לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה פורום זה מיועד להחלפת דעות בלבד. אין באמור בפורום זה משום תחליף לייעוץ מקצועי ואין להסתמך על הנכתב בו. economy.fresh.co.il החברים מוזמנים גם לפורום צרכנות ומשפטים. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חדשות ואקטואליה > כלכלה, עסקים ושוק ההון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 20-12-2004, 17:52
  משתמש זכר הברמן של הפורום מנהל הברמן של הפורום אינו מחובר  
מנהל: כלכלה עסקים ושוק ההון, משפטים וצרכנות
 
חבר מתאריך: 10.07.02
הודעות: 9,896
חיים אביב ל"גלובס": פעלתי באופן רציונלי במכירת מניות פארמוס

חיים אביב ל"גלובס": פעלתי באופן רציונלי במכירת מניות פארמוס; אי אפשר היה לצפות שאנהג אחרת

(עדכון) - פארמוס אישרה הפרסום ב"גלובס" * המנכ"ל אביב: "הסכנה - התמוטטות כללית" * פרשנות: מחלום לכאב ראש

גתית פנקס 17:07 20/12/04
החלום הגדול התנפץ. התקווה הגדולה וההבטחה - כל אלה נגוזו היום כאשר חברת גילוי התרופות פארמוס
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.globes.co.il/serve/images/links/ticker_icon.4.gif]
, הודיעה על כשלון חרוץ בניסויים הקליניים (שלב III) בתרופת הדקסנבינול. לא פלא שהאוויר יוצא בשעה זו מהמניה כמו בלון והיא מאבדת כ-75%, כ-240 מיליון דולר משווייה ו"צונחת" לשווי שוק נמוך מ-100 מיליון דולר. המידע הראשוני על כשלון הניסוי פורסם בשעות הצהריים המוקדמות באתר "גלובס".




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://images.globes.co.il/Images/NewGlobes/Misc/ppp362.gif]


באחת, פארמוס הפכה חזרה לסטארט-אפ גמדי, שההבטחה שהוא מגלם בתוכו כבר אינה במרחק נגיעה. הקלישאה שלפיה כגודל הציפיות כך גם גודל האכזבה, מתאימה היום יותר מכל: כפי שכתבנו כאן לא אחת, לפארמוס היו את כל הרכיבים כדי להיות סיפור דרמטי מוצלח והמתח היה בשיאו כבר שבועות רבים, אך המציאות הכואבת טפחה על פני המשקיעים והנהלת פארמוס. "אף אחד לא אמר שזה קל לפתח תרופה אתית ולהביא אותה לשוק", אומר היום פרופ' חיים אביב, יו"ר ומנכ"ל החברה, "ואת הסיכונים שבתהליך הבהרנו כל הזמן".

ראייה לקושי נראית בבירור בשטח: היחידה שהצליחה עד היום למסחר תרופה בהיקפים עצומים של מיליארדי דולרים היא ענקית התרופות טבע (TEVA) שפיתחה את הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה.

"יש לנו תחושת אכזבה גדולה ואנחנו אפילו מעט מבולבלים. הרבה שנים של עבודה קשה והרבה תקוות נגוזו", אומר אביב. "אמרנו שזה עסק מסוכן ונענו בין תקוות לחששות שנים רבות. ועדיין, זו נקודת משבר חריפה בתולדות החברה כאשר נכס עיקרי שלה אינו מצליח. כפי שאמרתי באחרונה, הסיפור של פארמוס הוא לא בינארי, לפחות לא במובן הקיצוני של המלה שכן יש לנו עוד דברים בחברה שנמצאים בשלבים כאלה או אחרים. אנחנו בטוחים שיש חיים גם אחרי משבר כזה אבל זה בפירוש לא קל".

15 מדינות, 86 מרכזי טראומה, 861 פציינטים שנבדקו (רק 846 הגיעו לשלבים הסופיים) וקיבלו חלקם את זריקת הדקסנבינול עד 6 שעות לאחר קרות הטראומה וחלקם פלצבו (תרופת דמה) - כל אלה קובעים ללא עוררין כי הניסוי פשוט נכשל. הדקסנבינול לא הראה שיפור אצל הנפגעים ולא הקטין את מקרי המוות. אומנם, בזווית החיובית, הוא גם לא גרם לתופעות לוואי והפרופיל שלו בטוח, אולם את המטרה שלשמה התכנסנו - טיפול בנפגעי טראומה חמורה - הוא לא השיג. לא כל הנתונים נותחו עד תום אך כבר בשלבים הראשוניים הללו ברור כי לא היה שום שינוי מהותי בין נוטלי הדקסנבינול (428 חולים) לעומת נוטלי הפלצבו (418 חולים).

"בכל התקופה האחרונה סירבתי להיכנס למשחק של הסתברויות לכל כיוון ורק אמרנו שאם נצליח מדובר בשוק של מיליארד דולר", אומר אביב. "לקחנו צ'אנס גדול ואם בכל זאת אני צריך למצוא משהו חיובי, אני שמח על כך שלפחות לא הזקנו לאף אחד במהלך הניסוי. הפרמטרים העיקריים נכשלו, כך שאין מה אפילו לחטט הלאה בתוצאות. הן כל כך חד משמעיות כך שלצערנו ה-TBI נותרת בעיה עוד יותר מסובכת ממה שחושבים המדענים".

לזכותה של פארמוס וכדי להעמיד את הדברים בפרופורציות, יש לציין כי מבדיקת הסטטיסטיקות של תרופות המצליחות ב-Phase II עולה כי הסיכוי הוא של פחות מ-30% לעבור בהצלחה את השלב השלישי. "למכניזם של התרופה היה הרבה היגיון ותוצאות השלב השני היו מעודדות, אבל יכול בהחלט לקרות מצב שבו השלב השני טוב והשלישי נכשל. לא יכולנו לדעת דבר כזה", אומר אביב.


"שלא תהיה התמוטטות"

אתמול בערב, שעון ניו יורק, נחשפו מנהלי פארמוס לתוצאות הניסוי שבוצע בצורה "עיוורת" בה לאף אחד מן הגורמים שלקחו בו חלק לא הייתה התמונה המלאה מול העיניים. "אני צריך עכשיו להתעסק עם המשקיעים ועם הגורמים השונים בחברה, כדי לבדוק שלא תהיה כאן התמוטטות כללית", אומר אביב, "אחר כך נחליט מה הלאה".

מה דעתך על נפילת המניה? אתה מבין את המשקיעים?

"בהחלט. אני מצטער בצערם ומבין אותם. הם נתנו בנו אמון והייתי שמח אם הם היו מצליחים גם לעשות כסף. אני כמובן אוהב יותר לדווח על הצלחות, אבל לצערי לא כך המצב היום".

מה לגבי תחום ה-TBI? האם יש סיכוי למצוא תרופה?

"אסור לשכוח שמעבר לעניין המשקיעים והחברה עשינו כאן מאמץ גדול ומקצועי, ראשון מסוגו, כדי לפתח תרופה שתסייע לנפגעים. עכשיו אנחנו יודעים שסף ההצלחה יהיה כאן קשה מאוד ומכירים בכך שאנחנו לא מבינים מספיק את התחום. חבל על המחקר שירד לטמיון".

ההורה הנוסף של הדקסנבינול הוא פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית שהיה זה שגילה את המולקולה שבבסיס התרופה, חקר אותה, ביצע סינתוז שלה בעשורים האחרונים וממתין להצלחתה כבר משנות ה-60 למעשה.

"צריך להצטער על הכישלון של הניסוי", הוא אומר היום, "ואני חש צער ברמה האישית וגם במישור הרפואי. אין תרופה כזו היום ואפשר היה להציל אנשים רבים ממוות, דבר שלא יקרה בקרוב". משולם פחות נחרץ מאביב לגבי מותה של התרופה, על אף שבפארמוס החליטו שלא להמשיך ולבדוק אותה, והוא מוכן להציע הסברים לאי ההצלחה בניסוי. "אני חושב שיש כמה וכמה הסברים ואפשרויות לכישלון התרופה. אני לא מאמין שהיא לחלוטין לא עובדת שכן היא עבדה מצוין בחיות ואין סיבה שלא תעבוד בבני אדם. אך חשוב להבין שבמסגרת הניסוי צריך לתת לנפגעי טראומה את התרופה באופן מיידי ומאחר וצריך את הסכמת משפחתם, זה לוקח זמן רב יותר. אולי אם היו נותנים את התרופה תוך שעתיים - ואין אפשרות טכנית לעשות כן - היא הייתה מצליחה". משולם מסכם ואומר כי "חבל על האנשים שהיו מעורבים בכך והשקיעו הרבה זמן והרבה כסף".

הדקסנבינול ל-TBI, אם כך, נקבר סופית. למה אביב מתכוון כשהוא אומר שבכל זאת יש לחברה מה להציע? פארמוס מתמקדת כעת בדקסנבינול לטיפול בפגיעות קוגניטיביות המתרחשות אחרי ניתוחי מעקפים וכן בפיתוח תרופה לטיפול בכאב. באחרונה דיווחה החברה על תוצאות ניסוי שלב IIa בניסויים הקליניים לתרופה הקוגניטיבית (CABG) ואביב מספק כאן היום בשורה שגם היא עשויה היא להיות מאכזבת מעט: "אנחנו עדיין מנתחים את התוצאות של השלב השני בניסויים הקליניים, וככל הנראה באמצע השנה - עם סטייה של חודשיים לכאן או לכאן - נצטרך להמשיך בניסוי שלב II ולא נוכל לעבור ישירות ל-III. אנחנו עוד מתלבטים בנקודה זו וייתכן שנצטרך לבצע שני ניסויים בשלב II. עכשיו נוכל להתפנות לעבוד על הפרוטוקול במלוא המרץ". גם לגבי תרופת הכאב, ה-375, מציין אביב כי יהיו התפתחויות עליהן תודיע החברה באמצע השנה, ככל הנראה באותו המועד שבו היא תחל בניסויים הקליניים.

"ללא ספק נדחו התוכניות לגבי ה-CABG ואני גם לא יודע באיזו מידה יימצאו כעת משקיעים שיהיו מוכנים להשקיע", אומר פרופ' משולם בגילוי לב, "אבל אני לא מעורב בתהליכים האלה".


"פוטנציאל משמעותי לחברה"

"אנחנו מאמינים שצבר התרופות שלנו מייצג פוטנציאל משמעותי לשווייה של החברה", אומר ד"ר גד ריזנפלד, נשיא וסמנכ"ל התפעול של פארמוס, בהודעת החברה, "אנחנו בני מזל שיש לנו את המשאבים הנחוצים להוציא אל הפועל את התוכניות שלנו ואת המיומנויות הנדרשות לפיתוח תרופות ולאשר אותן".

כיצד ייתכן שהתרופה תעבוד בפגיעות הקוגניטיביות ולא בקרב נפגעי טראומה?

"זה נכון ששני המקרים הללו נוגעים למערכת העצבים ולמוח, אבל אי אפשר לעשות אקסטרפולציה מנתון אחד לאחר. ה-TBI הוא סוג של פגיעה מאסיבית והפגיעה הקוגניטיבית אחרי ניתוחי מעקפים היא פחות חריפה. אולי שם זה יעבוד, בפגיעות הקטנות יותר", אומר אביב.

מה שעומד לטובתה של החברה הוא הגיוסים שביצעה במהלך השנים האחרונות. "ברור שאם לא היה לנו את הכסף היינו בבעיה, כך שאפשר לראות את החשיבות הגדולה של ההנפקות", אומר אביב, "הכוונה בגיוס הייתה בדיוק זו: להתכונן ליום סגריר כמו היום. יש לנו כ-60 מיליון דולר בקופה וזה צפוי להספיק לנו לביצוע התוכניות שלנו".

השוק של TBI הוא הגורם הראשון במעלה המוביל למוות, נכות ושיתוק בחברה המערבית. בקוטביות מרשימה לנתון זה, אין כיום אפילו מוצר אחד המאושר על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני), שמאפשר טיפול בפגיעות הראש החמורות. עובדה זו סיפקה את הדלק לתקוות הגדולות שבבסיס תרופת הדקסנבינול של פארמוס, שהייתה אמורה להפוך ל"בלוקבאסטר" בשוק בתולי מבחינת הפתרונות התרופתיים.

בארה"ב מגיעים מדי שנה כ-300 אלף נפגעי טראומת ראש לבתי החולים כאשר 52 אלף מהמקרים הללו מסתיימים במוות ו-80-90 אלף נפגעים סובלים משיתוק והגבלות לטווח ארוך. פארמוס לא הצליחה להקטין את שיעור המוות בצורה מובהקת. התקוות היו גדולות שכן העלות הכוללת של טיפול בנפגעי טראומה לציבור האמריקני היא 48.3 מיליארד דולר לשנה וההוצאות השנתיות על שיקום החולים הן 10 מיליארד דולר.

הדקסנבינול אמור היה לטפל בשלב השניוני של החבלה, אחרי הפגיעה הפיזית, כאשר מופעל הלחץ התוך גולגלתי ואספקת הדם למוח עשויה להיעצר כליל. הדקסנבינול ל-TBI מבוסס על קנביס סינתטי (Cannabinoid). הקנאביס מתקשר לשני רצפטורים (קולטנים) שמפעילים מערכת שלמה המובילה לתגובה ביולוגית. הקולטן הראשון הוא ה-CB1, שנמצא בעיקר במוח ואחראי על הפעילויות הקלאסיות של מריחואנה. הוא זה שמוביל למעשה אנשים לעשן אך יש לו תופעות לוואי כמו ירידת לחץ דם ועייפות. בקרב חולים שמעשנים כדי להקל על הכאבים, מדובר בתופעות הרסניות.

החברה פיתחה מולקולות סלקטיביות, שמתקשרות לקולטן השני, CB2, המערכת האימונית-חיסונית. על בסיס מולקולה זו פארמוס מקווה לפתח תרופות נוספות שנמצאות בשלבים שונים. בינתיים, גם אם תצליח לקדם את הפיתוחים הללו קדימה, מדובר על חלום רחוק ביותר. המשקיעים מן הסתם יהססו להיכנס במלוא הכובד להרפתקה החדשה.

בפארמוס אוספים את השברים

לא לרגע הזה פיללו מנהליה של פארמוס. התקוות היו, כמובן, שתרופת הדקסנבינול לטיפול בפגיעות ראש טראומטיות (TBI) תתברר כמוצלחת בניסויים הקליניים לכל אורך הקו המחקרי, שההשקעה הגדולה בה תצליח להביא את פארמוס מהכנסות אפסיות להכנסות של מאות מיליוני דולרים, ושהיא תגיע במלוא המרץ וללא מתחרים לשוק פוטנציאלי של מיליארד דולר, השוק המוערך לתרופה.

אם לא כך, קיוו המשקיעים, לפחות שהתרופה תצליח בחלקה. שהתוצאות ידרשו אולי חזרה על חלק מהניסויים, או הגדלת מספר הנחקרים. אבל לתסריט של כשלון כה חרוץ לא היו מוכנים המשקיעים האדוקים של החברה.

"אני משתתף בצערם של המשקיעים ומבין אותם", אומר פרופ' חיים אביב, יו"ר ומנכ"ל פארמוס. "הם נתנו בנו אמון והייתי שמח אם הם היו מצליחים גם לעשות כסף. אני, כמובן, אוהב יותר לדווח על הצלחות אבל לצערי לא כך המצב היום".

הדקסנבינול ל-TBI, אם כך, נקבר סופית. החברה תתמקד בתקופה הקרובה בשתי תרופות נוספות, הנמצאות בשלבים ראשוניים: הדקסנבינול לטיפול בפגיעות קוגניטיביות המתרחשות אחרי ניתוחי מעקפים (CABG) וכן תרופה לטיפול בכאב (375). באחרונה דיווחה החברה על תוצאות ניסוי שלב IIa לתרופה הקוגניטיבית ובמחצית השנה הבאה, 2005, היא מקווה להתחיל את הניסויים הקליניים בשלב IIb - כך שלא תוכל לעבור ישירות לשלב III. גם לגבי תרופת הכאב, ה-375, אביב מקווה כי הניסויים הקליניים יתחילו באמצע השנה הבאה.

כעת, כשהנתונים בחוץ, המשקיעים בוודאי נזכרים בשני מהלכים: האחד הוא הגיוסים שביצעה החברה. האחרון שבהם בוצע בדצמבר 2003, ובו גייסה החברה כ-29 מיליון דולר. המשקיעים שנכנסו אז להשקעה, כבר חיכו לניסוי הנוכחי וקיוו כי יהיה מוצלח וכי יוכלו להשיא את השקעתם, שבוצעה במחיר של 2.8 דולרים. אך כעת יורדת המניה לאזור הדולר כתגובה לכישלון, ותשואה נאה לא ממש נראית באופק.

למעשה, לא מופרך לומר כי תנובת הגיוס ההוא היא מה שמאפשר בכלל לחברה לא לחדול היום, ולהמשיך להתקיים. גם אביב מודע לכך. "זו בדיוק הייתה הכוונה, להתכונן ליום סגריר כמו היום", הוא אומר. "עכשיו יש לנו כ-60 מיליון דולר בקופה והסכום הזה מסייע לנו להוציא אל הפועל את התוכניות שלנו". סביר שאם החברה הייתה מגיעה לשוק בכוונות גיוס כעת, היא הייתה נתקלת בכתף קרה במיוחד.

המהלך השני, שהיה כשר לחלוטין, אף הוא גורם למשקיעים לזוע בכסאם בחוסר נוחות. מדובר על מכירת המניות שביצע אביב בחודשים האחרונים בכמויות די גדולות, ואיתו גם גד ריזנפלד, נשיא החברה. אביב הזרים מאז תחילת 2003 פקודות מכירה בהיקף של כ-2 מיליון דולר שחלקן נבעו מאופציות, כך שהרוויח, תיאורטית, 1.5 מיליון דולר. מאז שנת 2000 הוא זכה לרווח של 3.5 מיליון דולר בקירוב כתוצאה מהמימושים הללו.

"פעלתי באופן רציונלי", הוא אומר היום. "מכרתי פחות מ-10% מכלל ההחזקות שלי. לאחר מעשה, אני יכול לומר שפעלתי בחוכמה. כל הזמן אמרתי שיש סיכונים, ואי אפשר היה לצפות ממני לא למכור מניות", הוא אומר.

בחברה טענו כל הזמן כי אין למנהלים מידע על תוצאות הניסויים ועל כן המכירה היא "חוקית". גם לנו אין כל כוונה לומר שאביב ידע כי הניסוי נכשל ולכן החליט למכור החזקותיו. יחד עם זאת, קשה שלא להבין את המשקיעים שפירשו צעד זה כאי אמון, שהרי אוזניו של כל משקיע תצלינה אם נתאר לו את התסריט הבא: מנכ"ל חברה, שהוא הרוח החיה מאחוריה ומי שמזוהה איתה יותר מכל, החליט להיפטר ממניות שבועות ספורים לפני קבלת התוצאות של אחד הניסויים הקריטיים ביותר בחיי החברה. פלא שהמניה איבדה לאחר מכן כ-20%, תוך ימים בודדים? החברה שלחה באותו הזמן מכתב הרגעה למשקיעים הגדולים: "מזמן לזמן, המנהלים והדירקטורים בחברה רוכשים או מוכרים מניות בהתאם לכללים והחוקים, כולל אלה הנוגעים למכירות של בעלי עניין והגבלות על תקופות 'בלק אאוט'. אביב וריזנפלד מכרו, בהתאמה, 9.1% ו-15.6% מההחזקות שלהם, אם מחשיבים את האופציות שברשותם. אביב עדיין מחזיק ב-2.2 מיליון מניות וריזנפלד ב-770 אלף מניות. הפעילות הזו בוצעה בחלון הזמן המותר למכירת מניות. נכון לעכשיו, אין אף אחד בחברה - עובדים, מנהלים ודירקטורים - שיודע את התוצאות של הניסוי. כאשר התהליך יחל, כל האנשים הללו יהיו בתקופת בלק אאוט ויהיו מנועים ממסחר. החברה התירה מסחר במניות בתקופה זו, בדיוק מכיוון שאין אף מידע על הניסויים בידינו כעת". סנגוריו של אביב יבואו ויאמרו כי אין כמעט רציונל שיכול להצדיק אי מימוש מניות מבחינתו, שכן הוא צריך וודאי להכין עצמו למקרה בו התסריט האופטימי לא יתגשם. בכל זאת, הוא צריך לצאת עם משהו מהסיבוב הזה. אך גם די ברור מדוע כאשר מדברים עם משקיעים של החברה, ובייחוד היום, שומעים בקולם את התסכול, כאילו אביב הריח את הסכנה במצב ונטש אותם.

http://www.globes.co.il/serve/globe....asp?did=865560
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 03:38

הדף נוצר ב 0.03 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר