למה החזבאללא יותר מודרני מצה"ל?
למה החזבאללא יותר מודרני מצה"ל?
ד"ר אשר עידן
"כשצבא סדיר לא מנצח, הוא מפסיד. כשצבא גרילה לא מפסיד, הוא מנצח" מאו טסהטונג
"הגנרלים של מסכי הפלזמה" של מלחמת לבנון 2.0 מזכירים מאוד את "הגנרלים של הסיגרים והדודג'-דארט" של מלחמת יום הכיפורים כשרק לגנרלים יש מסכי פלאזמה, הם מנותקים משדה הקרב ומהחיילים בשטח. אולם אם לכל חייל גולני פשוט ולכל נהג טנק יש מחשב כף יד אלחוטי ביד או בקסדה, מסך הפלזמה של המח"ט או המג"ד, הופך לקלף המנצח של מלחמות העתיד.
זאת, בתנאי שמסך הפלזמה בחמ"ל מחובר כל הזמן ברשת עם מסך כף היד של כל חייל. דוקטרינת חלוץ היא בכיוון הנכון הדיגיטלי, אך מחוסרת את חשיבת הרשת וארגון הרשת. דוקטרינת גבי אשכנזי וצבא היבשה,
היא דוקטרינה לא רלוונטית לחלוטין והיא מתאימה יותר למאה ה-19.
הדיון בישראל לגבי מלחמת לבנון הוא מוטעה מיסודו ומזכיר מאוד את מחדלי החוקרים והמפגינים נגד הממשלה במלחמת יום הכיפורים. לא משנה מי יהיה ראש ממשלה או שר הבטחון או הרמטכ"ל, הבעיה תלך ותחריף.
אין כאן בעיה של אדם זה או אחר, אלא יש בעיה של קונספציה ושל ארגון. מחדל הקונספציה הוא אי ההבנה של ההקשר הגלובאלי של מלחמת לבנון 2.0. המחדל הארגוני הוא אי ההבנה ואי ההכנה של צה"ל ומערכת החינוך של ישראל לחשיבה רשתית וארגון רשתי.
בספרו "רשתות ומלחמות רשת" "Networks and Netwars: The future of Terror ", תיאורטיקן המלחמה הדיגיטלית "הקלאוזביץ של מלחמת האינטרנט", ג'ון ארקילה טוען כי הפרדיגמה של הצבא הקדם-דיגיטלי רק תשקיע את ארה"ב יותר ויותר בבוץ העיראקי. האם אותו דבר מסכן את צה"ל בשקיעה שנייה בבוץ הלבנוני? באופן דומה עוסק בכך בישראל ד"ר צבי לניר ממכון "פרקסיס ".
הפירמידה מול הרשת המבוזרת
החיזבאללה ואל קעידה הם ארגוני רשת מבוזרים. צה"ל והסי.איי.איי. הם ארגונים היררכיים פירמידליים. כשצה"ל חיסל את שייח יאסין הוא רק הועיל לחמאס. הנה החמאס הגיע לשלטון אם צה"ל יחסל את נסראללה, הוא יחזק את החיזבאללה. עיראק היא פירמידה היררכית, לכן, חיסול סאדם מועיל. אולם, החמאס החיזבאללה ואל קעידההם רשתות. כל חלק ברשת יכול לפעול ללא קשר למפקדיו. ההפך הוא הנכון. המפקדים רק מזיקים.
השאלה הגדולה שישראל עומדת בפניה כיום היא איך להיהפך לציביליזציית רשת בכל התחומים: איך צה"ל והמוסד והשב"כ ייהפכו לארגוני רשת? איך להפוך את האוניברסיטאות וכיתות בית הספר לוויקי-למידה?
המחדל הקונספטואלי
כמו שאמר לי סטודנט שלי, לוחם ביחידה מובחרת במלחמת לבנון 2.0: "לא נלחמנו נגד החיזבאללה, אלא נגד דוויזיית קומנדו איראנית". החיזבאללה הוא שליח של איראן כפי שאיראן ואל קעידה הם שליחים של סין. סין זיהתה את העובדה כי הכלכלה שלה תעבור את הכלכלה האמריקנית תוך עשור או שניים. התמיכה שלה באיראן ובאל קעידה, היא חלק מגישושיה לגלוי נקודות התורפה של האמריקנים והאירופיים, לקראת הקרבות העתידיים במאה ה21 על ההגמוניה הגלובלית.
כך גם האמריקנים ראו במלחמת לבנון 2.0 מבצע לגילוי שיטות הלחימה האיראניות סיניות. רוב מקבלי ההחלטות בישראל עדיין רואים את האירועים הצבאיים והפוליטיים כהתרחשויות לאומיות או אזוריות במקום להבין אותם מפרספקטיבה גלובלית.
המזרח עבר את המערב
2005 הייתה שנת התפנית שבה התוצר של מדינות המזרח עבר את סך התוצר של המדינות המערב. בשנתיים האחרונות, מדינות המזרח החלו להשפיע באופן ממשי על גורמים שפעם נחשבו כפנימיים במדינות המערב: אינפלציה, שער הריבית, שכר, רווחים.
התוצר העולמי בחמש השנים האחרונות גדל בממוצע ב3.2%, הגבוה ביותר בהיסטוריה. בעיקרבזכות צמיחת התוצר שלסין והודו. מה שארה"ב ואנגליה עברו במאה ה-19 וה-20 במשך 50 שנה, סין עושה עכשיו בתשע שנים.
האינטרנט הופך יותר ויותר לגורם העיקרי ש"משטח" את העולם, כדברי תומס פרידמן בספרו רב ההשפעה "העולם הוא שטוח". לפני האינטרנט העולם היה כמו מגרש כדורגל שבו ארה"ב ואירופה היו בראש ההר ואילו סין והודו היו בעמק. ברור שהתוצאות של משחק כדורגל במגרש כה עקום, הן ברורות מראש, תמיד לרעת הקבוצה שלמטה.
אחוז ההשתתפות בכוח העבודה הגלובלי הוכפל תוך עשור, דבר שגורם ל"הלם משאבי אנוש" בקרב רוב מנהלי משאבי האנוש ובקרב רוב הרגולטורים. זאת במיוחד לאור העבודה שעתודת כוח העבודה הצעיר במערב הולכת ואוזלת במהירות בשל צמצום הילודה והגידול העצום בפנסיונרים.
יותר עגלות זקנים מתינוקות באירופה
אם כן, באירופה יהיו בעשור הבא יותר עגלות זקנים מאשר עגלות תינוקות. לכן האירופאים ייבאו לא עובדים זרים אלא אזרחים זרים. לכן רוב אזרחי ארה"ב תוך שני עשורים לא יהיו לבנים אלא היספנים-אסייאתים-אפריקנים.
ההיצע העצום של כוח עבודה, מוריד את האינפלציה שכן השכר בארה"ב ובאירופה עולה מאוד לאט. כך גם העברת השירות להודו והייצור לסין מוזיל מוצרים ושירותים. אך לעומת זאת התיעוש של שני מיליארד אסיאתים, מעלה את הביקוש לדלק ולתשומות תעשייתיות ומעלה את מחירי חומרי הגלם והאנרגיה.
כתוצאה מכך, צמיחת ההכנסה על ההון בחמש השנים האחרונות מהירה הרבה יותר מההכנסה על עבודה. לכן המתחים הפנימיים החברתיים במדינות העשירות יגדלו., והסולידאריות החברתית בהן תקטן.
בדיוק כמו בישראל: יותר ויותר נראה חיילים מהשורה מהפריפריה החברתית. ואילו המרכז החברתי-כלכלי יסתגר יותר ויותר בבועה.
שלושה סוגי צבא: חקלאי, תעשייתי ודיגיטלי
כל החשיבה הצבאית שלנו מבוססת על העולם החלף של העידן התעשייתי: מכונות יריה, מכונות משוריינות (טנקים נגמשי"ם), מכונות תעופה (מטוסים).
אכן, מאז מלחמות נפוליאון, הצבא של העידן התעשייתי ניצח את הצבא של העידן החקלאי. מכונת ירייה שווה מאה חרבות, כמו שטרקטור אחד שווה מאה מעדרים.
אולם, מאז מהפכת האינטרנט, הטכנולוגיה הדיגיטלית עושה למכונות המלחמה, מה שהטכנולוגיה המכנית-תעשייתית עשתה במאות השנים האחרונות לטכנולוגיה החקלאית. הנה כמה נקודות שימחישו את ההבדלים.
צבא תעשייתי-מודרני
1. המטרה: כיבוש אנרגיה וסחורות
2. צבא העם - צבא סדיר
3. משרת את מדינת-הלאום
4. טכנולוגיות מכניות: מכונת יריה, טנק, תותח, מטוס, טיל בליסטי, פצצה גרעינית
5. מבנה ארגוני הירארכי בירוקרטי
צבא דיגיטלי פוסטמודרני
1. המטרה כיבוש תודעה וידע.
2. צבא מקצועי ושכיר.
3. משרת איזור או אינטרסים גלובליים
4. טכנולוגיות דיגיטליות: שיתוף קבצים, ויקי-קרב, וירוסי מחשב, ניטרול באמצעות אסטרטגיית פיתוח כלכלי, החייל הדיגיטלי.
5. מבנה ארגוני רשתי יזמי.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3311584,00.html
אם כל זאת שאני מסכים עם חלק מהנאמר, רק אשאל:
האם לא קריאת הכיוון של הכותב היא זו שגרמה לכל הבלאגן?
ע"ע "מלחמה פוסט מודרנית".
|