14-08-2006, 13:36
|
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
|
|
חבר מתאריך: 16.02.04
|
|
אם היא לא עוסקת בכאן ועכשיו, היא לא מודיעין *שדה*.
רוב מוחלט של המידע שמושג מתצפית טקטית בזמן לחימה, ואני אומר את זה בנימוס,
יהיה תוך כמה ימים:
מיושן,
גלוי,
ולא רלבנטי.
בבט"ש לא. אבל במלחמה - כל מה שאתה רואה לטווח קצר השריון (או החי"ר) יתנפצו עליו הרבה לפני שיוציאו מזה קובץ לקחים טקטיים.
החשיבה "אחורה" היא נהדרת למודיעין בזמן שלום, אבל מודיעין שדה צריך לחשוב *קודם כל* קדימה. הוא צריך לחשוב על הכוחות שלפניו, בעוד שמודיעין רגיל חושב על מה שמאחוריו. לכן למודיעין יש גם נטייה למדר כל מידע, ובמקרים מסויימים בזמן מלחמה זה הרסני. אפילו הדוגמאות שהבאת קודם הן בט"ש לגמרי. נכון, לא מעניין את המ"פ והמג"ד בלחימה הפרצוף של מנהיג החיזבאללה המקומי, אבל *מאוד* מעניין אותו שיש חמישים אנשי חיזבאללה עם שלושה-עשר משגרי טנקים ובלה בלה אחר. ואם המידע הזה הולך לפיקוד, הוא מודיעין היסטורי, הוא לא מודיעין מבצעי. מודיעין הסטורי חשוב כדי לבנות תמונת מודיעין שלמה, אבל מודיעין מבצעי הוא דבר שחשיבותו מיידית.
אמת שהאיסוף הוא ברמת האוגדה, או הפיקוד,
אבל מישהו מהממונים עליכם צריך לעשות סוויץ' רציני בראש, או לפחות לקרוא קצת תו"ל, ולהבין שבזמן לחימה החשובים ביותר הם הכוחות על הקרקע, ושחייבים להעביר מידע גולמי מיידית, ולא אחרי סינון שלוקח ימים.
לא תקין, למשל, שכשישבתי בפיקוד צפון במילואים האלה גיליתי שאני יודע על מודיעין רלוונטי, בעיקר טכני, לפעמים כמה ימים (!) לפני הכוחות בשטח. ושמישהו הכניס את חצי מהמידע לסגול טאבו, ואז כמובן הוא לא עבר לכוחות בשטח, גם כשמאוד, מאוד רלוונטי ובכלל לא סגול טאבו לדעת מה יש למי שעומד מולך.
אז התקשרתי לכל מי שאני מכיר שיש לו טלפון אדום, ולפעמים במגבלות גם בלי, ועדכנתי אותו.
ומה עשה מישהו שאין לו חבר שנחשף לכל המידע שאני נחשפתי בפיקוד ומבין משהו בענייני מודיעין טקטי?
נתקע.
זה לא מוריד בכלל מאחריות מפקדי האוגדות והחטיבות לאי-הפעלת הסיורים והתצפיות כראוי - ואמר לי ס. מפקד יחמ"מ אוגדתי שבמשך כל החודש האחרון הרשו לו להכניס רק שתי תצפיות ללבנון, לטווח חצי קילומטר מקו כחול בערך, לא שיתפו את היחידה בתכנונים, לא אישרו לו להוציא צוות לאימון קצר כדי להגיע לכשירות לבנון ולא ביקשו מהם מודיעין רלוונטי לתכנון ולכמעט שום דבר אחר - אבל זה בהחלט מעיד שמישהו למעלה חושב קצת יותר מדי במונחי מודיעין של ימות שלום, ומדגיש את ה"מודיעין" על חשבון ה"שדה".
גלריית התמונות שלי
נערך לאחרונה ע"י YGH בתאריך 14-08-2006 בשעה 13:39.
|