אז כמו שהבטחתי, הנה המאמר שכתבתי על גיוס תותחנים (5.12) , רציתי להעלות אותו לפני שבוע אבל בגלל כל המעבר למערכת חדשה לא רציתי להסתבך עם זה.
נדלג על כל הקטע של הבקו"ם, קצין המיון, וכל זה ונגיע ללילה הראשון.
יום ראשון בערב- שינה בבקו"ם. ישנים באוהלים, כי למחרת קמים מוקדם מאוד ועולים לאוטובוסים.
אחרי שעולים לאוטובוס מתחילים נסיעה לכיוון דרום- לשיבטה.
בית הספר לתותחנות שדה הידוע גם בשם ביסל"ת נמצא כ-40 דקות נסיעה דרומית מערבית לבאר שבע.
נוסעים על הכביש לכיוון ניצנה וקדש ברנע, עוברים בדרך את צומת משאבי שדה וצומת טללים ואז מגיעים לבסיס, אשר ממוקם ליד חורבות העיר הנבטית שיבטה ומכאן שמו. זהו בסיס ענק שמכשיר את כל הקורסים בחיל התותחנים- מטירונות, דרך קורס מפקדים, וקורס קצינים, ועד הדרכות נהיגה על כלים, קורסים שונים ליחידות מחילות אחרים ועוד...
לחלק בבסיס שבו נמצאים הטירונים קוראים "ענף הכשרת הלוחם" או בקיצור- הכש"ל.
דבר ראשון שעושים אחרי הירידה מהאוטובוס הוא לתת הקשב כמו שצריך בפעם הראשונה, מתרגלים את זה כמה פעמים, בודקים מי נמצא ומי לא ואז הולכים לשיחת פתיחה עם הרס"ר.
לרס"ר קוראים דרור, הוא בחור בן 27-28, אבא שלו גם היה רס"ר ועכשיו הוא מפקד בית התותחן (מוזיאון החיל בזכרון יעקוב).
הרס"ר מסביר בקצרה איך מתנהגים בשבוע הראשון- איך קושרים נעליים, איך מקפלים שרוולים, תספורות, הצדעות, הקשבים, גומיות בנעליים...
לאחר מכן הולכים לאכול צהריים, לא לפני שמתרגלים עוד כמה פעמים איך נותנים הקשב.
השבוע הקרוב (שני עד חמישי אחרי הצהריים) נקרא "טרום טירונות" ובו מתארגן הענף לקראת מחזור הטירונות שנפתח רשמית ביום חמישי אחרי הצהריים.
במהלך השבוע מתקיימים המיונים ליחידות השונות:
מיתר- מבחנים, ראיונות, בדיקות רפואיות וגיבוש בן כמה שעות
מ"ט- מבחנים שכל המתגייסים עוברים
MLRS- מבחנים שכל המתגייסים עוברים
איכון- מבחנים שכל המתגייסים עוברים.
חשוב להדגיש שלתותחנים מגיעים אנשים בעלי פרופיל 72 ומעלה אך למיתר אפשר להתקבל רק עם 82 ומעלה.
יש 3 ארוחות מלאות ביום ועוד 3 ארוחות ביניים (פריסה זה נקרא) שבהן יש לחם, שוקולד ושתייה חמה או קרה תלוי בעונה ופירות.
איך האוכל? לא כמו בבית אבל סביר בהחלט. יש רס"ר מטבח בשם יגאל קזר שהוא שפיץ לא נורמלי- הוא דואג לטירונים כאילו הם הילדים שלו, הוא יהפוך עולמות אם יהיה מחסור במשהו או אחד הטירונים יתלונן על משהו- באמת בן אדם מדהים.
כל ערב יש שעת ט"ש (טרום שינה) או ת"ש (תנאי שירות) או סעפ"ש (שידורים עניינים פה ושם) שזה בעצם הכוונה לאותו דבר- כל חייל הולך להתקלח, כולם יורדים ממדים , אפשר לדבר בפלאפון, אפשר ללכת לשק"ם, אפשר לקרוא עיתונים.
חובה להתקלח כל יום על פי פקודות מטכ"ל.
אחרי שעת הת"ש הולכים לישון. החוק בצה"ל קובע כי במהלך הטירונות חובה לישון 6 שעות, ולילה לפני יציאה הביתה 7 שעות.
במהלך הלילה ישנהגם שמירה על המאהל מפני גנבים, שועלים, מחבלים וסתם אם צריך להקפיץ את כולם. השמירה מתבצעת על מדים מלאים, ואורכה כ 15 דקות-20 דקות, זמן השמירה +10 דקות מתווסף לזמן השינה ככה שיוצא שמקבלים 6 וחצי שעות שינה כ חצי שעה זה שמירה והתארגנות אליה.
השכמה- קמים בבוקר ועומדים במסדר על בגדים אזרחיים, יוצאים לריצת בוקר קצרה וקצת פק"לים כדי להתעורר, ואז עולים על מדים (7דקות), מתגלחים ומצחצחים נעליים ושיניים (13 דקות).
לאחר מכן הולכים לארוחת בוקר ואז המשך מיונים (כמו שכתבתי- המיונים מתפרסים עד יום יום חמישי).
.חוץ מהמיונים עוברים גם שיחות והרצאות עם כל מיני גורמים בבסיס- רופא הטירונים, החובשים, הקב"נית, מש"קית חינוך, מש"קית ת"ש, קצינת ת"ש, קצין תחזוקה, ועוד שיחה עם הרס"ר.
עוברים שיעורים על מבנה צה"ל , דרגות, תפקידים ועוד כל מיני דברים.
במהלך אותו שבוע מקבלים 2 זוגות מדי ב' מתוך ארבעה או חמישה שתקבלו בטירונות, מקבלים כובע ב', שק שינה וחגורה ב'.
מדי א' זה רק ליציאה הביתה, ארוחות חגיגיות וטקסים.
הגיע יום חמישי בצהריים, כולם מתכנסים במגרש הכדורסל והרס"ר מקריא שם יחידה ואת כל מי שהולך אליה, הוא אומר לאן הולכים וככה לאט לאט מצטברות קבוצות שכל אחת שייכת ליחידה זו או אחרת.
דוגמא: גדוד קרן- יוסי לוי, שמוליק טייב,שמעון גרשון, שלמה ארצי...
מיתר- שמעון פרס, חיים נחמן ביאליק...
אחרי שמסתיים העניין הזה כל אחד לוקח את הציוד שלו ומסתדר בשלשות במקום שאמרו לו, המפקדים לוקחים את כולם למאהל שבו הם יבלו את השלושה חודשים הקרובים.
שתי תמונות של המאהל של פלוגה ג': אחת צולמה במאהל והשנייה מגג מגורי הסגל


אחרי שמגיעים למאהל מתבצעת "שיחת רעל", מגיע מפקד שמתחיל להסביר לכם על ההיחידה שבאתם אליה, הוא מספר איפה היחידה נמצאת, מה היא עושה ומספר כל מיני דברים כדי שתתגאו במקום אליו הגעתם.
אחר כך הוא מתחיל להקריא צוותים ומי בכל צוות. בסוללת התותחים יש 6 צוותים- 1א' 1ב' 1ג' שייכים לפלגה 1 (פלגה=מחלקה) צוותים 2א' 2ב' 2ג' שייכים לפלגה 2.
לכל צוות יש מפקד צוות- מ"כ שעבר קורס מפקדים, לכל פלגה יש מפקד פלגה- קצין בוגר קורס קצינים, וסמל פלגה- מש"ק ותיק (כמו סמל מחלקה בחי"ר).
כל אלה מרכיבים סוללה. לכל סוללה יש מפקד סוללה- מסו"ל (כמו פלוגה ומ"פ), יש סגן מפקד סוללה (סמסו"ל), רב סמל סוללה (רס"ל=רס"פ בחי"ר).
מתחילים שיחות צוותים- היכרות בין כל החיילים, המפקד מציג את עצמו, סוגרים נהלים להמשך ומתחילים את הטירונות.
***דגש חשוב- במהלך השבוע שחלף (הטרום)לא מתבצעים תיזוזים וטרטורים, ואין גם עונשים, מרגע החלוקה לסוללות מתחילים העונשים- ריצות, נפילות למצב 2 , ועוד...
הדבר הבא שעושים הוא חתימה על נשק.
אם התמזל מזלכם ואתם יוצאים שבת ראשונה הביתה- אתם תחתמו עליו ביום ראשון, אם נשארתם שבת אתם תחתמו על נשק ביום שישי בבוקר.
לפני שחותמים על נשק חובה לעבור מספר שיעורים והדרכות, ולעבור מבחן קצר.
נגיד והתמזל מזלכם ואתם יוצאים הביתה ביום שישי הראשון שלכם בצבא, אתם הולכים לישון ומקבלים 7 וחצי שעות שינה (7 + שמירה), אתם קמים בבוקר מוקדם מאוד בסביבות 5 ומתחילים לקפל את המאהל, אחרי שכולם התארגנו עוברים מסדר יציאה- תדרוך ארוך ומקיף מה עושים ואיך עושים, מקבלים "פס" וממלאים אותו, מקבלים הסבר לאן להגיע ביום ראשון ועולים על האוטובוסים שמחכים ליד המאהל. האוטובוסים מגיעים לבאר שבע ומשם יש תחנת רכבת עד נהריה ותחנה מרכזית לאוטובוסים לכל הארץ.
חזרה מהבית ביום ראשון-
יש שעה שכולם צריכים להתייצב בה במקום מסוייום, בדרך כלל זה במחנה נתן- בסיס צבאי דקה נסיעה מבאר שבע (יש הסעות לשם) וכול מי שמשרת בדרום מגיע לשם. יש שם חניון ענק וליד כל אוטובוס יש קבוצה אחרת מחיל אחר ויחידה אחרת- מכל החילות והיחידות והקורסים.
מגיעים לשיבטה , עולים על ב' ומתחילים להריץ את הלו"ז (לוח זמנים), אם יצאתם שבת אז עכשיו אתם חותמים על נשק.
במהלך הטירונות תבלו הרבה זמן בשטח- המון מטווחים, מטווחי איפוס, וידוא איפוס, ירי לאחר מאמץ, ירי בעמידה,בשכיבה, בכריעה, תפעול מעצורים, ירי לילה, מטחים, ועוד... במהלך הטירונות כל אחד יירה כמה מאות כדורים.
עושים גם תרגילי פרט וחוליה בהסתערות, יורים במקלעים, זורקים רימון.
חלק מהאנשים ייצאו לקורס קלעים ויהיו קלעים, יש עוד הרבה סדרות שטח כמו שבוע שדאות שבו לומדים שיטות הסוואה, תנועה מבצעית בשטח ועוד...
בממוצע יש בכל סוף שבוע מסע, זה מתחיל מ2-3 ק"מ במסע הראשון ובהתאם לסרגל מאמצים זה עולה עד למסע הכומתה שהוא כ 35 וק"מ ומתקיים בסוף אימון המקצועות.
עוד דברים שלומדים בטירונות- עבודה עם מכשירי קשר למיניהם, אב"כ (כולם עושים אוהל אב"כ- נכנסים לאוהל מלא בגז מדמיע, נושמים בוכים ונחנקים), הנה תמונה שלי מאימון אב"כ שנערך בגדוד שלי, אני לובש בגד מגן פחמי (במ"פ) ולובש מסיכת אב"כ

בסוף כל שבוע לפני יציאה הביתה יש שיחות צוותים, שיחות פלגה ושיחות סוללה שבהן מסכמים את השבוע שהיה, מעלים בעיות ובסוף השיחה יש מסדר פאקים- כל מי שעשה משהו לא בסדר נענש- אם זה בתיזוזים עם הסמל או שעות ביציאה (יציאה מאוחרת הביתה) או שבתות או משפט שעלול להוביל למעצר.
כמעט בכל יום יש מסדר כוננות או בשמו השני- שמנ"ש=שימון שמירה.
למסדר הזה כולם עומדים עם אפודים משופצרים, קסדות מתואמות, מחסניות נקיות ומלאות, מימיות מלאות, פק"ל כיסים מנויילן, פק"לים משופצרים ומלאים (ג'ריקנים אלונקות נגבים, מאגים...)ונשקים נקיים ומשומנים. מי שלא עומד כמו שצריך נענש- על כדור חסר אפשר לקבל שעות ביציאה ואפילו שבת, כנ"ל לגבי מימיה לא מלאה.
דבר נוסף הוא הבוחן מסלול- מסלול מכשולים שצריכים לעבור עם ציוד מלא- קיר טיפוס, חבל, זחילות, ריצה, הליכה על קורה ועוד...
אחרי כשבועיים בטירונות נערך טקס השבעה בו נשבעים הטירונים אמונים למדינה ולצה"ל, ומקבלים ספר תנ"ך.
הנה תמונה מתוך ההשבעה של מחזור אוגוסט 2003:

אני בתמונה הכי מקדימה, האות C בחתימה של הפורום נמצאת בדיוק עליי.
מה עושים בשבת שנשארים?
ביום שישי יש שיחות צוותים ולאחר מכן הולכים לשק"ם כדי לקנות דברים לשבת. השק"ם בשיבטה הוא אחד השק"מים הגדולים והטבים בצה"ל- זה פשוט סופר מרקט גדול עם קונדיטוריה, וסטקייה בפנים- שווה ביותר.
לאחר מכן עובדים על מסדר כניסת שבת שזה אומר ניקיון של המאהל, ניקוי הנשק, גילוח וציחצוח, העמדה של מסדר כוננות וכשעתיים לפני כניסת השבת יוצאים לנוהל שבת- אפשר לרדת ממדים, לדבר בפלאפון, לשחק כדורגל במגרש...
לארוחת הערב חובה להגיע על א', האוחרה היא בחדר הואכל המרכזי של הבסיס ומוגש בה אוכל מצויין- שניצלים, מיצים, עוגות...
אחר כך אפשר ללכת לישון כמה שרוצים חוץ מכששומרים בלילה את ה- 15 דקות.
בשבת קמים מתי שרוצים, מי שרוצה לאכול ארוחלת בוקר וצהריים מתלבש ומחכה למפקד שיקח אותו ואת כל מי שגם רוצה לאכול בשעה שנקבעה מראש.
מקום להטעין פלאפונים? יש ליד כיתות הלימוד.
בשבת אין הצדעות ואין הקשבים ותיזוזים.
שעה אחרי יציאת השבת יש מסדר יציאת שבת- כמו מסדר רגיל- הכול נקי וחוזרים לנוהל רגיל.
הנה תמונה טיפוסית של יום שישי בערב בבסיס:
והנה עברו חלפו להם 8 שבועות והטירונות מסתיימת לה (טירונות 03 היא חודשיים), ואז מתחיל קורס תותחן או בשמו השני אימון מקצועות. אורכו חודש ובו לומדים על המערכות השנות שמפעילים, ההיכרות היא ראשונית ושטחית כי את כל התאכלס לומדים בגדוד, אבל עוברים שיעורים והדרכות על המערכות השונות.
זה תומ"ת:

גם החודש הזה עבר, הדיסטנס קצת ירד, נהלים רוככו, והכול זורם יותר, ופחות לחוץ.
ו- הופ ! מסע כומתה- מסע של 35 ק"מ שכל מחזור מתחיל במקום אחר ומסתיים במקום אחר.
תמונה מתחילת המסע כומתה שלי (נוב 2000):

בסוף המסע יש טקס עם ההורים שבסופו מקבלים את הכומתה בצבע טורקיז.
באותו שבוע יש ירי מסכם, כל חייל יורה פגז כדי "להרגיש איך זה"
תמונה מתוך ירי מסכם בשיבטה:

בשבוע הזה נערכים הזיכויים על כל הציוד:
האפוד, הנשק, המימיותף, מחסניות, מדים, קסדה, כובע, קיטבג, את חפירה, מגיני ברכיים...
אם חסר ציוד- עולים משפט תשלום ומשלמים קנס .
בסוף השבוע הזה יוצאים הביתה ביום חמישי לרגילה של 10 ימים- עד יום ראשון שבוע וחצי אחר כך. אז כבר מתכנסים בנקודה מסויימת ומשם מגיעים ליחידת האם.
נקודות חשובות:
דתיים- בצבא אין שום בעיה לשמור על אורח חיים מסורתי, יש בכל בסיס בית כנסת, יש כל יום 3 תפילות ונותנים מספיק זמן לכולן.
כל האוכל הוא כשר, ומי שצריך- יש גם בשר "חלק".
עונשים- לכל דבר שעושים יש עונש שונה, על הפרעה במסדר לא תקבלו שבת אבל כן תבלו שעה של כיף עם הסמל...
איך מגיעים לשיבטה באוטובוס? קו 44 מבאר שבע יוצא כל 50 דקות. כנ"ל משיבטה לבאר שבע.
מסדר בוקר- כל בוקר יש מסדר שמתבצע על פי זמנים- 2 דקות הציוד בתיקים, 3 דקות לטאטא אוהלים וכו'... מי שמאחר נענש.
להורים- יש יום הורים באותו יום של ההשבעה ובו הם פוגשים את ראש הענף , את הרופא, הקב"נית ועוד אנשים אשר מסבירים להם מה עוברים במהלך הטירונות. כמו כן לכל אורך הטירונות ישנו מש"ק שתפקידו לקבל פניות הורים ולבדוק אותן (למה הבן שלי לא רואה רופא?...)
אנשים חשובים בשיבטה:
אלוף משנה רומן- מפקד הבסיס.
סגן אלוף שי- מפקד ענף הכשרת הלוחם (לשעבר המג"ד שלי)
סרן גיא- סגן מפקד הענף (לשעבר מסו"ל בגדוד שלי)
רס"ר דרור- רס"ר המשמעת של הענף
רס"ב אבי- רס"ר המשמעת של כל שיבטה (מעל דרור)
את הרס"רי משמעת תזהו על פי שרוך כחול לבן מתחת לכתף שלהם
את אנשי הסגל של ענף הכשרת הלוחם תזהו על פי השרוך הירוק (שרוך הדרכה) שיש להם מתחת לכתף.
משכורת צבאית- טירונים משתכרים 352.5 ש"ח בחודש.
שמירות- חוץ משמירה במאהל בלילה יש מדי פעם שמירות בעמדות השמירה של הבסיס (ש"ג, בונקר וכו'...) לשם כך עוברים תדריכים מפורטים והסברים מה מותר ומה אסור לעשות בשמירה- למשל אשור לעשן, אסור לישון, אסור לקרוא עיתון, אסור לדבר בפלאפון...)
זהו, אם יש לכם שאלות אל תתביישו לשאול- מקווה שעזרתי, ובהצלחה כלו המתגייסים.
עוד מעט אני אעלה עוד תמונות אם אני אמצא...