 (ואולי גם בתומ"תים של המחזורית).
כשהתחלתי את הצפ"ס ה0.3 עדיין היה המקלע היחיד בגדוד. קצת אחרי שסיימתי הגיעו המא"גים הראשונים לתומ"תים (מא"ג חי"ר כמובן. מי בכלל ידע איזה מא"ג יש לשריון).
בתגובה להודעה מספר 55 שנכתבה על ידי offerd שמתחילה ב "הנסיון האישי לי עם 0.3 היה..."
עד שנת 1968 המקלעים בטנקים היו מקלעי 0.3 7.92 ולא 7.62 מקלעים מאד בעייתיים עם כמות מעצורים אדירה לאחר כל ירי של כמה כדורים נאלצו לדרוך מחדש את המקלע עם סרט הבד , פשוט קטסטרופה , השימוש באותם מקלעים נבע מהעובדה שבמבצע קדש ובששת הימים צה"ל לקח כשלל עשרות מיליוני כדורי .7.92 והיה צריך לגמור את המלאי...
בסרטי הבד הכדורים היו נוטים לצאת ממקומם.רוב המעצורים נבעו מכך שכדורים חורגים נתקעו בפתח ההזנה. בשרשראות המתכת הכדורים היו תפוסים אפילו יותר חזק מהשרשיר של המאג. ל0.5 היה רק שרשיר מתכת ולכן לא היתה בו בעיה כזאת.
להבדיל "מאחיו" הבוגר ה7.92 ב.62. 7.במידה והיו עושים תיאום ירי וקנה כמו שכתוב בספרים, לא היו כמעט מעצורים גם במקלעים עם סרט הבד שדרך אגב היו ברוב הטנקים של אנשי המילואים במלחמת יום הכיפורים .
סרט הבד שימש גם לאחר סיום הירי ככלי יעיל לקשירת השבויים המצרים אחד לשני עד שהגיעו היחידות שאספו אותם .
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 17-12-2006 בשעה 16:38.
במהלך שירותו בח"י מקלע ה 0.5 ,
פגע במחבלים רבים ובכלי השיט שלהם,
כמו כן בירי אימון פגע במטרות ספינה ובנורים .
הגירסא בח"י היתה שונה.
בח"יר מותקן קנה כבד Heavy Barrel
בח"י קנה קל יותר ,מחורר (גירסא אוירית)
בבראונינג 0.5 עושים שימוש נרחב בחש"ן. בתחילה הוא שימש אך ורק לאימונים כמדמה ירי תותח(עניין של הקצאות לפגזים) הבעיה העיקרית הייתה שהתיאום כוונות היה מאוד לא מדויק, ושהוא לא דימה ירי אמיתי מבחינת תרגול כלל הצוות(בעיקר הטען) אז הגיעה התת"ק, ולוחמת הלש"ב של הטנקים, והגיעו למסקנה שה0.5 מאוד יעיל כנשק צליפה ע"ג הטנקים - הוא משועבד לכוונות התותח, חושבו הסטיות לטווחים השונים, והוא יורה בבודדות ויעיל לטווחים של 800 מטר +-.
גם היום, לדוגמא במבצעים האחרונים בעזה נעשה בו שימוש מבצעי נרחב(השרשיר שלו יכול להכיל כדורי ח"ש, מציתים או נפיצים). כמו כן הומצא שו"ש לת.כ(לא ארחיב עליו) - מה שמאפשר ת"כ מדויק ל0.5, ומאפשר פגיעה בכדור ראשון(או שעושים בערך, ומבצעים ניסוי כלים וזוכרים את הסטייה בראש).
הוא מאוד יעיל. הבעיה העיקרית היא שהוא בקצה הצריח, וברגע שיש מעצור, הכלי מושבת עד לפעם הבאה שאפשר לצאת מהטנק. את הפד"מ פשוט מבצעים ע"י הוספת מושכה לידית דריכה - מה שמצריך הרבה כח, ויוצר בעיות(במסלול צוות אחד התעקשתי על תפעולו לאחר מספר מעצורים, מה שבסופו של דבר גרם להתקעות שני קליעים בקנה, וכתוצאה מכך הקנה פשוט עף מהמקלע, כשהוא גורם לנזק רציני לגוף המקלע)
כלי אדיר, לרוב אמין(בנגב קצת פחות, אבל אם משמנים אותו לפני כל מסלול, יורה כמו בובה)
ופשוט תענוג לירות בו באוטומט אם זה בלילה לטווחים ארוכים, ואם זה באל ועל היעד(לרוב אצלנו השרשירים הם כל כדור נותב)
בנוסף גם התיאומים לא כאלה מסובכים. לרוב זה פשוט מצריך סבלנות, ונדירים המקלעים שצריך לשחק עם התיאום יותר מדי.
ירי נ"מ - לא מתבצע בעזרתו(לפחות לא אצלנו).
בתגובה להודעה מספר 62 שנכתבה על ידי Rotten_Eddie שמתחילה ב "מוזר לי שאף אחד מהשריונרים לא קפץ"
מקלעי 0.5 היו מקלעי צריחון תיקניים בטנקי הפטון M48A2 ולאחר מכן בטנקי הM60A1 עם המקלע המשופר יותר שכונה 85M
הכלי שימש כדמוי תותח ובמידה והצוות היה מיומן וביצע תיאום כוונות , ירי , וקנה הוא הפך לכלי קטלני.
המגרעת ההגדולה הייתה שיטת ההפעלה הפרמטיבית שלו ע"י הטען באמצעות מושכות שאילצו אותו להיות חשוף .
עד היום אני לא מצליח להבין איך לא מצאו פיתרון טכנולוגי פשוט להפעלה חשמלית מתוך הצריח .
בשנת 1979 עשתה פלוגתי שת"פ עם סיירת מטכ"ל במרכז החי"ר בצאלים.
מפקד הסיירת היה עוזי דיין וסגנו היה בוגי שהגיע לתרגיל עם רגל מגובסת ולמרות הכל תפקד מתוך זלדה.
היות וכמות התחמושת שהוקצתה לנו הייתה דלה הבהרנו לעוזי שבמידה והוא רוצה שהתרגיל יהיה מרשים משום שהרבה קודקודים אמרו לצפות בו , שידאג לנו לתחמושת .
סיירת מטכ"ל זה סיירת מטכ"ל - טלפון קטן והכל מסודר ואכן מספר שעות לאחר מכן הגיען שני סיקסים והביאו לנו כמות אדירה של תחמושת כבדה ומאות ארגזי פעולה של מ.א.ג. ו0.5.
כל המטקי"ם הסבו את ה0.5 לירי אוטומטי והחגיגה הייתה גדולה.
בברכה
דני קריאף
D9
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 17-12-2006 בשעה 16:38.
בתגובה להודעה מספר 62 שנכתבה על ידי Rotten_Eddie שמתחילה ב "מוזר לי שאף אחד מהשריונרים לא קפץ"
בתור טען, חיכיתי לתגובה שתציל את כבוד השריון, בכל הקטע של ה0.5
לגבי ירי מבצעי, יצא לי לירות בו כמה פעמים במלחמה האחרונה בלבנון- ירי על בתים חשודים, ביצוע על טילים ותחמושת בשטח, ירי חיפוי לעבר כפרים וכו', כלי חביב ביותר.
לירות ב-0.5 למטרות טנקים למרחק של בערך 1800 מטר מטנק וליפגוע בכדור שני (לא יודע עד כמה באמת יעיל למרחק כזה) ואפילו לירות בו בזמן נסיעה אחד הדברים היפים והעוצמתיים שיש
כשלדית היה מטרה.
התקרבנו למרחק של כ20 מטר וירינו ח"ש מה05.
הכדור פגע בקדמת התובה והפך למין עיסת מתכת רותחת ועגולה ואחר כך נשר לאדמה.
עד כמה שזכור לי עובי השיריון בסטאלין מקדימה היה כמטר...
1. במחצית הראשונה של 1973 שרתתי על אח"י חץ (הראשונה), ספינה מדגם סער 3. בעמדות קרב פח"ע איישתי את עמדת ה 0.5 בדופן שמאל, זו ששעל הסיפון, מתחת למרפסת הגשר. פרט לחוויות של רגלים טבולות במים שמציפים את הסיפון כשהספינה נוטה הצידה היו לי חוויות מתסכלות בגלל התקלות הרבות. תאור מקרה אחד שכזה... בקריאה "דופן שמאל העסק" המקלע לא ירה לי. מלמעלה היה ירי, האורליקון ירה ורק שלי מפשל. כל כך מתסכל.... דרכתי פעמיים ושוב ניסיתי (בלחיצה עם שני הבוהנים) וכלום. אח"כ הנשקים (טכנאי נשק) שיחקו עם המדידים שלהם וכלום... הנשק לא ירה לי.
2. בסער 4 כבר לא היה 0.5. היו 2 תותחי אורליקון ("סוללה קלה") ושני מא"גים.
3. אמת/אגדה: במלמת יום הכיפורים מי שהפיל טיל שהשתגע באורליקון (20 מ"מ) היה אביזמר, רס"ר הספינה של אח"י קשת הראשונה, אבל אין לדבר על זה .
מק"כ רפאל הוכנס לשימוש בשנות ה-90 במוצבים בלבנון (בחלק מהמקרים המקלע הוחלף במאג או מקל"ר). השליטה נעשתה ע"י ידיות ופריסקופ, וחסכה את הצורך להיחשף במהלך הירי.
מקור: לא ידוע
ניסוי התקנת מצלמה/כוונת טרמית במק"כ רפאל, שבוצע במוצב הבופור בסוף שנות ה-90. התמונה באדיבות הגולש desertowl
לפי התמונה אני מזהה דמיון רב בין המק"כ רפאל המוצג בתמונות לבין המאג רפאל שעדיין נמצא בשימוש כיום.
מנסיוני עם המאג רפאל יש לו בעיה של התפרקות ההברגה של העורפן יחד עם הניצרה המכאנית בזמן ירי מסיבי של צרורות ארוכים יחסית (כ-10 כדורים ויותר).
האם יש פה בעל נסיון עם המק"כ רפאל שיספר איך העמדה הזו התמודדה עם כלי שהרתע חזק בהרבה משל המאג? (למרות שלמק"כ לעומת המאג יש עורפן מובנה, מה שכנראה מנע בעיה ספציפית זו).