|
11-04-2006, 11:03
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
|
|
11-27.4.96 מבצע ענבי זעם
מבצע ענבי זעם
מבצע "ענבי זעם" הוא מבצע צבאי שביצע צה"ל בדרום לבנון בין ה-11 באפריל וה-27 באפריל 1996 בעקבות ירי "קטיושות" של ארגון החיזבאללה לכיוון יישובים בגבול הצפון.
רקע
החל מסוף שנת 1995 גבר המתח בין חיזבאללה לצה"ל באזור הגבול הצפוני של מדינת ישראל. חיזבאללה ביצע פעם אחר פעם ירי קטיושות לעבר יישובים ישראלים בגבול הצפון, והפך אותם ל"בני ערובה". מעשה זה הפר את הבנות "דין וחשבון" שנחתמו עם סיום מבצע דין וחשבון (1993).
מזכיר המדינה האמריקאי וראש ממשלת צרפת ביקרו באזור, ורה"מ דאז פרס העמיד אותם על חומרת המצב. הם מצידם ניסו להרגיע את הרוחות, ובו בזמן הודיעה סוריה כי תפעל להרגעת המצב, אך ירי הקטיושות נמשך. ב-9 באפריל 1996 נחת מטח קטיושות כבד על יישובי גבול הצפון. הפגזת הקטיושות גרמה פגיעה מאסיבית בקריית-שמונה ובעקבותיה נפצעו 36 תושבים. ראש הממשלה, שמעון פרס החליט כי ישראל לא תוכל להמשיך ולהבליג ונתן לצה"ל הוראה לפעול על מנת להפסיק את ירי הקטיושות ולהביא לשקט בגבול הצפוני של מדינת ישראל. תושבים רבים שחיו בדרום לבנון החלו לברוח צפונה לכיוון ביירות, ביודעם כי ישראל לא תבליג עוד זמן רב ותגובתה תהיה קשה.
המבצע
המבצע החל בשעות הבוקר של ה- 11 באפריל בתקיפת מטוסי חיל האוויר את בקעא וביירות, בהשתתפות כוחות ארטילריה שריון וחיל הים. מטרת המבצע היתה הפסקת הירי על ישראל והבטחת בטחון ישובי הצפון ע"י פגיעה במטרות מחבלים בלבנון, שיבוש החיים האזרחיים בדרום לבנון והפעלת לחץ על הממשל
עם תחילת המבצע גינו אותה לבנון וסוריה, והוגשה תלונה למועצת הביטחון. מועצת הביטחון דנה בפעולה הישראלית . מדינות המערב הביעו בתחילה הבנה לפעולה הישראלית. אולם פגיעה של ישראל בתושבי כפר קנא, שינתה את היחס לישראל. גברו הקריאות להפסקת אש והאצת המגעים המדיניים. ישראל הביעה נכונות להפסקת אש מיידית בתנאי שחיזבאללה יפסיק את הירי.
מעורבות חיל האוויר במבצע:
מהלכי מבצע "ענבי זעם" היו דומים למבצע "דין וחשבון", ביולי 1993: הפצצה כבדה של הכפרים השיעיים בדרום לבנון במטרה ליצור נהירת אזרחים צפונה, לכיוון ביירות, ובכך להפעיל לחץ על ממשלות סוריה ולבנון לרסן את פעולות החיזבאללה. למרות הפעילות רחבת ההיקף של חיל-האוויר - יותר מאלפיים גיחות מטוסים במשך המבצע - לא הושמדה היכולת המבצעית של החיזבאללה.
"הרעיון שעמד מאחורי מבצע 'ענבי זעם' הוא יצירת התנאים הטובים ביותר עבור הדרג המדיני, בבואו למשא ומתן עם הלבנוניים והסורים", אמר מפקד חיל-האוויר דאז, האלוף הרצל בודינגר. "הדרך למימוש רעיון זה היתה תקיפת תשתיות, כדי ליצור נזק כלכלי שיילך ויגדל עם הזמן, ויתחיל להשפיע על התושבים ועל ממשלת לבנון. במקביל, הוחלט שלא יכול להיות מצב בו תסבולנה שתי ממשלות, לבנון וסוריה, ואילו החיזבאללה, שבגללו החל המבצע, ייצא בלי שריטה. לכן נקבע כי כל מקום שידוע בזיקתו לחיזבאללה והתפנה מאזרחים - ייהרס".
הגיחה שפתחה את סדרת תקיפות חיל-האוויר התמקדה באזור גבול לבנון-סוריה, באזור הנשלט בידי כוחות סוריים ונמצא בטווח סוללות הטילים של הצבא הסורי. הקירבה לגבול הסורי, ביחד עם תנאי הראות הקשים והעננות הנמוכה, הפכו את הגיחה למורכבת יחסית לגיחות אחרות בלבנון, וחייבו שימוש במערכות חימוש מתוחכמות, שהצריכו עבודת צוות מדויקת.
יעדה של התקיפה היה בסיס לוגיסטי של ארגון החיזבאללה בתל קיאל, הנמצא כחמישה ק"מ מערבית לעיירה בעל-בק,שמבחינת גודלה היא כמו גדרה ורחובות ביחד, בה נמצאים בנוסף לכוחות הסוריים, גם כוחות של משמרות המהפכה האיראניים. הבסיס שימש לאחסון מכולות נשק ואמצעי לחימה, ובשטחו נמצאו גם מספר עמדות נ"מ. על צמד מטוסי F-16 הוטל להשמיד שתי מכולות שנמצאו בבסיס.
זיהוי המטרות התבצע באמצעות מערכת הלנטירן, מערכת זו מורכבת משני מיכלים התלויים בכל אחד מצדי המטוס. בנוסף למטע"ד הניווט, כוללת המערכת גם מטע"ד לרכישת מטרות והכוונת חימוש. שני המטע"דים מכילים מערכת "פליר", העובדת על עיקרון הדימות התרמי, לראיית לילה.
הנווטים זיהו את צמד המכולות וסימנו אותן בלייזר, במטרה לכוון את הפצצות המונחות שנשאו המטוסים. עם זיהוי המטורות נכנסו המטוסים לתקיפה והטילו את הפצצות. כל מטוס הטיל שתי פצצות מונחות במשקל של כחצי טון כל אחת. התקיפה המוצלחת היתה התגובה הראשונה של חיל-האוויר לירי הקטיושות על קריית-שמונה יממה לפני כן.
מטרה נוספת שהותקפה ביום הראשון למבצע, היתה מפקדת המבצעים של ארגון החיזבאללה, השוכנת בלב ביירות, בירת לבנון, שמטוסי חיל-האוויר לא פעלו בה מאז 1982. היתה זו התקיפה הראשונה של מסוקי האפאצ'י במבצע. היעד נבחר בדייקנות: משרד בקומה הראשונה באגף הצפוני של בניין בן עשר קומות, הממוקם בלב של מיתחם בניינים צפוף. המטרה הושמדה בדייקנות כירורגית, בטילי הלפייר מונחי לייזר. "עקבתי בעיניים אחרי מעוף הטילים וראיתי איך אש מכסה את חלקה הצפוני של הקומה הראשונה בבניין", סיפר סגן י', שהשתתף בגיחה. "הפגיעה היתה מדויקת. לא הבחנתי בשום סימן לפגיעה בקומות האחרות, או בבתים סמוכים".
בערבו של יום הלחימה הראשון הגדיר מפקד חיל-האוויר את מטרות החיל במבצע: תקיפות נקודתיות, "כירורגיות", שיפגעו בחיזבאללה מבלי לגרום נזק לאזרחים. משימות אלה, כך התברר במהלך הקרבות, נתפרו בדיוק לפי מידותיו ויכולתו של מסוק האפאצ'י: טילי ההלפייר שהוא נושא, משוגרים לפי הנחיית לייזר ופוגעים במטרות נקודה. יחד עם האוויוניקה המתקדמת של המסוק, שרידותו הגבוהה, ויכולתו לפעול בכל מזג אוויר, ביום ובלילה, הפך האפאצ'י לשחקן המרכזי של חיל-האוויר במלחמה כנגד החיזבאללה.
אחת הגיחות הידועות במבצע "ענבי זעם" היתה תקיפת תחנת הכוח בביירות. מטוסי F-16 יצאו במטרה לפגוע רק בתחנות מיתוג מסוימות בתחנה, שיגרמו להאפלה בחלקים מהעיר ביירות. היתה זו תקיפת התשתית הראשונה במהלך המבצע, והפעם הראשונה במבצע שמטוסי קרב של חיל-האוויר תקפו מטרות בביירות מאז מלחמת שלום הגליל. הפגיעה היתה מדויקת. "נכנסנו ביחד, צללנו ב-60 מעלות ושיחררנו ארבע פצצות מעל תחנות המיתוג", סיפר סא"ל ה', שהשתתף בגיחה. "סוג הפצצות שהטלנו גורם בדרך כלל לפטריית עשן שחור גדולה מאוד, אבל ברגע שמשכתי והפכתי את הכנף, פתאום הבחנתי במין פיצוץ חשמלי גדול, כמו בסרטים. נוצר עיגול של אור, גיצים והבזקים מכל עמודי החשמל שהתפוצצו ועפו לכל עבר. זה היה ממש מחזה מדהים".
עוד תקיפה סבוכה ומוצלחת שביצעו מטוסי ה-F-16 , היתה בבוקר היום השני למבצע. המטוסים נשלחו לתקוף משגרי קטיושות בג'בל-עקרבין ונתקלו במסך כבד ביותר של עננים. "הגענו לרגע התקיפה", תיאר רס"ן ק', סמ"ט ב' בטייסת. "הזנתי את הנ"צ למחשב והתחלתי לצלול. בדרך נכנסנו לסערה ואני זוכר שהבזיקו ברקים בתוך שכבת העננים הכהים. שחררנו ארבע פצצות של 500 ק"ג וטון ומשכנו מיד לגובה. את הפיצוצים לא יכולנו לראות או לשמוע, אבל לאחר זמן קצר הודיעו לנו בקשר שהפגיעות היו טובות. לכפרים לא נגרם נזק". תקיפה זו היתה הראשונה בתולדות חיל-האוויר, שהתבצעה בתנאי אל-ראות.
מסוקי הקרב של חיל-האוויר מילאו תפקיד חשוב במבצע. עיקר פעילותם בימים הראשונים היה ציד משגרי קטיושות בגיזרה המזרחית, צפונית לרצועת הביטחון. המסוקים שהו באוויר 24 שעות ביממה, כשהם מוכנים להיכנס בכל רגע לתוך שטח לבנון ולטפל בכל איום. בלילה שבין שבת ליום ראשון, כשמבצע "ענבי זעם" נכנס ליומו הרביעי, עברו מסוקי הקוברה מרצף טיסה קבוע בשמי דרום לבנון לתקיפות יזומות ואינטנסיביות של מטרות מדויקות מצפון לאזור הביטחון.
ב-18 באפריל, בתגובה על ירי מחבלים שהתמקמו סמוך לכפר כנא שמדרום לעיר צור, הפציצו מטוסי חיל-האוויר את האזור. פגז תותח, שנורה על-ידי חיל-התותחנים, פגע בטעות במוצב האו"ם בכפר כנא. במוצב מצאו מחסה באותה שעה עשרות תושבים מקומיים. מההפגזה נהרגו כ-100 אזרחים לבנוניים ועשרות נפצעו. התמונות הקשות, שפורסמו ברחבי העולם, גררו תגובות נזעמות. מדינות המערב, ובראשן ארה"ב, לחצו על ישראל להפסיק את הלחימה. הודות למאמצי תיווך של שר החוץ האמריקאי, וורן כריסטופר, נחתם כעבור מספר ימים הסכם הפסקת אש, שבעקבותיו הסתיים המבצע בשעה 4:00 לפנות בוקר בשבת ה- 27.4.96
מתוך סיפורו של אל"מ דרור, שהתפרסם בבטאון חיל האוויר ומופיע במהדורה החדשה של הספר "חליפת לחץ":
במהלך המבצע הייתי מפקד טייסת F-16. "ענבי זעם" היה מבצע מוגבל, שנערך באביב 1996 ובו פעל חיל-האוויר בעליונות אווירית מלאה. אבל, מעבר להשגת העליונות האווירית, השאיפה המשותפת של כל הדרגים, צבאיים ואזרחיים כאחד, היתה, שחיל-האוויר יצליח במסגרת המבצע הזה לעצור את הקטיושות. גם אם זה לא הופיע בכתובים, אני משוכנע, שבתת-ההכרה של כולם ישב משהו כמו - חיל-האוויר נלחם במצב של עליונות אווירית מלאה, נגד ארגון שמונה כמה מאות אנשים, אמנם נתמכים על-ידי איראן וסוריה, אבל לא מדובר כאן במיליוני אנשים, ולכאורה יש לנו את כל הכלים לפתור למדינת ישראל את הבעיה של הקטיושות, הנורות על הישובים האזרחיים לאורך גבול הצפון.
במסגרת "ענבי זעם" לא אישרו, ככל שידוע לי, תקיפה של מטרות תשתית. הנחת העבודה היתה, שנצליח לעצור את הקטיושות על-ידי פגיעה בהן עצמן, או באנשים המפעילים אותן.
בסוף המבצע קרו שני דברים מעניינים. הראשון, מהזווית המבצעית, היתה תחושה שהלחימה נעצרה בשלב לא מתאים. היתה הרגשה שלא הצלחנו לבוא לידי מימוש מלא. השני, מהזווית הציבורית, היתה הרגשה שלא הגענו לשלב שבו הצלחנו לעצור את הקטיושות. עבורנו, זאת היתה הרגשה לא נעימה: למרות כל מה שעשינו, המשיכו לירות קטיושות על אזרחים, נשים וילדים בקרית-שמונה. הרגשנו, שלא סיפקנו את המענה ההיסטורי שציפו מאיתנו.
ההבנות שנולדו מתוך מבצע "ענבי זעם" לא שיפרו את ההרגשה הזאת. הן היו דיספרופורציוניות להצלחה המבצעית שלנו. תחת המעטה של הבנות "ענבי זעם" נוצר מצב, שלחיזבאללה מותר לפגוע בחיילינו ואילו עלינו הוטלו מיגבלות חמורות, כדי שלא יתפרש שכאילו פגענו באזרחים ובכך פתחנו פתח לירי שלהם, של קטיושות, על קרית-שמונה. בגלל המיגבלות האלה השתנה אחד המאפיינים המרכזיים ביותר בתפיסת ההפעלה של חיל-האוויר והוא - מרחב ההחלטה של המוביל. בימים כתיקונם, יכול מוביל הגיחה לקבל החלטות כמעט ללא הגבלה, משום שהוא זה שחווה באופן בלתי אמצעי את תנאי-האמת בשטח. הוא יכול לפעול ללא מיגבלות ואת הדין-וחשבון המקצועי על פעולותיו הוא נותן בתחקיר, בטייסת, לאחר הנחיתה. אנחנו מחנכים על-פי העיקרון הזה את כל הטייסים שלנו וזהו ערך עליון אצלנו. הייתי אומר, שזה מה שמבדיל בין תפיסת הלוחמה האווירית המערבית לבין זו מזרחית.
אבל, מאז "ענבי זעם" חל כירסום במרחב ההחלטה של המוביל. נוצר מצב, שבו עיקר תשומת-הלב בכל גיחה היתה ממוקדת סביב החשש שלא תיעשה שגיאה, שבעקבותיה יחל ירי קטיושות. כל פעולה והחלטה נבחנו בזכוכית מגדלת ולמעשה נותר למוביל מרחב החלטה צר מאוד. עבור טייסי חיל-האוויר, זה היה שינוי תרבותי עמוק. גם החיזבאללה קלטו את זה והתוצאה היתה שבכל האירועים שהתחוללו מאז המבצע, הם היו אלה שירו את הקטיושה האחרונה. הם התנהגו כאילו הם אלה ששולטים במצב ובידם להסלים אותו או להשקיט אותו. למרות שבידינו מצוי הכוח - נטה מאזן האימה, בגלל הזהירות שלנו, כביכול לטובתם.
מעורבות חיל הים:
חיל-הים נטל חלק בפעילות צה"ל לצמצום ירי רקטות לעבר שטח ישראל, ב- 14 מבצעים יזומים שבהם השתתפו סטי"לים, דבורים וקומנדו ימי. בין הפעולות שביצע החיל: סגר ימי אשר הוטל במרחב שבין צור לבירות וירי תותחי סטי"לים לשיבוש תנועת כלי-רכב בציר החוף הלבנוני.
הסגר הימי היה גורם אפקטיבי ביותר במסגרת הלחץ שהופעל על הממשל הלבנוני.
מסמך הבנות לסיום מבצע "ענבי זעם"
26 באפריל 1996
ארה"ב מבינה כי אחרי דיונים עם ממשלות ישראל ולבנון, ובהתייעצות עם סוריה,
לבנון וישראל תבטחנה את האמור להלן:קבוצות חמושות בלבנון לא תבצענה התקפות של ירי טילי קטיושה או נשק מכל סוג
אחר אל ישראל. ישראל ואלה המשתפים עמה פעולה לא יירו מכל נשק שהוא אל אזרחים או מטרות
אזרחיות בלבנון. מעבר לזה, שני הצדדים מחויבים להבטיח כי בשום נסיבות לא יהיו אזרחים יעד
להתקפה, וכי ריכוזי אוכלוסיה אזרחית ומתקנים תעשייתיים וחשמליים לא ישמשו
כנקודות מוצא להתקפות. בלי להפר הבנה זו, אין בה דבר אשר ימנע מכל אחד מהצדדים לממש את זכותו
להגנה עצמית. מוקמת קבוצת ניטור המורכבת מארה"ב, צרפת, סוריה, לבנון וישראל. משימתה תהיה
לנטר את החלת ההבנה הנ"ל. תלונות תוגשנה לקבוצת הניטור. במקרה של טענה
להפרה של ההבנה. הצד המגיש את התלונה יעשה זאת בתוך 24 שעות. קבוצת הניטור
תקבע נהלים לטיפול בתלונות.
ארה"ב תארגן גם קבוצת התייעצות, שתהיה מורכבת מצרפת, האיחוד האירופי, רוסיה
וצדדים מעוניינים אחרים. למטרות סיוע בצרכי השיקום של לבנון.
מוכר כי ההבנה להבאת המשבר הנוכחי בין לבנון לבין ישראל לידי סיום אינה יכולה
לשמש תחליף לפתרון קבע. ארה"ב מבינה את חשיבותה של השגת שלום כולל באזור.
למטרה זו, ארה"ב מציעה את חידוש המו"מ בין סוריה לבין ישראל ובין לבנון לבין
ישראל במועד שיוסכם, במטרה להגיע לשלום כולל. ארה"ב מבינה כי רצוי שמו"מ זה
ייערך באווירה של יציבות ושלווה.
סיכום:
במהלך המבצע נורו לעבר שטח ישראל 777 רקטות מהם נפגעו 24 אזרחים ו31 חיילים. בצד הלבנוני נהרגו 22 מחבלים ו-58 נוספים נפצעו, 178 אזרחים לבנוניים נהרגו במהלך המבצע ו-470 נוספים נפצעו
מבצע "ענבי זעם" הצליח, לא בגלל ההבנות שהושגו וטיבם, אלא בזה שצה"ל הצליח להביא לכך שהדרג המדיני יצליח לקיים מו"מ עם הסורים כמו שהוא רצה, דבר אשר הפסיק את ירי הקטיושות לעבר יישובי הצפון. למעשה בתוצאות אלה צה"ל קיים את מטרתו והיא הגוף הביצועי של הדרג המדיני לשמירת ביטחון המדינה.
המאמר כולו נכתב לאחר איסוף מידע ושכתובו מהאתרים הבאים:
אתר חיל האוויר
בטאון חיל האוויר
אתר חיל הים
אתר חיל התותחנים
ויקיפדיה
אתר הכנסת
קהילת יוצאי גרוזיה בישראל
האגף לפיתוח ותכנון תכניות לימודים- משרד החינוך התרבות והספורט
בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי
אתר "סנאט"
אתר "האגודה לזכות הציבור לדעת"
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י chatulim בתאריך 11-04-2006 בשעה 11:27.
|
|